Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
631
Поени од реакции
911
Прегледај го приврзокот 435060

Прегледај го приврзокот 435061

Сè додека сме во табела со овие погоре и сè додека секоја власт пика во џебови наместо инфраструктурно да направи нешто - Скопје, за никој од надвор, нема да е „паметна инвестиција“.

На страна муабетот шо ако збораме чисто за инвестиции да затвориш пари во цигли е скокотлива работа али за луѓе кои чисто таму се родиле и нема каде, живеат таму и не планираат никако да се преселат (што не можам да го разберам ама пеки) не е некоја опција да избираат дали или не ќе ги затворат парите (и животите) со кредити за некретнина во најзагадената дупка во Севернаја (пред да ми се наапате скопјани, исто е и во бт од каде потекнувам, а исто е и во западна Македонија загадувањето).

Така да, комотно можи да се заклучи дека ситуацијата е „луд јебе збуњеног“, со никакви изгледи да се промени истата.
Peking e pozagaden od shkup a kvadratot e 10000 eur...potaa logika, a berovo e cisto ko solza a bagatela se kukjite...

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
442
Cenata vo Skopje raste soodveto so populacijata i ekonomskata aktivnost vo gradot. Mislam, koj budala bi ziveel tuka ako ne e za toa? Ja izrasnav vo lisice i ne mi treba nekoja dlabinska analiza za da svatam so se desava. Kako mal tuka imase 2 pekari, 2 kolonijali i flipernica. Sea na 5 minuti od mene ima banki, kafici, picerii, trgovski i tn. Zivea site po 3 generacii vo kukja, vo povekjeto edinstven so redovna plata bese dedoto. Platite bea 6-10k ako imas rabtoa voopsto, sea 30k e minimum za bilo sto u Skopje.

Cenite se duplirani od togas, a realno kje bea x4,5 da ne bevme kriminalna drzava koja dava da se gradi nasegde.
Економските показатели велат дека имаме најмал економски раст во регионов која инфлацијата беше далеку повеќе од растот. Буквално прогнозата е дека Косово ќе поголема економија за некоја година ако имаме ваква економија. Пред нешто помалку од 5 години купив двособен стан кои најчесто имаат поголема цена и еве сега барам поголем да купам. Еве ти пример:
двособен стан тогаш кога купував имаше на почеток на Тафталиџе кај пазарчето, нова убава зграда беше 1 200 Евра м2 до 1 250м2. 100м2 беше 1 150. Јас ко млад сингл златиборац реков сакам кај е шемата и платив нешто повеќе за м2 (со гаражно место гратис) накај централниот дел, близина на Дебар маало.
Во истата таа претходно зграда сега двособен стан на оглас ми искочија едниот 2 800 другиот 3 500 опремен. Станот од тој тип 100м2 ми искочи на оглас и се јавив бараат 2 500 евра и 10 000 за гаражно место, на ова додај и што треба данок да платиш. Тафталиџе 2 накај џамијата сега бараат 2 500 евра за новоградби, поскапо нешто од 1 150 немаше пред 4-5 години.

Имам уште вакви каде можеме на гугл да најдеме огласи од пред 4-5 години и да се види дека на одредени места е 100%-150% покачено. Секако очекував да растат цените ама прогноза ми беше 40-50%. За 5 години да се качат 100% и на постари градби не очекував, а дека Скопје има толку зголемена економска активност е смешно. Просечната плата бележи пад последниве 2 месеци, извозот е намален, најголемиот трговски партнер бележи рецесија и ќе осетиме и ние. Не се економските индикатори главен фактор во цената на м2 во Скопје. И да се преполови просечната плата цените ќе паднат нешто минимално.
Едноставно е, им се може на продавачите и нема потреба да намалуваат.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Прегледај го приврзокот 435060

Прегледај го приврзокот 435061

Сè додека сме во табела со овие погоре и сè додека секоја власт пика во џебови наместо инфраструктурно да направи нешто - Скопје, за никој од надвор, нема да е „паметна инвестиција“.

На страна муабетот шо ако збораме чисто за инвестиции да затвориш пари во цигли е скокотлива работа али за луѓе кои чисто таму се родиле и нема каде, живеат таму и не планираат никако да се преселат (што не можам да го разберам ама пеки) не е некоја опција да избираат дали или не ќе ги затворат парите (и животите) со кредити за некретнина во најзагадената дупка во Севернаја (пред да ми се наапате скопјани, исто е и во бт од каде потекнувам, а исто е и во западна Македонија загадувањето).

Така да, комотно можи да се заклучи дека ситуацијата е „луд јебе збуњеног“, со никакви изгледи да се промени истата.
Toa brat tuka nekoi ne mozet prostoto da go svatet , ne znam dali ne se prosetani ne videle ili pa cisto od emocionalna strana zboret ili pa moguce da se nekoj investitori pa kao ae go branet i ona sho ne se branit, sho e najako i na faktite prkoset. Vo pravo si za kancerot deka e postanato kako nekoja epidemija vo MK ali ete i za to ke ti najdet izgovor, momentalno osven Ohrid prva linija do ezero(so se pojas Raca-Lagadin) nemat drugo mesto vo MK vklucitelno i ostatokot od Ohrid koe realno vredit +1500/1600e

Член од
16 јули 2021
Мислења
319
Поени од реакции
665
Цените на становите нема да паднат, ама ќе стагнираат.

Тоа се случува при секоја инфлација каде што платата не може да ги следи цените на производите, и треба некој период од 4-5 години за да се стабилизира и амортизира пазарот, т.е. да се качат платите споредено со инфлацијата.

Тогаш квадратот кој е сега, ќе остане иста цена, но тоа што платите ќе се качат, ќе значи дека изгубил вредност.

Истото се случи во 2008, и споредете цени некаде од 2012-2016 како станираа, исто ќе биде и сега таму некаде 2030.
Не мислам дека ќе биде така, затоа што претходниот спад се должи на спадот на пазарот на недвижнини во Америка, коа пукна тиквата таму, ама тоа па џабе, зашто банките и така не даваа кредити тоа време, се офајдија само тие што можеа со кеш да купат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Економските показатели велат дека имаме најмал економски раст во регионов која инфлацијата беше далеку повеќе од растот. Буквално прогнозата е дека Косово ќе поголема економија за некоја година ако имаме ваква економија. Пред нешто помалку од 5 години купив двособен стан кои најчесто имаат поголема цена и еве сега барам поголем да купам. Еве ти пример:
двособен стан тогаш кога купував имаше на почеток на Тафталиџе кај пазарчето, нова убава зграда беше 1 200 Евра м2 до 1 250м2. 100м2 беше 1 150. Јас ко млад сингл златиборац реков сакам кај е шемата и платив нешто повеќе за м2 (со гаражно место гратис) накај централниот дел, близина на Дебар маало.
Во истата таа претходно зграда сега двособен стан на оглас ми искочија едниот 2 800 другиот 3 500 опремен. Станот од тој тип 100м2 ми искочи на оглас и се јавив бараат 2 500 евра и 10 000 за гаражно место, на ова додај и што треба данок да платиш. Тафталиџе 2 накај џамијата сега бараат 2 500 евра за новоградби, поскапо нешто од 1 150 немаше пред 4-5 години.

Имам уште вакви каде можеме на гугл да најдеме огласи од пред 4-5 години и да се види дека на одредени места е 100%-150% покачено. Секако очекував да растат цените ама прогноза ми беше 40-50%. За 5 години да се качат 100% и на постари градби не очекував, а дека Скопје има толку зголемена економска активност е смешно. Просечната плата бележи пад последниве 2 месеци, извозот е намален, најголемиот трговски партнер бележи рецесија и ќе осетиме и ние. Не се економските индикатори главен фактор во цената на м2 во Скопје. И да се преполови просечната плата цените ќе паднат нешто минимално.
Едноставно е, им се може на продавачите и нема потреба да намалуваат.
Ne znam za Kosovo, ama tuka ima drasticna razlika od pred 5 godini, a ne pa unazad 10, 15 i tn. 2 meseci i recesijata vo Germanij se nesto premnogu rano za da vlijae use sea. Sepak prosecnata plata otide od 20 na 40k za nekoklku godini, i toj parametar e pobiten.

Prasanjeto e zaso im se moze na prodavacite. Vo debar malo se brojat na prsti novite zgradi izminative 5 godini, i normlno e cenite da skokaat u vis.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
442
Ne znam za Kosovo, ama tuka ima drasticna razlika od pred 5 godini, a ne pa unazad 10, 15 i tn. 2 meseci i recesijata vo Germanij se nesto premnogu rano za da vlijae use sea. Sepak prosecnata plata otide od 20 na 40k za nekoklku godini, i toj parametar e pobiten.

Prasanjeto e zaso im se moze na prodavacite. Vo debar malo se brojat na prsti novite zgradi izminative 5 godini, i normlno e cenite da skokaat u vis.
Тие неколку години се 12 години, просечна плата 20к беше во 2012та за да во 2024та е 40к. :)
Цената очекував дека ќе оди напред ама некако оди премногу напред за разлика од тоа што се менува и расте платата(моментално стагнира неколку месеци кај нас). Дека сум во потрога(сеуште не е толку активна) има доста ретардирани работи. Буквално гледаш оглас објавен на страна на овие од агенции за недвижности, 1 800 евра за зграда што почнува допрва да се гради се јавуваш и ме прашуваат мене која цена е на огласот и велам 1 800 евра и добивам одговор: А не важи, нова цена е 2 500.
Огласот стар 1 недела. :icon_lol:

Еве една страна што ја направил некој што повеќе работи најверојатно како дата аналист и data scientist која ја дознав денес: www.cenakvadrat.com
Делува и како агрегатор на огласите од повеќе страни плус прави обработка на цените.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.303
... ili pa cisto od emocionalna strana zboret ...
Кано е стар Скопјанец и зборува од емотивна позадина, иако другите аргументи му се важечки сепак го влечи кон Скопје тоа што таму поминал дел од животот, останатите ти збораат од инает. Кано можам да го разберам, другите НЕ.

Едноставно е, ако немаш други избор/и ќе земиш таму живеалиште и ќе гураш на еден или друг начин ама ако имаш избор не би живеел ниту Скопје, ниту Битола, Гостивар, Тетово, факинг Кавадарци или и на други места каде е презагадено, а всушност врие Балканот како и да свртиш.

Не можат луѓето да пребираат од економски и други причини, кога би имале избор овие цени ќе беа корегирани барем за третина - да не речам за пола ќе ме обесат луѓе како Војводата или Димитрије. :D

ЕДИТ:
Војводо не сакам да отворам кавга па да те банираат и на овој профил туку само посочувам очигледни работи.

Последно уредено:
Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Кано е стар Скопјанец и зборува од емотивна позадина, иако другите аргументи му се важечки сепак го влечи кон Скопје тоа што таму поминал дел од животот, останатите ти збораат од инает. Кано можам да го разберам, другите НЕ.

Едноставно е, ако немаш други избор/и ќе земиш таму живеалиште и ќе гураш на еден или друг начин ама ако имаш избор не би живеел ниту Скопје, ниту Битола, Гостивар, Тетово, факинг Кавадарци или и на други места каде е презагадено, а всушност врие Балканот како и да свртиш.

Не можат луѓето да пребираат од економски и други причини, кога би имале избор овие цени ќе беа корегирани барем за третина - да не речам за пола ќе ме обесат луѓе како Војводата или Димитрије. :D

ЕДИТ:
Војводо не сакам да отворам кавга па да те банираат и на овој профил туку само посочувам очигледни работи.
Кано е шампион :) Не му замервам јасно ми е, ипак дома си е дома и немат тука дебата. Овие другиве Тинки Винки Лала По добри се за онака памет да му измериш на лудилово со цениве шо го имат низ МК

Kajgana Shop

На врв Bottom