Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.741
Поени од реакции
39.585
Постирав погоре доказ дека албанци не само што живееле туку и владееја 200 години со најважниот град на земјава.
Инаку сите јазици на википедија викаат дека се албанци, само на македонски јазик пишува дека се албанци или власи. Тоа е вашиот вообичаен пристап кон историјата.
Ова треба да биде врежано во главата на секој Македонец, да се знае која е нивната цел. За 200-300 години некој потомок на Пуно ќе пишува исто вака на некој форум наречен ЈајцеНаОко, и ќе вика, не е точно дека во 1999 година пребегале повеќе од 150.000 албанци од Косово во Македонија, еве како што може да видите Талат Џафери владеел со државата и бил премиер. Ова ќе ни остане аманет и наследство од СДС и Вмро Дпмне и нивните ужасни политики кои го дозволија ова. Следно на удар претпоставувам ќе биде референдумот 91ва и масовното не гласање на Албанците на тој референдум, а со тоа не го поддржале основањето на оваа држава. Сега очекувам и тоа да се промени, и одеднаш да се искочи со некое соопштение како они уствари ја основале државава и се државотворен народ. Да видиме само како ќе го изиграат ова.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.562
Поени од реакции
5.136
Во ред еве и да речеме дека се Албанци.
Што имате вие денешните Албанци поврзано со нив? Освен јазикот јас мислам дека ништо немате заедничко.
Мислам дека е дегутантно тука да доаѓаш на тема и да се чукаш во гради дека вие сте автохтони и слични глупости, кога во реалноста Албанците од Македонија својот живот го поминуваат како Арапи со мајчин јазик албански.
И да сте домородци како што велите се тоа пропаѓа во вода затоа што живеете како Арапи, односно имате присвоено туѓа култура...што не автохтона за ова подрачје.
Тие биле албанци, не можеш хипотетички да збориш, нема смисла дискусијата ако не ја прифатите реалноста.
Друга тема е тоа што денеска има муслимани албанци.
Значи албанскиот етникум е домороден во балканот, не постои историчар кој вика другачије, ако дел од популацијата има дагестанска фаца тоа пак е друга тема.
Автоматски споено мислење:

Ова треба да биде врежано во главата на секој Македонец, да се знае која е нивната цел. За 200-300 години некој потомок на Пуно ќе пишува исто вака на некој форум наречен ЈајцеНаОко, и ќе вика, не е точно дека во 1999 година пребегале повеќе од 150.000 албанци од Косово во Македонија, еве како што може да видите Талат Џафери владеел со државата и бил премиер. Ова ќе ни остане аманет и наследство од СДС и Вмро Дпмне и нивните ужасни политики кои го дозволија ова. Следно на удар претпоставувам ќе биде референдумот 91ва и масовното не гласање на Албанците на тој референдум, а со тоа не го поддржале основањето на оваа држава. Сега очекувам и тоа да се промени, и одеднаш да се искочи со некое соопштение како они уствари ја основале државава и се државотворен народ. Да видиме само како ќе го изиграат ова.
Викаш треба да се игнорира фактот што од 12 до 14 век еден од најважните градови во земјава бил владеан од албанци?

Можеш ли да ми кажеш како беше прашањето на референдум?

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.718
Поени од реакции
5.646
Тие биле албанци, не можеш хипотетички да збориш, нема смисла дискусијата ако не ја прифатите реалноста.
Значи албанскиот етникум е домороден во балканот, не постои историчар кој вика другачије, ако дел од популацијата има дагестанска фаца тоа пак е друга тема.
Автохтоноста на балканот никој не ви ја негира, не мешај баби и жаби.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.383
Поени од реакции
5.729
Ниту еден народ не е домороден на Балканот.
Сите балкански народи се индо-европски, а нивното потекло е од понтско-касписката степа.
Престанате да се правите некојси Баскијци

Член од
12 август 2024
Мислења
164
Поени од реакции
423
Сите балкански народи се индо-европски, а нивното потекло е од понтско-касписката степа.
Џабе објаснуваш. Кога доаѓа до ова се прават наудрени и тоа свесно. Си имаат агенда и тоа е тоа. Тврдат дека се од Илирите, им велиш еве и да е точно и Илирите се доселеници и наеднаш штурци. Тука завршуваат дискусија и ја избегнуваат свесно зашто таму кај што им објаснуваат овој дел е скокнат, а тие немаат одговор на тоа.
Настрана тоа што убаво напишаа дека си има од кое село се доселени. Арачиново е етнички чисто Македонски на почетокот на 20ти век, овие веќе си тераат дека од секогаш се во Арачиново.

И да, освен Баскијците никој друг во Европа не е домороден.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.993
Поени од реакции
24.425
Автохтоноста на балканот никој не ви ја негира, не мешај баби и жаби.
Јас му ја негирам. Не знам колку пати треба да го пишам ова. Значи не може од една страна да се дешавало ова:

а од друга страна да ги имаш следниве моменти:

-Дистинктивни уникатни фаци за ова подневје како што нема во ниедна друга држава во соседство.
-Непостоење писмен доказ за Алабснки јазик до 15 век. Додека од друга страна имаш цркви, манастири документи за словенски/старословенски колку сакаш.
-Фамилија Скендербег да има имиња како Станиша, Јелена, Влајка да се замонашуваат во Хилендар и слично.
-Немање свои топоними за местата каде живеат, додека од друга страна да има словенски топоними за селца во Албанија.
-Немање свои изрази за работи што се во секојдневје на овие простори како на пример изрази за морски животни, алатки и слично, а на море се.

Значи не е можно да има толку коинциденции на историски, лингвистички, културолошки празнини или по енглески gap-ови за сите овие работи па одозгора на тога во Балканот што е еден од историски најдокументираните и најпроучувани подрачја. Значи не може ем видеото од погре, ем булет поинтиве и автохтоност.

Џганот од Кавказот и Блискиот Исток е носен од таму како педомухамеданци за да го држат тука каурот под контрола. Истото го правеле Енглезите со Америка и Австралија. Затвореници, криминалци, клошари се тоа било носено таму да колонизира пошто нормално господата благордни енглези нема што да бараат во пустини и прерии. Ама апсолутно истите фаци се со нив. Па видете ги овие борачите што им настапуваа на Олимпиајда а се од тие краеви, апсолутно никаква разлика нема. Дури и на албин курти двојникот му го најдов како денса како орел на една свадба. Од 9:55-10:06.

Ете разгледајте го видеото, погледнете ги фаците на гостите од свадбава и најдете ми 1 разлика од денешниве шиптaри. Автохтони биле.

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.718
Поени од реакции
5.646
Јас му ја негирам. Не знам колку пати треба да го пишам ова. Значи не може од една страна да се дешавало ова:

а од друга страна да ги имаш следниве моменти:

-Дистинктивни уникатни фаци за ова подневје како што нема во ниедна друга држава во соседство.
-Непостоење писмен доказ за Алабснки јазик до 15 век. Додека од друга страна имаш цркви, манастири документи за словенски/старословенски колку сакаш.
-Фамилија Скендербег да има имиња како Станиша, Јелена, Влајка да се замонашуваат во Хилендар и слично.
-Немање свои топоними за местата каде живеат, додека од друга страна да има словенски топоними за селца во Албанија.
-Немање свои изрази за работи што се во секојдневје на овие простори како на пример изрази за морски животни, алатки и слично, а на море се.

Значи не е можно да има толку коинциденции на историски, лингвистички, културолошки празнини или по енглески gap-ови за сите овие работи па одозгора на тога во Балканот што е еден од историски најдокументираните и најпроучувани подрачја. Значи не може ем видеото од погре, ем булет поинтиве и автохтоност.

Џганот од Кавказот и Блискиот Исток е носен од таму како педомухамеданци за да го држат тука каурот под контрола. истото го правеле Енглезите со Америка и Австралија. Затвореници, криминалци, клошари се тоа било носено таму да колонизира пошто нормално господата благордни енглези нема што да бараат во пустини и прерии. Ама апсолутно истите фаци се со нив. Па видете ги овие борачите што им настапуваа на Олимпиајда а се од тие краеви, апсолутно никаква разлика нема. Дури и на албин курти двојникот му го најдов како денса како орел на една свадба. Од 9:55-10:06.

Ете разгледајте го видеото, погледнете ги фаците на гостите од свадбава и најдете ми 1 разлика од денешниве шиптaри. Автохтони биле.
Во ред, но генерално не ми смета што мислат за албанија, мене ми смета само ако полагаат некакво право на македонска земја.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.741
Поени од реакции
39.585
Викаш треба да се игнорира фактот што од 12 до 14 век еден од најважните градови во земјава бил владеан од албанци?

Можеш ли да ми кажеш како беше прашањето на референдум?
Прво што подразбираш под поимот владеење? Владеела Охридската архиепископија во тој период како една од најголемите архиепископии на балканот. Кои се тие Албанци еве постирај ги тука сакам да научам нешто ново. Неиронично ти го кажувам ова.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.993
Поени од реакции
24.425
Во ред, но генерално не ми смета што мислат за албанија, мене ми смета само ако полагаат некакво право на македонска земја.
За тоа еднаш му одговорив, а еве и курајбер пак му пиша, за сите села каде што има орки пишува документирано кои фамилии биле и од кои места на (најчесто) Северна Албанија биле. Сум му ставал и вакви статии на пример:

Џабе е се. Автохтон, па автохтон. Фаци, уши, заби искривени како орките автохтони биле.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.741
Поени од реакции
39.585
Има едно село во Скопската околија, се вика Св.Петка. Баш ме интересира објаснувањето на пуно зашто селото се вика по христијанска светица, ако они се автохтони муслимани тука и постојат уште од времето на диносаурсите? Зашто баш тоа име го дале на селото?

Иначе еве што пишува за родовите од селото:
Абдалар (21 к.) доселени се од некое село во Горна Река. Уште подалечно потекло имаат од Албанија. Го знаат следното родословие: Меџид (жив на 45 г. во 1950 година) Џеладин-Кадри-Емин-Абди Ќаја, кој се доселил. Тоа било во почетокот од XVIII век; Шопалар (20 к.) потекнуваат од фисот Соп во северна Албанија.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.718
Поени од реакции
5.646
Пуно кога ќе отиде во Охрид со голфот пушта една песна.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.474
Поени од реакции
26.019
Не мешај баби и жаби. На овие потеклото им е до кавказ. Гледаш дека имаат иста физиономија со Чечеченци, Дагестанци, Грузијци, Ерменци, Осетијци ( не Азербејџанци затоа што тие се турски народ).
Повеќе ѓупците ни се далечни роднини по некоја индо-европска линија. Во нивниот случај микс на индоевропјани и дравиди.

Kajgana Shop

На врв Bottom