Пан-турцизмот на Ердоган во замав

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.333
Бројки има ама нема (100% проценти) јас што имам пишано. Бидејќи нема такво нешто. Има други бројки и проценти врз основа на медиумските извори..... Поздрав и до тебе.
Самиот напиша целосно, ама океј е. Сфативме дека незнаеш што пишуваш.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.005
Поени од реакции
1.219
Самиот напиша целосно, ама океј е. Сфативме дека незнаеш што пишуваш.
Ако сум го користел зборот 'целосно', тоа не значи дека сум рекол 100%. Што се однесува до другите бројки и проценти, тие се врз основа на информации од медиумите и официјалните извори. Доколку имаш поинакви податоци, слободно сподели ги, но не ми припишувај нешто што не сум кажал.“

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.054
Поени од реакции
13.333
Ако сум го користел зборот 'целосно', тоа не значи дека сум рекол 100%. Што се однесува до другите бројки и проценти, тие се врз основа на информации од медиумите и официјалните извори. Доколку имаш поинакви податоци, слободно сподели ги, но не ми припишувај нешто што не сум кажал.“
Претпоставувам си можел место целосно да употребиш делумно. Ама ти не убедуваше дека е целосно. Е сега не било целосно, туку делумно. Бројките и информсциите од изворите потврдија дека не е целеосно.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.418
Pa za toa temata ja otvori , opasnosta od panturcizmot. Ako nema opasnost koja e poentata od temata i pritresvanjeto tuka.
Ako ja ima, koja e opasnosta, kako ke dojdat.
Turisticki, voeno, ekonomski?
Daj elaboriraj malce.
Hipoteticki koj i da ne okupira poloso ke bidi za nas, ne e toa nekoja visa matematika ako na toa mislese ako dojdat. Sigurno ne mislese kako turisti ako dojdat taka ?
Јас мислам дека Ердо бутка да станат светска сила, да ги обедини сите Турски републики во некаква си пантурска федерација. Тоа му е сонот. И исламизмот го користи како ударна алатна во остварување на тие соништа. Сама од себе Турција во моментов не може да прогура ништо. Но со Турските републики ќе добие бајаги енергенси да го оствари тој сон.

Поентата е како да го направи тоа, а да ги држи понатастрана Русија, Кина и Иран. Ете досега му успева да маневрира, мада сега во Сирија жесток удар им нанесе и на Русија и на Иран. Влезе Ердо All in.

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2024
Мислења
224
Поени од реакции
379
Во Македонија сите имаат на еден, друг или трет начин турско потекло. Така да, не гледам ништо лошо во тоа.

Член од
12 август 2024
Мислења
231
Поени од реакции
593
Во Македонија сите имаат на еден, друг или трет начин турско потекло. Така да, не гледам ништо лошо во тоа.
Тешко ова, повеќе е дека добар дел од турците имаат некакво балканско потекло.
Автоматски споено мислење:

Pa za toa temata ja otvori , opasnosta od panturcizmot. Ako nema opasnost koja e poentata od temata i pritresvanjeto tuka.
Ako ja ima, koja e opasnosta, kako ke dojdat.
Turisticki, voeno, ekonomski?
Другар ти @oon напиша дека миграцијата е заради економски и образовни причини. Исто така напиша дека ние сме срање(и сме) во образование и економија и дека Турција била што ти знам која у медицина и образование.
Сега одлучете се дали доаѓаат од економски и образовни причини или Турција е по срање држава од северна.

Ти можеби не си бил во контакт со некој од Тика ама јас знам како ги пакуваат девојчињата во авион ако има контакт со каури и се праќа уште помуслиманка или пак турчин. Парите што ги фрла Тика и донасањето на турци веќе Скопје и Штип се познава дека ги има доста и мене не ми личи дека примарна цел дек се дојдени е да студираат.

Последно уредено:
Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Јас само едно ќе кажам. Класичен пример на курчење на Ердоган беше кога му го собори на Русите СУ 24 во Сирија. Кога виде колку скапо го кошташе тоа, откако Русите му направија пуздер неколку конвои со нафта што ја крадеше од Сирија, не рака туку и нешто друго му бацуваше на Путин. Затоа најпаметно му е да си седи мадро да не му биде на газот модро :D :D :D

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.177
Поени од реакции
3.426
Нему Ердоган лично му кажал дека Сиријците се враќаат дома. Зарем може Ердоган да лаже, ти се молам?
Не му се верува на Ердоган ништо, ама веројатно беше свесен дека ќе изгуби на следните избори и рече дека претходните му се последни избори, трендот е тој дека ако се кандидира повторно ќе ги изгуби изборите, вака ќе стави некој пулен кој никој не го знае и ќе го раскостат, лани на локалните загуби неговата партија, само една година откако победи на претседателските, еве како било на локалните.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.575
Поени од реакции
7.400
Ај да видиме Вебстер што ќе каже:

Lost cause: [ˌlɒst ˈkɔː]
def. trying to win an argument with a person born north-west from Bratin Dol.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.921
Не му се верува на Ердоган ништо, ама веројатно беше свесен дека ќе изгуби на следните избори и рече дека претходните му се последни избори, трендот е тој дека ако се кандидира повторно ќе ги изгуби изборите, вака ќе стави некој пулен кој никој не го знае и ќе го раскостат, лани на локалните загуби неговата партија, само една година откако победи на претседателските, еве како било на локалните.

Затоа и го изведе тој очајничко популистички потег со законот за предвремено пензионирање, со што само нанесе голема штета на турскиот пензиски систем. Ова се потези кои Ердоган ги прави против својот народ и држава и после oon мене ме обвинува дека сум ги мразел турците и Турција. Оди бе пријател лечи се.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.320
Поени од реакции
16.485
Турците секогаш би не подржале првенствено нас него грците и бугарите, проблем е исламот, немам ништо против за економска соработка но турци и ислам јок.
Мислам не беше проблем исламот. барем кога одев во Истанбул, во европскиот дел имаше многу и руси и пољаци
Некаде пред 20+ години излегоа со иницијатива за турски Комонвелт, министерот турски на надворешни работи одеше по балканските државички, посебно во Босна..
Туку неодамна Србија потпиша некој голем договор за соработка со Турција...
На времето , по кафеавата револуција, Пред Зеко да не севернизира, излезе партијата ФРОДЕМ со идеја за Референдум за Конфедерација со Турција...не се сеќавам каква беше реакцијата на Турција, имаше она тогаш турбуленции, од обидот за уривање на Ердо до бркање на НАТО од Инџилик....

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.393
Уште пред 15-тина години зборам за опасноста од Пан-турцизмот како појава со осамосталувањето на Турските републики и напуштање на Кемализмот во Турција. Вртењето кон Исламизмот, уште повеќе го потврдува фактот дека Турција е на пат да ја создаде 17тата империја. Ова не е првпат Турците да го користат исламизмот за да ги остварат своите империјалистички идеи, Отоманите, Селџуците, Караканидите, Гавазите, Хорезмите, Тимуридите, Мугалите ... Впрочем секогаш после пропаѓањето на една Турска империја, се раѓала нова, така е и сега со пропаѓање на Отоманската империја се создадоа потребните услови.

Со разрешувањето на војната во Нагорно Карабах, можеше да се видат контурите на новата империја. Ердоган сака копнено да ги поврзе сите Турски републики со својата држава. Скоро сите Турски републики се богати со енергенси и тоа ќе биде силата што ќе ја движи оваа империја.

Самит начин на делувањето на поранешни Руски војници во Турските проксија во Сирија, ме подсеќа како порано биле направени империите. Персијците на почетокот користеле Турски платеници во војните, со тек на време толку се ослониле на нив, што едноставно Персија немала друга војска освен Турските платеници. Тие платеници подоцна создале неколку империи кои Персија ја чинело 1000 години под Турско ропство. Истото се случило и со Арапите под Селџуците, со таа разлика што арапите ги имале своите владетели, меѓутоа со нив дефакто управувале атабејовите (Голем татко), така што ги убивале владетелите и ги посинувале наследниците. Све на све, Русија не може целосно да се потпре на доста од своите воени едици и мора да се направи целосна реструктура на војската.

Русија дефинитивно е насамарена, како и да се сврти од Турците. Голема грешка и беше што не делуваше во Нагорно Карабах, така навремено ќе ги скратеше канџите на Ердоган. Сега е веќе е доцна за превентивно дејство. За да се реши ова, треба да летаат нуклеарки.

Гарадата во палатата на Ердоган има целосен елемент на Пан-турцизам со гардисти од 16-те Турски империи, исто како и политиката што ја води.
Прегледај го приврзокот 437813
Тука е со Абас, сликава има силна симболика, кој пат ќе го фаќа Ердоган и кој му е цврст сојузник во таа приказна. Сите Турци стојат позади Палестина.

Еве и еден мој пост пред 10тина години.
Tesko deka kje gi ostaat turcite da praat imperija. Oni kje si idat silen regionalen igrac, verojatno kje go dominiraat balkanot i sredniot istok, kafkazot i tn. Ama spojuvanje na 5 drzavi i tn se vlazni sonista.Turcija silata ja crpi glavno od toa sto e del od zapadot, bez nivna podrska nemase nisto od ova da se sluci bo Sirija. Izlezat li od ovoj region, kje se najdat na udar na Sad i Kina koj se drugo nivo na sili i Turicja nema sila da se nosi so niv.

Член од
16 октомври 2021
Мислења
682
Поени од реакции
1.521
Mnogu placki na temava :D Erdogan posle toj puc stom ostana na vlast legitimno e da sto mu prdne toa da si pravi. Gradel dzamii u turcija pa sto da gradi crkvi?
Kolku i da e najgolema steta islamot sepak ednoumieto i splotenosta na narodot e daleku pogolema sto e uglavnom nepostoecko u hristijanstvoto i zatoa ke propagjame a oni ke se izdignuvaat. Makedonija da bese golema kolku turcija i da se slucese takov puc i da dobievme apsolutna vnatresna vlast cicki dali nekoj ke se pobunese ako pravevme crkvi i dejstvuvavme regionalno. Toa e priznale ili ne narodot tamu si ja zasluzi drzavata oti najvekje koga bese potrebno oni izlegoa na ulica i sprecija instaliranje na druga vlast od nadvor. Zatoa sega ke si igraat vaka kako sto ke si igraat, toa e fudbalot.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
Ај да видиме Вебстер што ќе каже:

Lost cause: [ˌlɒst ˈkɔː]
def. trying to win an argument with a person born north-west from Bratin Dol.
Ako bev roden vo toa pcvarnicata od glaven grad podrugo ke bese a, vie od rodjenje popametni ste . Izgleda do smogot e :cautious:
Tuku Lokvance buljavce skopsko, ne e bitna nivata tuku semkata. Od kaj se doselija tvojte so si vaka pameten a ? Kaj vi e vikendicata, vo koja vukojebina e ?
Автоматски споено мислење:

@darkomic Se mocna od smeenje, kolku pati peleni ti smenaja od vcera ?
Daj nekoj argument frli, jaki argimenti imas ti sekogas.

Последно уредено:
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.575
Поени од реакции
7.400
Ako bev roden vo toa pcvarnicata od glaven grad podrugo ke bese a, vie od rodjenje popametni ste . Izgleda do smogot e :cautious:
Tuku Lokvance buljavce skopsko, ne e bitna nivata tuku semkata. Od kaj se doselija tvojte so si vaka pameten a ? Kaj vi e vikendicata, vo koja vukojebina e ?
Од Печењевце сме ние.

Kajgana Shop

На врв Bottom