Заби и сѐ во врска со забите

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.954
Поени од реакции
7.599
@GavolRulz
Едно прашање може?
Викендов умрев од болки, дежурни нема кај нас..
Единиците доле, посебно левата, прво стана осетлива, па чудно чуство, реагира понекогаш на чукнување или притисок(со наболнување) ама не цело време..
Ми се јавија болки во пределот на непцето или вилицата под нив! Можеш да замислиш.. како воспаление да има. Се отруф со аналгини, ефридоли до денес.
Одам кај заболекаров, објаснувам дека ќе цркнев..
Он ме прегледува, ми вика не гледам ништо! Ни расипан, ни процес некој.
Е да, забен камен имав, и го исчисти убаво.
Ми вика може од каменот да е, или да сум ги преоптеретил o_O
Да внимавам да не гризам сега, и да чекам да се смири болката.
(Ме прегледа убаво, нема збор, ме прашуваше дали ме боли додека ги чистеше/стругаше) Ко за беља не болеше ништо тоа..
Ама болки страшни после.. више не знам ни кај ме боли ни шо ме боли.
Да чекам, да трпам.. или.. чаре?
Si napraj snimka?
Bez nejze nema nishto

Член од
14 август 2018
Мислења
4.706
Поени од реакции
10.424
Abe zaebi shto ce ti rechel doktorot. Utre od sabalje odi snimaj se po mozhnost panoramska slika ili povejche sosedni zabi.
Добар доктор е! Му верувам! Сто години ми е матичен.
Ако одиш поназад, ќе видиш сум пишал исто за заб, е вака не знаев дали е нормално да го лечи 6 месеца.. ама го излечи на крај.
Сега еве пак паничам, ама за разлика од тогаш, сега имам јаки болки.
Ако и утре не се смири, ќе барам снимање..

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.954
Поени од реакции
7.599
Добар доктор е! Му верувам! Сто години ми е матичен.
Ако одиш поназад, ќе видиш сум пишал исто за заб, е вака не знаев дали е нормално да го лечи 6 месеца.. ама го излечи на крај.
Сега еве пак паничам, ама за разлика од тогаш, сега имам јаки болки.
Ако и утре не се смири, ќе барам снимање..
Abe prijatele, Snimaj go ushte utre. Ne se umira od toa ama "mozhi" da ti go spasi i zabot a i da te kurtuli od makite!
Bez razlika kolku e dobar lekar nema rengen vo ochite za da vidi kakvi se korenjata!

Se ostalo e tvoj izbor

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.697
Поени од реакции
11.510
@PticaSelica дали боли само на притисок и допир или и сам од себе? Исто така осеќаш ли болка на ладно и топло? Можеш ли точно да го лоцираш забот од кој што доаѓа болката или не?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.706
Поени од реакции
10.424
@PticaSelica дали боли само на притисок и допир или и сам од себе? Исто така осеќаш ли болка на ладно и топло? Можеш ли точно да го лоцираш забот од кој што доаѓа болката или не?
На ладно/топло не го сетив. На притисок навнатре, да. И на потчукнување блага болка. Ама не е цело време :(
Еве сега не болат шо и да им правам!
Ама болката останува под нив, од надворешна страна на непцето. Мислам дури и долната усна ми отрпнува :(
Ако се притиснам со прст однадвор преку усната, болката би била лоцирана најздола кај што завршуваат корените.
Се надевам објаснив некако..

едит: боли мање-више без престан, ама не самите заби туку корената ли се, непцето ли е... Не дека и единиците не болат, ама они повремено во бранови кога појачува болката.

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.697
Поени од реакции
11.510
На ладно/топло не го сетив. На притисок навнатре, да. И на потчукнување блага болка. Ама не е цело време :(
Еве сега не болат шо и да им правам!
Ама болката останува под нив, од надворешна страна на непцето. Мислам дури и долната усна ми отрпнува :(
Ако се притиснам со прст однадвор преку усната, болката би била лоцирана најздола кај што завршуваат корените.
Се надевам објаснив некако..

едит: боли мање-више без престан, ама не самите заби туку корената ли се, непцето ли е... Не дека и единиците не болат, ама они повремено во бранови кога појачува болката.
Ртг снимка и нека испита виталитет (ако не е претходно лекуван). Според симптомите што ги опишуваш личи на загноен заб (народски кажано).

Член од
14 август 2018
Мислења
4.706
Поени од реакции
10.424
Ртг снимка и нека испита виталитет (ако не е претходно лекуван). Според симптомите што ги опишуваш личи на загноен заб (народски кажано).
Фала многу
Секако морам да потегнам нешто.. вака не бива..

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.697
Поени од реакции
11.510

Kajgana Shop

На врв Bottom