Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.937
Поени од реакции
5.077
Охохо, aј за убаво нека е, Каури...

Да се оди во пензија на 67 години и да се зголеми стапката за придонес, предлага Фискалниот совет

Фискалниот совет, државна институција основана од Собранието, предложи зголемување на старосната граница за пензија на 67 години како дел од мислењето за Фискалната стратегија (2025-2029). Предлогот е доставен до законодавниот дом и предвидува измената да стапи на сила во 2026 година и да важи за мажи и жени.

„Определбата за задржување на истите стапки на пензиско и инвалидско осигурување со значителното линеарно зголемување на пензиите на двапати по 2.500 денари не само што ќе го зголеми јазот помеѓу приходи од придонеси и расходи за пензии, а со тоа и потребата за покривање од Буџетот на државата, туку на подолг рок уште повеќе ќе ја наруши фискалната одржливост на ФПИОМ“ соопштија од Фискалниот совет.

Оттаму додаваат дека се потребни дополнителни мерки за одржување на ФПИОМ.
Аирлија работа!...

Кај да е, власта ќе ја зголемува старосната граница за одење не во пензија, туку на гробишта...и со таа одлука, ќе го реши проблемот со пензионирање за сите денешни и идни генерации од вработени, како идни пензионери.

А што бидна со инфото кое тетка Царовска го „провали„ пред пар години, за украдените пари од вториот (ако не грешам) пензиски фонд?...

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.278
Поени од реакции
8.672
А што бидна со инфото кое тетка Царовска го „провали„ пред пар години, за украдените пари од вториот (ако не грешам) пензиски фонд?...
Конфискувани се, ќе се употребат да се надполнат резервите знамиња што Шипоите ги палат секоја година...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.158
Поени од реакции
30.294
Ништо шокантно. Последните трендови на иселување си повлекуваат вакви акции. Нема кадар да работи.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Сакаат да го зголемат и % за ПИО.
мене ми ги украдоа од втор столб. И на добар број други. Можда им трепна око, можда не, не знам.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.091
Поени од реакции
1.592
па сега кога не правите деца и бегате по германија, не се чудете и доживотно да работите. Ете и таму било 66, со зголемување на 67 од 2031ва.
Поголема глупост на форумов не постои. Ти дефинитивно си надвор од секоја реалност.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.713
Поени од реакции
42.302
Поголема глупост на форумов не постои. Ти дефинитивно си надвор од секоја реалност.
што е глупото? Насекаде во светот се качува границата пошто секаде нема људство. Старее населението а нема младина. И таа што е ја испедерчија медиумиве со педерски филмови и серии.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.091
Поени од реакции
1.592
што е глупото? Насекаде во светот се качува границата пошто секаде нема људство. Старее населението а нема младина. И таа што е ја испедерчија медиумиве со педерски филмови и серии.
Абе види што си пишал погоре, да не бегале луѓето во Германија, да седеле тука и деца да правеле. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.713
Поени од реакции
42.302
Абе види што си пишал погоре, да не бегале луѓето во Германија, да седеле тука и деца да правеле. :)
па нормално. Оваа држава те изгледала, а не Германија. Јас сум за национални држави, без ова сегашново фукарање наоколу.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.091
Поени од реакции
1.592
па нормално. Оваа држава те изгледала, а не Германија. Јас сум за национални држави, без ова сегашново фукарање наоколу.
Епа седи бе Ронка, напрај 2-3 деца тука, и врати се на темава по некоја година да фукараме малце така :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.713
Поени од реакции
42.302
Епа седи бе Ронка, напрај 2-3 деца тука, и врати се на темава по некоја година да фукараме малце така :)
каква врска има тоа ја што немам деца? Јас зборам како што треба да биде. Сега ја не се давам себеси за пример како тоа треба да биде. Него зборам како што е. Сега вас тоа ако не ви одговара ваш проблем, не мој.

y2k

Член од
4 октомври 2022
Мислења
1.091
Поени од реакции
1.592
каква врска има тоа ја што немам деца? Јас зборам како што треба да биде. Сега ја не се давам себеси за пример како тоа треба да биде. Него зборам како што е. Сега вас тоа ако не ви одговара ваш проблем, не мој.
Сега нема никаква врска точно, кога ќе дојде момент да направиш ќе се освестиш ваљда тогаш. Лагираш малце, како да ти кажам :)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.543
Поени од реакции
18.796
Не изгледала кур, едно арно немаме видено во оваа држава откако сме кукнати

Член од
14 април 2012
Мислења
32.583
Поени од реакции
66.289
Старосна граница 67, животен век 74. Работиш 30+ години, за да уживаш пензија 7 години, ако си максимално среќен, зашто со денешните стресови, исхрана, начин на живот, здравство, таа старосна граница ке иде надолу.

Практично, рмбај цел живот и полни го пензискиот фонд, за да на крај не ги видиш ни дел од тие пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom