БРИКС

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.150
Путин, Успешно завршен 16-от Самит на БРИКС!

„На самитот во Казањ присуствуваа делегации од 35 земји и шест меѓународни организации, што говори за улогата што ја има БРИКС и зголемениот интерес за соработка со нас“, рече Путин.

Она што се очекуваше не се случи.
Сега слушаме оправдувања дека не ни треба класична замена на доларот со некаква брикс валута ами ни требала КВАЛИТАТИВНА замена.
Како и да е не дојде до унификација на ставот за потреба од дедоларизација, по се изгледа кај клучните земји нема подготвеност за ваков чекор, од што може да се заклучи дека одлуката е дека САД му потребен на Светот. (за мој вкус бљуткаво решение)
Понудени се преодни решенија, што пак од друга страна само ја продолжува агонијата од системот во умирање на кој за сега не му се гледа крајот.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.991
Поени од реакции
5.605
нема подготвеност за ваков чекор, од што може да се заклучи дека одлуката е дека САД му потребен на Светот.
Да можат одма ќе го збришат и САД и долар и све што е со САД поврзано...Ама си ја знаат чергата, па сега пупу дедоларизација је доживео смрт....

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.400
Поени од реакции
24.553
Да можат одма ќе го збришат и САД и долар и све што е со САД поврзано...Ама си ја знаат чергата, па сега пупу дедоларизација је доживео смрт....
abe glup eden, vadat sistem 100 pati poednostaven i polesen od swift sto dozvoluva trgovija vo svoj valuti be alo...

dedolarazicaija se slucuva samo mesto zamena na dolar so druga valuta ke ima/ke se koristat poveke duri prirodno ne izbie nekoja druga kako dominantna. neka ostane usd za zapadot, sekako oni nema da smenat ama ostatokot na svetot poleka menuva.

glup si ti da sfatis se ova ama potrudi se. eve koga ides u srbija da kazeme ako mozes denari da smenis mesto evra i so denari da plakas ne bi? zosto dva pati da gubis na razmena od denari u evra od evra u dinari? valjda tolku sfakas?

Член од
22 декември 2018
Мислења
490
Поени од реакции
687
Чергичето мора да си го знаат до кај му е нема играчки :D

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.424
Моди го одебал Ердоган.

Турција не можи да влези во БРИКС оти е блиска со Пакистан.

Затоа се стопирани сите проширувања.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.495
Поени од реакции
26.057
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.279
Поени од реакции
6.184
Дајте донации од австралиска дијаспора за нов 13 инчи лаптоп, види го овој 18 кила thinkpad вадење со неактивирана 7ца. Посебно седиште у авион само за лаптоп плаќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom