Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.094
Šo prajme so našincive što se so godini na crno? Znam nekolkumina samo od bitolq so toj status. Dali im se tresat nozete?
Mene mi e mb teško da go menuvam svojot antiamerikanski stav zato što se promenil predsedatelot. No na nekoi ovde ne im e problem
Ако имаат легален влез имаат можност да се здобијат со легален престој. Дали тоа ќе биде H-1/H-2, студентски визи, спонзори или брак.

Прво нешто што ми го побараа во имиграционо 2010та беше печатот за легален влез во Америка.

Твојот став си е твој. Промената на Американскиот прецедател ќе влијае на Европа, Македонскиот денар е врзан за еврото, така да ќе има влијание и на Македонија до некој степен.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
862
Поени од реакции
564
Ако имаат легален влез имаат можност да се здобијат со легален престој. Дали тоа ќе биде H-1/H-2, студентски визи, спонзори или брак.

Прво нешто што ми го побараа во имиграционо 2010та беше печатот за легален влез во Америка.

Твојот став си е твој. Промената на Американскиот прецедател ќе влијае на Европа, Македонскиот денар е врзан за еврото, така да ќе има влијание и на Македонија до некој степен.
Ne se so godini izlezeni zatoa što ne možat da se vratat. Ke pobaram denovive nekogo od niv baš me interesira šo pravat

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.094
Ne se so godini izlezeni zatoa što ne možat da se vratat. Ke pobaram denovive nekogo od niv baš me interesira šo pravat
Треба да си регулираат статус. Најбитното нешто што прво треба да се направи и да не се чека да му падне од небо.
Ова е уште појако пошто во 2020та сите 6 души гласаа за Joe Biden.

Член од
23 август 2024
Мислења
404
Поени од реакции
805
Треба да си регулираат статус. Најбитното нешто што прво треба да се направи и да не се чека да му падне од небо.
Ти зборува за луѓе кои се нелегално влезени во САД. Најчесто пребегани од оние бродовите на кои се пријавиле да работат. Мислам дека немаат начин да регулираат статус.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.094
Ти зборува за луѓе кои се нелегално влезени во САД. Најчесто пребегани од оние бродовите на кои се пријавиле да работат. Мислам дека немаат начин да регулираат статус.
Тоа е проблематично. Знам еден што се вери со Американка, се врати назад Македонија без да му удрат печат црвен (незнам тоа како успеа да го направи, ваљда дека доброволно се врати, не сум сигурен), па Американката појде Македонија и се оженија и така доби статус.

Не би препорачал останување без легален влез во Америка.

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.593
Поени од реакции
14.407
И тие со бродската виза се легално влезени. Само што со таа виза можеш да останеш неколку дена пред и после договорот во Америка и тогаш компанијата на која што работиш е одговорна за тебе. Кога работиш на брод после неколку договори можеш да аплицираш за туристичка виза која лесно ја одобруваат и со туристичка виза кога ќе ти заврши договорот на брод можеш да останиш во Америка уште 6 месеци. За време на Ковид знам многу луѓе што работевме заедно на брод ја искористија визата за да дојдат тука. Како се снајдоа потоа не знам, знам дека сеуште се тука.

Не сум заинтересиран многу ама од она што го имам слушано мислам дека за нелегално влезени се сметаат оние што пребегуваат на границата со Мексико и немаат информации во пасошот дека си влезен. Штом си влегол со било каква виза би требало да е океј.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.993
Би ти препорачал помалце демократска пропаганда да конзумираш.

Жена му на Трамп е легален имигрант, како што сум јас, како што си ти. Жена му на JD е Индијка родена 86та од Индијски имигранти. За разлика од тоа Joe и Kamala немаат имигранти како маж/жена.

Кога зборуваат за депортација, тоа е за илегалците, пребегување преку граница не те прави имигрант, за имигрант статус мора да имаш легален влез во Америка. Демократите се опасни во мачкање очи и нарекување illegal alien исто како immigrant. Многу различни двете работи се.
Не бев сериозен, повише ми беше шала за JD Vance тоа.

Кога сме веќе на темата: скроз ми е јасна разликата меѓу легален и нелегален имигрант. Ама дали би правеле разлика тие што ќе ја вршат депортацијата? Не знам дали имаш слушнато за Operation Wetback од 1954, кога се случила масивна депортација. Покрај илегалците, собрале и некои со легален имигрантски статус, како и државјани. Едноставно тие што во моментот немале на себе документ што би докажал легален статус (birth certificate, green card, пасош) биле депортирани.

Знам дека јас лично сум безбеден пошто сум бел. Кога зборат за депортација, обично мислат на Латинос.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.094
И тие со бродската виза се легално влезени. Само што со таа виза можеш да останеш неколку дена пред и после договорот во Америка и тогаш компанијата на која што работиш е одговорна за тебе. Кога работиш на брод после неколку договори можеш да аплицираш за туристичка виза која лесно ја одобруваат и со туристичка виза кога ќе ти заврши договорот на брод можеш да останиш во Америка уште 6 месеци. За време на Ковид знам многу луѓе што работевме заедно на брод ја искористија визата за да дојдат тука. Како се снајдоа потоа не знам, знам дека сеуште се тука.

Не сум заинтересиран многу ама од она што го имам слушано мислам дека за нелегално влезени се сметаат оние што пребегуваат на границата со Мексико и немаат информации во пасошот дека си влезен. Штом си влегол со било каква виза би требало да е океј.
Ако имаш виза и легален влез тогаш може да регулираш имиграциски статус.

На времето знам дечки што пребегаа од брод, ама не им бараа визи тогаш, така да беа скрос илегала. Сега мислам и за да се закотви бродот на 2-3 дена мора да имаш виза. Така да, треба да е легално.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.993
Ако им е истечена визата, а останале, тогаш се нелегални. Во тој случај единствен начин да добијат регулиран статус е брак со државјанин.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.094
Не бев сериозен, повише ми беше шала за JD Vance тоа.

Кога сме веќе на темата: скроз ми е јасна разликата меѓу легален и нелегален имигрант. Ама дали би правеле разлика тие што ќе ја вршат депортацијата? Не знам дали имаш слушнато за Operation Wetback од 1954, кога се случила масивна депортација. Покрај илегалците, собрале и некои со легален имигрантски статус, како и државјани. Едноставно тие што во моментот немале на себе документ што би докажал легален статус (birth certificate, green card, пасош) биле депортирани.

Знам дека јас лично сум безбеден пошто сум бел. Кога зборат за депортација, обично мислат на Латинос.
Ако те депортираат имаш основ да ја тужиш државата, прво за 5ти и 14ти амандман, па после со 100 различни закони кои федерални кои државни. Ако тоа се деси, исто како Бинго да си добил. Истото важи за било кој државјанин, бел, жолт, црн или кафен.
Автоматски споено мислење:

Ако им е истечена визата, а останале, тогаш се нелегални. Во тој случај единствен начин да добијат регулиран статус е брак со државјанин.
Точно, ама ако немаат легален влез тогаш ни брак со државјанин не ги прави легални.

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.012
Поени од реакции
83.407
толкави глупандери се ова да стварно не можеш да прокљувиш дали овој ги трола таквите или е стварно таков

бидејќи се стварно морони толкави може скроз да е legit

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.657
Поени од реакции
42.208
Што побрзо Трамп да го имплементира проектот 2025, овие да не ги гледаме више.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom