Брука во КАМ маркетите

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.702
Поени од реакции
48.984
Не сме ние економија што може да си дозволи толку неработни денови, ама ок.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.151
треба да се укине ова недела неработен ден. Па чиста депресија е недела, ништо не работи.

Член од
20 мај 2023
Мислења
586
Поени од реакции
2.617
треба да се укине ова недела неработен ден. Па чиста депресија е недела, ништо не работи.
Е како ништо не работи?
Работат трговските, да не речам моловите, Сити, Ист, Капитол.
Отворени ти се продавниците и кафичите у нив, ќе прошеташ, ќе купиш некое патиче од Ваикики, ќе помине време.
Само да се мрчело....

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.151
Е како ништо не работи?
Отворени ти се продавниците и кафичите у нив, ќе прошеташ, ќе купиш некое патиче од Ваикики, ќе помине време.
Само да се мрчело....
збориме за маркети. Секој сака да си купи топол леб секој ден. Не да купувам од сабота за до понеделник. Тоа ствара непријатно чувство на ургентност да набавиш ствари. И гужви, поготово во сабота. Башка кога има некои споени празници знае да нервира. Пред комуњариве секој ден се работеше освен нова година, божиќ и велигден. Сега нон стоп се дреме нешто.

Иначе овие камов се искурназија бајатиот леб да не го враќаат него да го шиткаат и наредниот ден. Дно дна, ќе заработат неколку денари плус од тоа.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
Е како ништо не работи?
Само да се мрчело....
Не само тоа, и угостителските објекти работат, секаде, без разлика дали се во трговски или не.

Многу глупав е законот за недела неработен ден, дури и на тие на кои требаше првенствено да им направи добро - работниците по маркети, и ним им расипа се. Пред законот обично имаа слободен ден во текот на неделата и плус секоја втора недела беа слободни зашто неделите секако работеа скратено, скоро сите маркети. Ако има 4 недели во месецот, тоа значи дека секој вработен имаше по 6 слободни дена во месецот. Сега со законот само неделата им е слободна на сите, а од понеделник до сабота рмбаат ко луди. Секој ден по 7 или 8 саати што прави работна недела од минимум 42 саати, а законски е 40 и се над 40 треба да биде платено прекувремено, што е минимум дупло од нормална саатнина. А ним никој не им ги плаќа прекувремено тие 2 саати екстра, што многу често се и повеќе од 2.

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.321
Поени од реакции
5.350
Море и сабота би го наместил неработен за вакви како Рон, лебче он немал кај да купи. За да купиш ти лебче и си го прчиш во детска некој треба да работи. Да беше обратно ни лебче ќе ти се јадеше ни ништо, ќе ги броеше минутите до последното ѕвоно да отидеш дома да се истушираш и си легнеш во ден недела.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.151
Море и сабота би го наместил неработен за вакви како Рон, лебче он немал кај да купи. За да купиш ти лебче и си го прчиш во детска некој треба да работи. Да беше обратно ни лебче ќе ти се јадеше ни ништо, ќе ги броеше минутите до последното ѕвоно да отидеш дома да се истушираш и си легнеш во ден недела.
јас само сакам да кажам дека нема никаков бенефит од ова. Работникот секако има еден ден слободен во неделата, и како што кажа Златикевичиус, работниците сега работат повеќе зошто еден ден у неделата маркетот воопшто не работи.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.280
Поени од реакции
7.628
Да не ти го кршам филмот ама баш ништо не е платено РЕАЛНО за празници и недели...си имаат најдео дупки за овие работи..Да на хартија е се платено ама во пракса СТАП (за кам ова ама мислам дерка скоро сите така прават)
Ако не лажеш, слободно побарај адвокат, се прави економско вештачење и 100% добиваш на суд.
Кам не верувам дека такви глупости би правеле, сепак многу вработени се, има голем одлив и прилив на вработени, па секако некој до сега ќе ги дал на суд.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.466
Поени од реакции
804
Јас имам близок роднина што работи за КАМ и други блиски луѓе што работат во други маркети и сосема поинаква слика имам од тоа ти што го збориш. Знам што сакаш да кажеш - дека од тој маркет си прават како сакаат: еднаш работат за празници, друг пат не работат. Пак ќе повторам - ништо не е незаконски се додека исплаќаат поголема дневница за вработените во денови кога не би требало да работат, без разлика што не се во трговски центар - бидејќи се во Струга, законот им дозволува да прават како сакаат. Значи законски е да работат по потреба.
За сликата..бев таму и точно знам што се случува, така да не може поинаку да ме убедиш. Се реши работата...сепак нема да се работи (тој еден специфичен маркет) баш како што кажав не може како ќе им текне да прават
Слична работа се случи лани на 30 декември (недела) а тој маркет не работеше во недела. За 2 дена 5-+6 пати сменаа мислење Ќе работи, Не работи...ќе работи, не работи маркетот..циркузи. Се откажаа и сепак не се работеше

Автоматски споено мислење:

Ако не лажеш, слободно побарај адвокат, се прави економско вештачење и 100% добиваш на суд.
Кам не верувам дека такви глупости би правеле, сепак многу вработени се, има голем одлив и прилив на вработени, па секако некој до сега ќе ги дал на суд.
охоооо немаш поим што све се дешава во Вашиот омилен кам...ама не е тема тоа....скоро ништо не плаќаат иако на хартија се им е платено. Еве ти еден чист пример што се случил пред 2 месеци со еден вработен...2 месеци, едниот месец работел недели (2) и друг месец ниедна недела и празник...чик погоди..платата иста.
Дубарата е во тоа што ако некој побара месечен извештај (ова кам не го дава т.е дава неколку извеѓштаи наеднаш и тоа за месеци уназад) на тој извештај се е платено (недела, празник, сабота прекувремено) ама смалуваат на други работи..придонеси, стаж и слични ствари. ТаКА се равнат и покриени се законски. Џабе инспекција, имаат документ црно на бело дека е платено а во пракса НИШТО. Ова ти е само едно делче од сите глупости што ги прават кам.
Прекувремени саагти...никогаш не платени, не постојат ама баш ич и никаде...долга е листата и небитна з муабетов и темава

Не се исплаќа влечкање по судови верувај. Сакам да ви доловам дел од сликата за кам и начинот на работа само. И да, вработените се менуваат како чорапи..зошто? Дооолга тема...
Автоматски споено мислење:

Јас имам близок роднина што работи за КАМ и други блиски луѓе што работат во други маркети и сосема поинаква слика имам од тоа ти што го збориш. Знам што сакаш да кажеш - дека од тој маркет си прават како сакаат: еднаш работат за празници, друг пат не работат. Пак ќе повторам - ништо не е незаконски се додека исплаќаат поголема дневница за вработените во денови кога не би требало да работат, без разлика што не се во трговски центар - бидејќи се во Струга, законот им дозволува да прават како сакаат. Значи законски е да работат по потреба.
Ако си ептен близок со тој твој роднина нека ти каже точно што се случува во фирмата. Такви работи покушаваат да ги скријагт од фирмата и има закани да не се кажува ништо, дури и колкава еп латата на пример на други лица надвор од кам.
Последно беше шефовите да потпишат изјава дека ништо нема да пишат-кажат јавно т.е на фејсбук, инстаграм, твитер...да не речам им се закануваа.
Нормално не се кажуваат работи како колка е прометот, каде се чуваат парите и слично..таман работа

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.705
Поени од реакции
36.545
ама смалуваат на други работи..придонеси, стаж и слични ствари.
Како може да смалат придонеси? Придонесите се пресметуваат како проценти од бруто платата минус даночното ослободување. Нема логика да ги смалат придонесите. Башка што не држи вода - ако успеале да ги скратат придонесите автоматски нето платата ќе биде повисока, а не пониска ко што викаш. И стажот исто, тој се пресметува по 0.5% по година работен стаж од бруто платата. Не може да се манипулира со тоа, едноставно нема да помине МПИН-от (пресметката за плата) во УЈП и никој од цела фирма нема да може да земе плата. Еве, сподели ги листите тука, ќе видиме на што мислиш, ама ова што го кажа нема никаква логика.

Ако си ептен близок со тој твој роднина нека ти каже точно што се случува во фирмата. Такви работи покушаваат да ги скријагт од фирмата и има закани да не се кажува ништо, дури и колкава еп латата на пример на други лица надвор од кам.
Последно беше шефовите да потпишат изјава дека ништо нема да пишат-кажат јавно т.е на фејсбук, инстаграм, твитер...да не речам им се закануваа.
Ептен сум близок, најблизок што може. Поблизок од тоа не може. Он 14 години работи во КАМ и никогаш не кажал ништо лошо. Има картички за попуст за купување во КАМ и тоа не една, повеќе се, директно му се намалува од сметката кога ќе ја куцне касиерот. За Нова година им даваа исто картички за купување спортска опрема од не знам каде, и тоа ако не сум грешка по 8000 денари. И уште многу поволности кои во други фирми можат да ги сонуваат вработените.

За тоа што шефовите пишувале изјави - па нормално е тоа, јас во мојата фирма во договорот за вработување ми стои дека не смеам да изнесам такви податоци, а не па уште на фејсбук да пишам. За платата знам дека е различна од маркет во маркет во зависност од прометот што го прават. И јас знам од прилика колку плата зема тој, што е далеку поголема отколку на слични позиции во други фирми и маркети.

Член од
30 август 2024
Мислења
55
Поени од реакции
243
Не си озбилен...?

Луѓе што работат по маркети и посебно оние што работат по молови, месечно имаат САМО 4 дена слободни т.е само неделата или одредени други денови ако се во молови/центри.
Ти сакаш и тие денови да им ги земеш. Т.е сакаш да го натераш да работи и во таа една недела кога сите други околу него се слободни а он да се ебава цел ден.

Колку имаш ти слободни денови во месецот? Човек, ако е вработен во фирма, ако црчни за газда, треба да работи 5 дена во неделата и 2 дена одмор.
Точка.

Што може човек да заврши преку недела кога е на работа како коњ од 8 до 4 или 9 до 5, па уште и сабота го акнале од 8 до 3... што да направи попрво во недела?
Да се види со децата?
Да одмори се партнерот жена/маж?
Да иде кај старите на ручек?
Да седне со пријатели?
Да чисти/пере/прави ручек итн итн итн?

Да умре ако не...

Па не се робови бе. Ја би донел и закон дека задолжително треба 2 дена слободни во една работна недела. Луѓето имаат и други потреби и обврски покрај работење.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.621
Поени од реакции
42.151
Не си озбилен...?

Луѓе што работат по маркети и посебно оние што работат по молови, месечно имаат САМО 4 дена слободни т.е само неделата или одредени други денови ако се во молови/центри.
Ти сакаш и тие денови да им ги земеш. Т.е сакаш да го натераш да работи и во таа една недела кога сите други околу него се слободни а он да се ебава цел ден.

Колку имаш ти слободни денови во месецот? Човек, ако е вработен во фирма, ако црчни за газда, треба да работи 5 дена во неделата и 2 дена одмор.
Точка.

Што може човек да заврши преку недела кога е на работа како коњ од 8 до 4 или 9 до 5, па уште и сабота го акнале од 8 до 3... што да направи попрво во недела?
Да се види со децата?
Да одмори се партнерот жена/маж?
Да иде кај старите на ручек?
Да седне со пријатели?
Да чисти/пере/прави ручек итн итн итн?

Да умре ако не...

Па не се робови бе. Ја би донел и закон дека задолжително треба 2 дена слободни во една работна недела. Луѓето имаат и други потреби и обврски покрај работење.
Кој вика да им се земат? Ќе имаат друг ден од неделата слободен.

Се сеќавам кога јас работев ова пред 7-8 години. Имав една серија од 13 дена без слободен и платата ми беше 15 илјади. Сега земаат 30к и пак многу им е.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.466
Поени од реакции
804
Како може да смалат придонеси? Придонесите се пресметуваат како проценти од бруто платата минус даночното ослободување. Нема логика да ги смалат придонесите. Башка што не држи вода - ако успеале да ги скратат придонесите автоматски нето платата ќе биде повисока, а не пониска ко што викаш. И стажот исто, тој се пресметува по 0.5% по година работен стаж од бруто платата. Не може да се манипулира со тоа, едноставно нема да помине МПИН-от (пресметката за плата) во УЈП и никој од цела фирма нема да може да земе плата. Еве, сподели ги листите тука, ќе видиме на што мислиш, ама ова што го кажа нема никаква логика.

Ептен сум близок, најблизок што може. Поблизок од тоа не може. Он 14 години работи во КАМ и никогаш не кажал ништо лошо. Има картички за попуст за купување во КАМ и тоа не една, повеќе се, директно му се намалува од сметката кога ќе ја куцне касиерот. За Нова година им даваа исто картички за купување спортска опрема од не знам каде, и тоа ако не сум грешка по 8000 денари. И уште многу поволности кои во други фирми можат да ги сонуваат вработените.

За тоа што шефовите пишувале изјави - па нормално е тоа, јас во мојата фирма во договорот за вработување ми стои дека не смеам да изнесам такви податоци, а не па уште на фејсбук да пишам. За платата знам дека е различна од маркет во маркет во зависност од прометот што го прават. И јас знам од прилика колку плата зема тој, што е далеку поголема отколку на слични позиции во други фирми и маркети.
Да ги имав извештаите ќе ти ги пратев. Не ги чувам зашо пример давалче извештаи за 4-56 месец а моментално сме 10ти. Таму се гледаш точно каде се прави дубарата. Многу бројки не се совпаѓаа. Некои место да се повисоки или биле пониски или исти (да да чудно ми беше и мене ама тоа беше).
Може не биле придонси не ги рабирам тие работи, немам моментален извештај за точно да кажам на што мислам.

хахахах чим работи 14 год и не кажал ништо..крие многу работи..си правиме муабет...значи за него кам е мед и млеко? ајде молим те..такви луѓе кои ја кријат вистината за кам се интересни..што корист имаат? или демек работаат таму па ќјутат?

За ваучерите..прашај го дали верува дека кам вистина дава ваучери? реални? Или кратат од плати за да ги отплатат ваучерите? за вакви работи не може да ме убедуваш. сум гледал со мои очи и кажувале вработени што било како било..пример последнита плата на многу вработени струга им беше намалена за 3-4000 ден и сучајно кога даваа ваучери? Многу случајности вистина..Се е платено што кам до дава на вработените.

Друг случај кога беше ковидот. Владата кога воведуваше полициски час и маркетите не работеа. Прво денар плус не дадја на плата в целата та криза и гужва и најинтересното...кога помина се тоа скратија од платите на врабптените за да ги вратат изгубените пари кога не работеа...
скоро сиет се ѓалеа на платите тогаш (нормално кам не призна ништо).
Спорт вижн беа картички ама тоа е ништо..бизнис од кам и газдата на продавницата. Просто некои продавници биле под кирија кај објект од кам во енкој тѕерговски скопје па затоа и даваа картички што е небитно за вработените.

Платите да, различни се. Маркетите поделени се во категории..Прва нормално најголеми плати имаат ама разликата во плчата е мала спрема мене 3-4 000 плус минус и да зависи од прометот спрема кам..исто зависи и со персонал колкју ќе бидат на број ..од прометот?

ГЛУПОСТИ се ива..има големи маркети и во нив по 2-4 души на смена...и после се жалат луѓе се чекало во кам..епа ќе се чека нормално. Што ќе направа тие неколку души попрво? каса? роба?
Ова со изјавите за првпат се случи (барем за тоа знам може и не е така ма сум правел муабет со многу луѓе и никој не слушнал за ова)

Член од
30 август 2024
Мислења
55
Поени од реакции
243
Кој вика да им се земат? Ќе имаат друг ден од неделата слободен.

Се сеќавам кога јас работев ова пред 7-8 години. Имав една серија од 13 дена без слободен и платата ми беше 15 илјади. Сега земаат 30к и пак многу им е.
Ако на тебе се иживувале, не треба и другите да трпат. 30к зимале со 200 пати зголемени цени.

Не си во право. Не може така да рачунаме.

Пред 40 години во време на Југославија, струја им гаселе после 6. Од петок до недела ништо не работело. Да не се жалеле?

Работник мора да има 2 слободни дена и крај. И они/ние сме луѓе. И ние имаме живот покрај работата.

Kajgana Shop

На врв Bottom