Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720
Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316
Нека ги вадат белите знамиња со време укриве,у спротивно не им се пишува ама ич убаво.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ама убаво си кажува украинската зеленика: Украина е независна држава.

Но затоа нео-нацистичката хунта во Киев ниту малку не е независна, туку целосно е зависна од странски капитал и странски оружја и муниции.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Јасно ми е мене колку долари има во оптек. Тука на темава не ви е јасно дека кога пукна војната Русите се потепаа по банките да ги сменат рубљите во долари.

Доларот е глобална валута на која се базира светската трговија, се користи како резерва за многу земји, за трговија на нафта итн. Нема апсолутно никакви индикации дека ќе прекине да се користи и некако магично наеднаш ќе се вратат сите долари назад.
Автоматски споено мислење:

Остај еве утре ќе се договорат и сите БРИКС наеднаш ќе ги вратат доларите и ќе крахира САД :pos:

Додуша и не е чудно дека се надевате на такви работи, со оглед на тоа какви фантазии се пишуваат на темава.
sad veke krahiraa... vidi kakvi buljashi gi vodat. vidi kakva elita imaat, pocni so holivud prodolzi so banksterite sto gi spasuvaa zavrhi so woke idiotite...

infrastruktura imaat za zalenje pogotvo ako sporedis so kina pa i evropa. zdrastvo, socijala nula. inflacija i krediti do maks... ilegalni migranti i bandi, pandemija so narkotici i rekorden broj bezdomnici...

voeno izbegaa kako picki od afganistan, kruzat okulu afrika radi hutite i imaat lgbt generali...

sad od 90tite i 2000tite e drug svet na ovaa karikatura od drzava sega.

kolku sto sad opaga so sila tolku rusija i brics se imaat izdignato i prasanje na vreme e koga svetot i celosno ke se promeni.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.971
Поени од реакции
5.590
glupco ti gledaj zamokot da ne ti izbea ic da ne se sekiras za nesto poveke...
Тетке, ти гледај таму вилиците нека ти стојат на место, за друго не се секирај. И миј се почесто заби, здивот ти смрди на гомна. Не знам тој мажот ти како трпи таква мизерија како тебе. Изгледа побатал од тебе е деланке од коконац....

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.830
Поени од реакции
12.896

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
Не е работата да се вратат сите долари наеднаш во Америка, работата е да не се дозволува повеќе Америка да купува вистински добра по светот за безвредните долари. Не може повеќе Америка да принта хартија а за возврат да добива материјални вредности. Тоа е целата борба, ништо друго. Русија инаку забрзано се дедоларизира. Preferred store ova value за русите е златото, во помала мерка и еврото. Еврото затоа што Русија и понатаму гледа на Европа како трговски партнер во иднина.
Русија може да се дедоларизира колку сака, утре ако излезе на меѓународниот пазар и сака купи некој продукт, ќе треба да го плати во долари, зашто продавачот тоа ќе го бара а не безвредни рубљи. Кога пукна војната руските граѓани гледаа што е можно побрзо да се ослободат од своите рубљи и да купат долари. Има причина зошто тоа е така.

Меѓународната трговија од различни причини има потреба од глобална валута, и таа глобална валута поради повеќе причини е доларот.

bezpotrebno ja spomnuvas Rusija vo muabetot sto go pravev pogore, bidejki paralelata e sporedba pomegju SAD i Evropa ... nigde nikoj nikade ne ja spomna rusija...
Ти спомна дека принтаат долари ненормално. Ја те прашав што не земе Русија, ЕЦБ или Индија таа нивна валута како и да се вика, да принтаат ненормално.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Русија може да се дедоларизира колку сака, утре ако излезе на меѓународниот пазар и сака купи некој продукт, ќе треба да го плати во долари, зашто продавачот тоа ќе го бара а не безвредни рубљи. Кога пукна војната руските граѓани гледаа што е можно побрзо да се ослободат од своите рубљи и да купат долари. Има причина зошто тоа е така.

Меѓународната трговија од различни причини има потреба од глобална валута, и таа глобална валута поради повеќе причини е доларот.

Ти спомна дека принтаат долари ненормално. Ја те прашав што не земе Русија, ЕЦБ или Индија таа нивна валута како и да се вика, да принтаат ненормално.
pa kolku sto gledam dobro im ide bez dolari a od druga strana gasot i naftata sto ja prodavaat e u rublji... taka da poleka no sigurno zavrsuva taa prikazna deka moralo vo dolari...

i daj kazi koj se tie poveke pricini za da posmeeme malku.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316

Русија е присутна на меѓународниот пазар и си има задоволителен прилив на странски валути, несомнено и на американски долари.

Дедоларизација не значи укинување или отфрлување на американскиот долар, туку значи што помала употреба на истиот, а на Русија тоа добро и` оди веќе една деценија, секако по заслуга на санкциите и ембаргата од западот.

Ако продолжи сегашниот преседан со замрзнување на туѓи средства во западните држави кои не се во никаков конфликт или должнички спорови со сопственикот на тие замрзнати туѓи средства, а истовремено продолжи и незаконското присвојување на истите тие туѓи средства, тогаш секаква доверба во западниот систем за заштита на капиталот паѓа во вода.

И секако дека ова не важи само за Русија, туку и за секоја држава со која западните држави се гледаат попреку бидејќи не им чинеле од било какви причини кои немаат никакви допирни точки со нивните меѓусебни билатерални односи.

Во такви околности секоја држава ќе си бара алтернатива на американскиот долар, што секако не значи дека ќе го укине или отфрли, туку ќе се потруди максимално како знае и умее да ја намали неговата употреба.

А бидејќи најголемиот дел од светското производство од поодамна не е во САД, а еве и државите членки на ЕУ се тргнати во тој правец, намалувањето на употребата на американскиот долар ќе биде далеку полесна работа во блиската иднина за државите производители во споредба со денес.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.802
Поени од реакции
36.824
pa kolku sto gledam dobro im ide bez dolari a od druga strana gasot i naftata sto ja prodavaat e u rublji... taka da poleka no sigurno zavrsuva taa prikazna deka moralo vo dolari...

i daj kazi koj se tie poveke pricini za da posmeeme malku.
Најголема и најстабилна економија во светот. Најголеми и нај ликвидни финансиски пазари во светот. Најголема доверба дека САД ќе ги исполни своите финансиски обврски.

Ти од Австралија и јас од Македонија ако тргуваме купи/продај, јас цената на продуктот ќе ја изразам во амерички долари и очекувам да ми се плати во амерички долари а не во некои усрани австралиски долари. Исто како што и на тебе не ти требаат некои усрани македонски денари.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.552
Поени од реакции
42.051
Најголема и најстабилна економија во светот. Најголеми и нај ликвидни финансиски пазари во светот. Најголема доверба дека САД ќе ги исполни своите финансиски обврски.

Ти од Австралија и јас од Македонија ако тргуваме купи/продај, јас цената на продуктот ќе ја изразам во амерички долари и очекувам да ми се плати во амерички долари а не во некои усрани австралиски долари. Исто како што и на тебе не ти требаат некои усрани македонски денари.

Член од
12 август 2024
Мислења
161
Поени од реакции
407
Не оставај вакви графици. Им паѓа склопката после тоа незнаат што зборат :D
Зборат за дедоларизација, а според графикот економијата на САД си има цело време солиден раст. Склопката според графикот на кого паѓа?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509

nisto od toa sto spomna ne e pricina da prodolzi svetot da trguva vo usa dolari.

najgolema do koga? najstabilna? pa ne bash, svicarska e postabilna. likvidni finansiski pazari imas eden kup. doverba ne bi rekol imalo slucavi koga ne vrakale zlato sto se cuvalo tamu itn... inace da, ako baras nivna valuta za vozvrat ne e problem ke istampaat nekoj miljon poveke ako treba (duri mozat toa).

tranzakcija megu mene i tebe ke ide jas ti plakam u denari posto pretpostavuvam toa ti treba da prezivees u mkd a i ti mene u aus dolari. prilicno prosto e, noviot sistem na brics e bas toa.

Зборат за дедоларизација, а според графикот економијата на САД си има цело време солиден раст. Склопката според графикот на кого паѓа?
sto proizveduva taa ekonomija na sad osven oruzje? daj vidi doma sto ti e made in usa.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316

...
Таквата најголема доверба треба да се оправда кога ги депозитираш твоите финансиски средства во таа најголема и најстабилна економија во светот, која ги прифатила финансиските обврски да ги чува твоите финансиски средства, а не да ти ги замрзнува во ситуација кога не е во конфликт со тебе, ниту па има било какви финансиски и/или должнички спорови со тебе.

И кога таа најголема и најстабилна економија во светот ќе си го дозволи на себеси правото да си ги присвои тие твои финансиски средства за свои политички, воени или било какви интереси кои немаат никакви допирни точки со вашите меѓусебни билатерални односи - да се потсетиме, замрзнување не е исто што и присвојување - тогаш таквата најголема доверба опстојува на глинени нозе, слично како Персиската Империја кога малиот Аце Велики ја освојувал.

А чисто за потсетување, довербата тешко се стекнува, лесно се руши, а да се ре-изгради повторно е уште потешко.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.552
Поени од реакции
42.051
доларот е најдоброто нешто никој не вика дека не е. Али кога газдата го злоупотребува, почнуваат државите да сфаќаат дека тоа не е решението и дека им треба нивно решение. Брикс веќе работи на свој платежен систем и валута која ќе важи за сите држави. Со Трамп очекувам тоа силеџиство да се продлабочи. Поготово со Кина.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.316
доларот е најдоброто нешто никој не вика дека не е. Али кога газдата го злоупотребува, почнуваат државите да сфаќаат дека тоа не е решението и дека им треба нивно решение. Брикс веќе работи на свој платежен систем и валута која ќе важи за сите држави. Со Трамп очекувам тоа силеџиство да се продлабочи. Поготово со Кина.
Хехе, и тоа како само.

Типот уште во 2016 година за време на неговата прва изборна кампања за претседател на САД изјавуваше дека САД можат слободно да продолжат да си печатат пари и на таков начин никогаш нема да банкротираат.

Значи банкротот е право на секоја држава, освен таа која ги печати парите, а која исто така има право и да ги користи парите како средство за уценување и заканување кон државите кои не се по нејзин политички или економски вкус.

Несомнено тоа е една од причините зошто САД и понатаму се залепени за Велика Британија како мува за измет, сакаат да учат од сопствените претходници за да не ги направат нивните грешки кои ги доведоа до денешната бездна во која се наоѓаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom