- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 10.253
- Поени од реакции
- 18.199
Nemaat tolku potreba. Ako uleta nekoj hidden gem okej, ako ne zivi zdravi.Ама добро 1год да бараат? До сега ќе вработеа некој со искуство и ќе до обучеа. Изгледа све е лажно
Nemaat tolku potreba. Ako uleta nekoj hidden gem okej, ako ne zivi zdravi.Ама добро 1год да бараат? До сега ќе вработеа некој со искуство и ќе до обучеа. Изгледа све е лажно
Па тоа ми е чудно. Ќе вработеле некој до сега ќе го обучеа. А не да чекаш 1 година да бараш. И тие квалификации што ги бараат не верувам некој дека ги поседува. Ќе видам некој оглас чат пат тоа е не нормално што бараат.Голем дел од програмерските фирми имаат активни огласи цело време. Ако отвориш на нивните страни сигурно им седат со години.
Тоа не значи дека не можат да најдат луѓе (како тогаш би работела фирмата, ако 1 година немаат кадар?) туку дека можеби им требаат повеќе.
Утре ако некој си даде отказ, сигурно не сакаат да пропаднат. Не е ова продавница, па ќе најдеме некој, ќе му дадеме 2 дена обука а третиот ден ќе си тера сам.
Затоа и често пати има редундантност (се вработуваат повеќе луѓе отколку што треба) бидејќи на нов човек му треба доста време додека да почне да биде продуктивен.
За која фирма збориш и што бараат ?И тие квалификации што ги бараат не верувам некој дека ги поседува. Ќе видам некој оглас чат пат тоа е не нормално што бараат.
Неколку души од IT-Labs денес гледам како се ставиле Open to work на Linkedin. Да не се десила кај нив пиздарија со отпуштања?Има гласини дека една некоја од поголемите фирми ќе има 50+ отпуштања. Фирмите кај што имаат американски клиенти не ми делуваат нај нај во Македонија во моментов.
Наводно преку 60 души избркани.Неколку души од IT-Labs денес гледам како се ставиле Open to work на Linkedin. Да не се десила кај нив пиздарија со отпуштања?
Тоа бил планот и соопштиле.Наводно преку 60 души избркани.
Откажал најголемиот клиент, ќе си терал со Индијци. 50+ души биле на тој проект и претходно најавиле на тие бенч што биле дека нема потреба од нив така да 60+ души се на се.Неколку души од IT-Labs денес гледам како се ставиле Open to work на Linkedin. Да не се десила кај нив пиздарија со отпуштања?
.net се претежно ама мислам и има пајтон.оф оф оф.
Што кадар имале во ИТ лабс? Имаат ли php, phyton ?
Епа ајде, harvest time..net се претежно ама мислам и има пајтон.
InScale, Scalefocus, Valtech, Kin Carta и уште неколку не ми текнуваат сега. Али овие највише ги приметувамЗа која фирма збориш и што бараат ?
Македонскиве компании најсигурни искочијаНаводно преку 60 души избркани.
Ако даваат спогодби, ќе пропаднат скрос и ќе треба да ги отпуштаат и другите вработени....А овие отпуштања што ги прават им даваат ли некакви спогодби? Ако се со решение?
Од мое лично искуство секогаш беше тешко. Порано немаше толку фирми и тогаш беше тешко, сега па фирми еден куп и ненормална конкуренција. Секој 2 е веќе програмер. Само не знам овие што се упишуваат на академииве кај ќе идат. И како академииве уште успеваат не ми е јасно. Кој ќе ги вработи без искуство кога овие со искуство што ги знам не можат да најдат работа. Еден ми вика 3 месеци траел процесот за интервју со тестови, таскови и пак не влегол. Сениор девелопер и плата 1000евра. 1000евра е смешна сума. Со други работи ќе се заработи 1000евра. Ма поише од 1000евра. Мозокот на пасење, е сеа повеќе ќе работиш.Mi se cini tie prvite so ima layoffs najboje projdoa.Sea ako te kiknat, so srekja u naogjanje rabota.
Сетбек, ако гледаш од перспектива на квантитет и бројки. Одличен стрес тест, ако гледаш од аспект на квалитет. Се надевам дека ќе научиме нешто од ова.Заебана работа се дешава, озбилен сетбек за Македонската ИТ индустрија.