Трета Израелско - Либанска војна.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Интересно е како многумина не можат да се соочат со ова, а Израелците воопшто не го ни кријат. На пример овој дел: „„Ми беше кажано дека убивањето деца е религиозна должност, бидејќи кога ќе пораснат, тие ќе станат терористи“, рече Фриш, додавајќи дека отсекогаш се обидувал да му служи на Израел, но решил да се повлече од војската“
Се спомнуваа вакви моменти, дека им налагаат злосторства како религиозна должност... Потсмевање беше вообичаената реакција на гојимите овде на форумов.
Чудо нема вакви изливи на човечност од страна на муџите. Или кога има тоа е најдолниот шљам, шпиуни и ассети на непријателот. Просто како да слушам човек лично и персонално од Хамас.

Да се подсетиме:
Ајде сега на тема, за оние кои сакаат да изгледаат едно поинакво гледање на работите, човеков веројатно знаете кој е:

Кој е овој уствари? Чекај да пребарам...

Аха... Ахаа... Асет на Шин Бeт? Шпион и предавник? Oк, ама баш СКРОЗ веродостоен извор за консултирање... Вака се едуцираш и информираш за објективен светоглед?

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.456
Хамас направија катастрофална грешка со тој 7.Октомври, и на тактички и на стратешки план. Дали и колку евреите допуштиле да се десат масакри останува прашање на кое може никогаш да не добиеме одговор, но самиот напад на Хамас и убивање на 1200 лица од кои 750 цивили останува факт.
Единствена тактичка одлука им беа заложниците кои броеле 254. Мамутската грешка беше во тоа што наместо да киднапираат што повеќе евреи тие убиваа по кибуци и по рејвови и по улици.
Да имаа 2000 заложници скриени во тунелите ќе беше прашање како ИДФ ќе реагираше, во секој случај многу поинаку него сега, па макар и ја активирале таа Ханибал директива. Имбецилноста на Хамас го уназади палестинското прашање со години. За тоа време на западниот брег (каде што нема Хамас) израелски паравојски убиле над 700 лица од почетокот на војната до денес. Колонистите хараат и бркаат народ од своите огништа.
Наместо јак leverage со 2000+ заложници, Хамас им овозможи на ИДФ да го прави она што го прави и за секој масакр се правдаат "ама седми октомври". Вероватно ако на некој евреин му пукне гума по автопат тој ќе излезе ќе ја види гумата и ќе каже "ама седми октомври"...
Имаа рејв на кој учествувале 4000+ лица сосема близу ѕидот така да имаа готова цел која само требаа да ја преместат 15км на запад.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.394
Поени од реакции
24.548
Хамас направија катастрофална грешка со тој 7.Октомври, и на тактички и на стратешки план. Дали и колку евреите допуштиле да се десат масакри останува прашање на кое може никогаш да не добиеме одговор, но самиот напад на Хамас и убивање на 1200 лица од кои 750 цивили останува факт.
Единствена тактичка одлука им беа заложниците кои броеле 254. Мамутската грешка беше во тоа што наместо да киднапираат што повеќе евреи тие убиваа по кибуци и по рејвови и по улици.
Да имаа 2000 заложници скриени во тунелите ќе беше прашање како ИДФ ќе реагираше, во секој случај многу поинаку него сега, па макар и ја активирале таа Ханибал директива. Имбецилноста на Хамас го уназади палестинското прашање со години. За тоа време на западниот брег (каде што нема Хамас) израелски паравојски убиле над 700 лица од почетокот на војната до денес. Колонистите хараат и бркаат народ од своите огништа.
Наместо јак leverage со 2000+ заложници, Хамас им овозможи на ИДФ да го прави она што го прави и за секој масакр се правдаат "ама седми октомври". Вероватно ако на некој евреин му пукне гума по автопат тој ќе излезе ќе ја види гумата и ќе каже "ама седми октомври"...
Имаа рејв на кој учествувале 4000+ лица сосема близу ѕидот така да имаа готова цел која само требаа да ја преместат 15км на запад.

hamas e teroristicka organizacija i normalno ke pravi teroristicki cinovi. neznam sto ocekuvate od teroristi. trrba da gi sotrat.

rabotata e sto odgovorot na izrael ne e bas nesto podobar od hamas. se pokazaa u vistinsko svetlo i pokazaa deka se genocidni gadovi nalik nacistite na vremeto. ako ednite bile losi do stepen da svetot gi progonuval i trebel so decenii zosto da se napravi otstapka za ovie? posle ova jas neznam kako evreite ke ubedat nekoj ne pristrasen deka zasluzuvaat drzava. da im rokne iran nuklearka voopsto nema da mi smeta. gadovi se isto kako teroristite. slobodno neka se ispotepaat tamu bez da ima izbeglici i da go sirat sranjeto na drugi delovi od svetot.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Чудо нема вакви изливи на човечност од страна на муџите. Или кога има тоа е најдолниот шљам, шпиуни и ассети на непријателот. Просто како да слушам човек лично и персонално од Хамас.
Jaс за Израел зборев. Само изгледа дека за тебе не е можно да ги дискутираш нив, без да завртиш на споредби со муџите од Хамас... Па ако веќе правиш споредби, баш во тоа и е главната поента: ИЗРАЕЛСКАТА ВОЈСКА НЕ Е НИШТО ПОДОБРА ОД ХАМАС!

Всушност во војнава сега објективно полоши се Израелците, а ако грешам ете покажи ти пример каде муџите намерно убиваат деца во Израел, пардон, во окупирана Палестина. И/или покажи примери за тоа дека муџите имаат директиви за убивање деца како дел од дневните активности, како израелски војници што кажуваат самите, и како што се пишува по израелски новини.

Кажи што сакаш за муџите, ама одговорните за пи-ар во нивните редови добро ги подбрале да нема таргетирање деца дури ни случајно, да нема силувања, и да нема ѕверства. Израелците по сите пропаганди што ги направија за убиени бебиња и силувања, сето тоа испадна лага за која нема ниту сведок а не па физичка трага како доказ. Од друга страна само темиве на форумов се преполни со примери со видеа и фотографии со бебиња и деца со разнесени глави и екстремитети. Исто и деца со куршум во глава, и снимки како онаа од пред некој ден/недела во Западниот брег каде снајпер како убива копиљ заради фрлен камен на оклопно возило, со хедшот. Итн. Итн, итн.

Да се подсетиме:
Пак за шпиунот предавник?
Автоматски споено мислење:

Толку е очигледно сето ова што буквално само уште САД и понекој од вазалите отворено ги бранат Израел.

Сите други се „антисемити“.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Значи треба да разбереме и прифатиме дека пред седми октомври, ништо не е битно што се случувало. Ако не, да почнеме и со нов календар. Пред 7ми октомври и после, ко со пред Христа и после Христа.

За многумина штом децениското бомбардирање од страна на САД врз многу држави е ок, заслужено им било на Садам, Гадафи, Милошевиќ, ова за Израелците секако е тотално оправдано, дури и слабо ги млатат, треба многу поголема воена моќ.

За 2000 заложници, ќе било возможно, доколку повеќето од Израелците немаат оружје, доколку на рејв забавата немало вооружено обезбедување и нормално доколку самите Израелци не си ги убивале своите. Ова со Ханибал сеуште не им е верно на многумина, иако имаше безброј изјави, како и зашто се случило.
Да не заборавиме, дека "командосите" на Хамас кои храбро јуришаа на томоси, немаше да успеат да преживеат повеќе од 30мин, доколку одговорните на најтехнолошки обезбедена граница, на разузнавачка агенција која нема што не знае што се случува во секоја држава низ светот (евреите со векови се низ цел свет), а не па за Хамас, магично не успеа да реагираат како што претходно било случај и за најмал активиран аларм.

Сега после седми октомври, за да не им текне на други, нормално е дел од Либан да се срамни со земја, нормално и оправдано е да се напаѓа воена мисија составена од членови од повеќе држави, односно накратко, све им е оправдано после 7ми октомври, сепак нели они се "десеткуваните", угнетуваните, напатени.
Не дека претходно не им било.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Голем дел од куќите во нападнатите кибици се гледаше на снимки дека беа разурнати со тешко оружје... Како Хамас го направил тоа со лесно оружје? На мопедите ниту експлозив во такви количини не можеле да донесат.

Наспроти тоа ги има бројни израелски сведоци дека тенковите директно гаѓале во куќите со заложници и хамас. Ама не, Ханибал е антисемитска измишљотина - не е документирана и многу пати практикувана доктрина.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Sami si gi utepaa izglea, i dovleckaa u gaza da gi paradiraat po ulica. Se e toa zavera so ne proagja pokraj tebe.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Волшебниот збор „завера“. Тоа како спомнување Хитлер по дискусии...
ОК гениј. Како на израелските снимки имаше толку разрушени куќи, повеќето и тотално разрушени, кога муџите имаа само калаши, лесно вооружување?

Имаш некакво друго објаснување освен израелски тенкови и Апачи?

Што е со бројни сведоци од рејв журката што кажуваат дека IDF ги гаѓале? Ова беше во израелски медиуми.

Никој не вели овде дека Хамас не се глупи муџи, ама треба и да бидеш глуп за да не се обидеш да ја видиш поголемата слика.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Sami si gi utepaa izglea, i dovleckaa u gaza da gi paradiraat po ulica. Se e toa zavera so ne proagja pokraj tebe.
Дај одлучете се. МОСАД се број 1 во светот или под ниво на нашата АНБ (ДБК)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Дај одлучете се. МОСАД се број 1 во светот или под ниво на нашата АНБ (ДБК)
Pa bi rekol negde na sredina e visitnata. Mozhebi se nesposobni da go predvidat napadot, mozhebi namerno go ostaile, no palestincite sami si ja zavrsija rabotata. Palestinci vlegoa u izrael, kidnapiraa lugje od zurka i gi vlecea po ulici niz gaza, kade sto i obicnite lugje navivaa i se sitea na toa. Prilicno jasno i ubavo dokumentirano.

Волшебниот збор „завера“. Тоа како спомнување Хитлер по дискусии...
ОК гениј. Како на израелските снимки имаше толку разрушени куќи, повеќето и тотално разрушени, кога муџите имаа само калаши, лесно вооружување?

Имаш некакво друго објаснување освен израелски тенкови и Апачи?

Што е со бројни сведоци од рејв журката што кажуваат дека IDF ги гаѓале? Ова беше во израелски медиуми.

Никој не вели овде дека Хамас не се глупи муџи, ама треба и да бидеш глуп за да не се обидеш да ја видиш поголемата слика.
Eve i da ja prifatam tvojata totalno poremetena glava i da receme deka izrael orkestriral i si gi tepal lugjeto.
So praime so iljadnici snimki od palestinci koj vlecat lugje po ulica, iljadnici lugje koj toa go gledaat i navivaat kako vo 15 vek? Izrael li gi terase da go praat toa?

Последно уредено:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.354
Поени од реакции
113.654
Голем дел од куќите во нападнатите кибици се гледаше на снимки дека беа разурнати со тешко оружје... Како Хамас го направил тоа со лесно оружје? На мопедите ниту експлозив во такви количини не можеле да донесат.

Наспроти тоа ги има бројни израелски сведоци дека тенковите директно гаѓале во куќите со заложници и хамас. Ама не, Ханибал е антисемитска измишљотина - не е документирана и многу пати практикувана доктрина.
Ауф ауф ауфффф
:pos:
It can't be better. :D

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Palestinci vlegoa u izrael,
Кога основата ти е погрешна, све понатака ќе ти е погрешно.

kade sto i obicnite lugje navivaa i se sitea na toa
Па ко што читам тука, многу обични Македонци навиваат и се ситат на геноцидот врз муслиманите.
Не ме изненадува, бидејќи истите тие, ќутат за виновниците за убиените милиони христијани.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Eve i da ja prifatam tvojata totalno poremetena glava i da receme deka izrael orkestriral i si gi tepal lugjeto.
So praime so iljadnici snimki od palestinci koj vlecat lugje po ulica, iljadnici lugje koj toa go gledaat i navivaat kako vo 15 vek? Izrael li gi terase da go praat toa?
Никој не вели дека Израел „оркестрирал и си ги тепал луѓето“. Израел оставиле да се деси нешто не можеле да не знаат дека ќе се деси. А кога се десило, правеле акции кои ќе ги амплифицираат сопствените цивилни жртви наместо да ги намалат на минимум. Повторно, тргни од сведоштвата на Израелци, дека тенкови пукале во куќи во кибуците (каде терористите секако по дифолт имале заложници), дека хеликоптери пукале во толпите цивили... Во сите случаи они ги таргетирале терористите, ама не се замарале воопшто колку цивили ќе убијат попатно. Од вкупниот број цивилни жртви на 7-ми Октомври, извесно е дека повеќето се од акции на IDF.
Mуџите имале јасни инструкции да вратат што повеќе заложници, и да убијат што помалку цивили. Нивната акција пред се била пи-ар акција за свртување на вниманието на јавноста. Јасно е дека сакаат да се претстават како борци за слобода а не како терористи. Притоа не знам колку пати се повтори дека Хамас дефакто се терористи. Големи зулумџии се, од нив таму поголеми такви се само Израелците. Израелците се на друго ниво, Хамас за нив се мали деца.

Инаку тука пореметен е само твојот светоглед, веројатно и способноста за баратање со логика.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.520
Поени од реакции
3.658
Самите Израелци си го потврдуваат она со тенковите што го спомнува Ванлок, доста од колите се гаѓани од хеликоптер

Kajgana Shop

На врв Bottom