Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.252
Поени од реакции
8.568
Братот орден има лапнато кога го ослободуваа Азовстал. Се исплашив да не го згужвале негде по Украинските полиња, ама еве го жив, здрав и накренат после оваа голема победа.
Гарант ваков е некој...
FxIiBZGXoAEJPvg.jpg

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.411
Поени од реакции
5.119
Во претходниот мандат, Трамп „ратуваше„ со Кина на економска основа, без посебен успех. Фирмите од САД кои имаат свои погони во Кина нешто не се патриотски настроени и нејќат да го вратат производството дома, во САД, како што Трамп посакува(ше). Додека Трамп беше на „пауза„ во времето од Бајденчо, Кина не мируваше па сега е уште посилна економски, а воедно и „понезгодна„ за нова „војна„ со САД.
Колкав е успехот само Кина и САД знаат. Не би ја потценил моќта на САД и понатаму се хегемон, само ако отпочне сериозен процес на дедоларизација (која по се изгледа е одложена за подоцна) ќе бидат ставени тешка позиција.
Имаше изјави дека ќе гасел/редуцирал бази по светот ако само сериозно помисли на тоа можно е него да го угасат пред да му започне/заврши мандатот.

Претпоставувам интересот за изборот на претседател во САД во Светот пред се од аспект на тоа дали какви промени би имало во надворешната политика, при што одбиваат да прифатат дека ниту Јое ниту Штрампф немаат клучна улога во креирањето туку само прават козметички промени ако и тоа им се дозволи.
И нешто што ме изненадува е со колккава радост (надвор од САД) се дочека победата на Штрумпф како да истата беше доведена во прашање, повторно се одбива да се прифати дека оној зад кого ќе застанат Ционистите тој е идниот претседател на САД, оваја Карис имаше изјава каде го осудува геноцидот врз Палестинците што само дополнително ја зацврсти побдета на Штрумпф.

Иран одамна е ставен на мапата од САД и ОТАН за „демократизирање„. Трам, нели, се повлече од повеќестраниот договор за контрола на иранската а-програма, така да...ште видиме.
Попрецизно по 1978-та.
Мислам дека шансата за демоНкратизирање на Иран ја пропуштија, а не дека не најави, по оној атентатот изјави дека Иран ќе да е одговорен.
Ерусалим го направи главен град и започна некои процеси кои нема да завршат на убаво.

САД имаат „механизам„ за наоѓање пари, како што е на пример легалниот рекет од 2% од ДБП за купување американско оружје од страна на земјите-клиенти на САД.
Немаат механизам за наоѓање пари туку имаат механизам за ПЕЧАТЕЊЕ пари. (добро малку и за крадуцкање ама тоа оди заедно со колонијализмот)

Член од
12 март 2024
Мислења
112
Поени од реакции
192
Ве потсеќа ова на одредена багра кај нас? :icon_lol:

Белците либерали уште му ја мислат на црнците и латиноси во САД, а дури и тие им свртеа грб и си гласаа за Трамп. :icon_lol:

Никој ама баш никој саглам веќе не му е гајле за ултра-левичарското воук срање. Дури и тие за кои истото демек се залагаше.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.778
Поени од реакции
4.825
Колкав е успехот само Кина и САД знаат. Не би ја потценил моќта на САД и понатаму се хегемон, само ако отпочне сериозен процес на дедоларизација (која по се изгледа е одложена за подоцна) ќе бидат ставени тешка позиција.
Имаше изјави дека ќе гасел/редуцирал бази по светот ако само сериозно помисли на тоа можно е него да го угасат пред да му започне/заврши мандатот.

Претпоставувам интересот за изборот на претседател во САД во Светот пред се од аспект на тоа дали какви промени би имало во надворешната политика, при што одбиваат да прифатат дека ниту Јое ниту Штрампф немаат клучна улога во креирањето туку само прават козметички промени ако и тоа им се дозволи.
И нешто што ме изненадува е со колккава радост (надвор од САД) се дочека победата на Штрумпф како да истата беше доведена во прашање, повторно се одбива да се прифати дека оној зад кого ќе застанат Ционистите тој е идниот претседател на САД, оваја Карис имаше изјава каде го осудува геноцидот врз Палестинците што само дополнително ја зацврсти побдета на Штрумпф.
Дедоларизацијата веќе е почната и колку следам, Русија предничи по тоа прашање. Другите земји, особено оние од „БРИКС„, имаат на кога да се огледаат-освен ако се слаби со „топки„.

Трамп нема да стори речиси ништо од ветеното, оти за тоа ни сведочат (не)делата од неговиот претходен мандат, кон не беше току одамна...ќе затвора воени бази колку што „нигата„ ја затвори „Гвантанамо„.

Трамп веќе е „загазен„ во јудаизмот, за што не е тешко да се заклучи; зет јудеј, ќерка со променета вера, самиот носи еврејско „капче„ (не знам како точно се именува...) и секако, во Ерусалим ја пренесе амбасадата од САД.

Тоа што Трамп е повторно избран, не ме зачудува, не ме изненадува а и не ме засега...
Автоматски споено мислење:

Попрецизно по 1978-та.
Мислам дека шансата за демоНкратизирање на Иран ја пропуштија, а не дека не најави, по оној атентатот изјави дека Иран ќе да е одговорен.
Ерусалим го направи главен град и започна некои процеси кои нема да завршат на убаво.
Во оформувањето „појас„ од „офарбани„ револуции и бомбардерски „демократизации„ кој почнува од Мароко па завршува со Иран, Иран не беше „дојден на ред„ за „демократизирање„, оти за разлика од слабите претежно арапски држави, Иран е „незгоден„ за играње воени „игрици„.

Први се, каки обично, малите и слабите земји, на кои се трошат помалку воени ресурси. За големите-малку подоцна...

Иран веќе е во друштво со Кина и со Русија, така да приказната со Иран ќе оди малку потешко.
Автоматски споено мислење:

Немаат механизам за наоѓање пари туку имаат механизам за ПЕЧАТЕЊЕ пари. (добро малку и за крадуцкање ама тоа оди заедно со колонијализмот)
Печатењето „земембаќи„ веќе го наведов, а тука е и исто така наведениот легален рекет, како и кредитирањето (ММФ и СБ), разликата меѓу производните и продажните цени, цената на нафтата и тн.

Битно е дека дел од Светов работи за САД.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.459
Поени од реакции
41.925
Трамп веќе е „загазен„ во јудаизмот, за што не е тешко да се заклучи; зет јудеј, ќерка со променета вера, самиот носи еврејско „капче„ (не знам како точно се именува...) и секако, во Ерусалим ја пренесе амбасадата од САД.
мене ми е страв евреите да не го навлечат во војна со Иран. Го лажеа дека Иран пробува да го убие, итн.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.778
Поени од реакции
4.825
мене ми е страв евреите да не го навлечат во војна со Иран. Го лажеа дека Иран пробува да го убие, итн.
Иран е посакувана мета за Израел...како одмазда за времињата кога Евреите беа под персиско ропство.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
15
Поени од реакции
7
Мх, мх, мх, мх...:love:

Смешни се солзите на либтардите ама да не заборавиме дека вакви менталци имаат оружје и веќе 2 пати пробаа да го ликвидираат. Демонизирањето на Трамп можеше многу лошо да заврши и да ги повлече уште поменталните реднеци па да гледавме видеа од разоружани шерифи во лисици, локални полициски станици под опсада и реакција на Федералните сили.

Дедо Бајден остана тим Америка до крај со капчето Трамп 2024 на глава. Мислам дека е среќен што се спаси од лудачана Камала.

Kajgana Shop

На врв Bottom