Сум служел војска како и многу други. Кога почнуваа срањата ми заврши рокот, сум пишувал повеќе пати за све тоа тука, да не разглабам сега повторно. Резервен офицер сум.
Сметам дека е небитно тоа на овие теми. Може да имам релевантен, а може и ирелевантен став за било која војна или тема тука. Исто и тие кои никад не служеле.
Ене го, Клинтон ти е војно лице и IMO често има скроз (благо кажано) наивни ставови за стратегија и геополитика. На оперативно ниво му завршува експертизата.
Со разликата што Клинтон доби (сам има пишено) работно место по заслуги на тоа што некој во неговата фамилија во НОБ учествувал, а ти си бил офицер по тоа што си бил регрутиран итн итн итн (или како и да ти бил патот), Ingvar *(и ред други кои не се фалат со тоа) бил директно на терен и тако даље и томе слично.
Клинтонот, после свадба тапани, на сето свое знаење и ставови за и околу војните ја утнал работата што
во 2001 бил зад биро (сам си има потврдено т.е. НЕ негирано), а потоа во мирнодобски услови со некој курс од 6 месеци (пошто нели НАТО ни ги смени сите официри од ЈНА и оние кои малку од малку имаа појма од војување за да стави ликови како овој експертов на батерии) бил кај шо бил и дрн дрн дрн. Всушност, си ги зел парињата и како курсиста седи зад биро и „носи чин“ без појма имање повеќе од тоа оперативно ниво - а прашање и тоа колку го владее ако споредиме со тие поранешни кадри од ЈНА вс курсот од 6 месеци кој НАТО му го даде и плати. Лесно е да се оди по белиот свет на семинари и „обуки“ па да те товат со НАТО плати, оди објасни му го тоа на некој во 2001 инвалид шо останал или изгубил брат, татко, сопруг па сеа на крај тука да морализираш со цел памет кој и што бил и како бил за време на некоја си војна.
Откако неколку страни ќе го дрвиме кој и каков јунак е, утре взори да се припука пак прв ќе се крие зад истото биро додека овде пар што му реплицираат сами ќе одат доброволци да се пријават за да крварат и за тоа малку што остана од ова шо овие од зад биро шитнаа. Хипокризија пар екселанс.
Да, во право си, небитно е кој што бил -
битно е кој и за кои интереси си го шитнал газот и чија страна ја држи во ситуацијата.
И аман за аман, предавниците нарекувајте ги со точното име кое го заслужуваат (без разлика дали се тоа шаренолики куртони, обични гласачи за Муртинското копиле или вака некој шо си го дал газот за пар еура да седи во канцеларија на топло, додека некој во фамилијата негова за истата таа држава крварел на ладно и правел маршови - сигурно се превртува сега во гроб), тоа се ПРЕДАВНИЦИ на својот род и ништо повеќе. Точка.
Оставате едно „зад јорган планина“ чоече да ви држи предавања за морал и тоа кој таму смеел или не смеел од пичке си материне Кореја да учествува во војна, додека тој 2001 се криел зад биро, па уште му паѓате под наративот „да му се правдате“ кај сте биле вие додека тој јунакот мајка ебал. Лицемер.
Не знам како можи на предавници да придавате значение.
Едино што е во право е дека 2001 има многу херои за кои не се знае и таквите „обичните“ вредат и треба да ги цените 200 пати повеќе од некое курле кое ви изиграва нешто сосема десетто.
Јас секогаш ќе имам повеќе респект за луѓе како Ingvar, кои утре да се припука први ќе бидат во ровови, отколку на „експерти“ со 6 месечни курсеви, вработени по заслуга на роднини ама вие си знаете за вас.