Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    726
Член од
28 август 2013
Мислења
4.370
Поени од реакции
13.312
нормално е дека е војна со нато,во курск влезе нато пешадиска опрема,помагана од западни тенкови и транспортери,помагано од западни системи за комуникација,радари,сателити,интернет,последно со удари од западни ракети за кои се знае дека нема шанси да се управувани од украинската армија,а убиени и заробени се безброј платеници од запад меѓу кои и американци и британци
Целта им е беше да ја покажат русија како инферионрна, да ја потчинат. Нивната ароганција скапо ќе не кошта, ја разбудија мечката, исто како наопелон па хитлер. Повторно ќе го јаде европа... И он тоа го знае, ама ароганијата не му дозволува.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.414
Поени од реакции
24.578
Пак ќе речам, види побарај, вие ги следевте тие работи. Не знам јас тоа.
Се водело сметка колку Искандери се останати, колку Патриоти има, ете таму не знам што било со машините за перење.
Ете ја имаш цела тема, побарај.

Јас само знам дека овие сега што паѓаат врз Руска територија не идеше предвид пред 2 години ни да се спомнат, камоли да бидат доставени до Украина.
Сега видиш и со лешници и со оревчиња ги пречекуваат.

Оти бе така само еден? Нели ги штанцаа?
od kaj toa deka ne idelo da se spomne deka na ruska teritorija ke imalo bombi? dobro be tolku glupi i edno dimenzijonalni stvotrenja ste sto i toa ne go pretpostavivte? jas mislev loki ke e najblisku ama ti si na dobar pat da go stignes najglupiot clen na forumot.... bukvalno sekoj post e gluposti

Член од
11 октомври 2024
Мислења
53
Поени од реакции
172
Руската рубља на најниско ниво од 2022 година. Повторно стрмен пад последниве денови. Најверојатно каматни стапки ќе одат уште нагоре после Нова година и банкрот на еден куп мали бизниси.

Која ли теорија сега ќе извадат на темата мајке ми. Тоа е дел од дедоларизацијата на подолги стази :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.637
Поени од реакции
42.177
Руската рубља на најниско ниво од 2022 година. Повторно стрмен пад последниве денови. Најверојатно каматни стапки ќе одат уште нагоре после Нова година и банкрот на еден куп мали бизниси.

Која ли теорија сега ќе извадат на темата мајке ми. Тоа е дел од дедоларизацијата на подолги стази :D

било како пад на Русија ќе значи само појако нуклеаризирање и окончување на војната. Вие дудлачи што се надевате дека некој ќе потпишува капитулација со западот, тоа ќе сонувате.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.088

Санкциите што требаше да ја колабираат Русија во 2022ра вродуваат со мал плод.

Треба нормални луѓе да седнат на маса и да го решат проблемов. Во запад не е најсјајно моментално, ако на папир изгледа добро.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.414
Поени од реакции
24.578

daj kazi 3 mali biznisi u rusija :lolzz:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.088
Кај се пред ова заканите за напад на Украина. Запад не мислеше дека тоа може да се деси. Еве се деси.

Мислење дека нуклеарки нема да летнат заради постојано предупредување од Руска страна е чиста глупост. Ко ќе почнат ќе се чешаш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.650
Поени од реакции
33.835
Тестираа Иранците доволно. Штета што не го тестираа и THAAD от.
Не ме сфакај погрешно, немам ништо јас против да го достават тоа до Украина. Украина има право да го бара системот.
THAAD e технологија од пред развојот со поголеми брзини на проектилите, не може да се носи со последниве развои и технологии... Но дури и eтe да кажеме дека може, чисто онака за атер на дискусија. Тогаш колку THAAD платформи/батерии се потребни за едно ПВО да одбрани на една територија или држава? И колку противнички проектили треба за успешно да направат SEAD?

И пази целиот овој муабет е пред појавата на проектилите како Лешник, Кинжал, итн... Пошто со нив промената на парадигма стамува целосна. Процентот на успешност на денешното западно ПВО на сопирање на мал број или поединачни такви проектили е смешно мало мал. За повеќе такви проектили и посебно за Лешникот? Нула, или доволно блиску до нула.

Мислам дека се разбираме, немаат Америте доволно THAAD батерии ни за еден регион да бранат во Израел ако Иран спука доволно проектили... Пошто колку чинеше еден THAAD проектил, 12-14 милиони долари пред инфлацијата? Колку чини една THAAD батерија сега, пред инфлацијата беше накај 2 милијарди долари, и имаат ли сеуште индустрија за масовно да ги произведуваат. Итн, итн... И сега колку чини еден Кинжал за да ги спржи тие 2 милијарди долари (а сега многу повеќе пари)? Или 10+ Фатах проектили. Тоа е таа асиметрија во пристапот кон војувањето со кои другите држави а првенствено РФ, го анулираат брут форс пристапот на САД (пошто сами си ги принтаат парите они не гледаат колку нешто чини, само да биде „најсилно“). Епа во реалниот свет работите не се така едноставни како во плановите и желбите на западните.

Само Сад се број еден сила. И не треба да се потценува воената индустрија.
Никој не ги потценува, само се покажува дека не треба симетрија во квантитет за постигнување на нив каде MAD е единствениот исход. Неспоредливо поголемиот воен буџет веќе не е гаранција дека секој можат да го силуваат. Тоа е новата парадигма, и сменета е за сите освен за нафовци (пошто они со главата во земја и не може да им се случи смена на парадигма, барем се додека реалноста не ги удри по глава).

Еднаш, ама еднаш да си каснат од курот и да признаат дека нула познавање имаат од Руската воена индустрија па и генерално од Русија како земја и дека се отруени од пропаганда. Тешко перење мозок.

До вчера не ни знаеа дека постои ваков систем . За да денеска математиките по економија ја удриле дека не им било исплатливо :ROFLMAO: Еј Дњпетровск го удрија. Су34 нема да може да навлезе толку длабоко без да биде идентификуван од Патриот/Ирис/С300. Тука имаш 36 боеви глави кои можат без проблем да удрат по цела Украина. Штом објавија будалите дека масовно ќе го произведуваат, веројатно си ги знаат математиките.
Тоа е тој нафо менталитет. Види ги колку различни ликови и карактери се локалниве нафовци - ама за сите е карактерситична таа изолација од реалноста: Ете те предизвикувам да ми покажеш барем еден нафовец што има цврст допир со реалноста и може како нормален човек да дискутира и процесира факти. Еден најди само! :)

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.294
Поени од реакции
6.207
Кај се пред ова заканите за напад на Украина. Запад не мислеше дека тоа може да се деси. Еве се деси.

Мислење дека нуклеарки нема да летнат заради постојано предупредување од Руска страна е чиста глупост. Ко ќе почнат ќе се чешаш.
И со мене и без мене ако некој намислил ќе ги летне. Незнам што се тригерате овде божем нешто од вас зависи и божем Путин го чита форумов. Не ви ја разбирам психозата лично да се обраќате према некој божем од мене зависи дали Путин ќе фрли нуклеарка.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.414
Поени од реакции
24.578
Најјако од се.. е што вади статија од b92 :ROFLMAO:
Поарно Џабир Дерала да го цитираше :ROFLMAO:
stvarno ne go sfakam nasiot narod sto izlegol od mkd sto znae kako funkcioniraat malite biznisi u mkd da ne moze da sfati deka vo ostatokot na svetot rabotite ne funkcioniraat kako na zapad...

se ubija malite ruski od zimanje krediti kako i ruskite banki od davanje krediti na istite... isto ko u mkd, edvaj cekaj nekoj bankar da mu uleta nekoj mal biznis vcera zapocnat za kredit... :lolzz:

i pazi ova bilo najgolem pad ovie 2 godini... katastrofa nevidena u pm... pogotovo koga imas prilicno zatvorena ekonomija pa i najgolemiot trgovski partner ti e nekoj so koj razmenuvas devizi za rezerva abe apokalipsa gi ceka rusite od utre, gotovo...

nego @NakedEye sto pravime so ova:

Total bankruptcy filings increased 16.2% from the previous year, with 486,613 cases. Business filings increased 40.3%, and non-business filings increased 15.3%.

samo guglaj usa bankruptcy i ciraj, sekoj mesec dvocifren broj pokacuvanja od lani

Kajgana Shop

На врв Bottom