НЕ ПОСТОИ ДОБАР РАЗВОД

Дали разведен/разведена е титула или пораз?

• Титула

Гласови: 2 5,4%
  • Пораз

Гласови: 23 62,2%
  • Зависи ( објасни )

Гласови: 13 35,1%

• Вкупно гласачи
    37
  • Гласањето е завршено на .
Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
Работев во ЈУМЦСР- Скопје релативно кратко, две години и на оваа тема речиси сум експертка.
Сите парови кои дошле на „разгледување“ во мојот стручен тим, завршиле лошо а најголеми жртви се децата.
Илјадници Мајчички трчаат да се разведат од Татичко кој ги запоставува и речиси сите се иста приказна т.е. доаѓаат две недели пред да побараат развод, се информираат за се и по две недели тури по невладини организации се враќаат со готова тужба во која 95% се повикуваат на семејно насилство кое при првите посети на нашите канцеларии не го ниту спомнале. И тука почнува „кругот“, 1. Барање за забрана за приближување кое се реализира експресно и без проверка, 2. носење на децата во непознат правец и 6 месечно ускратување на контакти со него ( бидејќи се жртви ) 3. Уценување преку децата за пари, станови и автомобили. Тимот кој ова го спроведува ( на задоволство на мајките ) е :Енвер Каришиќ ( таканаречен правник ) , Кристина Сиљаноски ( буцка со вечерна школа од Свети Николе која лажно се претставува како психолог ) Бети Живадиновиќ ( љубимица на Мила Царовска и најшетана старка по ЕУ на семинари ). Ако било кој од овие ликови ви се појави на решение - толку е со вас, мајката ќе ви ја цица душата на памуче. Овој „тим“ е координиран од Љупчо Зафировски, човек од доверба на Заев и Царовска. По сите регионални центри имаат по некој човек внатре ама за жал тие личности не ги знам.
Кога велам не постои добар развод искуството е следно.
СИТЕ жени доаѓаат во хистерична состојба.
Сите ги земаат децата и ги двојат од таткото.
На сите им е криво кога таткото ќе најде нова девојка и тогаш се претвараат во садисти.

Каков им е животот понатака кога се будат со пишувања писма до ЦСР против таткото не знам, но секако не убав.
Од моите искуства таму, речиси 90% од жените зажалуваат за потегот (разводот ) во рок од 3 години ( имав повратнички разведени пред 5-6-7 години ) , 5-6% се среќни зошто продолжуваат со љубовникот со кој се влечкаат уште од бракот и заеднички го цицаат таткото.
Немам начекано Маж што земал жена разведена со едно или повеќе деца за сопруга.
Има 20-тина во цивилно партнерство ( му се вселиле на некој шоња сосе децата дома ) ама тоа е се.
Уште еден репер за жените е дека ако децата им се поголеми, брзо се исселуваат од кај нив по полнолетството зошто мајките компензираат машко присуство преку нив и ги гушат.
Кога тоа се случува, остануваат буквално сами, на 55-60 години со нивни болен родител на кој треба да му го бришат газот.
Кај мажите е малку подобро зошто во принцип нив им се одземаат децата по правило и имаат слободно време за да најдат нова жена/љубов.
Жените никако да направат математика дека алиментацијата малку значи кога трошоците се дуплираат а слободно време речиси и да немаат или го поминуваат со слични на себе женски личности што е еден затворен круг на тапшања по рамо и лажно сочуство. И на тие другарки им здосадуваат за една година бидејќи не разбираат дека другарството е поинакво кога се гледаат со некој еднаш два пати во месецот, а друго е кога на другарките им висат по цел ден дома на месинџер или на вибер. Брзо им здосадуваат согласно зголемениот интензитет на гледања.
Се на се, паметна жена бара начин да го спаси бракот, а ако веќе не може, паметно е да оди на поделба на обврските околу децата наместо да се лигави за 2-3000 плус алиментација која многу малку би и помогнала
+ да се свети на бившиот партнер.
За жал многу малку паметни жени сретнав за 2 години. Вистинските жртви се секогаш децата.

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
108
Преубаво кажано. Не сум компетентен да зборувам на оваа тема, ама онака од свои очи што сум видел и добил впечаток е буквално истото што ти го кажа на добар начин.
Гледам на сето ова како некаков тренд од последните 10-15 години со тие пропагандни видеа за strong independent women и слично кои суптилно пренесуваат порака, но погрешна.

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
Преубаво кажано. Не сум компетентен да зборувам на оваа тема, ама онака од свои очи што сум видел и добил впечаток е буквално истото што ти го кажа на добар начин.
Гледам на сето ова како некаков тренд од последните 10-15 години со тие пропагандни видеа за strong independent women и слично кои суптилно пренесуваат порака, но погрешна.
НЕМА тајни, внатре во центрите се напикани активисти на нво здруженија на жени и цел им е масовно производство на жени жртви, зошто повлекуваат за тоа пари од странски фондови. 200-300 госпоѓи од невладините живеат децении од човечки маки. Ни за деца не им е гајле.

Член од
14 декември 2021
Мислења
805
Поени од реакции
3.129

Член од
2 март 2016
Мислења
507
Поени од реакции
509
Не се согласувам со ставот за семејно насилство како адвокат сум имал доста предмети за семејно насилство каде што жените биле тепани ама се исплашени да побараат помош, насилниците влегувале во директен конфликт со мене затоа што сум се нафатил правно да ги заштитам моите странки кои во тие предмети се жртви на семејно насилство.
Само ќе кажам многу, многу тешка материја за работа е семејното право, видете колку и да сте професионални сепак сме луѓе и кога ќе видите претепана жена не може да останете рамнодушни, и ќе кажам среќа што во Центрите за социјална работа има хумани и професионални службеници кои даваат сè од себе за да ги заштитат жените жртви на семејно насилство.
Јас сум имал исклучиво коректен однос со службениците во ЦСР низ Македонија.

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
1.378
Поени од реакции
3.390
Постои добар развод но тие се премногу ретки. За една година повеќе од илјада случаи поминати имав само 3 во кои имаш двајца зрели возрасни луѓе кои се родители и сфатиле дека со тоа што нивниот брак завршува не им завршува и родителството. Тие луѓе немаа проблем да се договорат за децата кога ќе бидат кај едниот кога кај другиот, кој празник, кој ќе ги зема и враќа од училиште и слично. Им симнував капа.
Во неколку наврати имам споменато дека жените денес премногу злоупотребуваат закони за заштита и од тие таквите оние баш вистинските жртви не доаѓаат на ред. Не може за се нешто да одиш да пријавуваш психичко семејно насилство и едвај да чекаш да му дадат забрана за приближување и да му го скратуваш нагонот на детето да го гледа таткото. Тоа е безмилосно од друга страна толку се неедуцирани и несвесни какви трајни последици остануваат кај децата. Војната си ја водат брачните партнери а децата се колатерална штета.
Од соработката со Центрите слободно можам да кажам дека во помаливе градови се многу постручни и осврнати кон потребите на детето за разлика од Скопје. Не сакам да кажам дека не се професионални во Скопје но сигурна сум дека се потрупани со тон случаи а малку кадар и едноставно не е возможно да се посветиш како што треба на еден случај.

Имав случај кај што таткото ја имаше удрено мајката со шлаканица но не пред нивното дете и тоа е се уредно пријавено со запис итн. ЦСР океј дава забрана за приближување на мајката но мене ме интересира зошто и за детето дава забрана да не го гледа? Мајката нема сведочено дека таткото го малтретирал детето, дека било на некој начин изложено на било какво малтретирање, не било сведок детето на настанот ама баш не се доведува во прашање односот на таткото со детето туку односот на брачните партнери? Зошто тоа дете да биде лишено да има контакт со таткото? Има начин како да се гледаат дали во ЦСР дали ќе го носат зимаат баби дедовци итн не ми е јасно зошто во некои случаи воопшто не се гледа дететото во прв план.

Друг случај, дете од 16г во бракоразводна постапка на нивните родители кажува дека сака да остане да живее кај таткото да не менува локација, училиште и се останато а дека времето коа ќе биде определено да се гледа со мајката ќе го почитува. Сто пати се има изјаснето и воопшто не му се земаше мислењето во предвид. Го доделија кај мајката тој не одеше, еднаш отиде и се врати кај таткото. Мајката го пријави дека е киднапиран од таткото и пак почнуваат драми. Зошто? Законски треба да се земе во предвид мислењето на детето. Да океј може ќе кажете таткото бил ваков таков онаков. Не, се беше океј збориме за човек кој има добар општествен статус во општеството човек кој земал кредит што му плаќа на детето плус додадни активности што се скапи. Тоа што треба да се работи на односот меѓу мајката и детето со психолог е друга длабока тема таму имаше нешто што не беше во ред ама не можеш на сила да фрлиш така дете и да очекуваш магично дека ќе се смени нешто.

Ова нешто што многу ме нервира не е баш поврзано со темава ама морам да го кажам. Во детскиве болнички оддели зошто не дозволуваат и кај тоа пишува и е забрането со детете да биде сместен таткото. Премногу такви случаи имав нерви искинав. Значи не можеш да ограничиш ти дека само мајка мора да е со детето или женско лице. На жените им било непријатно. Па напрајте соби за татковци!

Имам многу да пишувам нека е ова сега за сега ќе се надоврзам на некој муабет.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.399
Поени од реакции
4.769
...секој развод е подобар од лош брак
...проблемот лежи во нашите компетентности во смисол на совладување на предизвиците што ги носи животот после разводот.
...каде владее желбата за одмазда има само тага, незадоволство, фрустрации и последици за себе и за најмилите околу нас
...со еден збор отров кој полека но сигурно убива

Член од
13 април 2021
Мислења
3.415
Поени од реакции
11.234
Ова нешто што многу ме нервира не е баш поврзано со темава ама морам да го кажам. Во детскиве болнички оддели зошто не дозволуваат и кај тоа пишува и е забрането со детете да биде сместен таткото. Премногу такви случаи имав нерви искинав. Значи не можеш да ограничиш ти дека само мајка мора да е со детето или женско лице. На жените им било непријатно. Па напрајте соби за татковци!
Ова многу ме нервира. Па има случаеви во кои детето има само татко, и како тоа на таткото не му е дозволено да седи во болница со детето. Еве нема баби детето, има само татко и дедовци. Кој ќе се грижи за тоа дете? Како може пример другарка на таткото да се грижи повеќе за детето од самиот татко?

На темава, да, постои добар развод меѓу возрасни и зрели личности, но проблемот е што во денешно време екстремно се ретки таквите особи кои знаат што сакаат во животот.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
523
Поени од реакции
349
Денес имаме повеќе разводи годишно од бракови. Откако секоја жена се умисли дека е жена, мајка, кралица, се отиде у неповрат. Тие западни вредности како феминизмот не се веќе западни, туку наши вредности. Кога може една Србија, бомбардирана од Америка во блиско минато, да претставува денес мала Америка на балканот, што да речеме ние? Се трудиме да бидеме и ние во ист чекор назад со нив. Веќе е касно за било какво враќање на правиот пат, не дека има желба некаде. Се наоѓаме во воз кој гледаме дека ќе удри во ридот пред нас, а не можеме да излеземе од него. Ова го мислам општо за животот кој го живееме сите бидејќи се е поврзано. Тие странски фондови не паднале од небо да промовираат и кешираат "жени жртви".

Заклучок: Побрзо ќе дојде крајот на светот отколку да се вратат семејните вредности.

Член од
11 декември 2023
Мислења
48
Поени од реакции
136
што е ова?
Автоматски споено мислење:

Постои добар развод но тие се премногу ретки. За една година повеќе од илјада случаи поминати имав само 3 во кои имаш двајца зрели возрасни луѓе кои се родители и сфатиле дека со тоа што нивниот брак завршува не им завршува и родителството. Тие луѓе немаа проблем да се договорат за децата кога ќе бидат кај едниот кога кај другиот, кој празник, кој ќе ги зема и враќа од училиште и слично. Им симнував капа.
Во неколку наврати имам споменато дека жените денес премногу злоупотребуваат закони за заштита и од тие таквите оние баш вистинските жртви не доаѓаат на ред. Не може за се нешто да одиш да пријавуваш психичко семејно насилство и едвај да чекаш да му дадат забрана за приближување и да му го скратуваш нагонот на детето да го гледа таткото. Тоа е безмилосно од друга страна толку се неедуцирани и несвесни какви трајни последици остануваат кај децата. Војната си ја водат брачните партнери а децата се колатерална штета.
Од соработката со Центрите слободно можам да кажам дека во помаливе градови се многу постручни и осврнати кон потребите на детето за разлика од Скопје. Не сакам да кажам дека не се професионални во Скопје но сигурна сум дека се потрупани со тон случаи а малку кадар и едноставно не е возможно да се посветиш како што треба на еден случај.

Имав случај кај што таткото ја имаше удрено мајката со шлаканица но не пред нивното дете и тоа е се уредно пријавено со запис итн. ЦСР океј дава забрана за приближување на мајката но мене ме интересира зошто и за детето дава забрана да не го гледа? Мајката нема сведочено дека таткото го малтретирал детето, дека било на некој начин изложено на било какво малтретирање, не било сведок детето на настанот ама баш не се доведува во прашање односот на таткото со детето туку односот на брачните партнери? Зошто тоа дете да биде лишено да има контакт со таткото? Има начин како да се гледаат дали во ЦСР дали ќе го носат зимаат баби дедовци итн не ми е јасно зошто во некои случаи воопшто не се гледа дететото во прв план.

Друг случај, дете од 16г во бракоразводна постапка на нивните родители кажува дека сака да остане да живее кај таткото да не менува локација, училиште и се останато а дека времето коа ќе биде определено да се гледа со мајката ќе го почитува. Сто пати се има изјаснето и воопшто не му се земаше мислењето во предвид. Го доделија кај мајката тој не одеше, еднаш отиде и се врати кај таткото. Мајката го пријави дека е киднапиран од таткото и пак почнуваат драми. Зошто? Законски треба да се земе во предвид мислењето на детето. Да океј може ќе кажете таткото бил ваков таков онаков. Не, се беше океј збориме за човек кој има добар општествен статус во општеството човек кој земал кредит што му плаќа на детето плус додадни активности што се скапи. Тоа што треба да се работи на односот меѓу мајката и детето со психолог е друга длабока тема таму имаше нешто што не беше во ред ама не можеш на сила да фрлиш така дете и да очекуваш магично дека ќе се смени нешто.

Имам многу да пишувам нека е ова сега за сега ќе се надоврзам на некој муабет.
тоа ми е муабетот, добар развод е статистичка грешка. А неретко и добриот развод се расипува и станува тѕоксичен со време, кога еден од бившите партнери ќе најде нова личност ....

Последно уредено:
Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Денес имаме повеќе разводи годишно од бракови. Откако секоја жена се умисли дека е жена, мајка, кралица, се отиде у неповрат. Тие западни вредности како феминизмот не се веќе западни, туку наши вредности. Кога може една Србија, бомбардирана од Америка во блиско минато, да претставува денес мала Америка на балканот, што да речеме ние? Се трудиме да бидеме и ние во ист чекор назад со нив. Веќе е касно за било какво враќање на правиот пат, не дека има желба некаде. Се наоѓаме во воз кој гледаме дека ќе удри во ридот пред нас, а не можеме да излеземе од него. Ова го мислам општо за животот кој го живееме сите бидејќи се е поврзано. Тие странски фондови не паднале од небо да промовираат и кешираат "жени жртви".

Заклучок: Побрзо ќе дојде крајот на светот отколку да се вратат семејните вредности.
Ее братко, не трпат сегашниве женцки како што трпеле нашите баби и мајки. Сега имаат школо, пари, коли и поддршка од дома. Неколку жолти картони и ти го плеска црвениот во лице. Ова донекаде е и позитивно за нив, кој кур некој неизживеан да се изживува на некоја сирота. Е ги нема сите убавини. Дојде жената да има повеќе права од мажот али јбг... ама мажи сме нели? Срамота е машко да плачи и да се жали. :toe:

Член од
13 април 2021
Мислења
3.415
Поени од реакции
11.234
Ее братко, не трпат сегашниве женцки како што трпеле нашите баби и мајки. Сега имаат школо, пари, коли и поддршка од дома. Неколку жолти картони и ти го плеска црвениот во лице. Ова донекаде е и позитивно за нив, кој кур некој неизживеан да се изживува на некоја сирота. Е ги нема сите убавини. Дојде жената да има повеќе права од мажот али јбг... ама мажи сме нели? Срамота е машко да плачи и да се жали. :toe:
Кое право што го имаат жените го немаат мажите?

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.702
Поени од реакции
48.971
Ова е реално добра пичка . И сега, каде е заебанцијата, ќе го види ова некоја Ане од 1.55цм, со нозе како солунски диреци и ќе реши дека и нејзе треба да ја сака некој таква каква што е, и ќе напраи срање од кое ќе нема назад.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Кое право што го имаат жените го немаат мажите?
Правата каде што жените се фаворизирани во секој аспект од животот на штета на мажите, малце е и ова?

Kajgana Shop

На врв Bottom