Darling
High Value
- Член од
- 5 јуни 2009
- Мислења
- 14.116
- Поени од реакции
- 30.182
Како гледаш проблем во една од најубавите работи што ја прават Европа тоа што е? Разликите во јазик, култура и најбитно менталитет?Točno, vo toa e problemot
Како гледаш проблем во една од најубавите работи што ја прават Европа тоа што е? Разликите во јазик, култура и најбитно менталитет?Točno, vo toa e problemot
i afrika i azija imaat sve toa.. evropa e ubava zosto ziveela od drugi isto kako usa denes. toa poleka zavrsuva i za ednite i za drugite, razlikite se namaluvaat i se potesko ke bide da se pregazat drugi drzavi na drugi kontinenti.Како гледаш проблем во една од најубавите работи што ја прават Европа тоа што е? Разликите во јазик, култура и најбитно менталитет?
Da i Afrika e ubava i Azija poradi toa.i afrika i azija imaat sve toa.. evropa e ubava zosto ziveela od drugi isto kako usa denes. toa poleka zavrsuva i za ednite i za drugite, razlikite se namaluvaat i se potesko ke bide da se pregazat drugi drzavi na drugi kontinenti.
ni afrika ni azija ne se tolku ubavi darling ne si pravi filmovi... evropa i usa se znae zosto ziveat dobro...Da i Afrika e ubava i Azija poradi toa.
Ne mora da odat daleku, istocna evropa e vo istiot kontinent, Ukraina posle vojnata ke bide iscicna od svoite resursi maksimalno.
SIrota Makedonija spremna e se da pokloni za glup vlez vo taa Unija. Albanija ke im gi sobere site nesakani migranti, i ke si skrojat planovi za ostanatite.
Ako mislis na kolonijalizam mozes da go kazes za Britanija, Francija, Spanija, Belgija, Porgugalija.ni afrika ni azija ne se tolku ubavi darling ne si pravi filmovi... evropa i usa se znae zosto ziveat dobro...
Мора д асе прави разлика. Јазик, култура и менталитет треба да останат различити, тоа е богатство, тоа е навистина европска цветнта градина која е опкружена со плевел.Како гледаш проблем во една од најубавите работи што ја прават Европа тоа што е? Разликите во јазик, култура и најбитно менталитет?
i za germanija, holandija, skandinavija (vikinzite), turcija, grcija, italija i red drugi...Ako mislis na kolonijalizam mozes da go kazes za Britanija, Francija, Spanija, Belgija, Porgugalija.
Germanija bila mnogu malku kolonijalna sila da ima voopsto zemeno nekoi benefiti, Italija imala glup obid vo 2sv sto zavrsil mizerno, Finska, Svedska, Norveska ne bile kolonijalni sili tuku ziveat ubavo poradi nivnoto ureduvanje i bogati resursi vo slucajot na Norveska.
Ne e Evropa monolit, pak ke se nadovrzam.
dobro i zosto mislis deka Evropa e unikatna vo toa, pa posebno nesto da se kritikuva?i za germanija, holandija, skandinavija (vikinzite), turcija, grcija, italija i red drugi...
ne e samo dali bile kolonijalni sili nego i pirati i opsto kradci niz istorijata pocnuvajki od antika...
zatoa sto od antika se ograbuvale drugite kontinenti i drzavi i se nosele robovi za da se gradi evropa.dobro i zosto mislis deka Evropa e unikatna vo toa, pa posebno nesto da se kritikuva?
Ti si ljubitel na aziska kultura, prasaj japonec, kinez i koreec koj e najlosh od niv.
Zosto pocnuvas od antika, pocni od praistorija, i taka najubavo ke vidis deka glupi se muabetite kako Evropa posebno nesto zlodela da ima zad sebe.
Ајде Кано не биди пристрасен, не излегувале од Азија али затоа Азија е четири пати поголем континент од Европа. Ако одиме од антика Кинезите од општина Пекинг ја имаат синифицирано цела модерна Кина и пошироко и со милениуми имале вазали кои плаќале даноци на Императорот, Монголците ја имале најголемата копнена држава во историјата земајќи и дел во Европа*, Арапите и Турците со калифатите и Отоманската Империја имаат пљачкано низ Европа и Африка со векови, пред нив Персијците исто така имаат пљачкано низ Европа и Африка...zatoa sto od antika se ograbuvale drugite kontinenti i drzavi i se nosele robovi za da se gradi evropa.
kina nitu korea ne bile kolonijalni sili nitu vojuvale nadvor od ona sto e realno nivna teritorija. japonija e edinstven isklucok i toa pak pretezno bilo na aziskiot kontinent.
za evropa da e toa sto e denes nekoj nekako moral da plati. za da imame renesansa potrebno bilo firenca, venecija i red drugi da se izdignat finansiski i da mozat da plakaat umetnici i pisateli pa i graditeli (ova zaedno so robovi)...
evropa pogotovo zemjite od eu zaedno so usa i te kako imaat zlodela zad sebe mada nebitno toa, bitno e deka poveke nema da moze taka i deka vo indina za se ke mora da rabotat... e sega prasanje e kolku sakaat i mozat.
Прекрасна ситуација за ЕУ. Да, ова е момент за брзи и смели одлуки.Мора д асе прави разлика. Јазик, култура и менталитет треба да останат различити, тоа е богатство, тоа е навистина европска цветнта градина која е опкружена со плевел.
Она што треба да се обедини е економијата, финасиите, одбрамбената политика и најважно - ДОНЕСУВАЊЕТО ПОЛИТИЧКИ ОДЛУКИ.
За жал, повторувам за жал, но така е - денска е време на донесување брзи и смели одлуки. А тоа е спротивно на еден демокртски но многу многу спор процес. Денеска е време на диктатори и „силни„ водачи.
Русија никогаш нема да тргнеше во војна да имаше демократско одлучување, да се прашуваа некои од Ѕабајклаија или Кмчатка. Путин донесе одлука и таа се спроведува. Исто се случува и во Кина.
Ттака ќе функционриа и америка од сега. Еден човек или поточно речено екипата околу него ќе донесува одлуки, конгресот и сенатот и врховнот суд ќе речат амин.
Ако ЕУ сака да буде фактор не смее да се дозволи некаков Орбан и ли Фицо да блокира одлуки. Затоа е слага, има добри идеи, но реализацијата се губи во препукувања и догоговарања и синхронизирања и гледања сите да имаатт корист.
Да се рече дека Еворпа е убава зошто живеела од други е епска глупост!
Nema taa mandat i dovolno sila da donese aka važna uloga. A i "vrhuškata" e bespomošna.Прекрасна ситуација за ЕУ. Да, ова е момент за брзи и смели одлуки.
И за среќа или за жал (за нас) тие одлуки ќе ги носи Урсула и моменталната ретардирана врхушка на ЕУ.
sto ima vrska kolkav kontinent e azija? jas ne rekov azijcite deka ne vojuvale na drugi kontinenti nego konkretno za kina, japan i korea pravevme muabet a od niv samo japoncite vojuvale vo avstralija i okeanija i serverna amerika (hawaii potocno).Ајде Кано не биди пристрасен, не излегувале од Азија али затоа Азија е четири пати поголем континент од Европа. Ако одиме од антика Кинезите од општина Пекинг ја имаат синифицирано цела модерна Кина и пошироко и со милениуми имале вазали кои плаќале даноци на Императорот, Монголците ја имале најголемата копнена држава во историјата земајќи и дел во Европа*, Арапите и Турците со калифатите и Отоманската Империја имаат пљачкано низ Европа и Африка со векови, пред нив Персијците исто така имаат пљачкано низ Европа и Африка...
Европејците се дават во крв али тоа не значи дека ќе поминат муабети од типот невините Азијати на мравка не газат.
*Тоа што денес муслиманите се ретардирани веројатно е вина на Монголците.
Муабетот ми е не држи вода дека си седеле во нивен континент додека другите правеле зулуми во други, од Лондон до Каиро е 3500км а од Пекинг до Багдад е 6300км на пример. Англичаните помал пат оделе за да крадат по пирамидите додека Монголците јавале дупло подолг пат за да колат Арапи.sto ima vrska kolkav kontinent e azija? jas ne rekov azijcite deka ne vojuvale na drugi kontinenti nego konkretno za kina, japan i korea pravevme muabet a od niv samo japoncite vojuvale vo avstralija i okeanija i serverna amerika (hawaii potocno).
kina u cela nivna istorija go ima napadnato vietnam i go drzele pod okupacija 16 godini tamu 1500 i nekoja i minatiot vek 1 mesec odkako vietnam go napadna laos...
korea nema napadnato nikogo kolku sto znam, a za japoncite znaeme...
taka da sporedi so 3 evropski pogolemi drzavi i vidi ja razlikata...