Каде се иселивте и како?

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
Глуп народ дефинитивно. А најгласни се дека не им стигнуваат парите за ништо, типично западњачки менталитет. Пушти ги тука да чуваат две деца со 1000 евра вкупен приход, 300 евра рата за кредит, нефункционално здравство, образование, јавен превоз, па да видиш како ќе си го свиткаат опашот.
Далеку од глуп. Нема да дозволат они до тоа да дојде и ако е така ќе гледаат да подобрат. За разлика од нас.

Малку забега темата со социјализација во дијаспора вс тука. Се зајадовме за глупости, класика македонската. Дијаспората и тие што се иселени и те како требаат на Македонија за пренесување на знаење во бизнис, образование и имплементирање на добар државен систем зашто нашиот е срање. Сега нема потреба да глумиме попаметни и едните и другите само заради тоа што едните решиле да живеат во Македонија, а другите да се иселат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
Не е за расправија, муабетот за социјализација на клупи со сончоглед е оставено во детството или во 90-тите кога едноставно така се живеело. И кај мене во населба уште се собираат (по некогаш и јас) дечки на семки и пиво и седиме со саати, трошејќи 100-че максимум, ама ќе се излажам и сам а и вас ако речам дека тоа ми е подобро, отколку да седнам во паб, ресторан, кафич, на топло/ладно или што и да е од атмосфера.

Инаку се оди и на фудбал, билијард, пинг понг, се играат карти, ама па и не е целта само да се стискаш или да гледаш да проаѓаш поевтино. Ако немаш, тоа е тоа, се пружаш колку што ти е долга чергата. Немам ни јас пари да одам да правам ѓезмиња и да фрлам 150-200 евра од вечер секој викенд, ама па за некоја попристојна кафана/дискотека имам пари.

Да се вратиме на темата, не се социјализира само тој што не сака, нема пари и не знае јазик. Моето мислење за социјализација е и вклопување со локалното население. Секти можеш да правиш секаде. Ти и во Јапонија можеш да најдеш 50 балканци каде што ќе делкате чварки, ќе гризете кромид како јабука и ќе пиете ракија од кое шише стигнете, ама тоа не значи дека си се вклопил таму и дека ти е убаво. А ако не си се вклопил, проблемот е во тебе (мене).
Автоматски споено мислење:

Глуп народ дефинитивно. А најгласни се дека не им стигнуваат парите за ништо, типично западњачки менталитет. Пушти ги тука да чуваат две деца со 1000 евра вкупен приход, 300 евра рата за кредит, нефункционално здравство, образование, јавен превоз, па да видиш како ќе си го свиткаат опашот.
I ustvari istoto ko kaza so i vlademkd go zborese, samo ja prebaci temata na ekonomski problemi. Bozem ne znaeme deka e pokomotmo u dukat da sedis nego pred kooperacija. No ekonomijata e taa i ne e ista za site.
Sepak druzba ima i tamu i vamu, nezavisno od parite.

Vsusnost sea iam dosta pogolem komfort i zarabotivam poise, pa pak se socijaliziram dosta pomalce od fax da receme, koa nemav ni vreme ni pari.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Начинот на социјализација само по себе не зависи само од човекот, туку и од околината на човекот. Па дури и во Скопје начинот на социјализација е различен во зависност во која населба си растен. На пример, ако си нов доселен во некоја нова зграда у Скопје и не си ги знаеш комшиите, со кого ќе седиш надвор на клупа? Во Скопје роднини се претежно во други населби и не е баш како порано во комунизмот да се прават маратонски дружби... мене како дете ми текнува ми скиснувало од одење/доаѓање по роднини, пријатели и комшии, викенди, излети... Така да од една страна Владе е во право, ама тоа важи за околината во којашто тој живее, најверојатно си ги знае луѓето си има добро друшто и си праи добри сесии. Но од друга страна и овие кој се иселиле имаат право, немаат друг начин на социјализација, освен тој што кошта време и пари нормално.

Ние во Скопје сме некаква средина. На пример многу често луѓе се задружуваат преку работа, па зависи и што работиш, некогаш треба пари, некоаш не. Исто така маалското дружење, кое во многу населби е тотално замрено, па мора да се бараат алтернативи, кои и не се бесплатни.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Epa vo golem mera poradi toa shto planiraat i dokumentiraat se, ne se dojdeni na deredze da treba kako sho vikash ti
da chuvaat deca so 1000e prihod i drugite raboti koi gi nabroja ti.

Si gi planiraat obrocite, gi planiraat troshocite, aktivnostite i se po red.
Zatoa imaat minimalen otpad od hrana, a i toj se selektira i se koristi za biogas.
Marketite i restoranite imaat podobro planiranje, i toa ovozhmozhuva poniski/podobri ceni.
Koga stignav tuka pred 6 godini, beshe ogromna razlika vo ceni sprema Balkan,
sega razlikata e mnogu pomala (spravuvanje so krizi i inflacija).
Aerozagaduvanje e skoro nepostoechko, fiktiven poim.
Sistemski se decenii napred pred najgolemiot del od zemjite.
Lugjeto go pravat sistemot (zatoa so poslednite branovi migracija
pochnaa krizite i problemite vo sistemot).

Pak, nitu gi branam nitu gi kritikuvam, nivniot pristap e racionalen i ladnokrven,
brojkite se na nivna strana. Za nas e teshko da go prifatime toa, rasteni sme vo drugi uslovi,
ama realnosta pokazhuva na krajot na denot kade si tie a kade sme nie.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.204
Начинот на социјализација само по себе не зависи само од човекот, туку и од околината на човекот. Па дури и во Скопје начинот на социјализација е различен во зависност во која населба си растен. На пример, ако си нов доселен во некоја нова зграда у Скопје и не си ги знаеш комшиите, со кого ќе седиш надвор на клупа? Во Скопје роднини се претежно во други населби и не е баш како порано во комунизмот да се прават маратонски дружби... мене како дете ми текнува ми скиснувало од одење/доаѓање по роднини, пријатели и комшии, викенди, излети... Така да од една страна Владе е во право, ама тоа важи за околината во којашто тој живее, најверојатно си ги знае луѓето си има добро друшто и си праи добри сесии. Но од друга страна и овие кој се иселиле имаат право, немаат друг начин на социјализација, освен тој што кошта време и пари нормално.

Ние во Скопје сме некаква средина. На пример многу често луѓе се задружуваат преку работа, па зависи и што работиш, некогаш треба пари, некоаш не. Исто така маалското дружење, кое во многу населби е тотално замрено, па мора да се бараат алтернативи, кои и не се бесплатни.
Prvobitniot muabet bese socijalizacija opsto i kolku pari i vreme trebaat, a ne kvalitetna socijalizacija i kolku pari i vreme trebaat, sto i da mu znaci toa.
Za mene so e kvalitetna, za drug ne e i obratno.
Primer ete sega gi gledam se akat so motorite po nekoj vukojebini i najverojatno spored niv toa e kvalitetna socijalizacija, mene nema sansi da me nateras na takva kvalitetna socijalizacija.
Da skratam, socijalizacija e i koga ke se vidis so vojnicki na ulica i onaka od noga so se veli prajte kafe kaj najbliskiot kafemat, socijalizacija e i koga komsivkata ke ti dojdi na kafe ( pa makar i samo na kafe ), socijalizacija e i ko se sedis so odbrano drustvo vo eliten restoran. Ne e socijalizacija da mu se potpisvas po grbot so slag na random tajlandska prostitutka, toa e vekje fetis. Znaci @kano da povtorime, ne e toa socijalizacija tuku fetis ;)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Prvobitniot muabet bese socijalizacija opsto i kolku pari i vreme trebaat, a ne kvalitetna socijalizacija i kolku pari i vreme trebaat, sto i da mu znaci toa.
Primer ete sega gi gledam se akat so motorite po nekoj vukojebini i najverojatno spored niv toa e kvalitetna socijalizacija, mene nema sansi da me nateras na takva kvalitetna socijalizacija.
Da skratam, socijalizacija e i koga ke se vidis so vojnicki na ulica i onaka od noga so se veli prajte kafe kaj najbliskiot kafemat, socijalizacija e i koga komsivkata ke ti dojdi na kafe ( pa makar i samo na kafe ), socijalizacija e i ko se sedis so odbrano drustvo vo eliten restoran. Ne e socijalizacija da mu se potpisvas po grbot so slag na random tajlandska prostitutka, toa e vekje fetis. Znaci @kano da povtorime, ne e toa socijalizacija tuku fetis ;)
Генерално безпредметен е муабетов :)

Има разни луѓе и тоа е тоа. И се слагам дека немораш да потрошиш воопшто пари за да се видиш со некој, е сега време мораш да потрошиш ако имаш. Како ќе се видиме без време, тоа е тоа. Ако сретнам некој војнички/школски на улица и сакам да се видам со него (и имам време секако), сигурно нема да ми е важно кај ќе биде тоа, дали ќе биде на клупа, во кафана, на тротоар или што и да е. Едноставно ти е важно што си го видел човекот. Ама ако збориме за планирано дружење, на пример да излеземе, секако тоа повлекува и пари и време, што немора да значи дека е нешто којзнае колку пари. Пак тоа зависи од кругот на луѓето.

Е сега во странство изборот на луѓето им е ограничен, освен ако не живееш у Рокдел во Сиднеј.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.204
Генерално безпредметен е муабетов :)

Има разни луѓе и тоа е тоа. И се слагам дека немораш да потрошиш воопшто пари за да се видиш со некој, е сега време мораш да потрошиш ако имаш. Како ќе се видиме без време, тоа е тоа. Ако сретнам некој војнички/школски на улица и сакам да се видам со него (и имам време секако), сигурно нема да ми е важно кај ќе биде тоа, дали ќе биде на клупа, во кафана, на тротоар или што и да е. Едноставно ти е важно што си го видел човекот. Ама ако збориме за планирано дружење, на пример да излеземе, секако тоа повлекува и пари и време, што немора да значи дека е нешто којзнае колку пари. Пак тоа зависи од кругот на луѓето.

Е сега во странство изборот на луѓето им е ограничен, освен ако не живееш у Рокдел во Сиднеј.
Taka de rekovme, stvarno ne znam sto bese tolku nejasno okolu socijalizacijata pa celi fermani se ispisaja, pa krevanje kurot nad madinja, lecenje kompleksi i frustracii tamu sto bilo a sto ne kvalitetna i nekvalitetna socijalizacija.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
toa e zabava... mesto kino :icon_mrgr:

A sto e za tebe kvalitetna socijalizacija?
Daj prosvetli ne.
pa sigurno ne e bleenje u kazan za rakija ili sedenje na gajba pred kopercija so dezurnite selski zabushanti...

jas se druzam so lugeto koj niz zivotot sum gi odbral za toa. golem del od niv ziveat na drugata strana na svetot taka da socijalizacijata so niv kosta mnogu pari i vreme.

Neso ne ste ja razbrale poentata, se potepavte od golemoto dobro utro da se pofalite. Bogato drustvo :D

Sekako i ja bi sakal u maldivi, najskapi restorani i se ostanato. No toa ne e potrebno za da se druzis i socijaliziras, kako so moes da vidis od moite primeri.

E sea ako patis kompleks i ne si svesen kaj ti e mestoto, kje ima problemi ko postot na dzontra, odnosno nema da moes da im go pratis lifestajlot.
ti ne si ja sfatil poentata na zivotot mladicu... ne e problem deka mozes kako cigan da se socijaliziras za ic pari pa ako si bezdelnik ni vreme da ne ti e bitno ali nie sepak zborime za socijalizacija vo 21vek i prvicniot post bese od clen sto zivee vo eden od najskapite i najgolemite gradovi vo svetot... znaci nekoj sto saka poveke od ciganska druzba

Откако се помине граница се качува IQто за 30, автоматски перцепцијата за IQ у северна им се намалува за 30 и наеднаш се отвараат чакрите за театар, музеи, балети, опера и таму да е социјализација. Гарант и тука цело време оделе.

Мене ме интересира како се социјализирате во музеј? Зашто сум гик за историја каде и да одам гледам да посетам музеј за историја на градот/земјата или некој замок претворен во музеј и друго нешто е зоолошка. Е сега после најчесто чекање од половина час па некогаш и 1 час со 99% од тие што чекаат се туристи како вие што сте веќе локалци по тие големи градови се социјализирате во музеј?
do pred nekoj den kaj mene bese ova

karti online bev so drugar sto isto gik za istorija i so uste edno drugarce od faks sto e egipjanec po poteklo. so vtoriot sum bil i vo egipet a on bil u mkd. super druzba, odlicna egzibicija na pretezno ukradeni raboti od britancite na vremeto sto za site nas bese nesto novo... :toe:

zabava vlade, fetish e sosema druga rabota

primerot so vojnickoto kafe e incidenten, valjda ne go pravite toa redovno :toe: jas koga ke naletam na poznanik obicno pijam kafe u kafic, ovde ne ni ima kafemati na sekoj cekor... znaci pak zavisi od sredinata

ps. fetis e komsikata ne crtanjeto

Последно уредено:
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Epa vo golem mera poradi toa shto planiraat i dokumentiraat se, ne se dojdeni na deredze da treba kako sho vikash ti
da chuvaat deca so 1000e prihod i drugite raboti koi gi nabroja ti.

Si gi planiraat obrocite, gi planiraat troshocite, aktivnostite i se po red.
Zatoa imaat minimalen otpad od hrana, a i toj se selektira i se koristi za biogas.
Marketite i restoranite imaat podobro planiranje, i toa ovozhmozhuva poniski/podobri ceni.
Koga stignav tuka pred 6 godini, beshe ogromna razlika vo ceni sprema Balkan,
sega razlikata e mnogu pomala (spravuvanje so krizi i inflacija).
Aerozagaduvanje e skoro nepostoechko, fiktiven poim.
Sistemski se decenii napred pred najgolemiot del od zemjite.
Lugjeto go pravat sistemot (zatoa so poslednite branovi migracija
pochnaa krizite i problemite vo sistemot).

Pak, nitu gi branam nitu gi kritikuvam, nivniot pristap e racionalen i ladnokrven,
brojkite se na nivna strana. Za nas e teshko da go prifatime toa, rasteni sme vo drugi uslovi,
ama realnosta pokazhuva na krajot na denot kade si tie a kade sme nie.
За нас е тешко да го прифатиме ова зашто сме луѓе.

Не ме заебавај, плус порција е тешко да се купи и да се испланира, па ќе оставаме гладни деца во други соби, дека сме 1942 и чуваме залихи за војниците премрзнати и прегладнети.

Нема одбрана ваква постапка, за јадење збориме, уште пак и за дете.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.204
toa e zabava... mesto kino :icon_mrgr:

pa sigurno ne e bleenje u kazan za rakija ili sedenje na gajba pred kopercija so dezurnite selski zabushanti...

jas se druzam so lugeto koj niz zivotot sum gi odbral za toa. golem del od niv ziveat na drugata strana na svetot taka da socijalizacijata so niv kosta mnogu pari i vreme.

ti ne si ja sfatil poentata na zivotot mladicu... ne e problem deka mozes kako cigan da se socijaliziras za ic pari pa ako si bezdelnik ni vreme da ne ti e bitno ali nie sepak zborime za socijalizacija vo 21vek i prvicniot post bese od clen sto zivee vo eden od najskapite i najgolemite gradovi vo svetot... znaci nekoj sto saka poveke od ciganska druzba

do pred nekoj den kaj mene bese ova

karti online bev so drugar sto isto gik za istorija i so uste edno drugarce od faks sto e egipjanec po poteklo. so vtoriot sum bil i vo egipet a on bil u mkd. super druzba, odlicna egzibicija na pretezno ukradeni raboti od britancite na vremeto sto za site nas bese nesto novo... :toe:

zabava vlade, fetish e sosema druga rabota

primerot so vojnickoto kafe e incidenten, valjda ne go pravite toa redovno :toe: jas koga ke naletam na poznanik obicno pijam kafe u kafic, ovde ne ni ima kafemati na sekoj cekor... znaci pak zavisi od sredinata

ps. fetis e komsikata ne crtanjeto
Dobro Kano, sfativme. Ti si lik na koj mu trebaat mnooogu pari i vreme za da se socijalizira. Boze mi oprosti kako dete so posebni potrebi si :(

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Dobro Kano, sfativme. Ti si lik na koj mu trebaat mnooogu pari i vreme za da se socijalizira. Boze mi oprosti kako dete so posebni potrebi si :(
vlade na sekoj normalen covek mu trebaat pari i vreme za da se socijalizira. toa ti go zborat 20 dusi ovde ti i onoj so ciganite insistirate deka ne e taka. najsmesno e sto na kraj i sami si se pobivate...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
За нас е тешко да го прифатиме ова зашто сме луѓе.

Не ме заебавај, плус порција е тешко да се купи и да се испланира, па ќе оставаме гладни деца во други соби, дека сме 1942 и чуваме залихи за војниците премрзнати и прегладнети.

Нема одбрана ваква постапка, за јадење збориме, уште пак и за дете.
ja citav deka e stvar na stedenje tuku na kultura. Odnosno smetaat deka deteto kje si jade doma i ke mu go rasipat jadenjeto.

vlade na sekoj normalen covek mu trebaat pari i vreme za da se socijalizira. toa ti go zborat 20 dusi ovde ti i onoj so ciganite insistirate deka ne e taka. najsmesno e sto na kraj i sami si se pobivate...
Kaj toa sum se pobil. Normalen covek e teska definicija, ja ti garantiram deka ima poise lugje so ziveat ko mene nego ko tebe.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Ne bas samo toj, i drugi vi objasnija sto vsusnost znaci socijalizacija ali kako sto napisav, vie posebni ste ;)
aj vlade ne se vadi sega. ne e problem definicijata za socijalizacija, problem bese toa sto ti ne se slozi deka treba vreme i pari. na kraj ispadna deka treba i 2te pa makar i da e minimalno.

ostatokot e kako sto rekov, razlicni svetovi.... nemam namera da se objasnuvam poveke ako sfati dobro ako ne zdravje...

ja citav deka e stvar na stedenje tuku na kultura. Odnosno smetaat deka deteto kje si jade doma i ke mu go rasipat jadenjeto.

Kaj toa sum se pobil. Normalen covek e teska definicija, ja ti garantiram deka ima poise lugje so ziveat ko mene nego ko tebe.
neznam peer prestanav da te citam koga objasnuvase tamu za ciganite na semforite deka se socijalizirale. posle takov biser tesko e da te sfatam seriozno ili za normalen

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.253
Поени од реакции
18.201
aj vlade ne se vadi sega. ne e problem definicijata za socijalizacija, problem bese toa sto ti ne se slozi deka treba vreme i pari. na kraj ispadna deka treba i 2te pa makar i da e minimalno.

ostatokot e kako sto rekov, razlicni svetovi.... nemam namera da se objasnuvam poveke ako sfati dobro ako ne zdravje...

neznam peer prestanav da te citam koga objasnuvase tamu za ciganite na semforite deka se socijalizirale. posle takov biser tesko e da te sfatam seriozno ili za normalen
pozdrav sekoe dobro

Kajgana Shop

На врв Bottom