Пушењето - зависност или навика?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.925
Поени од реакции
116.347
To e tvoe misleje sto ni oddaleku ne znaci deka e tocno. Tamu se odi da se socijaliziras, da se smesas so ljuge. Za jadenje, pienje mozis i doma.
Inaku za tvoja informacija oddsekogas se puselo po takvi mesta, ova sega so zabranite e od skoro taka da ke te molam ne mi drzi lekcii za sto se odelo kade.
I ete ako nema zabrani kako sto i nikogas nemalo, doma ke sedite ?
А може кога ќе седнеме во кафич јас да донесам 2 кила расолница и да те усмрдам на зелка? Уз пат пошо мене ми одговара на -15 да ја пуштиме климата зашо сакам ладно. Бива? Ако не ти одговара седи си дома.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.754
Поени од реакции
4.242
А може кога ќе седнеме во кафич јас да донесам 2 кила расолница и да те усмрдам на зелка? Уз пат пошо мене ми одговара на -15 да ја пуштиме климата зашо сакам ладно. Бива? Ако не ти одговара седи си дома.
Може и лук да се најадеш, што има врска на други што ќе им смета битно тебе да ти е убаво

Член од
23 август 2010
Мислења
39.925
Поени од реакции
116.347
Може и лук да се најадеш, што има врска на други што ќе им смета битно тебе да ти е убаво
Барем не е штетно тоа, без разлика што има интензивен мирис. Еве јас сакам да се коцкам, ќе побарам у кафичите да има слот машини за да можам да седам одма до Владе додека он пие кафе и пуши цигари, да пцујам како кочијаш и да и мавам шамари на машината. Јебига, ако не му одговара нека си седи дома.

Излишно е што го тераме муабетов најискрено, зборуваме за топ 3 порок на денешницата кој е штетен по здравјето на луѓето. Кога веќе е легален, барем нека не не тангира нас непушачите да мораме да ја трпиме смрдеата и штетните последици од цигарите, едноставно е. Муабетот: „Ако ти одговара дојди, ако не тогаш не излегувај “ е крајно идиотски и нечовечен, затоа и му ги давам примериве на Владе за да види колку е идиотски и глупаво кога ги прави споредбите. Па уште кога ќе го чујам примерот со маратонот ми иде око да си извадам. Ете он нејќел да трча и едноставно не се пријавувал :pos: :facepalm: Па да бе едноставно е, не се пријавуваш на нешто што ако го правам јас или било кој друг НЕМА ДА НАШТЕТИ НИКОМУ, ни на околина, ни на луѓе, за разлика од твоето чурење смрдливи цигари.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.233
Поени од реакции
9.851
Аргументот им е, како демек они се процентуално повеќе па кој ве ебе другите, ако сакате да се дружите со нас ОК, ако не седете си дома.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.699
Поени од реакции
34.230
Wotce , posto vaka ti napreden, prosetan, ostaj nie tuka glupi i zatucani sme , da te prasam nesto. A smee da se pusi marihuana na javni mesta, po kafani, kafici, po slavi, rodendeni, ete Holnadija posto ja spomna. Kakvo e vaseto ceneto mislenje okolu toa.
Па јас ти кажувам лично и свежо искуство за како две поразвиени земји го регулираат пушењето и културата околу тоа кога веќе некој ги спомна, ако сакаш ќе напишам на другар братучед му вака така кажува за да се задржи стандардот на дискусија, па тоа “напреден” и “ние глупи” ќе го избегнеме, иако ти е само уште една закачалка, бидејќи 20 години не се научи да дискутираш.

Ќе ти одговорам јас, но ти мора да престанеш да одговараш со прашања, за да презентираш некоја си проста финта логика. Прво да прифатиш дека пушењето не е здраво како факт и дека пушење додека друг конзумира храна е некултурно како факт, после може да финесираме. Се друго е отворено за дискусија после ова. Ти може да одговориш зошто мислиш гореспоменатите две земји водат борба против никотинот? Со која крајна цел и како влага Македонија во тој муабет? Марихуана иначе тука не се пуши во затворени простории и се третира како цигари, не се пуши по ресторани и кај што се јаде итн. Се пуши во затворено само во кафиќи што ја продаваат или дома под услов ако не ренташ бидејќи е во секој договор забрането. Јас не мислам дека трева, алкохол, храна се помалце штетни од цигарите, јас цел Јануари ќе сум во Македонија кога воздухот е најлош, ќе правам целодневни во најголемите дупки каде се грее на ќумбе и се пуши без прекин и ќе се јаде најмрсно - немам проблем со тоа, пораснав низ крш биртии не ми збори за бон тон бот еден, може да си ги мериме и за тоа одма. Проблемот е што пишуваш дома да си седеле ако не пушеле оти мислиш можеш да правиш што сакаш само оти моменталната гарнитура тоа ти го дозволила и не си покажал голем знак за здравствен проблем сеуште. Ако едно од овие работи се смени ти нема да правиш што сакаш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.220
Uste go tupite be snegulki. Ajde stegne te gi zabite, vecer ke se slavi, ke se pija, pusi i tamu se so si nosi redot, taka da to e, sakate placite , sakate ne, isto ke vi se fati :toe:
I da srekna nova i vas i ubav pomin :)

Член од
6 ноември 2024
Мислења
628
Поени од реакции
1.139
ne se cuvstvuvam spremna da gi ostavam, realno ni kraj pametnne mi paga
ja bi nekako ova sto mi smrdi sobata da eliminiram no ne znam so sto
Запали темјан в соба.

Вечната борба помеѓу доброто и злото, непушачите и пушачите. Или беше обратно? Или не? Кој би знаел...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.990
Поени од реакции
12.634
Eпа,која е поента?
Ти пречи нешто што и ти си дел од тој.
А успут и на тебе и на Владета ви пречимо ми што ни пречи нешто што ви га стфарате?

Нели се осеќате малце глупо у целу овуј приказну?
Глуп ти е муабетов. Не оти ти си глуп, далеку од тоа, туку наместо да го размислиш постот што си го цитирал, ти сакаш да се расправаш.
Едно е претерано зачадена просторија без никаква вентилација а сосема нешто друго да уживаш во пушење цигара, онака, како што викаме овде: ,,да повлечиш дим од петици", додека пак, скрос поинакво трето е чадот на цигара во мирување.
И сега ти шо прајш. Наместо да го испоштоваш моето разбирање за проблемот пушење во затворени простории и мојата голема поддршка за забраната за пушење во затворени објекти, затоа што сум свесен за проблемот, пошто и мене како уберстрастен пушач знае поприлично да ми пречи, ти шо прајш? И ти не знајш шо прајш. И сега шо? Шо ти е поентава?
Не мора одма да ми одговориш, почекај нека те пушти ти ејч сито за да ти се избистри рациото.
Автоматски споено мислење:

Ова е дефинитивно најглупиот пост за 2024. Таман се погоди баш на сам ти ден. Да го пишеше во 5 до 12 ќе беше феноменоменално фантастично...

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.527
Поени од реакции
18.424
Знам дека ќе ги остави, намерно му го поставив прашањето. Со истово ја замарам мајка ми цел живот, пошо и она тврди дека не може да ги остави цигарите. Све може, само проблем е што ние ко луѓе чекаме прво да дојде јајцето на газот па да реагираме.

Карактерот е најголем проблем тука, секако и волјата за да се направи промена.
Tesko e da se ostavat cigarite, ja menuvaat hemijata na mozokot. Naucen na instant dopamin, koga ke mu go skratis toa, sleduva ludilo. Posle heroinot najteska zavisnost, a mozda cak i poteska. Treba golema zelba, motivacija i splet na okolnosti za nekoj da ostavi cigari. Mene najjaki mi se tie sto od "prva ostaile cigari" i mrsat muda kolku bilo lesno. Retko koj ostava cigari od prv obid, a lesno ne e sigurno.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.925
Поени од реакции
116.347
Tesko e da se ostavat cigarite, ja menuvaat hemijata na mozokot. Naucen na instant dopamin, koga ke mu go skratis toa, sleduva ludilo. Posle heroinot najteska zavisnost, a mozda cak i poteska. Treba golema zelba, motivacija i splet na okolnosti za nekoj da ostavi cigari. Mene najjaki mi se tie sto od "prva ostaile cigari" i mrsat muda kolku bilo lesno. Retko koj ostava cigari od prv obid, a lesno ne e sigurno.
Се сложувам 85% со тебе. Ниту една зависност не е лесна за откажување, дали е коцка, дали се цигари, дали дрога, од се треба ептен карактер и волја за да еден човек ги остави тие работи. Само, прашањето погоре ми е баш на место и еве и тебе ќе ти го поставам, ќе ги остаиш у тој случај цигарите или ќе пушиш уште месец дена и ќе умреш? Знам дека ќе ги оставиш пошо јајцето ќе дојде на газот и со тоа сакам да ти/ви посочам дека можете, само не сакате ДОВОЛНО за да ги оставите, т.е. немате доволно волја и карактер. Во принцип на човекот најголемата борба во неговиот животен век му е со самиот себе, не зборам овде само за пороци него општо. Јебига, на секого му е најтешко да признае нешто за самиот себе и да го корегира тоа, без разлика дали се работи за порок или некоја животна навика.

Јас у принцип гледам со мирна глава и трезвено да ги решавам работите у животот, пример седнувам ставам на кантар што е, како е и колку е и терам понатака. Нормално сеа, праам 38377373 пати грешна процена ама тоа е составен дел од животот.

Знам дека е тешко ама седни пред огледало, deal with yourself, и ако стварно имаш желба да ги оставиш верувај ќе успеш, само треба да го поднесеш малце мачењето. Види ме што праам у 10 сабајле на први јануари, не сум добар очигледно.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.370
Тие што од прва оставиле иако изгледа дека имаат цврст карактер и одлучност ја гледам на тоа од контра страна и воопшто не сум воодушевен од нивната јачина навидум презентирана..Сум среќавал луѓе во животот таков калибар со различни професии и општо онака во секакви прилики и сум заклучил дека-Ако ти е другар постои голема шанса да те заебе..ако ти е девојка или жена исто..ако е војник ја фрлa пушката и прва прилика бега..ако е функционер му ,,лепи раката"..ако е ,,верник" оди во црква само да биде виден таму од други и тн..

Член од
5 март 2018
Мислења
17.293
Поени од реакции
19.755
Татко ми пушач преку 50 години ги остави преку ноќ, имаше некои здравствени проблеми и се исплаши, преку ноќ не запали повеќе цигара.

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
509
Поени од реакции
399
Dali mozete da mi kaze nekoj, kaj elektronsko cigare tecnosta aromata dali se mesa so nesto ili samo od nea se stava i se pusi.

Kajgana Shop

На врв Bottom