Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.475
Поени од реакции
9.190
Не постои шќип кој не е чист ка‘ солза, кој не е во право 24/7, кој не зборува во името од сите шќипови...и кој не трпи неправди од ѓаурите лоши.
Пишав јас пред некое време дека ќе оди тој да чува сапунот, па изгледа некој што го чита форумов му кажал, па може се има премислено дека е чист ко солза, и може навистина ја дувнал, ако е така, добар му пат, и не мора повеќе тука да се враќа, не му е потребен на никој.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.411
Поени од реакции
5.818
Tочно е дека народот во мк нема куповна моќ за нови ауто со катализатори и се тоа, исто е точно дека аутата загадуваат многу и се еден од главните причинители за загаденоста, и не во полза да се негира тоа. Така да тоа што нема пари за нови возила и се возат дизели кои загадуваат не треба да се игнорира, и да се става под тепих притоа барајќи Друг кривец
Јас сега живеам во мало место на два километри од северно море, воздухот тука е секогаш чист, нула загадување, навикнат на таква средина и пред две недели бев во МК, само што се симнав од авион се осеќа загаденоста печење очи штипење нос, мислам дека грото народ долу не се свесни колку е загаден воздухот и потполно ги разбирам живеев порано таму и јас не бев свесен.
Тука голема улога игра и менталитетот на народот, кај нас човек за да отиде до работа сам зимно време ќе запали 2.0 дизел без катализатори ќе чека некоја минута да загрее додека не стана магла се наоколу за да отиде и да се врати од работа, истиот никад нема да земе точак да вози и да иде на работа.
Кога прв пат отидов во поголем град во Холандија бев шокиран од тоа колку точаци возат, никад у живот ни на слика и видео не бев видел толку точаци на едно место, рој луѓе со точаци одат на работа во градинка на факултети итн, млади стари жени деца во приколка закачено на точак, врнело веело снег небитно ништо не ги спречува, таков им е менталитетот не дека немаат кола или пари, ние долу се знаеме какви сме и да не се залажуваме.
Во една прилика ме праша колега од таму дали во Македонија се возат толку точаци, му викам другар кај нас на ова време со точак да те видат будала ќе те направат.
Сами сме си виновни за загаденоста вртете како сакате тоа е реалноста.
Неколку пати имам престојувано во Австрија, првиот пат кога отидов останав вџашен од тоа колку беше чист воздухот а среде зимо беше, цел замижен се шетав од што не можев да гледам поради блесокот на сонцето....да не должам многу.
Благодарение на шенген визите ние како народ успеавме малку по малку да прошетаме по Европа...да видиме како е таму, колку е чисто од природа, воздух, чисти и средени урбани рурални средини и добри патишта....ние како народ ништо од тоа не се инспириравме да промениме во МК.

Проблемот со загаденоста во Скопје, Македонија никогаш нема да се реши не затоа што не постојат решенија, постојат, но ние едноставно не сакаме тоа да се промени.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.487
Поени од реакции
11.438
Неколку пати имам престојувано во Австрија, првиот пат кога отидов останав вџашен од толку беше чист воздухот а среде зимо беше, цел замижен се шетав од
што не можев да гледам поради блесокот на сонцето....да не должам многу.
Благодарение на шенген визите ние како народ успеавме малку по малку да прошетаме по Европа...да видиме како е таму, колку е чисто од природа, воздух, чисти и средени урбани рурални средини и добри патишта....ние како народ ништо од тоа не се инспириравме да промениме во МК.

Проблемот со загаденоста во Скопје, Македонија никогаш нема да се реши не затоа што не постојат решенија, постојат, но ние едноставно не сакаме тоа да се промени.
Така е друже среќа шенгенот иначе ние кога сме мрднале до Маврово или Берово да вдишиме чист воздух и да осетиме разлика абе во илизија пред шенгенов во тотален мрак

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.411
Поени од реакции
5.818
Така е друже среќа шенгенот иначе ние кога сме мрднале до Маврово или Берово да вдишиме чист воздух и да осетиме разлика абе во илизија пред шенгенов во тотален мрак
Маврово во Македонија е? Не сум знаел

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.487
Поени од реакции
11.438
Маврово во Македонија е? Не сум знаел
Глумење лудило
Сакав само да кажам нема потреба до Холандија и Австрија да се оди за да останете вџашени од чистиот воздух и да се крстите во шенген зоната ене ја и СЦГ
Искрено не ми текнува на некој град на море што е да е со загаден воздух ама изгледа до точаците е
Автоматски споено мислење:

Пишав јас пред некое време дека ќе оди тој да чува сапунот, па изгледа некој што го чита форумов му кажал, па може се има премислено дека е чист ко солза, и може навистина ја дувнал, ако е така, добар му пат, и не мора повеќе тука да се враќа, не му е потребен на никој.
Од вреди него многу му се накострешија така да не ме чуди да го бутнат у ќорк

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.411
Поени од реакции
5.818
Глумење лудило
Сакав само да кажам нема потреба до Холандија и Австрија да се оди за да останете вџашени од чистиот воздух и да се крстите во шенген зоната ене ја и СЦГ
Искрено не ми текнува на некој град на море што е да е со загаден воздух ама изгледа до точаците е
Забелешката ја прифаќам
Поентата не ми беше целосно само за чистиот воздух, туку целата слика за државите...можеме барем за тие некои прости работи да им се одгледаме...зачувана природа, чиста и средени урбани и рурални средини, да имаме добри патишта

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.157
Поени од реакции
83.928
Забелешката ја прифаќам
Поентата не ми беше целосно само за чистиот воздух, туку целата слика за државите...можеме барем за тие некои прости работи да им се одгледаме...зачувана природа, чиста и средени урбани и рурални средини, да имаме добри патишта
Не за долго.
Земјите им се напунија со ИСИС и АлКаида, УЧК, а тие имаат тенденција да ја праат околината да личи како што личи кај нив дома, у пустиња, у Кандахар, у Липково... без дрва пред се. Без тие проклети каурски дрва. Со пластични боци по реките, што ги фрлаат коа се враќаат од нива, паша.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.868
Поени од реакции
5.879
Сега полицијава тргнала по Груби или малите риби Дучанџиќ и сл?
Некаде спомнат ли е Груби?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.475
Поени од реакции
9.190
Сега полицијава тргнала по Груби или малите риби Дучанџиќ и сл?
Некаде спомнат ли е Груби?
Официјално акцијава нема врска со Груби, за него би требало друга акција да има, освен ако навистина не избегал.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.868
Поени од реакции
5.879
Акцијата на МВР за разбивање на насилни криминални групи е пробиена од поранешен функционер на ДУИ, кој пренел доверливи информации на криминалните кругови. Поради тоа, акцијата наместо во вторник започнала во неделата вечерта, но МВР сепак успеало да уапси неколку членови на криминални групи од Арачиново, Дуќанџик и Грчец. Дел од уапсените признале извршување на тешки кривични дела, меѓу кои и убиства. Поранешниот функционер на ДУИ ќе биде дел од истрагата.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.271
Поени од реакции
16.417
Неколку пати имам престојувано во Австрија, првиот пат кога отидов останав вџашен од тоа колку беше чист воздухот а среде зимо беше, цел замижен се шетав од што не можев да гледам поради блесокот на сонцето....да не должам многу.

ама оди да видиш колку шлепери се редат пред Циментара да истоварат Шенгенски отпад, сигурно не е обичен туку специјален...

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.475
Поени од реакции
9.190
Акцијата на МВР за разбивање на насилни криминални групи е пробиена од поранешен функционер на ДУИ, кој пренел доверливи информации на криминалните кругови. Поради тоа, акцијата наместо во вторник започнала во неделата вечерта, но МВР сепак успеало да уапси неколку членови на криминални групи од Арачиново, Дуќанџик и Грчец. Дел од уапсените признале извршување на тешки кривични дела, меѓу кои и убиства. Поранешниот функционер на ДУИ ќе биде дел од истрагата.
од ова многу сум изненаден, затоа тие по секоја цена мора да бидат на власт

Член од
30 октомври 2022
Мислења
519
Поени од реакции
1.418
Dzabe mi se obesivte za kurac, dzabe vi se zalopojkite. Frlate so kamenja po sekoj sto ke vi go plesne u faca.

Fabrikite, kako prvo, imaat filtri.

Vtoro, zaedno so otpadite se naogjaat na konkretni lokacii nastrana od naseleni mesta i odma ke se pokaze na mapata so merni stanici ako tie bea epicentarot na zagaduvanjeto. Isto i so domakinstva sto se great na drva. Vo Centar/Aerodrom/Karposh nema fabriki, nema otpadi i skoro i da nema kjumbinja. A sepak tokmu tamu e epicentarot.

Treto, ako cementara/zelezara/drizla se glavni zagaduvaci, zosto sekoj vikend vo nedela e soncevo utroto? I zosto vo vtornik/sreda/cetvrtok zagadenosta e sekogas na maksimum?

Cetvrto, site argumenti za domakinstva i fabriki pagjaat vo voda posle samitot na OBSE lani. Ne za dzabe postirav grafikon, da go procitavte ke vi stanese jasno. Policijata zabrani soobrakjaj okolu Boris Trajkovski, prazni bea i Ilindenska i 8mi septemvri i Partizanska. Site vrtea po obikolnica. PM10 ne se kaci nad 50mmg site ovie denovi i posle samitot naglo porasna za 300%.

Petto, vo 2005 godina, avtomobilite potrosile ~180.000 toni dizel. Lani vo 2023ta ~640.000 toni dizel. Treba da si nenormalen da veruvas deka pri vakvo zgolemuvanje na potrosacka krivi ti se domakinstvata sto gorat drva i industrijata koja se smaluva sekoja godina.

I Germanija/Bugarija/Italija se otarasile od EURO3/4/5. Ne bilo lesno ama ako ne se otarasele na vreme ke stanele kako nie sega. Dizel avtomobilite, pogotovo starite uvezeni motori so direktno vprskuvanje se ogromen izvor na PM cesticki i azotni oksidi, sto e uste poloso od PM10.

Drzavata ako stvarno saka da pomogne moze da odbie carina za koli stari ne povekje od 5 godini ili EURO6 ama taka nema da ima budzet za mestenje tenderi, pa zatoa site pokazuvaat so prstot kon cementari, otpadi, zelezari, tetki sto meshaat ajvar pred vlez itn. Zamisli nekoj pogore go spomna Silegov, na koj nikoj ne mu veruva za nisto odednas e kredibilen izvor deka fabrikite bile glavni zagaduvaci. Smeshno.

Zagaduvanjeto vo site gradovi na Makedonija, ne samo vo Skopje e posledica na ogromiot uvoz na stari dizelashi od EU, isrfleni kako koristeni avtomobili vo Germanija i okolinata, uvezeni od Bugarija. Vo 2010ta gruki ja izbrisha davachkata za uvoz na takov otpad. Pobrzavte da izvadivte bugarski pasoshi za da mozete da vozite A3ka od 2003ta na BG tablici, bez katalizator i sega si ja imate muvata na kapata. Do koga?
Zatoa sega gi zatvoraat fabrikite za avtomobili niz Germanija.VW veke zatvora nekolku fabriki .Stelantis isto taka se pred kolaps.Ama bitno nema da se vozat koli so EURO5.Lugeto mozat i so korenja jadenje da preziveat!?Ako propadni avtomobilskata industrija vo EU otide se vo P.M.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.106
Поени од реакции
7.770
Zatoa sega gi zatvoraat fabrikite za avtomobili niz Germanija.VW veke zatvora nekolku fabriki .Stelantis isto taka se pred kolaps.Ama bitno nema da se vozat koli so EURO5.Lugeto mozat i so korenja jadenje da preziveat!?Ako propadni avtomobilskata industrija vo EU otide se vo P.M.
E toa Euro5 i vojnata vo Ukraina mu ebaa majkata i na KTM so preku 6000 rabotnici. Nema da dobijat plata za nova godina i se Stechaj. Od Januar najverojatno site doma.
Pokraj nejze otide Kurban i VGM Metal so 170 vraboteni i ushte eden kup pomali i pogolemi dobavuvachi.

Kajgana Shop

На врв Bottom