Па јас и не сум сигурен дека денес Србија сака да не асимилира. Можда имаат некој потценувачки однос кон нас, паприкаши и чокалије, али далеку од тоа дека секој што ќе изразел македонизам го маваат вкичма. До степен што и би рекол го имаат разбудено македонизмот (пример Стојан Новаковиќ) за да не тргнат од Бугарија. Од друга страна Бугарија има национална стратегија за да не избрише ко Македонци, почнувајќи со бугарските пасоши и државјанства и агресивна пропаганда со историски документи, дека тука не постојат никакви Македонци, туку Бугари од областа Македонија, пропаганда по соседните земји каде живеат Македонци, да пробаат прво нив да ги асимилираат со поткупи и пасоши, па ако нив ги асимилираат логично би било дека и ние сме Бугари? Колку повеќе Србомани има и просрпско настроена валда во Скопје има, или дури и проруско настроeна влада, односно анти Еу и анти НАТО влада, толку е полошо за Бугарија, а колку повеќе има влада ала владата на Зоки Заев, толку повеќе ќе гледаме потпишување на договори со кои сами се бришеме.
Србите и сите други и во СФРЈ вршеа каде можеа еден вид асимилација, но не на бугарски или грчки начин. Инаку моите се од околина на Воден, емигрираа уште 1945. Предходно немаа проблеми, дедо ми беше можеби најимуќен во местото, 6 куќи, земјоделско земјиште, градежен плац кој денес би вредел 3 милиони евра, 4 камиони и магацин со делови и гуми...Најстариот син, чичко ми, иако само со основно школо, беше способен и имаше добар пријател син на министер, а беше и во грчко-италијанската војна 1939, одликуван е. Но направи голема грешка, одеше во блгарскиот културен клуб во Солун, каде грците имаа шпиуни, поради тоа мораше да емигрира веднаш по капитулацијата на Блгарија. И дедо ми направи грешка, по победата на Грција над Италија , Грција добро ги плати камионите и деловите кој ги земаше за потреби на војската, па пак купи нови камиони и делови, иако татко ми му кажуваше дека наскооро ќе има војна и да не вложува..Вермахт му ги заплени на дедо ми сите камиони и делови. Не само тоа, туку бидејќи главната команда беше во Софија, тој покасно отиде со германските документи таму, но таму даваа само безвредни окупациони марки кои не ги прифати. Поради патот во главната команда во селото грчките кодоши го прогласија за пријател на Блгарија, па и тој мораше да емигрира 1945, бидејќи грчката паравојска
( монархофашисти) вршеа терор врз македонците. 1946 сите кој емигрирале се осудени во отсаство во Лерин, па и татко ми кој беше грчки војник до април 1941, кога се демобилизирани од страна на Вермахт, па и учесник во грчко-македонска антифашистичка бригада 1944-45, формална причина во пресудата била дека требало да се врати да го дослужи воениот рок.Осудена е и баба ми и тетка ми, речи си сите кој емигрирале. Од друга страна, Грција кон крајот на 60-тите амнестира многумина од граѓанската војна, главно ГРЦИ, поред нив и тие што беа осудени поради емигрирањето 1945. Татко ми можеше да се врати, но не само што се уште таму не беше безбедно, а од друга страна СФРЈ им обезбеди на избеглиците и работа и сместување, државни станови... Грција дури едно време излезе со БЕЗОБРАЗНА лага дека СФРЈ не ги пушта избеглиците да се вратат во Грциија !!!!!
А се до 80тите имаа една егејка -шпиун во амбасадата која ги знаеше кој се егејци и не можеа да добијат виза и да влезат во Грција. ФК Вардар случајно се падна еднаш да игра со грчки клуб во европско такмичење и доби Службено бидејќи Грција не даваше визи на 4 играчи кој беа по потекло од Грција.
Најголема вина на СФРЈ е што беше попустлива, можеше да бара од Грција парично обештетување за сите бегалци, исто така и на Блгарија и ја прости воената штета, а Блгарија со подршка од Русија еднострано го прекрши БЛЕДСКИОТ договор... а нас ЕУ ќе ни дроби дека треба да поштуваме договори...
Единствен југословенски политичар кој применил визен Реципроцитет на Грција беше Анте Марковиќ, но грците го маниипулираа, влегуваа без виза преку Димитровград каде ги потплаќаа српските цариници... Па и нашата нова држава, веднаш еднострано ги укина визите за грчките државјани. Кога Словенија во 90-тите воведе визен режим, бевме малтретирани до бесвест, а словенец влезе вез виза, ѓоа не знаел, се јавил на пријател со врски во власта и си влезе без виза...А кога во 90тите Словенија на Хрватска граница сопре комбе со Блгари без виза, веднаш на граница дојде блгарскиот амбасадор !!!..
Значи се зависи како ќе се поставиш... Најголемата МИЗЕРИЈА е што Еу си земаа за право да закачува придавки Проруски на сите кој не сакале по секоја цена да ги исполнуваат нивните барања...
ИМА ли некој од квази Политичарите да и КАЖЕ ЈАВНИ и Званично на ЕУ дека и УК не е во ЕУ, Исланд ја врати апликацијата а Норвешка не ни зема, Швајцарија не е ни во Нато, мислм дека не прифаќа ни санкции кон Русија, ама само ние сме биле Проруски оријентирани ако не се кажеме Блгари !!!!!!