Најекономично греење и ладење

Член од
7 октомври 2014
Мислења
68
Поени од реакции
70
Здраво, размислуваме за оптимално решение за загревање на куќа од 140м2 ( 70м2 од спрат ) која се наоѓа на +700м.н.в, што значи ладни зими. Во тек на градба е па можеме да ставиме инсталации и за радијатори, но немаме доволно информации за што е најдобра опција за загревање на радијаторите. Топлотна пумпа, камин со котел или нешто трето? Куќата е предвидено да има графитен стиропор како фасадна изолација, без гипсени плочи од внатрешноста.
Здраво, еве 2 фотографии од моето подно греење, кое го проширив минатата година. Инаку, користам подно греење уште од крајот на 2017 година. Верувајте ми, нема ништо подобро. Ако градите нова куќа, штета е да не вградите подно греење. И онака ќе ги платите плочките и работата за уредување на подот. Подното греење е особено користено во студени земји како Норвешка. Нема ништо помодерно. И можам од сопствено искуство да ви кажам дека нема нешто подобро.
1000082017.jpg 1000082018.jpg

Член од
7 март 2017
Мислења
146
Поени од реакции
171
Od koj grad si, ja bi ti predlozil dve firmi ako si od jugo istocniot, istocniot del na makedonija.

Znaci pravis nova kuka na vreme se stavat i pustat cefki i se mesti podobro. Ne se piletite veke tolku skapi kako pred 2 godini. Pileti i struja se veke ista cena nema razlika.
Ne si bash vo pravo zacenata ama aj :) skoro duplo poskapo e na peleti (12.000 MKD ochekuvam struja da me koshta sezonava ili pomalku za greenje na klimi) a peletot 1 ton beshe19.000MKD najniska cena vo Juni koga go zemav za A1 klasa

ne e samo cenata razlika vo greenjeto. klimite se pochisti kade kade (nema tresenje pepel nema amalski raboti kako nosenje/turanje/skladiranje pelet)
nedostatok na klimite e shto postojano ima nekoj zvuk (mene toa najmnogu mi prechi kaj buchnite klimi zatoa i odev na opcija daikin) i postojano "pafka nekoe veterche" (na nekoi im smeta mene lichno mi e super toj moment)

koj moze da si dozvoli najdobro e da gi ima i dvete, pa dodeka mozat klimite kje tera na klimi...koga kje stegne jak mraz (ako stegne) kje prefrli na parno a klimi sekako kje treba za ladenje letoska. (parnoto go pushtiv samo probno zimovo, seushte sum so klimite)

Chisto kolku za informacija kaj mene gream/ladam kukja so osnova 13.5 x 8.5m (kukjata e vo Sopishte na nadmorska visina od okolu 500m nadvor vo odnos na skopje e razlika od 2-3 stepeni, pa ochekuvano e na 700m da bide ushte 2-3 stepeni poladno od kaj mene)

- izmaltareno i vnatre i nadvor so pvc 3 stakla prozori/vrati i 10cm stiropor
- 10cm kamena + 10cm staklena volna na potkrovje koe ne se gree/ladi
Автоматски споено мислење:

Здраво, еве 2 фотографии од моето подно греење, кое го проширив минатата година. Инаку, користам подно греење уште од крајот на 2017 година. Верувајте ми, нема ништо подобро. Ако градите нова куќа, штета е да не вградите подно греење. И онака ќе ги платите плочките и работата за уредување на подот. Подното греење е особено користено во студени земји како Норвешка. Нема ништо помодерно. И можам од сопствено искуство да ви кажам дека нема нешто подобро.
SKROZ sum soglasen za podnoto vo odnos na greenje edinstvena prichina zoshto se odluchiv za radijatori a ne za podno e mojata paranoja od poplavi. Den denes imam fobija deka kje treba da se kopa cela koshuljica ako nedaj boze proteche nekade.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
68
Поени од реакции
70
Ne si bash vo pravo zacenata ama aj :) skoro duplo poskapo e na peleti (12.000 MKD ochekuvam struja da me koshta sezonava ili pomalku za greenje na klimi) a peletot 1 ton beshe19.000MKD najniska cena vo Juni koga go zemav za A1 klasa

ne e samo cenata razlika vo greenjeto. klimite se pochisti kade kade (nema tresenje pepel nema amalski raboti kako nosenje/turanje/skladiranje pelet)
nedostatok na klimite e shto postojano ima nekoj zvuk (mene toa najmnogu mi prechi kaj buchnite klimi zatoa i odev na opcija daikin) i postojano "pafka nekoe veterche" (na nekoi im smeta mene lichno mi e super toj moment)

koj moze da si dozvoli najdobro e da gi ima i dvete, pa dodeka mozat klimite kje tera na klimi...koga kje stegne jak mraz (ako stegne) kje prefrli na parno a klimi sekako kje treba za ladenje letoska. (parnoto go pushtiv samo probno zimovo, seushte sum so klimite)

Chisto kolku za informacija kaj mene gream/ladam kukja so osnova 13.5 x 8.5m (kukjata e vo Sopishte na nadmorska visina od okolu 500m nadvor vo odnos na skopje e razlika od 2-3 stepeni, pa ochekuvano e na 700m da bide ushte 2-3 stepeni poladno od kaj mene)

- izmaltareno i vnatre i nadvor so pvc 3 stakla prozori/vrati i 10cm stiropor
- 10cm kamena + 10cm staklena volna na potkrovje koe ne se gree/ladi

SKROZ sum soglasen za podnoto vo odnos na greenje edinstvena prichina zoshto se odluchiv za radijatori a ne za podno e mojata paranoja od poplavi. Den denes imam fobija deka kje treba da se kopa cela koshuljica ako nedaj boze proteche nekade.
Твоите грижи се разбирливи, но навистина се непотребни. Во цевките на подното греење нема висок притисок, па затоа нема ризик од истекување или поголеми штети. Дури и ако, не дај Боже, дојде до некаков проблем, денес постојат модерни методи кои овозможуваат точно лоцирање и поправка на оштетувањето – без да се кине целиот под.

Како што веќе споменав, подното греење е многу распространето во скандинавските земји, каде што условите се многу потешки од нашите. Ако таму не постои проблем, можеш да бидеш сигурен дека и кај нас сè ќе биде во ред.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.101
Поени од реакции
6.490
@nikomil1 neznam sto cena se peletite ama sigurno ne se kako pred 2 3 godini koga bea visoki.

Inaku pak bi kazal ako gradam nova kuka parno i nisto poveke. Toplinata i komforot ne e isti na parno i klimi.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.119
Поени од реакции
7.789
@nikomil1 neznam sto cena se peletite ama sigurno ne se kako pred 2 3 godini koga bea visoki.

Inaku pak bi kazal ako gradam nova kuka parno i nisto poveke. Toplinata i komforot ne e isti na parno i klimi.
Abe izgleda salam zimorliv si?
Stavisi podno greenje Toplinska pumpa pa da vidis kao se sheta niz doma po kratki.

Член од
7 март 2017
Мислења
146
Поени од реакции
171

sekoj so svojata matematika. jas imam i toa i toa :)
kaj parnoto ne mi se svigja delot so prefrlanje peleti i chistenje. drugoto e gore dole ok. (a deka e poskapo greenjeto na parno .. poskapo e)

Член од
20 јануари 2023
Мислења
386
Поени од реакции
526
Како што веќе споменав, подното греење е многу распространето во скандинавските земји, каде што условите се многу потешки од нашите. Ако таму не постои проблем, можеш да бидеш сигурен дека и кај нас сè ќе биде во ред.
Да ама таму горе работната рака ке ја платиш солено, ама знаеш дека и го направиле како што треба. А кај нас не знам какви се монтерите на подно, ама веројатно не се многу поарни од монтерите на клими кои и добра клима во 70% случаи ќе ја ус...рат.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.656
Поени од реакции
5.366
Да ама таму горе работната рака ке ја платиш солено, ама знаеш дека и го направиле како што треба. А кај нас не знам какви се монтерите на подно, ама веројатно не се многу поарни од монтерите на клими кои и добра клима во 70% случаи ќе ја ус...рат.
Даикин/Митсу воздух вода пумпа 8.5-10.5к во евра.

работна рака за инсталација на подно во 130м2, цирка 25к во евра

цени лично што сум прашувал за таму горе де :)
Заштеда во годишна потрошувачка скоро и да нема. Разлика во комфор огромна (добро де повеќе зашто немора да ми се сите врати отворени како сега со клима ама и тоа е нешто)

Топлотна пумпа што иде во земја и од таму црпи топлина е за нијанса поекономична од оваа воздух вода, посебно на ниски температури. Ама затоа на инсталацијата треба да ставиш уште некои 7-9к евра :)

Член од
7 октомври 2014
Мислења
68
Поени од реакции
70
Во 2017 година, кога барав фирма за подно греење, ги имав истите сомнежи. Поради тоа, одлучив да изберам фирма која монтира REHAU подно греење. Предноста кај REHAU е тоа што инсталацијата може да ја прават само сертифицирани лица кои се специјално обучени во Германија. Дополнително, за овој систем се користат патентирани специјални алати, што гарантира квалитетна монтажа. Дури и монтерите од Македонија мора да ги исполнат овие стандарди.

Со текот на времето сфатив дека ризикот од проблеми, како што е протекување, е практично еднаков на нула, дури и кај други системи за подно греење, независно од марката. Подното со децении ке си работи. Грижите дека може нешто да тргне наопаку во пракса не се релевантни. Ова важи и за поевтините системи.

Даикин/Митсу воздух вода пумпа 8.5-10.5к во евра.

работна рака за инсталација на подно во 130м2, цирка 25к во евра

цени лично што сум прашувал за таму горе де :)
Заштеда во годишна потрошувачка скоро и да нема. Разлика во комфор огромна (добро де повеќе зашто немора да ми се сите врати отворени како сега со клима ама и тоа е нешто)

Топлотна пумпа што иде во земја и од таму црпи топлина е за нијанса поекономична од оваа воздух вода, посебно на ниски температури. Ама затоа на инсталацијата треба да ставиш уште некои 7-9к евра :)
Не станува збор за само работната рака, туку комплетното подно греење чини околу 25 евра по м². Цената на добра топлинската пумпа, точно е и цената се движи помеѓу 8.000 и 10.000 евра, но инсталацијата не чини дополнителни 8.000 до 10.000 евра, како што е наведено.

Што добиваш за таа цена? Практично неограничено топла вода – јас имам резервоар од скоро 500 литри. Секој агол од домот е загреан, вклучувајќи ја бањата, ходникот, па дури и надворешните скали ја добиваат својата топлина. Покрај тоа, ѕидовите се топли. Сите што греат со клима знаат дека во зима, особено при ниски температури, ѕидовите остануваат ладни. Комфорот со подно греење е неспоредлив.

Најдоброто е што подното греење главно загрева при евтина тарифа, значи по 4,9 денари по КВ, бидејќи подот ја задржува топлината и истата се емитува со часови во загреаните простории. Посетете некој што веќе има подно греење, особено во јануари и видете ја разликата.

Една од проблемите е што топлинските пумпи често се непотребно предимензионирани. И мојата е таква – може да произведе повеќе од 13 kW топлина на час, а во јануари реално ми се потребни околу 120 kWh топлина дневно, вклучително со загревање на 490 литри топла вода. Тоа значи дека ми се потребни околу 5 kW топлина на час. Истото важи и за клима-уредите – често се предимензионирани.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.656
Поени од реакции
5.366
Не станува збор за само работната рака, туку комплетното подно греење чини околу 25 евра по м². Цената на добра топлинската пумпа, точно е и цената се движи помеѓу 8.000 и 10.000 евра, но инсталацијата не чини дополнителни 8.000 до 10.000 евра, како што е наведено.
Незнам за каде ми зборуваш дека е 25е за м2, јас споделувала колку ми побараа за инсталација на истото во 135м2 куќа (зборуваме за веќе изградена куќа не сега јас да ја градам)

8.5-10к за единицата
25к за работна рака (значи вадење на подот, поставување на подно и ставање на под)

груба математика тоа се околу 35к во евра

потполно се сложувам дека добиваш огромен комфор и комофитет ама цената е премногу висока. Кога би градел во моментов сигурно тоа би ми било решението, ама во мојот случај ќе мора да чека реновирање на цел под пред да се постави

Kajgana Shop

На врв Bottom