Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Kakva greska sum naprai? Ete moj rodnina barase i nemase ispod 350, i sea koj laze?

Kiriite se generalno krenati, ete deckoto so naprai za ceni na prodazba mozda kje naprai i za kirii i kje go uvidis toa. Po toa se diskutira, a ne po strina i po tetka muabet.

Tuku sto sovet dade da si ibes vekot, 4 kirii unapred ili da se cenkas. Ne znaea oni za toa, gi prosvetli.
Ама зашо тресеш зелени нон стоп, не ти ја свакам потребата :toe: Буквално другар мој зема кирија кај универзална за 200е-45мкв солидно среден, колега пред два месеци 220е за 60мкв кај млечен исто така солидно среден стан.Твој роднина ако барал ке најдел или па толку го бивало јбг секој со среќата.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.116
Поени од реакции
30.182
epa sea toa e sto e, ni ja ne sum gord sho e vakva sostojbava ama sho da se prai. Muabetot mi e deka vikas od veles do sk se stigalo za 45 minuti i ja ti vikam da, ama do centarot ke stignes za uste +40 minuti. Osven ako ne mislis da stignes do patarina i nazad.
logicno e deka od veles do skopje bi trebalo da potrae poveke vreme, no nelogicno e od aerodrom do karpos 4 da e poveke vreme od veles do skopje.
gustinata na soobrakajot e katastrofa.

E

enzo8

Гостин
Ама зашо тресеш зелени нон стоп, не ти ја свакам потребата :toe: Буквално другар мој зема кирија кај универзална за 200е-45мкв солидно среден, колега пред два месеци 220е за 60мкв кај млечен исто така солидно среден стан.Твој роднина ако барал ке најдел или па толку го бивало јбг секој со среќата.
Може ли да ми објасниш каква врска има со „бивање“ во потрага по стан? У што треба да те бива за да најдеш стан? Или имаш луѓе преку кои ќе најдеш или ќе чекаш да налеташ на понуда од пазар кај што бараат уште стотина како тебе па ако имаш среќа одма да заѕвониш и да го договориш, тоа е. Како бивање има тука? Ја можам да се кладам дека твоите колеги не го нашле станот од маркет/пазар туку преку луѓе, затоа ги бивало.
Мој братучед има стан под кирија кај Русија хотелот, Аеродром, убава населба, убав стан, 50м2 може и повеќе ама плаќа 350 или 400е месечно, среден уреден. Плус сметки. Кој знае колку му излага. Ова е реалноста, цените се отидено во курац и во МК како и на запад, само што на запад, рачунај колку е просечна плата, а колку е во МК.
И немој да ми кажуваш, овој работел во ИТ, овој работел како инжинер пошто знам дека на форумов сте сите инжинери и ИТ леон мамички, зборам за просечен работник, со просечна плата. Изгледа дека 500-600 еур кирија на запад и не е многу ако ги споредиш просечните плати и кај живееш и какви шанси имаш за подобра работа и напредување отколку МК што толку се брани на темава и правда. Имаш 500-700 евра плата, даваш 220е кирија, плус сметки уште 150 евра, што ти останува друже? Само за јадење и да покриеш трошоци за гориво, некоја облека, крај со крај.
Тоа не се нормални цени.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Може ли да ми објасниш каква врска има со „бивање“ во потрага по стан? У што треба да те бива за да најдеш стан? Или имаш луѓе преку кои ќе најдеш или ќе чекаш да налеташ на понуда од пазар кај што бараат уште стотина како тебе па ако имаш среќа одма да заѕвониш и да го договориш, тоа е. Како бивање има тука? Ја можам да се кладам дека твоите колеги не го нашле станот од маркет/пазар туку преку луѓе, затоа ги бивало.
Мој братучед има стан под кирија кај Русија хотелот, Аеродром, убава населба, убав стан, 50м2 може и повеќе ама плаќа 350 или 400е месечно, среден уреден. Плус сметки. Кој знае колку му излага. Ова е реалноста, цените се отидено во курац и во МК како и на запад, само што на запад, рачунај колку е просечна плата, а колку е во МК.
И немој да ми кажуваш, овој работел во ИТ, овој работел како инжинер пошто знам дека на форумов сте сите инжинери и ИТ леон мамички, зборам за просечен работник, со просечна плата. Изгледа дека 500-600 еур кирија на запад и не е многу ако ги споредиш просечните плати и кај живееш и какви шанси имаш за подобра работа и напредување отколку МК што толку се брани на темава и правда. Имаш 500-700 евра плата, даваш 220е кирија, плус сметки уште 150 евра, што ти останува друже? Само за јадење и да покриеш трошоци за гориво, некоја облека, крај со крај.
Тоа не се нормални цени.
"Биват"-збир на вештини шо една особа ги поседуват за опстојување и дигајане левел во животот, е сеа во случајов е да знајш да преговараш,да си стрплив, да си едуциран од терен за макс и мин и да ја осетиш потребата на другата страна со цел како би извлекол макс за себе а то дали имале луѓе исто спаѓат во скил шо да прајш инвестирале луѓето во пријателства јбг. Брачед ти си е прича за себе тој си ги знајт сметките, јас иам веќе 2год канцеларија/стан на 5мин од хотел Русија и плакааме 200е за 70мкв стан близу лесковачката така да поштедиме со тие муабети. Цените се тие шо се, нормално е да тој шо продават сакат на макс тој шо купвит сакат на мин

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.401
Поени од реакции
24.553
da skratime radi nefunkcionalen sobrakaj luge se spremni da platat poveke za da ziveat na dobra lokacija... znaci cenite ke prodolzat vo eden pravec

E

enzo8

Гостин
"Биват"-збир на вештини шо една особа ги поседуват за опстојување и дигајане левел во животот, е сеа во случајов е да знајш да преговараш,да си стрплив, да си едуциран од терен за макс и мин и да ја осетиш потребата на другата страна со цел како би извлекол макс за себе а то дали имале луѓе исто спаѓат во скил шо да прајш инвестирале луѓето во пријателства јбг. Брачед ти си е прича за себе тој си ги знајт сметките, јас иам веќе 2год канцеларија/стан на 5мин од хотел Русија и плакааме 200е за 70мкв стан близу лесковачката така да поштедиме со тие муабети. Цените се тие шо се, нормално е да тој шо продават сакат на макс тој шо купвит сакат на мин
Значи го имаш земено пред 2 години, друг маркет, друг пазар, сега е друго. Тоа за преговарање е слично ти го треба и за на пазар и во моментален пазар за недвижнини нема врска со бирање стан во Скопје, среди си ги мислите.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Значи го имаш земено пред 2 години, друг маркет, друг пазар, сега е друго. Тоа за преговарање е слично ти го треба и за на пазар и во моментален пазар за недвижнини нема врска со бирање стан во Скопје, среди си ги мислите.
Прво коа реплицираш читаш шо пишеле, пошо овака се вртиш во круг со некои лични изговори за џабе и делуваш ко "Неке птице" химна да ти е.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.530
Поени од реакции
66.067
Ова е вака во секој голем град, не е дека Скопје е нешто посебно гужва.
Би додал дека има една голема разлика. Градови како Лондон, Манчестер, Хамбург, Стокхолм, Амстердам, имаат алтернативен метод за превоз, кој што функционира на време, од метро, автобус, трамвај.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Би додал дека има една голема разлика. Градови како Лондон, Манчестер, Хамбург, Стокхолм, Амстердам, имаат алтернативен метод за превоз, кој што функционира на време, од метро, автобус, трамвај.
Тоа да, ама Скопјани сакаат со коли :)

Да има интерес ќе има и бизнис во тоа.

E

enzo8

Гостин
Прво коа реплицираш читаш шо пишеле, пошо овака се вртиш во круг со некои лични изговори за џабе и делуваш ко "Неке птице" химна да ти е.
Не бе друже, ти пиша за бивање. Си земал стан пред 2 години, можда стара градба, празен по една цена а збориш за бивање. Нема што да те бива, недвижнина е, какво преговарање ако изнајмувачот си бара одредена цена и тоа е, може да те бива колку сакаш.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
Ова е вака во секој голем град, не е дека Скопје е нешто посебно гужва.
Од лично искуство додека живеев во Будимешта, градот има многу поголем проток на возила од Скопје (ама и за очекување нели сепак е скоро 3 пати поголем).
Ако тргнеш некаде со кола ти е една од поголемите грешки во животот (иако има многу што и таму дремат у кола), останатите алтернативи ти се метро, трамвај, тролебус и автобус. Редовни ефикасни со можност автобус/тролебус да вози на лентите од трамвајот со што избегнува сообраќајен метеж и слично.

Ако ти поминува метро низ областа кај што живееш незнам зашто повеке муабет правиме, страшно брз и ефикасен начин на превоз.

А у скопје уште се расправаме со коњски коли како градски превоз јер ништо друго не функционира
Тоа да, ама Скопјани сакаат со коли :)
Е ова е точниот проблем а не немањето на јавен превоз, и телепорт да измислат и да пуштат низ скопје пак ќе биде затнато целото јер мора со кола да се иде

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Toa ne mozes da go kazes za site Skopjani.
Jas mislam deka ogromen del bi odbrale metro namesto da plakaat parking i slicno.
Се избегнува јавниот превоз, што од помодарство, што од реални проблеми. Мислам дека луѓето пре ќе пешачат него јавен превоз да користат.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.116
Поени од реакции
30.182
Се избегнува јавниот превоз, што од помодарство, што од реални проблеми. Мислам дека луѓето пре ќе пешачат него јавен превоз да користат.
se izbegnuva posto e katastrofa, spor, gnasen.
a lugeto sepak imaat potreba od nego.

Kajgana Shop

На врв Bottom