Пан-турцизмот на Ердоган во замав

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Тешка глупост е даде каже дека Турција индустриски и економски напредува благодарение на Ердоган. Турција напредуваше уште на почетокот на 21 век кога Ердоган не беше ни градоначалник на Истанбул. Напредокот на Турција пред се се должи на западните инвестиции особено во автомобилската индустрија. Денес во Турција свои фабрики имаат Рено, Форд и ФИАТ, не сум сигурен дали и Фолксваген има своја фабрика. Пред неколку години Фолксваген ја избра Турција, пред Србија и Бугарија, како држава во која ќе гради нова фабрика, дали тоа се реализира искрено не знам. Република Турција уште од самото основање има проблеми со исламистите, досега неколку партии биле забранети заради исламизам. За жал, морам да повторам, сиот напредок на Турција не беше ценет од страна на Европската Унија, која Турција ја гледаа како недемократска и заостаната држава. Тоа доведе до јакнење на исламизмот и доаѓањето на власт на Ердоган. Не е ни најмалку добро ако после Ердоган и неговите авантури Турција повторно се претвори во Болниот на Босфор како што беше пред повеќе од 100 години. Тогаш сиот напор на Кемал Ататурк во европеизација на Турција бил за бадијала.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Abe krstete se Turcite so vi go renoviraja aerodromot pa mozite da se prosetate po svetot, da vidite , da podnaucite nesto. Potamu od Nis nemavte mrdnato :(
Автоматски споено мислење:

Абе владе ете ти примери како изгледа секуларна држава и колку катедрали имаат изградено. И секуларната Турција со над 20.000 нови џамии. Абе не 20.000 нека изградат уште 200.000. Само очевидни се фактите и целите. Сега со сила вас ако не ви е очевиден тој факт не ќе се гураме со зидот. Јбг кој колку му работи табуретката.
Kakva sporedba ti e toa ziti se. Kolku katedrali imale izgradeno vo Germanija ili bilo kade so sekularizmot. Se znae sto edna drzava ja pravi sekularana.
Nie sekularna drzava sme ? Ete toa odgovori mi .

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: oon

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.226
Поени од реакции
84.189
Што се однесува до геополитичката улога на Турција, точно е дека таа има стратешко значење за Западот и Истокот, но тоа не ја прави 'џандар' во туѓи раце. Турција вешто ја користи својата позиција за да си ги заштити своите интереси и да ја зајакне својата независност, што е голема разлика во споредба со Југославија, која често беше инструмент на странски влијанија.
не можеш да бидеш подалеку од вистината
нема споредба меѓу двете

Југославија во тој блоковски поделен свет успеа да истера сопствена трета страна. Турција беше дел од блоковската поделеност.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.575
Поени од реакции
7.400
Ova onaka da vi dolovam kako izgledaat vasite jaki argumenti. E pa vaka nekako izgledaat.
Владе ако не беа турците ќе беа други. Само кај твојот Грујо убаво подмачкаа они. А кога сме кај твојот Грујо, истиот можеше со мал дел од парите што ги испра со братучед му за Скопје 2014, со државни пари и во наше сопствеништво да биде аеродромот. Ама…твоите аргументи изгледаат така како што изгледаат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Владе ако не беа турците ќе беа други. Само кај твојот Грујо убаво подмачкаа они. А кога сме кај твојот Грујо, истиот можеше со мал дел од парите што ги испра со братучед му за Скопје 2014, со државни пари и во наше сопствеништво да биде аеродромот. Ама…твоите аргументи изгледаат така како што изгледаат.
Sega ako trgnuvame po taa logika i EVN mozese da bidi nase, ama znaes bonbona biznisi, ova ona. Okta ako ne sum greska grcka e i taka da ne nabrojuvame oti kraj ke nema toa.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Па да бе Владе. И треба се да набројуваме.
Da se fatam jas za rabota, taman nabrojuvajte. Ocekuvam vo megjuvreme i nekoj validen argumen zosto tolku strav od Erdogan i Turcija, tamu pan turcizmi ne znam sto.
Ama validen, a ne religiozni gluposti i hristijanski brakja muabeti.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.575
Поени од реакции
7.400
Da se fatam jas za rabota, taman nabrojuvajte. Ocekuvam vo megjuvreme i nekoj validen argumen zosto tolku strav od Erdogan i Turcija, tamu pan turcizmi ne znam sto.
Еве прашање на вкус нека е. За мене лично подобро Австро-Унгарија него ли Турција.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
288
Поени од реакции
475
Еве прашање на вкус нека е. За мене лично подобро Австро-Унгарија него ли Турција.
Па натаму и се тера моментално.

За Турска империја многу тешко. Во следниве години ќе бидат зафатени со курдите и дестабилизирана Сирија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Povekje mi se svigja vakov zivot, zivotot na zapad, rusija, pa makar i kina, nego zivotot vo turcija. I ne mislam na pari ili ekonomija. I normalno pre bi vo taa zona na vlijanje. Megju drugo, mislam deka metodot na sirenje na vlijanje ne bi bil tolku soft kako sega.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.575
Поени од реакции
7.400
Па натаму и се тера моментално.

За Турска империја многу тешко. Во следниве години ќе бидат зафатени со курдите и дестабилизирана Сирија.
Немој да бидеш толку сигурен. Голем процент на дрога и нафта иде од таму. Така се финансираат разни “организации” низ Балканот, пипците се веќе пуштени одамна. Власта ги краде парите од касата, дупка пополнува со “инвестиции” од сумњиви држави со задњи намери. И ете, ќе ти зборат дека фала треба да кажеш за лименкана аеродром.

Kajgana Shop

На врв Bottom