Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.182
Ќе можиш да ми го објасниш ова?? Некако не ми оди едно со друго, ама еве повели испукај се да видиме како ги спои овие две работи баш ме интересира.
Не му замеравај, дечкото не е многу бистар.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
109
Најголемата трагедија е во тоа што овој што го викаш куче едно албанско-татарско, всушност е србоманско куче, а тие србоманските кучиња се најголемите виновници за ситуацијава во која сме доведени, а сега пази гнојов демек разочаран тука просерава, само не знам што уште се толерира на форумов.
Јасно. И тоа шврбите ни се исто толку непријатели колку и останатите ни соседи.
Доволен знак е да видиш трговската размена меѓу Македонија и Србија да видиш кој е во голем минус па ќе ти стане јасно.
Настрана од тоа канцерогената естрада што го пере мозокот на сите.

Само ваквиве кучиња најмногу ме нервираат. Тука имале среќа да се родат, под ова сонце ги доживеале сите убави и неубави работи, а први се да плукаат по тој што ги хранел и им дал дом.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297
Па јас и не сум сигурен дека денес Србија сака да не асимилира. Можда имаат некој потценувачки однос кон нас, паприкаши и чокалије, али далеку од тоа дека секој што ќе изразел македонизам го маваат вкичма. До степен што и би рекол го имаат разбудено македонизмот (пример Стојан Новаковиќ) за да не тргнат од Бугарија. Од друга страна Бугарија има национална стратегија за да не избрише ко Македонци, почнувајќи со бугарските пасоши и државјанства и агресивна пропаганда со историски документи, дека тука не постојат никакви Македонци, туку Бугари од областа Македонија, пропаганда по соседните земји каде живеат Македонци, да пробаат прво нив да ги асимилираат со поткупи и пасоши, па ако нив ги асимилираат логично би било дека и ние сме Бугари? Колку повеќе Србомани има и просрпско настроена валда во Скопје има, или дури и проруско настроeна влада, односно анти Еу и анти НАТО влада, толку е полошо за Бугарија, а колку повеќе има влада ала владата на Зоки Заев, толку повеќе ќе гледаме потпишување на договори со кои сами се бришеме.
Србите и сите други и во СФРЈ вршеа каде можеа еден вид асимилација, но не на бугарски или грчки начин. Инаку моите се од околина на Воден, емигрираа уште 1945. Предходно немаа проблеми, дедо ми беше можеби најимуќен во местото, 6 куќи, земјоделско земјиште, градежен плац кој денес би вредел 3 милиони евра, 4 камиони и магацин со делови и гуми...Најстариот син, чичко ми, иако само со основно школо, беше способен и имаше добар пријател син на министер, а беше и во грчко-италијанската војна 1939, одликуван е. Но направи голема грешка, одеше во блгарскиот културен клуб во Солун, каде грците имаа шпиуни, поради тоа мораше да емигрира веднаш по капитулацијата на Блгарија. И дедо ми направи грешка, по победата на Грција над Италија , Грција добро ги плати камионите и деловите кој ги земаше за потреби на војската, па пак купи нови камиони и делови, иако татко ми му кажуваше дека наскооро ќе има војна и да не вложува..Вермахт му ги заплени на дедо ми сите камиони и делови. Не само тоа, туку бидејќи главната команда беше во Софија, тој покасно отиде со германските документи таму, но таму даваа само безвредни окупациони марки кои не ги прифати. Поради патот во главната команда во селото грчките кодоши го прогласија за пријател на Блгарија, па и тој мораше да емигрира 1945, бидејќи грчката паравојска
( монархофашисти) вршеа терор врз македонците. 1946 сите кој емигрирале се осудени во отсаство во Лерин, па и татко ми кој беше грчки војник до април 1941, кога се демобилизирани од страна на Вермахт, па и учесник во грчко-македонска антифашистичка бригада 1944-45, формална причина во пресудата била дека требало да се врати да го дослужи воениот рок.Осудена е и баба ми и тетка ми, речи си сите кој емигрирале. Од друга страна, Грција кон крајот на 60-тите амнестира многумина од граѓанската војна, главно ГРЦИ, поред нив и тие што беа осудени поради емигрирањето 1945. Татко ми можеше да се врати, но не само што се уште таму не беше безбедно, а од друга страна СФРЈ им обезбеди на избеглиците и работа и сместување, државни станови... Грција дури едно време излезе со БЕЗОБРАЗНА лага дека СФРЈ не ги пушта избеглиците да се вратат во Грциија !!!!!
А се до 80тите имаа една егејка -шпиун во амбасадата која ги знаеше кој се егејци и не можеа да добијат виза и да влезат во Грција. ФК Вардар случајно се падна еднаш да игра со грчки клуб во европско такмичење и доби Службено бидејќи Грција не даваше визи на 4 играчи кој беа по потекло од Грција.
Најголема вина на СФРЈ е што беше попустлива, можеше да бара од Грција парично обештетување за сите бегалци, исто така и на Блгарија и ја прости воената штета, а Блгарија со подршка од Русија еднострано го прекрши БЛЕДСКИОТ договор... а нас ЕУ ќе ни дроби дека треба да поштуваме договори...
Единствен југословенски политичар кој применил визен Реципроцитет на Грција беше Анте Марковиќ, но грците го маниипулираа, влегуваа без виза преку Димитровград каде ги потплаќаа српските цариници... Па и нашата нова држава, веднаш еднострано ги укина визите за грчките државјани. Кога Словенија во 90-тите воведе визен режим, бевме малтретирани до бесвест, а словенец влезе вез виза, ѓоа не знаел, се јавил на пријател со врски во власта и си влезе без виза...А кога во 90тите Словенија на Хрватска граница сопре комбе со Блгари без виза, веднаш на граница дојде блгарскиот амбасадор !!!..
Значи се зависи како ќе се поставиш... Најголемата МИЗЕРИЈА е што Еу си земаа за право да закачува придавки Проруски на сите кој не сакале по секоја цена да ги исполнуваат нивните барања...
ИМА ли некој од квази Политичарите да и КАЖЕ ЈАВНИ и Званично на ЕУ дека и УК не е во ЕУ, Исланд ја врати апликацијата а Норвешка не ни зема, Швајцарија не е ни во Нато, мислм дека не прифаќа ни санкции кон Русија, ама само ние сме биле Проруски оријентирани ако не се кажеме Блгари !!!!!!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
4.999
Не можам да тврдам со сигурност, но не се сомневам дека е точно. „Јавна тајна„ е дека Македонија не ја водат Македонци по род (притоа не мислам на „надворешниот фактор„) и тоа не е „од вчера„, туку уште од 1945-тата...како и до сега, нели.

Доволно е да видиме која сорта луѓе се офајди со приватизацијата (читај-легалниот грабеж) и од позиција на финансиска и еконимска моќ, (може да) влијае на домашнава политика.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.732
Поени од реакции
5.664
Не му замеравај, дечкото не е многу бистар.
Абе признај си дека имаш пасош или имаш некој близок што има, па тоа што јас го кажувам за гласање во бугарија те плаши поради законите на бугарија за лажно претставување да не се почне кампања во бугарија да ви ги земат.
Но остај не ми реплицирај, не сум јас бистар, ти си многу паметна.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.182
Абе признај си дека имаш пасош или имаш некој близок што има, па тоа што јас го кажувам за гласање во бугарија те плаши поради законите на бугарија за лажно претставување да не се почне кампања во бугарија да ви ги земат.
Јас немам бугарски пасош.
Бугарија нема интерес да ги поништи тие документи, ама ти реков, не си бистар.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
BrmBrm не ми одговори на прашањето....

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.732
Поени од реакции
5.664
BrmBrm не ми одговори на прашањето....
Очигледно е дека ги вадат за избори во бугарија, но во бугарија сеуште нема партија која може да се формира на етничка основа, но сега не е време да се мисли за искористување на тие пасоши во кметските или парламентарните избори, се разбира не сите од овие 120000 ќе бидат гласачи но ако се има национална стратегија и со 10000 може да се постигнат резултати што ќе бидат од значај ако се сконцетрирани општински.
Автоматски споено мислење:

Јас немам бугарски пасош.
Бугарија нема интерес да ги поништи тие документи, ама ти реков, не си бистар.
Мисли си ти дека немаат намера во иднина да ги поништат, според законите на бугарија ако некој од тие се изјави за Македонец може да биде кривично гонет од бугарската држава за лажна изјава, ние тука се тепаме да ги пикнеме во устав, додека таму никој од овие 120 000 неможе да се изјасни за нешто друго од бугарин.
Нашите политичари нека се замислат околу ова прашање.

Последно уредено:

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.583
Поени од реакции
17.425
Притвор за оддавање службени тајни: Поранешни полициски службеници соработувале со криминалната група од Грчец преку апликацијата Скај, вели Тошковски

Каков шок, кој очекуваше вакво нешто? Никој не сумњаше :pos::pos:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Очигледно е дека ги вадат за избори во бугарија, но во бугарија сеуште нема партија која може да се формира на етничка основа, но сега не е време да се мисли за искористување на тие пасоши во кметските или парламентарните избори, се разбира не сите од овие 120000 ќе бидат гласачи но ако се има национална стратегија и со 10000 може да се постигнат резултати што ќе бидат од значај ако се сконцетрирани општински.
Значи моето прашање до тебе беше многу јасно и концизно, а твојот одговор - шетање по тавани и врска нема со она што те прашав.. А убаво, јасно и читко ти поставив прашање за твојата констатација...Еве ќе ти го препоставам пак во случај да не си видел како што треба:

Тие со бугарски пасоши што ги знам не ги извадија за економски причини туку поради македонски патриотизам

Ќе можиш да ми го објасниш ова?? Некако не ми оди едно со друго, ама еве повели испукај се да видиме како ги спои овие две работи баш ме интересира.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.732
Поени од реакции
5.664
Значи моето прашање до тебе беше многу јасно и концизно, а твојот одговор - шетање по тавани и врска нема со она што те прашав.. А убаво, јасно и читко ти поставив прашање за твојата констатација...Еве ќе ти го препоставам пак во случај да не си видел како што треба:
Како сакаш да ти одговорам, пасошите им се извадени за да бидат граѓани на бугарија, сите се тука во Македонија и никој тој пасош не го користи за некоја работа во европа, нивното вадење на пасошот беше уште пред да почне проблемов со бугарија, сите знаеја дека ќе дојде до влошување на односите освен Заев..
И да, сметам дека се во право со нивните ставови, македонски патриотизам е да се извади бугарски пасош за во даден геополитички момент се има присуство во Пиринскиот дел.
Јас незнам дали има некоја организираност околу ова, но се сомневам, нашата држава не гледа подалеку од носот ниту има капацитет, нападите кон министерката на дпне се доказ дека нашиот народ спие во зимски сон.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.821
Како сакаш да ти одговорам, пасошите им се извадени за да бидат граѓани на бугарија, сите се тука во Македонија и никој тој пасош не го користи за некоја работа во европа, нивното вадење на пасошот беше уште пред да почне проблемов со бугарија, сите знаеја дека ќе дојде до влошување на односите освен Заев..
И да, сметам дека се во право со нивните ставови, македонски патриотизам е да се извади бугарски пасош за во даден геополитички момент се има присуство во Пиринскиот дел.
Јас незнам дали има некоја организираност околу ова, но се сомневам, нашата држава не гледа подалеку од носот ниту има капацитет, нападите кон министерката на дпне се доказ дека нашиот народ спие во зимски сон.
Ја ќе ти кажам зошто им се, за црни денови, да се најде ако затреба за работа по ЕУ, ако припука тука да се има резервна држава, опортунисти со еден збор. Овие луѓе треба дупло да се даночат пошто директно и нанесуваат штета на државата со тоа што ги валидираат политиките на тие што сакаат да не избришат.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
Ова да ти кажам ми е досега најбаналното оправдување за ваѓање на бугарски пасош. Бугарите не можат 300 години да не смислат, ти пишуваш уште пред да почни проблемов со Бугарија. Ајде да те земеме дека си во право, ок, зошто сега не се откажат од пасошите тие Македонци дејци патриоти што изваја пасоши од администраторите? Дај не ме јеби на здрав мозок...Зедоа пасош зошто сакаа да здувнат од тука и ги боли цеф дали се Македонци или бугари...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.157
Поени од реакции
16.297

Важно Вилипче експресно му честита на Трсмпчо, образ ѓон

Kajgana Shop

На врв Bottom