Феминизам!

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.858
Поени од реакции
2.071
Ти можеш како сакаш да го толкуваш, јас зборувам за официјалното толкување на зборот, а не што мене лично во комуникација ми значи.
Оперативна тактика на NGO и на *.измите е промена на значењето на јазикот и зборовите. Затоа што не можат да ги променат законите го променуваат значењето на зборовите. На сила, има физичка конотација, со тоа зборот побудува различни реакции кај луѓето, што *.измите го користат за да добијат нешто или да се упикаат некаде. Паразити на опшеството.
Автоматски споено мислење:

Ок, комплесно е прашањето за изборот на жена на маж-силеџија. Се надевам што побрзо ќе отвориш тема, каде ќе објасниш.

А мажот-силеџија, комплексно битие е или е само до тоа што неговиот избор на жена е некоја што ќе може да ја згрбачи од ќутек одвреме-навреме? Можно ли е да е толку просто или и таквите заслужуваат башка тема на разговор?
Чек да прочита што имаат напишано од NGO или од феминистичка пропаганда па ќе го презентира тука.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Оперативна тактика на NGO и на *.измите е промена на значењето на јазикот и зборовите. Затоа што не можат да ги променат законите го променуваат значењето на зборовите. На сила, има физичка конотација, со тоа зборот побудува различни реакции кај луѓето, што *.измите го користат за да добијат нешто или да се упикаат некаде. Паразити на опшеството.

Чек да прочита што имаат напишано од NGO или од феминистичка пропаганда па ќе го презентира тука.
Да, дифолт сетингс ти се "нго и феминистичка пропаганда".
Абе имај си против, твое право :)

Ок, комплексно е прашањето за изборот на жена на маж-силеџија. Се надевам што побрзо ќе отвориш тема, каде ќе објасниш.

А мажот-силеџија, комплексно битие е или е само до тоа што неговиот избор на жена е некоја што ќе може да ја згрбачи од ќутек одвреме-навреме? Можно ли е да е толку просто или и таквите заслужуваат башка тема на разговор?
Напишав дека е комплексно и во двата случаи. Агресивност упатува на емоционална незрелост, импулсивност, немање самоконтрола итн. Некогаш може и да има знаци на психопатија. Една тема заедничка за жртви и насилници треба.

Член од
22 август 2022
Мислења
538
Поени од реакции
1.779
Постои еден момент кадешто делумно се согласувам со машките членови погоре. Проблемот е што никогаш не се пристапило со искрени намери и правилни побуди кон правата на жените. Пак преку поразлична пропаганда успеале да ја објективизираат и обременат жената. Ретко кога навистина целта била навистина правда за жената без услови и подоцнежна систематска наплата. Што се однесува до организацииве, неколку пријателки мои своевремено имаа навистина потреба од нив, сведок сум, сами си ги решија проблемите.

Моето лично мислење, за себе што би сакала, но свесна сум дека економските услови се тие што се, откако ќе се омажам (ако се очекува во рок од првата година да останам бремена, оти веќе 30ката полека ја привршуваме и се договоривме многу да не ја чекаме за деца, особено он сака), 3 години да седам дома, да се адаптирам, куќата да си ја спознаам, да си ја закуќам, да отпочнам некој ред, после одржување е лесно, на новоформираното семејство и искрено сакам детето мое првите барем 3 години да ги помине покрај мене, покрај татко му, ние да му планираме социјализација. Би сакала да му дадеме добар репер за што е здраво да очекува во иднина. Но, од што поборничките за нашите права, слава им, навистина сме отидени напред и многу сум им благодарна, тоа ни го наплатија мажите коишто го допуштија со двојно оданочување и да е речиси невозможно да се пркне без две плати по домаќинство. Инаку и јас би сакала мирисот на својата куќа и своето дете јас да си го знам барем додека не е прифатливо за градинка по мое веќе на 3 и пол години наместо мирисот на изгорено на скоро дотраениот принтер на работа пример, за тој период. За стално нејќам ни ја да не одам на работа. Ете едно право на избор да се има.

Да, феминизам, но со можност на избор, ко шо во една прилика имал кажано Ататурк : ,, Јас еднаш да ѝ дадам права на жената, после она ако сака да седи дома и за тоа ќе овозможам услови. Важно е да има право да избере. "

Член од
12 март 2024
Мислења
141
Поени од реакции
243
Напишав дека е комплексно и во двата случаи. Агресивност упатува на емоционална незрелост, импулсивност, немање самоконтрола итн. Некогаш може и да има знаци на психопатија. Една тема заедничка за жртви и насилници треба.
Ако тепачот на жени е емоционално незрел, импулсивен, нема самоконтрола, итн. - тоа не упатува на "комплексни" карактеристики. Напротив, таквите брзо се препознаваат.

А претходно, во друг пост ваквите ги опиша како некакви експерти за манипулација кои ќе ја убедат жената да биде со нив, па отпосле ќе си го покажат правото лице и ќе почнат да ги тепаат. Не мислиш дека тоа е контрадикторно? Импулсивен примат и манипулатор на долг рок, некако не ми оди едно со друго.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.286
Слушај несреќо една..Ти која ми викаш да не замарам..Можеш да се расфрлаш со флоскули до 101 и назад и да глумиш напредна и начитана особа,мене ми е жал за тебе што те таква создал Господ и плачам над тебе и ако веруваш во реинкарнација ти си во предходниот живот била твор и уште ти се осеќа смдреата од него.

Твојата главна цел тука е растурач на онаа што преостанало од нормалните семејства и уперување на прстот према луѓе кои се домаќини и кои гледаат со сите сили да го очуваат и онаа последното здраво ткиво што преостанало во овој смрдлив и лажен свет.Така да немој мене тие финти,прочитана си..И земи сега стави ме на игнор и продолжи да испушташ смрдеа према другите..

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.036
Поени од реакции
9.369
Слушај несреќо една..Ти која ми викаш да не замарам..Можеш да се расфрлаш со флоскули до 101 и назад и да глумиш напредна и начитана особа,мене ми е жал за тебе што те таква создал Господ и плачам над тебе и ако веруваш во реинкарнација ти си во предходниот живот била твор и уште ти се осеќа смдреата од него.

Твојата главна цел тука е растурач на онаа што преостанало од нормалните семејства и уперување на прстот према луѓе кои се домаќини и кои гледаат со сите сили да го очуваат и онаа последното здраво ткиво што преостанало во овој смрдлив и лажен свет.Така да немој мене тие финти,прочитана си..И земи сега стави ме на игнор и продолжи да испушташ смрдеа према другите..
Животот е убав другарче, фокусирај се на убави ствари.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.286
Животот е убав другарче, фокусирај се на убави ствари.
Ја сум премногу фокусиран на убави работи и штета што никој не го препознава тоа..а ,,им се давам т.е. отварам" полесно да го препознаат ама џабе имаат катаракта на очите..

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.036
Поени од реакции
9.369
Ја сум премногу фокусиран на убави работи и штета што никој не го препознава тоа..а ,,им се давам т.е. отварам" полесно да го препознаат ама џабе имаат катаракта на очите..
Вина е најлесно у други да бараш, она што е најтешко е човек сам да си признае дека греши или дека не го бива. Паричката има секогаш две лица.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.286
Вина е најлесно у други да бараш, она што е најтешко е човек сам да си признае дека греши или дека не го бива. Паричката има секогаш две лица.
Апсолутно,се слагам со тебе..

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.960
Поени од реакции
6.437
ne sekade, ne vo site drzavi.
nekade plakal kazna, nekade bil kamenuvan siluvacot, sepak toa e dokaz deka postoel nekakov zakon.
ja ne znam clenot dali pod dejstvo na narkotici pisuval takvi odvratni raboti.
Dokoga so ad-hominemi? Заради неколку поста во онаа темата почнаа да се шират муабети за наводна наркоманија, не е убаво тоа.
Треба да се појасни на што се мисли, силување како акт што постои во современиот правен систем како кривично дело не постоело порано. Најблиску би бил поимот обесчестување или оштетување. Тоа што не постоел поим за тој акт зборува многу. Во огромен дел од култури немало ниту закони и правила. А тука биле и војните. Освајање на територија значело и освајање на женската утроба. Тоа сеуште постои за жал поради самата природа на војната како варваризам.
Тука се и 218 од 225К години во времето на ловци собирачи. Ништо не се дешава во вакуум, за све има причина па така и фактот што значаен процент жени се ложат на насилници. Еден куп серијаши се оженија од затвор после стотици писма со понуди за брак.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
dali Hitler imal pricina zashto gi butnal evreite u logori i gasni komori? Da. Dali trebalo toa da go napravi? Ne.
Го нема тоа направено, пропаганда е дека постоеле гасни комори со цел на убивање евреи.

Ja primer objektivno imam pricina da mislam deka povekje od pola populacija ne treba da postoi no ne e vo red da deluvam vo taa nasoka. Treba da se iskontroliram no vo isto vreme i tie da mi pomognat da se iskontroliram da ne bidat do tolku dno dna za da slucajno ne mi pukne film
Многу лоша споредба.
Немаш моќ да сјебеш пола популација, додека партнерот / партнерката има моќ и можност да го шлапне другиот.
Со таа пола популација што ти смета ништо не делиш, па не знам што мешаш баби и жаби.

Муабетот беше за конкретната изјава дека не постоело причина за машко да крене рака, ама затоа па кога се работи жените, тогаш за нив све е оправдано, имале причина. Лицемерно, двојни аршини.

Впрочем и ти со твојот коментар од првиот пост према мене, проба да оправдаш однесувања на жените, кои не се за оправдувања, односно не може реакцијата да ја обвинуваш, а да замижуваш пред акцијата.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.032
Поени од реакции
2.463
Aj od kraj

Впрочем и ти со твојот коментар од првиот пост према мене, проба да оправдаш однесувања на жените, кои не се за оправдувања, односно не може реакцијата да ја обвинуваш, а да замижуваш пред акцијата.
Ova ti e losh vpecatok, ne opravduvam nikakvo zastranuvanje najmalku izneveruvanje, koj e vo bracna zaednica treba maksimalno da i se posveti i ako ne se kompatibilni da ne bidat vo taa zaednica uopshte. Duri mislam deka ja treba da odlucuvam, zaedno so Stavro i ti eve koj da smee da se zema, dali se kompatibilni, dali da praat deca oti evidentno na niv samite ne moz da im se veruva.

Муабетот беше за конкретната изјава дека не постоело причина за машко да крене рака, ама затоа па кога се работи жените, тогаш за нив све е оправдано, имале причина. Лицемерно, двојни аршини
Ne sum siguren deka se razbirate no po mene ne postoi dovolno silna pricina da mashko digne raka na zensko osven ako ona drzi noz i saka da go ubie tvoeto dete ili slicno... inaku pricini ima mnogu zashto te nervira a dali tebe kje ti punke filmot i kje ja istepash toa e vekje do tvojot trening na kontrola na zivotnoto u tebe. Postojat i drugi nacini da ja kaznish koi mnogu povekje bolat, primer ko kje ti se dere na glaata zashto pak piesh so drugarite mesto da i posvetuvash vreme kazi i deka ne i stoi da e ljuta, bash e simpaticna, se popravila, ubavo i stoi, shtipni ja za obrasceto i kazi i " pozdravi ja drugarka ti Stojne ". Stetata sho kje i ja napravish nema da moze da ja dokaze na sud.

Многу лоша споредба.
Немаш моќ да сјебеш пола популација, додека партнерот / партнерката има моќ и можност да го шлапне другиот.
Со таа пола популација што ти смета ништо не делиш, па не знам што мешаш баби и жаби.
Ne moze da znaesh Bafrich, moze sum mnogo bogat, ne znam sho so parite i od golema zagrizenost za idninata na planetata moze ako mi punke film da finansiram tim biolozi hemicari da napraat virus poefekten od gripot sho beshe...

Го нема тоа направено, пропаганда е дека постоеле гасни комори со цел на убивање евреи.
Ne znaeme ova, moze e tocno moze ne, dokazi nemash.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Ако тепачот на жени е емоционално незрел, импулсивен, нема самоконтрола, итн. - тоа не упатува на "комплексни" карактеристики. Напротив, таквите брзо се препознаваат.

А претходно, во друг пост ваквите ги опиша како некакви експерти за манипулација кои ќе ја убедат жената да биде со нив, па отпосле ќе си го покажат правото лице и ќе почнат да ги тепаат. Не мислиш дека тоа е контрадикторно? Импулсивен примат и манипулатор на долг рок, некако не ми оди едно со друго.
А ти мислиш дека се свесни за своите карактеристики тие луѓе? Комплексна е темата (насилници и жртви) - кои луѓе имаат предиспозиција да бидат жртви, кои насилници - зборувам за хронично однесување, не за изолирани инциденти во животот (сите можеме во афект да станеме насилни, и сите можеме да станеме нечија жртва).

Велам огромна тема е и кога ќе можам (да не куцам од телефон) ќе отворам тема, сега "нафрлам" информации, инаку истото е една од поистражуваните теми општо иако за жал не толку кај нас, во поново време се истражува повеќе. Но за да дојдеме до ситуација една жртва да трпи долгогодишно насилство до тој степен што насилникот ќе ја убие еден ден, или имаш жени што и откако ќе завршат брак/врска со еден насилник, следниот пак ќе биде насилен, прво да, човечки е да ти дојде "па сама си го бара", ама тоа не дава одговор на прашањето "зошто?". Една од причините може да биде насилниот однос од родителите кон неа, посебно таткото на пример, вака "народски" познато како деди ишјус, односно агресијата несвесно да ја толкува како љубов. Кај мажите пак кои се агресивни во таа мера кон жените, може да наидеш на тотално занемарување од родителите или пониска интелигенција, омраза кон сопствената мајка итн. И ова пак се само површински и нафрлани податоци, и не важат за сите жртви/насилници. Речиси секогаш е комбинација од фактори.

Освен тоа, мит е дека мажите се инхерентно поагресивни од жените, не се. Посилни се физички, но агресијата во која мера се контролира не е природно детерминирана, туку општествено (воспитно). Мажот и во Пакистан и во Финска е маж, па не се исто агресивни кон жени, а и други мажи.

Не е контрадикторно, туку за еден насилник "успешно" да ја улови својата жртва, треба и таа да поседува одредени карактеристики за да трпи насилник.

Да, феминизам, но со можност на избор, ко шо во една прилика имал кажано Ататурк : ,, Јас еднаш да ѝ дадам права на жената, после она ако сака да седи дома и за тоа ќе овозможам услови. Важно е да има право да избере. "
1000х лајк.

И ова е цела суштина на феминизмот без понатаму да елаборираме за мажи кои се осеќаат како жени и останати чудесии. Феминизмот се залага за правото на жената да избере што ќе прави со својот живот - толку.

Сама имам напишано дека модерниот феминизам не можам да го разберам ако тоа подразбира да не бидеме веќе жени, туку да сме мажи. Да не смееме да помислиме да бидеме мајки, ако случајно недајбоже не работиме, да бидеме перцепирани како опресирани од старт или затупавени.

Ова со чување на дете посебно ти е on point и ајде и во "други води" да запливаме, можеме да сме еманципирани до бесконечност, природен факт е дека за новороденчето таткото не може да е исто што и мајката. Не зборувам дали може да го одржи во живот, секако дека може, туку новороденчето инстиктивно ја бара мајка си оти веќе ја познава и пред да се роди.

Токму на тоа и мислам кога зборувам за equity а не еднаквост, во понапредни општества (пример Австралија) иако имаш избор, нормално, имаш избор и доста долго да си на породилно како жена и да не ти страда кариерата поради тоа, немаш притисок или-или. Овој притисок доаѓа од амерички филозофии кои се сè освен хуманистички.

И ова да не се толкува сега дека таткото е "небитен", МНОГУ е битен, само има различна улога во животот на тоа новороденче. Долгорочно можеби детето со таткото ќе биде поприврзано, но кога ќе се роди, не знае за еманципација, знае само мајка, подоцна "дознава" дека има и татко.

Не е така едноставно....делбата е секогаш проблем, и двајца браќа се делат некад и ќе се потепаат.
Нормално дека не е едноставно, на крајот и од сопствено искуство на таа тема зборувам, завршив приказна со човек кој активно го сакав во тој момент. И тврдам дека да ја немав поддршката која што ја имав ќе беше уште 10 пати потешко, а причините за крај беа многу објективни - не само од моја страна, и од негова, и неговата перспектива многу добро ја разбирам, бар од денешна инстанца. Само што не земавме да се тепаме, цивилизирани бевме, океј.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Ne znaeme ova, moze e tocno moze ne, dokazi nemash
Напротив, све се знае, докази има дека не постоеле гасни комори со цел за убивање на евреи. Докази немаат тие што го тврдат обратното.

inaku pricini ima mnogu zashto te nervira a dali tebe kje ti punke filmot i kje ja istepash toa e vekje do tvojot trening na kontrola na zivotnoto u tebe. Postojat i drugi nacini da ja kaznish koi mnogu povekje bolat, primer ko kje ti se dere na glaata zashto pak piesh so drugarite mesto da i posvetuvash vreme kazi i deka ne i stoi da e ljuta, bash e simpaticna, se popravila, ubavo i stoi, shtipni ja za obrasceto i kazi i " pozdravi ja drugarka ti Stojne "
Согласен дека машкото треба да е водичот.
Но веќе со децении товарот се става само врз машкиот род, а со тоа на женскиот род им се овозможи надоле да иде. Верувајќи дека што и да направат, нема да сносат никаква одговорност, никој ништо не смее да им направи, само затоа што се родиле со вагина. Мислам дека сфаќаш која е поентата зашто не може женскиве да кажуваат нема причина, а и ти. Не сме кинези односно мравки, роботи, луѓе сме, со различни сфаќања, така да, нешто што за тебе е во ред, за некој друг не е прифатливо. Женското мислејќи си дека не постои причина на светов, да ми ја врзе една, нема ни да се потруди како да се однесува со партнерот, ќе си живее во илузија дека е принцеза, иако нема такви манири.

Зашто во западнава цивилизација, белиот човек многу почесто ги убива партнерките, него ли црнците... Можно ли е баш тоа пукање на филмот да е поради тоа што жените изгубиле контакт со реалноста, со што е нормално, едноставно живеат на тоа не постои причина, што и да правам, оправдано ми е....
Вака излегува системот ја уништува природата на мажите, ги менува во мажиња, а баш таквите мажиња, женскиот род природно им доаѓа да не ги сака.

Јас 100 пати кажав дека не треба да се дига рака, ама има отприлика 4 милијарди мажи на светов, не верувам дека сите сме ко мравките, па сакав да укажам на женскиот род, пореални да се, за подобро да пројдат во животот.
Тие што веруваат во реченицата дека што и да направам, не постои причина да дигне рака, нека бидат ужасни жени, па нека споделат тука како поминале.

Ne moze da znaesh Bafrich, moze sum mnogo bogat, ne znam sho so parite i od golema zagrizenost za idninata na planetata moze ako mi punke film da finansiram tim biolozi hemicari da napraat virus poefekten od gripot sho beshe
Планетата била тука милијарди години, технолошки понапредни цивилизации постоеле, кој знае што се случило во меѓувреме, ама планетава ко што гледаш, сеуште си функционира. Едноставно што и да направи човекот, планетава лесно ќе си се справи. Тоа што се правдаш дека ради планетата би преебал пола популација, друго збори за тебе.

Би можел со твоето богатство да создадеш нормални услови за живот, образование, па покрај луѓето и планетава ќе има корист.

Duri mislam deka ja treba da odlucuvam, zaedno so Stavro i ti eve koj da smee da se zema, dali se kompatibilni, dali da praat deca oti evidentno na niv samite ne moz da im se veruva.
Сакаш да бидеш Црногорски кум?
Голема и макотрпна функција е тоа, ја не се нафаќам. Кој што си дробел, тоа нека си срка.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
@Bafra не се става акцентот само на мажите, тука се "сопнувате" и затоа се чувствувате генерално нападнати.

Јас те разбирам потполно дека не може да очекуваш (маж или жена) да се однесуваш како ќе ти падне на памет и да се чудиш кога тоа однесување има последици (не зборам за тепање, може да е и развод, нели).

И феминизмот има токсични припадници, напишав поназад дека и јас превртувам очи на воук глупости, тоа се работи што луѓето кои се привилегирани седат и цмиздрат како светот не е фер, а они самите никако не придонесуваат за да биде пофер.

Како што транс го "киднапираа" лгб движењето (сосема природна е сексуална ориентација), така воук го "киднапираа" феминизмот. Ни лгб ни добар дел од феминистите не се свесни дека се "киднапирани".

Kajgana Shop

На врв Bottom