Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    739
Член од
30 октомври 2022
Мислења
526
Поени од реакции
1.432
Од каде да знам, во Кремљ ли работам па да ти кажам? Какви прашања поставувате...

Резил, катастрофа, бруки, ги посрамотија пред цел свет! Патем до каде се со ослободувањето Украинците, стигнаа ли до Донецк и Мариупол? Како мислиш цело време се повлекуваат, зар не смени ништо тоа што го гаѓаа мостот во Крим? Ај нека пушти Зеленски видео од Пикачу танцот можеби тоа ќе смени нешто.
Абе и украинциве и русиве се посраа.Најголеми губитници се заедно со ЕУ.Па Сирија во која инвестираа со години толку многу воени ресурси ја изгубија за 2 дена.Во целава ситуација добитници се САД,Кина ,Израел и Турција.Понатаму како ќе се одвиваат работаве не знам,во моментов вака стојат работите.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.044
Поени од реакции
5.226
Terminot e samo edno dobro tesenje zaso rusite ne se sposobni da go napraat istoto.
Не е во прашање руската неспособност, туку поинаквиот „манир„ на водење војни и слични операции. Во Украина, Русите не практикуваат „тепих„ бомбардирање во 3 саатот сабајле или истурање дефолијанти од воздух по украинските сили...нешто што за Американците е „так‘ нормална ствар„.

Ако земеш дека Русите прилично лесно дознаваат што им подготвува „западот„ ќе увидиш дека руската шпионажа и не е толку неспособна....ама и нив им се случува за утнат.

Разбира се, и јас велам дека е тежок пораз за Русите што сред град им убиваат генерал...ама и да не заборавиме дека 3-та година Русите се во војна, не во славење Нова година...

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.025
Поени од реакции
5.637
Не е во прашање руската неспособност, туку поинаквиот „манир„ на водење војни и слични операции. Во Украина, Русите не практикуваат „тепих„ бомбардирање во 3 саатот сабајле или истурање дефолијанти од воздух по украинските сили...нешто што за Американците е „так‘ нормална ствар„.

Ако земеш дека Русите прилично лесно дознаваат што им подготвува „западот„ ќе увидиш дека руската шпионажа и не е толку неспособна....ама и нив им се случува за утнат.

Разбира се, и јас велам дека е тежок пораз за Русите што сред град им убиваат генерал...ама и да не заборавиме дека 3-та година Русите се во војна, не во славење Нова година...
Епа генералите во војна се гледаат. Во мирнодопски услови сите можат да бидат генерали.

Русите ако лесно дознаваа што им кува западот, немаше да дојди ни до војната во Украина, ни до Мајдан, ни до двата договори што ги потпишуваа Русија и Украина, туку сега Украина ќе си беше нешто слично како што е сателитот Белорусија, а на власт ќе имаа некој бркат воџа налик Лукашенко...

Поточно, ако Русиве се толку способни немаше да им роварат во Украина. Тхе енде..Колку сакаш негирај, знаеш дека сум во право...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.545
Поени од реакции
24.883
Епа генералите во војна се гледаат. Во мирнодопски услови сите можат да бидат генерали.

Русите ако лесно дознаваа што им кува западот, немаше да дојди ни до војната во Украина, ни до Мајдан, ни до двата договори што ги потпишуваа Русија и Украина, туку сега Украина ќе си беше нешто слично како што е сателитот Белорусија.

Поточно, ако Русиве се толку способни немаше да им роварат во Украина. Тхе енде..Колку сакаш негирај, знаеш дека сум во право...
abe glup eden, pola ukraina veke ne e ukraina a i drugata ke ja nema koga togas. zaebi belorusija koga ova ke zavrsi ke bide si bilo ednas edna drzava ukraina sto go imala donbas, krim itn....

ps. tie sto rovarat doma im se slucuva woke revolucija i sekakvi sranja sto od vnatre gi unistuvaat na sekakov pogled. samiot fakt deka ne se sposobni nisto da proizvedat treba da ti kaze dovolno koj do kade e.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.025
Поени од реакции
5.637
abe glup eden, pola ukraina veke ne e ukraina a i drugata ke ja nema koga togas. zaebi belorusija koga ova ke zavrsi ke bide si bilo ednas edna drzava ukraina sto go imala donbas, krim itn....

ps. tie sto rovarat doma im se slucuva woke revolucija i sekakvi sranja sto od vnatre gi unistuvaat na sekakov pogled. samiot fakt deka ne se sposobni nisto da proizvedat treba da ti kaze dovolno koj do kade e.
Shugavo kopito astralisko, pa tolku si plitok vo toa tendzereto so ti stoj na vratot, i ne mozis da razmislis deka Zapadot dobiva i vo slucaj Rusija da ja zemi duri i cela Ukraina, ama opustoshena?? Shto dobiva Rusija od opustoshena drzhava, so naselenie koe 70% smrtnicki te mrazi, i koga togas pak ke ja otkopa sekirata?? Ama ti ozracen si, ne si vo sostojba da ti tekni deka Zapadot i vo taa situacija e pobednik, shupelko edna....

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.864
Поени од реакции
4.558

Видовме да, Бахмут беше како нов откако го "ослободија" камен на камен не остана.
Курск како го ослободуваат така во камено доба го враќаат.
Тешко тебе ако те брани русин, ќе останеш жив како заложниците во театарот.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.044
Поени од реакции
5.226

Русите ако лесно дознаваа што им кува западот, немаше да дојди ни до војната во Украина, ни до Мајдан, ни до двата договори што ги потпишуваа Русија и Украина, туку сега Украина ќе си беше нешто слично како што е сателитот Белорусија, а на власт ќе имаа некој бркат воџа налик Лукашенко...

Не се работи за потреба од негирање на од тебе напишаното, туку дообјаснување на она кое го прескокаш, т.е. не го пишуваш.

Русите и тоа како знаат кој што им „кува„, а проблемот со нивната бавна реакција е познат и за површните познавачи на политичките „дешавки„ (меѓу нив сум и самиот...) а тоа значи дека Русите се прилично бавни во носење на тешки одлуки од воено-политичка природа (новата историја тоа ни го потврдува) а во случајот со препуштањето на Украина на западните и‘ „работодавци„, Русите (повторно!) бавно реагираа, затоа што Русија во 2014-таа не беше подготвена за долготрајна војна.

Одземањето на Крим баш и не е голем успех, но се покажа корисно во војнава. Плус, Русите потпишуваа мирнови договори во „повеќестран формат„ за да избегнат војна, оти барем на Русите им е појќе од јасно како „изледа„ војна, на нивен грб.

Просто е...

Русите ја нападнаа Украина дури откако војската го обнови своето оружје во висок процент (Шојгу рапортираше кај Путин со обнова од 80%), па во почетоток, Русите „као„ вежбаа со Белорусите на источната и северната украинска граница па откако се „навежбаа„ (што значи „напипаа„ што се случива во Украина на воен план), ја нападнаа Украина.

Од борбите во минативе 3г. јасно е кој влегол во војната како (не)подготвен...
Автоматски споено мислење:

Видовме да, Бахмут беше како нов откако го "ослободија" камен на камен не остана.
Курск како го ослободуваат така во камено доба го враќаат.
Тешко тебе ако те брани русин, ќе останеш жив како заложниците во театарот.
И....според твојата „воена стратегија„, како би требало да војуваат Русите низ Донбас?...

Со пуштање гулаби на мирот? Пеење песни од хипици? Нешто „трето„?...

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.864
Поени од реакции
4.558
И....според твојата „воена стратегија„, како би требало да војуваат Русите низ Донбас?...

не менувај тема, ти почна да ги величиш русите колку многу се грижат за цивилно население и не правеле карпет бомбинг:
јас ти спомнав неколку примери каде не си во право и сега гулаби хипици бла бла

Која воена операција Русија ја има направено успешна? Каде Русите немале цивилни жртви? Во кој конфликт русите се покажале како експерти?
Една Украина три години ја освојуваат со шест напред три назад.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
не менувај тема, ти почна да ги величиш русите колку многу се грижат за цивилно население и не правеле карпет бомбинг:

Која воена операција Русија ја има направено успешна? Каде Русите немале цивилни жртви? Во кој конфликт русите се покажале како експерти?
Во твојата бескрајна објективност и според твоето ахем стручно согледување: Како ги споредуваш цивилните жртви во војнава во Украина, со цивилните жртви во Палестина/Израел?
Автоматски споено мислење:

Ако на (наводно) воено лице треба да му објаснуваш што е war of attrition и како се војува тој тип на војна... Можеби и ќе имаше смисла да му објаснуваш да не е ликов на темиве веќе со години па сето ова веќе го има едно сто пати слушано. Едноставано му одговара да се прави глуп (или полошо е од тоа).

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.859
Поени од реакции
42.533

зошто не спомнеш дека 1 милион луѓе и преку 100,000 парчиња различна воена техника уништи Русија. Вака збориш као Русија се тепа против ваздух и пак ништо не може да направи.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.025
Поени од реакции
5.637
Ете ти @Klinton , чим му ги побиваш нивните такозвани факти, доаѓаат со темата за Палестина. И сега ние треба да паднеме во несвест зошто во Палестина имало повеќе цивилни жртви, отколку во Украина...

Русите и тоа како знаат кој што им „кува„, а проблемот со нивната бавна реакција е познат и за површните познавачи на политичките „дешавки„ (меѓу нив сум и самиот...) а тоа значи дека Русите се прилично бавни во носење на тешки одлуки од воено-политичка природа (новата историја тоа ни го потврдува) а во случајот со препуштањето на Украина на западните и‘ „работодавци„, Русите (повторно!) бавно реагираа, затоа што Русија во 2014-таа не беше подготвена за долготрајна војна.
Не можеш да убедиш народ во ова. Значи, Русите според тебе знаеле ама се правеле на тошо што им спремаат овие. Жалопојки се тие за мало дете, знаеја ама веруваја во добробитта на Украинците и Западњациве, мај есс..Значи тие еве под претпоставка и да е така, се далеку понеспособни од она што ги мислам...И после тие сакаат да се наместат како светски доминантен хегемон? Пф... Како што реков Русите беа сачекани со смкнти гшти уште на почетокот на Мајдан, глумеа туристи кога ги веслаа со двата договори, и ги насанкаа во долга војна..И победници биле? На терен не гледам да гинат Германци, Французи, Американци..Гинат Руси и Украинци..Кој е победник? Ти запрашај се...:misticen:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.043
Поени од реакции
34.466
@Anyma колку вакви примери има од другата страна?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.044
Поени од реакции
5.226
Не можеш да убедиш народ во ова. Значи, Русите според тебе знаеле ама се правеле на тошо што им спремаат овие. Жалопојки се тие за мало дете, знаеја ама веруваја во добробитта на Украинците и Западњациве, мај есс..Значи тие еве под претпоставка и да е така, се далеку понеспособни од она што ги мислам...И после тие сакаат да се наместат како светски доминантен хегемон? Пф... Како што реков Русите беа сачекани со смкнти гшти уште на почетокот на Мајдан, глумеа туристи кога ги веслаа со двата договори, и ги насанкаа во долга војна..И победници биле? На терен не гледам да гинат Германци, Французи, Американци..Гинат Руси и Украинци..Кој е победник? Ти запрашај се...:misticen:
Е ми оти го кратиш мојот допис? Во остатокот од дописот имам напишано уште нешто...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.424
Поени од реакции
5.102
Ретардирани се споредбите Русија-Украина со Израел-Газа/Хезболах.
Во едниот случај се работи за борба меѓу две добро опремени армии во простор евакуиран од цивили,
во другиот случај се работи за асиметричен судир каде едната страна користи цивилна инфраструктура за заштита, криење и напади.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.044
Поени од реакции
5.226

Стручњак,

во сите војни после ВСВ, почнувајќи од корејската а особено виетнамската, непрекинато расте бројот од цивилни жртви споредено со војничките жртви, така да во Виетнам, на цивилите отпаѓаат 90% од загинатите.

Ајде посочи колкав е бројот од загинати цивили (Украинци) споредено со загинати војници (Украинци), убиени од страна на Русите.

Благодарам...

Да не заборавам...како треба да војуваат Русите во Украина, според твојата стручност?...

И во која војна не постојат цивилни жртви?

Kajgana Shop

На врв Bottom