ИТ фирми и пракси во Скопје

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.207
Поени од реакции
1.236
Голем дел од програмерските фирми имаат активни огласи цело време. Ако отвориш на нивните страни сигурно им седат со години.
Тоа не значи дека не можат да најдат луѓе (како тогаш би работела фирмата, ако 1 година немаат кадар?) туку дека можеби им требаат повеќе.
Утре ако некој си даде отказ, сигурно не сакаат да пропаднат. Не е ова продавница, па ќе најдеме некој, ќе му дадеме 2 дена обука а третиот ден ќе си тера сам.
Затоа и често пати има редундантност (се вработуваат повеќе луѓе отколку што треба) бидејќи на нов човек му треба доста време додека да почне да биде продуктивен.

Член од
4 октомври 2024
Мислења
27
Поени од реакции
13
Голем дел од програмерските фирми имаат активни огласи цело време. Ако отвориш на нивните страни сигурно им седат со години.
Тоа не значи дека не можат да најдат луѓе (како тогаш би работела фирмата, ако 1 година немаат кадар?) туку дека можеби им требаат повеќе.
Утре ако некој си даде отказ, сигурно не сакаат да пропаднат. Не е ова продавница, па ќе најдеме некој, ќе му дадеме 2 дена обука а третиот ден ќе си тера сам.
Затоа и често пати има редундантност (се вработуваат повеќе луѓе отколку што треба) бидејќи на нов човек му треба доста време додека да почне да биде продуктивен.
Па тоа ми е чудно. Ќе вработеле некој до сега ќе го обучеа. А не да чекаш 1 година да бараш. И тие квалификации што ги бараат не верувам некој дека ги поседува. Ќе видам некој оглас чат пат тоа е не нормално што бараат.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
И тие квалификации што ги бараат не верувам некој дека ги поседува. Ќе видам некој оглас чат пат тоа е не нормално што бараат.
За која фирма збориш и што бараат ?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.897
Поени од реакции
11.198
Има гласини дека една некоја од поголемите фирми ќе има 50+ отпуштања. Фирмите кај што имаат американски клиенти не ми делуваат нај нај во Македонија во моментов.
Неколку души од IT-Labs денес гледам како се ставиле Open to work на Linkedin. Да не се десила кај нив пиздарија со отпуштања?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.814
Поени од реакции
36.843
Неколку души од IT-Labs денес гледам како се ставиле Open to work на Linkedin. Да не се десила кај нив пиздарија со отпуштања?
Наводно преку 60 души избркани.

Член од
12 август 2024
Мислења
176
Поени од реакции
433
Тоа бил планот и соопштиле.
Откажал најголемиот клиент, ќе си терал со Индијци. 50+ души биле на тој проект и претходно најавиле на тие бенч што биле дека нема потреба од нив така да 60+ души се на се.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
оф оф оф.

Што кадар имале во ИТ лабс? Имаат ли php, phyton ?

Член од
4 октомври 2024
Мислења
27
Поени од реакции
13
А овие отпуштања што ги прават им даваат ли некакви спогодби? Ако се со решение?
За која фирма збориш и што бараат ?
InScale, Scalefocus, Valtech, Kin Carta и уште неколку не ми текнуваат сега. Али овие највише ги приметувам
Автоматски споено мислење:

Македонскиве компании најсигурни искочија

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
А овие отпуштања што ги прават им даваат ли некакви спогодби? Ако се со решение?
Ако даваат спогодби, ќе пропаднат скрос и ќе треба да ги отпуштаат и другите вработени....

Заебана работа се дешава, озбилен сетбек за Македонската ИТ индустрија.

Член од
4 октомври 2024
Мислења
27
Поени од реакции
13
Mi se cini tie prvite so ima layoffs najboje projdoa.Sea ako te kiknat, so srekja u naogjanje rabota.
Од мое лично искуство секогаш беше тешко. Порано немаше толку фирми и тогаш беше тешко, сега па фирми еден куп и ненормална конкуренција. Секој 2 е веќе програмер. Само не знам овие што се упишуваат на академииве кај ќе идат. И како академииве уште успеваат не ми е јасно. Кој ќе ги вработи без искуство кога овие со искуство што ги знам не можат да најдат работа. Еден ми вика 3 месеци траел процесот за интервју со тестови, таскови и пак не влегол. Сениор девелопер и плата 1000евра. 1000евра е смешна сума. Со други работи ќе се заработи 1000евра. Ма поише од 1000евра. Мозокот на пасење, е сеа повеќе ќе работиш.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.282
Поени од реакции
26.156
Заебана работа се дешава, озбилен сетбек за Македонската ИТ индустрија.
Сетбек, ако гледаш од перспектива на квантитет и бројки. Одличен стрес тест, ако гледаш од аспект на квалитет. Се надевам дека ќе научиме нешто од ова.

Kajgana Shop

На врв Bottom