Пушењето - зависност или навика?

Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
So, ne ti e po kef muabetot?
To e druze, posebno za kovidot. Bukvalno site so gi znam so muabetite vo zdravo telo zdrav duh prvi ispolegnaja, poketo gi prosti gospod.
Jas ete ni simptomi ne dobiv i skoro site sto gi znam so ne se zamaraa do tolku okolu pusenjeto pominaa ili bez ili so minorni simptomi.
E sega ili nie imame jak imonoloski sistem ili vie ste od moc praeni :toe:
Абе што споредуваш ковид бе умрен еден, збориме генерално гледано. А и за ковидот не е точно тоа ама ме мрзи да се објаснувам со човек што пишува вакви небулози. Еве ај дај ми една статистика на светско ниво дека пушачите повеќе живеат од здравите луѓе и јавно ќе ти се извинам.

Пак ќе ти кажам, ти ако пушиш терај си, ама не убедувај дека не е ништо страшно и дека дедо Иљо од Конопиште живеел 98 години а тегнел качак секој ден. Тоа се изолирани примери, не пракса и секојдневие.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.957
Поени од реакции
8.606
So, ne ti e po kef muabetot?
To e druze, posebno za kovidot. Bukvalno site so gi znam so muabetite vo zdravo telo zdrav duh prvi ispolegnaja, poketo gi prosti gospod.
Jas ete ni simptomi ne dobiv i skoro site sto gi znam so ne se zamaraa do tolku okolu pusenjeto pominaa ili bez ili so minorni simptomi.
E sega ili nie imame jak imonoloski sistem ili vie ste od moc praeni :toe:
Секој со својот избор.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Абе што споредуваш ковид бе умрен еден, збориме генерално гледано. А и за ковидот не е точно тоа ама ме мрзи да се објаснувам со човек што пишува вакви небулози. Еве ај дај ми една статистика на светско ниво дека пушачите повеќе живеат од здравите луѓе и јавно ќе ти се извинам.

Пак ќе ти кажам, ти ако пушиш терај си, ама не убедувај дека не е ништо страшно и дека дедо Иљо од Конопиште живеел 98 години а тегнел качак секој ден. Тоа се изолирани примери, не пракса и секојдневие.
Daj be ne go tupite, ete nepusaci ste i ke zivejte 120 godini, na 90 tocak ke vozite i pojma nemam tamu sto. Golem kur iskreno da ti kazam, sega ne vozam tocak, od so maka na 90 bi vozel i bi go smetal toa za nekakov uspeh.
Problenot e sto ste uber dosadni so taa vasa hipohondrija i odite na nervi generalno.
Tuku interesno oti be ne izlegvate na balkun ko ke odite kaj pusac na gosti, ko ke zapalat site cigara. Ne vi e strav deka ke umrite ili so e fintata :cautious:
Автоматски споено мислење:

Секој со својот избор.
Rekovme to, ali da e taka. Obicno vie prvi se bunite okolu toa, ovde mi cadelo, ovde mi smrdelo. Odi be na planina ili vozi tocak tamu nesto, ne se pikajte kaj so ne ve beri.

Убава женска ќе видиш, али кога ќе ја отвори устата и ќе и искочи горчината и црнилото, како ауспух од голф 4 тди со 900,000 км.
I ti ke i recis ne, mi mirisas na cigari. Nevin ke si umris so toj um :sneaky:

Целата фора е што од здрав човек со цигарите си полуздрав човек....со една нога у гроб да не кажам. Со здрава нога у трн.
A smeeme alkohol da pieme, mrsnicko da potkasnime, blago da se oblazime, kafence da se napieme ili cel zivot zelka salata treba da jadam za na 90 mozam tocak da vozam?

мора да се умре од нешто баце
кај тие ферарито мееехехехе
Ete i dvocevkata se javi :facepalm:
Daj nesto prosvetline oti e pozdravo da se sibas vo devetkata otkolku cigari da pusis i zosto go praktikuvas toa redovno, ebate buljasot ebate :cautious:

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
Daj be ne go tupite, ete nepusaci ste i ke zivejte 120 godini, na 90 tocak ke vozite i pojma nemam tamu sto. Golem kur iskreno da ti kazam, sega ne vozam tocak, od so maka na 90 bi vozel i bi go smetal toa za nekakov uspeh.
Problenot e sto ste uber dosadni so taa vasa hipohondrija i odite na nervi generalno.
Tuku interesno oti be ne izlegvate na balkun ko ke odite kaj pusac na gosti, ko ke zapalat site cigara. Ne vi e strav deka ke umrite ili so e fintata :cautious:
Не го тупиме ние, вие го тупите. Ни ја не возам точак, нема ни да живеам 120 години ниту па сакам толку. Ти кажувам дека тврдењето ти е апсолутно неточно и трескаш глупости, ништо повеќе. Непушач не е под дифолт здрав човек, 300 други болести и проблеми може да има, ама да ме убедуваш дека ти како пушач си поздрав од мене како непушач и спортиста тоа во некој друг универзум.

Инаку ова со пушењето во затворени простории го трубам на секое искачање и контакт со пушачи, не можам да ја разберам нашата жртва (на непушачите зборам) да седиме во затворени задимени простории само за некој да си го праи ќефот, а згора на тоа и да ни уништува здравје. Јас кога ќе се вратам некад од кафич ми иде алиштата со бензин да ги полијам и да ги запалам, до толку е одвратно и смрди. Што е до мене сегде би забранил пушење на јавни места и би направил такви специјализирани ко киоск местенца да може пушачот да влезе и да си заврши работа без притоа да умара други.

Ако нешто добро имаше направено Грујо тоа беше законот за пушење и за тоа нозе би му бакнувал, иако ова гомнава го укинаа, т.е. не знам дали е укинат ама гледам дека сегде се пуши и никого кур не го боли.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Не го тупиме ние, вие го тупите. Ни ја не возам точак, нема ни да живеам 120 години ниту па сакам толку. Ти кажувам дека тврдењето ти е апсолутно неточно и трескаш глупости, ништо повеќе. Непушач не е под дифолт здрав човек, 300 други болести и проблеми може да има, ама да ме убедуваш дека ти како пушач си поздрав од мене како непушач и спортиста тоа во некој друг универзум.

Инаку ова со пушењето во затворени простории го трубам на секое искачање и контакт со пушачи, не можам да ја разберам нашата жртва (на непушачите зборам) да седиме во затворени задимени простории само за некој да си го праи ќефот, а згора на тоа и да ни уништува здравје. Јас кога ќе се вратам некад од кафич ми иде алиштата со бензин да ги полијам и да ги запалам, до толку е одвратно и смрди. Што е до мене сегде би забранил пушење на јавни места и би направил такви специјализирани ко киоск местенца да може пушачот да влезе и да си заврши работа без притоа да умара други.

Ако нешто добро имаше направено Грујо тоа беше законот за пушење и за тоа нозе би му бакнувал, иако ова гомнава го укинаа, т.е. не знам дали е укинат ама гледам дека сегде се пуши и никого кур не го боли.
Pa ne odi kaj so ima pusaci, ednostavno e :toe:
P. S i sega sto, da si postirame krvna slika od sistematski, demek ke si go merime koj e pozdrav :facepalm:

Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
Со кој најдов да се објаснувам мајко мила. Ајде така е, здрав си како дрен, терај.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Pa normalno deka nikoj ne se zamara so toa, ne e vo red 100 dusi da trpat radi eden dvajca sto glumat besni glisti. Obicna biznis logika e. Da mu sedi pola kafana prazna( nepusackiot del), a vo drugiot zatka, mesto da ne mozes da fatis. I bas tamu ke se spirite da sedite i da mrcite.

Со кој најдов да се објаснувам мајко мила. Ајде така е, здрав си како дрен, терај.
Od kaj znaes be za moja zdravstvena sostojba. Mozi sum, mozi na umiranje sum. Ete ti posto nepusac si, po difolt zdrav prav si. Ako i slucajno skinis konci pred vreme ke recime od pasivno pusenje sto si bil izlozen, inaku eheheee uste 100 godini ke isterase :facepalm:
Abe gledaj so jadis, izbegavaj kolku sto mozis vestacka hrana so trista dodatoci vo nea, ne se zamaraj so cigarite, nisto ne ti e.

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
Pa normalno deka nikoj ne se zamara so toa, ne e vo red 100 dusi da trpat radi eden dvajca sto glumat besni glisti. Obicna biznis logika e. Da mu sedi pola kafana prazna( nepusackiot del), a vo drugiot zatka, mesto da ne mozes da fatis. I bas tamu ke se spirite da sedite i da mrcite.
Зошто да си го уништуваат здравјето луѓето што не пушат само затоа што ти сакаш да си го правиш ќефот? Немам јас против да пушиш, се додека не ме замараш мене. Ете ти одделни пушачки простории, искачај на цигара на 5 минути и не замарај. Уствари и на доста пушачи им смета пушење во затворен простор, бар од тоа што имам во моја околина.

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.517
Поени од реакции
13.814
И ова почитувани дами и господа е практичен пример и дефиниција за човек со минус мозочни клетки.

Нема ништо поубаво од цигарче наутро уз кафенце, златна вирџинија после ручек, после секс, после туширање, после излегување од воада на плажа, уз коњак и при многу други ситуации.
Како прво, сигурен сум дека има многу поубави нешта од цигарче. Ама ова е субјективно, истото би го рекол и алкохоличар - нема поубаво нешто од литар ракија.

Пулмонарни болести и ситуации се друго, тоа треба да се пазат, но за здрав човек нема нешто особена потреба од паника и параноја.
Значи ако правилно разбирам, цигарите се за здравите додека ако си болен не треба да пушиш?
IMG_1347.gif

Тоа се празни муабети, на некролозите пишува дека умреле од никотин?
Овде веќе треба да се подзамислиш за некои егзестенцијални прашања и како си успеал да преживееш со овој мозок до сега.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.556
Поени од реакции
114.853
Od kaj znaes be za moja zdravstvena sostojba. Mozi sum, mozi na umiranje sum. Ete ti posto nepusac si, po difolt zdrav prav si. Ako i slucajno skinis konci pred vreme ke recime od pasivno pusenje sto si bil izlozen, inaku eheheee uste 100 godini ke isterase :facepalm:
Abe gledaj so jadis, izbegavaj kolku sto mozis vestacka hrana so trista dodatoci vo nea, ne se zamaraj so cigarite, nisto ne ti e.
Проблемот е што ти и таквите како тебе се поставувате од аспект на тоа дека цигарите се единствениот проблем врз здравјето на луѓето и ти како активен пушач, млад си, моментално немаш некои проблеми и си дозволуваш да солиш памет и да трескаш зелени дека нема везе цигарите битно да јадеш здраво. :facepalm: Не ми се верува што објаснувам, научно ти е докажано што предизвикуваат цигарите, дај жити се не обесувај за работи кои се очигледни.

Не знам иначе за твојата здравствена состојба, ама пошо си активен пушач од мене не си поздрав сигурно тука можам животот да го ставам на кладба. И ништо друго да немаш, плуќата ти е у минус у споредба со мојата. И не замарај више ај, терај глеам нема да ти се смени мислењето.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.803
Поени од реакции
8.223
Исто не ги разбирам луѓето што пушат кога на некој ќе му речат Еве ти пари купи ми цигари?

Тој што е пушач сам нека си купува цигари. Што е должен некој друг да ти купува цигари особено непушачите да им купуваат цигари на пушачите.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.102
Поени од реакции
9.538
A smeeme alkohol da pieme, mrsnicko da potkasnime, blago da se oblazime, kafence da se napieme ili cel zivot zelka salata treba da jadam za na 90 mozam tocak da vozam?
Се знам со еден човек...жена му пуши а син му е главен за Балкан на една корпорација за дистрибуција и шверц на одредена глупа на цигари...не е битно која. И мајкава на овој синов му се жалела...една штека не ја частел у живот. Он одговарал со тоа што, да знае што све се става у цигарите нема никад ни да помисли на цигара а не да бара поклон штеки. У контекст на ова глеј го филмчето со Расел Кроу ако не си го гледал.
Значи ова е една компонента на муабетот....смислено те дупат у мозок одредени корпорации и дури ти имаат инсталирано у главата све што треба да ти никад не се откажеш и останеш верен конзумент.
Можам да пишувам на темава со саати ама доволно е ова....те дупат у мозок и сам знаеш дека е така и тераш даље, а многу паметен човек си.

И само да додадам, мрсно, благо и сл. отрови ќе те убијат заради механички причини....ова гомно ти ја мења структурата на твојата ДНК.

Nastrana zadovolstvoto, nema nisto ubavo vo cigarite. Covek treba da e ultra glup za da plaka za zadovolstvo koe poleka no sigurno go ubiva. Pusac sum, probuvam vo nekolku navrati da gi ostavam, tesko e, mene me mava depresija i crni misli bez nikotin. Plus i sum mnogu agresiven i nervozen bez nego. No, nema da se otkazam od otkazuvanjeto. Posledno ne pusev 14 dena, i toa koga otidov na odmor, vecerta mocav krv i mislev deka imam karcinom na prostata i ne kupiv steka za na odmor, a urologot vo nekolku navrati mi kaza da gi ostavam cigarite. Koga se vrativ od odmor, vtoriot den propusev.
Имам еден совет да ти дадам, посматрај се кога можеш...кога ќе ти текне на муабетов, у ситуации кога си нервозен и кога палиш цигара. Не суди, само посматрај што се случува, не мора да анализираш само посматрај го процесот....помага или не помага и начинот на кој функционира. Научи нешто повеќе за себе, единствено тоа ќе ти помогне у случајов.....затоа што цигарата е уствари аналогна на топло мајчинско млеко кога сме биле бебиња. Уствари кога ќе го видиш дизајнот потсеќа доста :D

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.163
Поени од реакции
23.662
Poooo muabetite, da ti pukni dusata.
Dobro @Stefan-kobe pozdravi ti se gradite. I sto so toa, ke si merime koj povekje ke go zadrzi zdivot, mislam sto ti e poentata?
Se postavuvame na pozicija deka epten ja tupite i pretervate, daleku od toa deka se zdravi, no ni priblizno od toa sto se pritresvate deka se stetni.
Sto e zdravo ako zemis taka, sto ti jadis sto smetas deka e zdravo?
Mesoto ? Naklukani so gospod znaj sto zivotincinjata, tamu steroidi, antibiotici, koncentrati i uste pojma nemam sto.
Mlekoto, beter.
Jajcata ? Kokoskite tamu vo farmite so zdrava hrana gi hranat za vie da jadite organski jajca.
Ribata? Ovosjeto ? Sirenjeto, kaskavalot ?
Ne stvarno sto mislis deka jadis a mislis deka e zdravo pa si zabral gajle od cad od tutun. Barem organski e ako nisto drugo za razlika od bezmalku se drugo sto konzumiras.
Ti garantiram deka eden random nepisac so se pritresva radi cadot od cigari, na dnevna baza vnesuva kade kade postetni materii vo organizmot i toa najcesto preku hranata sto ja jadi i tecnostite sto gi pija, za tamu suplementi, kozmetika, lekarstva da ne ni zborame.
Taka da muabetot mi e, sekako ako sakas da me poslusas, povekje, mnogu povekje obrni vnimanie sto konzumiras otkolku vdisuvanje na cad od tutun, aktivno ili pasivno. Kade kade postetni materii vnesuvas preku se drugo, ali sekoj so svoj um.

Се знам со еден човек...жена му пуши а син му е главен за Балкан на една корпорација за дистрибуција и шверц на одредена глупа на цигари...не е битно која. И мајкава на овој синов му се жалела...една штека не ја частел у живот. Он одговарал со тоа што, да знае што све се става у цигарите нема никад ни да помисли на цигара а не да бара поклон штеки. У контекст на ова глеј го филмчето со Расел Кроу ако не си го гледал.
Значи ова е една компонента на муабетот....смислено те дупат у мозок одредени корпорации и дури ти имаат инсталирано у главата све што треба да ти никад не се откажеш и останеш верен конзумент.
Можам да пишувам на темава со саати ама доволно е ова....те дупат у мозок и сам знаеш дека е така и тераш даље, а многу паметен човек си.
Smee kacak da se pusi, nego nisto ne mu klavat.
Tuku ete koga spomna, so mu klavat be tolku druze. Ti kaza prijatelot ?
Zapoznaen si sto mu klavat vo suvomesnatoto koga sme kaj toa ? Sto e postetno ?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom