Феминизам!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Мислам дека терминот не е соодветен.
Психичко малтретитање да, не можам психички да те истепам. Самиот збор насилство се однесува на физички напад.
Јас се противам на таа кованица.
Психичкото насилство е објаснето што подразбира:
SmartSelect_20241119_233009_OneDrive.jpg

А еве и за чичко Сладоледџија:
SmartSelect_20241119_232933_OneDrive.jpg
Автоматски споено мислење:

Pravno neuka si, ne se blamiraj ponataka..
Ете ти одговор, нека се брукам јас, ти биди си арен.

Ете самата наведе една причина.
И физички кога ќе те нападне, 99% од луѓето ќе се смеат на тоа, нема да ја обвинат жената, нели послаба е.

Ја фаќа напад на хистерија, мажот сака да излезе, бидејќи преку глава му е, жената го тегне или го следи надвор дерејќи се ко луда.....
Ако се поднапила, па не знаеш дал ќе го голтне јазикот, смее ли шамар....

Причини ти кажав има десетици, не сте безгрешни, но не треба да се тепа.

Јасно де, светици сте, безгрешни, никако казна. Ем се ебела со друг, ем му земала куќата и децата, алиментација ќе си плаќа, никако казна, ама затоа ако мажот го направи истото, па жената му го исече таквото, 90% од жените ќе ја оправдаат.
После зашто мажите се поретко сакале да влезат во брак.
Никогаш нема да оправдам насилство, независно дали е од маж или од жена.

Не се само мажите, жените не сакаат да влегуваат во брак, лично не сакам затоа што не ја гледам потребата од истиот, освен евентуални заебанции кои не ми требаат во животот долгорочно.

Ништо од ова не е причина, ама мислам не се разбираме.

Еве да земеме друг пример, Урош Блажиќ. Дали имал причина? Сигурно дека имал, во неговиот ум.
Дали таа причина е било какво оправдание за делото? Не е.

Ништо не е причина да посегнеш да тепаш и да убиваш, без оглед дали си маж или жена.

Едит: сфаќаш колку е проблем тоа што ќе ти се смеат ако жената те истепа? Колку е погрешно сфаќањето дека тоа треба да го истрпиш? Фала курцу почнаа и мажите да пријавуваат физички напади од жена, баш затоа што ако и' вратат, посилни се, оди докажи дека се бранеле. Никој не треба да трпи, ни мажот не треба да трпи насилна жена.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.094
Поени од реакции
30.152
Психичкото насилство е објаснето што подразбира:
Прегледај го приврзокот 435829

А еве и за чичко Сладоледџија:
Прегледај го приврзокот 435830

Ете ти одговор, нека се брукам јас, ти биди си арен.
И тоа што е напишано е банално.
Причините се:
1. Мрзливо Копи пејст од западни законици
2. Катедрата по македонски јазик не е контактирана за формулација на кованици со јасно значење.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
И тоа што е напишано е банално.
Причините се:
1. Мрзливо Копи пејст од западни законици
2. Катедрата по македонски јазик не е контактирана за формулација на кованици со јасно значење.
Суштината е важна, а не називот, како што не е важно дали пишува "фемицид" или на друг начин е објаснето истото нешто.
Напишав понапред, Албанија на пример нема "фемицид" исто, но како отежителна околност (што ја зголемува казната) е ако убиството е од родови, морални, верски причини итн.

Ама океј е да дискутираме, што е разликата меѓу насилство и малтретирање?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.271
Поени од реакции
7.623
Ништо од ова не е причина, ама мислам не се разбираме.
Ти не сакаш да разбереш.
Ај за последен пат, не може да кажеш нема причина.
Не знам колку години си, ама ако си под 28г ај оправдано, а ако си повозрасна тогаш, погрешен совет им даваш на жените, во смисла што сакам ќе правам, нема причина да ми ја шлапне една. Не бе, има десетици причини зашто, ама не треба и не смее.

Има разлика, бидејќи добар дел ќе заборават да се однесуваат како дами., нели нема причина, автоматски имунитет. Тоа што ти или другата форумџика верувам внимавате како се однесувате, не значи дека нема разгалени девојчиња или некои што биле израснати без патоказ.

Е на таквите со твоето тврдење, нема причина, не им помагаш, не им даваш патоказ како треба за хармонија, а воедно ти како таквите никогаш не би се однесувала.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Ти не сакаш да разбереш.
Ај за последен пат, не може да кажеш нема причина.
Не знам колку години си, ама ако си под 28г ај оправдано, а ако си повозрасна тогаш, погрешен совет им даваш на жените, во смисла што сакам ќе правам, нема причина да ми ја шлапне една. Не бе, има десетици причини зашто, ама не треба и не смее.

Има разлика, бидејќи добар дел ќе заборават да се однесуваат како дами., нели нема причина, автоматски имунитет. Тоа што ти или другата форумџика верувам внимавате како се однесувате, не значи дека нема разгалени девојчиња или некои што биле израснати без патоказ.
Ама ако те нападне таа, апсолутно е причина да се браниш, како не е?
Причина може да ти биде и дека се ебела со друг, ама таа причина не те ослободува од вина и не смее да те ослободи од вина. Не само ти како маж, и за мене важи исто, може мене да ми е причина ебел друга, ама тоа не ми дава за право да го тепам или убијам.

Не ги правам жените светици, не знам како не се разбираме па за тоа. Секако дека има ужасни жени, кои и психички и физички може да те малтретираат, портретирано према рендом холивудски филмови каде што женската мава шамар оти е навредена и сега сите тоа ќе сметаме дека е нормално. Не е нормално, не смее да те удира иако си посилен, ниту ти треба да трпиш да те удира.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.271
Поени од реакции
7.623
Не ги правам жените светици, не знам како не се разбираме па за тоа. Секако дека има ужасни жени, кои и психички и физички може да те малтретираат, портретирано према рендом холивудски филмови каде што женската мава шамар оти е навредена и сега сите тоа ќе сметаме дека е нормално.
Јас те разбрав, ти не разбираш дека се побиваш самата за немање причина. Тие ужасните жени, даваат многу причини да ги шлапнеш, ама не треба, јбг таква е.

Но не може да се каже нема причини, оти ако се каже така, зашто па ги нарекуваш ужасни??

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.094
Поени од реакции
30.152
Суштината е важна, а не називот, како што не е важно дали пишува "фемицид" или на друг начин е објаснето истото нешто.
Напишав понапред, Албанија на пример нема "фемицид" исто, но како отежителна околност (што ја зголемува казната) е ако убиството е од родови, морални, верски причини итн.

Ама океј е да дискутираме, што е разликата меѓу насилство и малтретирање?
Нема никаква сличност ова и тоа, да не галопираме.

Насилство е употреба на физичка сила, малтретирање или вознемирување можат да бидат понижувања, уцени, закани, навреди.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Јас те разбрав, ти не разбираш дека се побиваш самата за немање причина. Тие ужасните жени, даваат многу причини да ги шлапнеш, ама не треба, јбг таква е.

Но не може да се каже нема причини, оти ако се каже така, зашто па ги нарекуваш ужасни??
Чоек, колку и да е некој ужасен, еве пример: имам дечко, љубоморен е, прави сцени, ме пцуе, ме вреѓа итн. Не е тоа оправдување да го тепам или убијам.
Го оставам, толку, крај. Нема да го тепам за да го превоспитам. Не е "причина" побогу, ужасен е, ама нема да останам со него и готово.

А дека никогаш не би се однесувала насилно, за тоа си во право, може само да се бранам ако ме нападнат, ама да удрам... ни животно, а не човек.

Нема никаква сличност ова и тоа, да не галопираме.

Насилство е употреба на фузичка сила, малтретирање или вознемирување можат да бидат понижувања, уцени, закани, навреди.
Во ред, но што е суштинската разлика ако стои "малтретирање" место "насилство"? Што би сменило?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.271
Поени од реакции
7.623
Не е тоа оправдување да го тепам или убијам.
Го оставам, толку, крај. Нема да го тепам за да го превоспитам. Не е "причина" побогу, ужасен е, ама нема да останам со него и готово.
Не е оправдување де, ама сакаш да кажеш не ти дошло да го згазиш од ќотек, да му ја акнеш една или исфрлиш од кола во движење...

Ти сакаш да ми кажеш, човек не смееш да реагираш, што и да направи онаа што ја нарекуваш ужасна жена, мора емоциите 0. Луѓе сме, не постои такво нешто, затоа и нели треба да вежбаме самоконтрола. Но ако ти тврдиш дека ништо не е причина, женските ептен ужасни ќе станат, а машките тешко дека ќе успеат во самоконтролата. Мора взаемно, не само машкиот род.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Не е оправдување де, ама сакаш да кажеш не ти дошло да го згазиш од ќотек, да му ја акнеш една или исфрлиш од кола во движење...

Ти сакаш да ми кажеш, човек не смееш да реагираш, што и да направи онаа што ја нарекуваш ужасна жена, мора емоциите 0. Луѓе сме, не постои такво нешто, затоа и нели треба да вежбаме самоконтрола. Но ако ти тврдиш дека ништо не е причина, женските ептен ужасни ќе станат, а машките тешко дека ќе успеат во самоконтролата. Мора взаемно, не само машкиот род.
Нормално дека "ти доаѓа" поентата е самоконтрола. Мораш да се контролираш, токму затоа и секоја чест на мажите што пријавуваат физичко насилство, а не возвраќаат исто.
Не зборам да немаш емоции - бес, лутина - туку се контролираш.

Ако така гледаме, сите сме различни, некое мое однесување за некого ќе биде "причина", за некого нема.

Насилно однесување не поддржувам ничие, ни од страна на жена, не знам како дојдовме до муабетов дека "жените е океј да се насилни". Не е.

Ама ако за дечко ми е причина да ме удри зашто сум облекла минич, сори, не е "причина" тоа. Освен во неговиот ум.

Велат има мажи што од нервози со жените умреле.
Всушност умирате помлади поради поголема склоност на пороци, а втора причина е што генетска слабост имате со само еден Х хромозом. Општо се мажите посилни, жените подолготрајни ;)

Од едното се умира.
Па се подразбира дека чим е психичко насилство не се умира, макар и законски ако некого тераш да се самоубие или го доведеш во состојба да се самоубие, казниво е :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.271
Поени од реакции
7.623
Нормално дека "ти доаѓа" поентата е самоконтрола. Мораш да се контролираш, токму затоа и секоја чест на мажите што пријавуваат физичко насилство, а не возвраќаат исто.
Не зборам да немаш емоции - бес, лутина - туку се контролираш.
Епа имаш, бидејќи го сметаш за причина. Според некои како што кажа може не е, ама според некои е, па наместо да судиме кој е во право, дај на девојките да им се каже да внимаваат повеќе, сите да не мислат дека нормално и правилно се однесуваат, дека треба самоконтрола, култура итн итн.

И не терај инает, за да нема толку инфлација од "принцези", а едноцифрен број на принцови.

Kajgana Shop

На врв Bottom