Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Не реков дека ти ги мереше...само малце е чудно и нема логика сусам,лен и смоква да имаат ист GI од 35.
Или свежа банана 45 сува 48.
Абе има логика индексот да е ист, тебе те буни glycemic load, кај сушеното овошје е висок, споредено со свежото.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Абе има логика индексот да е ист, тебе те буни glycemic load, кај сушеното овошје е висок, споредено со свежото.
Ме збуни тоа малце прво но пак би рекол нема шанса двете да имаат 35.
По никој основ ако смоква има 35 сусам 15-25 MAX.
А тоа GL не сум истражувал толку многу но и тука мислам има некои така нелогичности во овие шеми.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ме збуни тоа малце прво но пак би рекол нема шанса двете да имаат 35.
По никој основ ако смоква има 35 сусам 15-25 MAX.
А тоа GL не сум истражувал толку многу но и тука мислам има некои така нелогичности во овие шеми.
А како си истражувал?

Еве ти ја дефиницијата: The glycemic index (GI) is a concept that ranks the glycemic potency of foods (1). It is calculated as the incremental area under the curve (iAUC) for blood glucose after consumption of a test food divided by the iAUC of a reference food containing the same amount of carbohydrate
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
А како си истражувал?

Еве ти ја дефиницијата: The glycemic index (GI) is a concept that ranks the glycemic potency of foods (1). It is calculated as the incremental area under the curve (iAUC) for blood glucose after consumption of a test food divided by the iAUC of a reference food containing the same amount of carbohydrate
Ок ево друго што приметив.
Сушена банана 48 свежа 45 логика 0.

Освен ако не зема некои средни вредности некако.
Свежа но пре зреана.

Дека на друго место читам 62 GI банана.


GI quantifies the rate at which carbohydrates in a food raise blood glucose levels compared to a reference food, typically pure glucose or white bread.

Rate of Digestion: GI reflects how quickly the carbohydrates in a food are broken down and absorbed into the bloodstream. High GI foods cause rapid spikes in blood glucose levels, while low GI foods lead to more gradual increases.

Metabolic Impact: Foods with a high GI can contribute to increased insulin demand and can affect blood sugar control, making GI a useful measure for managing conditions like diabetes.


GL
GL measures the impact of a particular food on blood glucose levels by combining the quality (GI) and quantity of carbohydrates consumed. It quantifies the overall effect of a food on blood glucose, considering both how quickly it raises blood glucose and how much carbohydrate is in a serving.

Impact on Blood Glucose: GL provides a more accurate picture of a food's effect on blood glucose levels compared to GI alone. It accounts for both the rate of carbohydrate absorption (GI) and the amount of carbohydrates consumed, thus reflecting the total glucose response.

Dietary Management: GL is useful in dietary planning, especially for managing blood glucose levels in conditions like diabetes. Foods with a low GL are less likely to to cause significant spikes in blood glucose.





Каде нашле свежа ченка со 5г carbs на 100г уште тоа го немам видено ????

А сусам шанса нема да има ист GI со смоква.

Или мене ептен ми се спие и не гледам добро или овие глупости пишуваат, друго нема.
 

Attachments

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ок ево друго што приметив.
Сушена банана 48 свежа 45 логика 0.

Освен ако не зема некои средни вредности некако.
Свежа но пре зреана.

Дека на друго место читам 62 GI банана.


GI quantifies the rate at which carbohydrates in a food raise blood glucose levels compared to a reference food, typically pure glucose or white bread.

Rate of Digestion: GI reflects how quickly the carbohydrates in a food are broken down and absorbed into the bloodstream. High GI foods cause rapid spikes in blood glucose levels, while low GI foods lead to more gradual increases.

Metabolic Impact: Foods with a high GI can contribute to increased insulin demand and can affect blood sugar control, making GI a useful measure for managing conditions like diabetes.


GL
GL measures the impact of a particular food on blood glucose levels by combining the quality (GI) and quantity of carbohydrates consumed. It quantifies the overall effect of a food on blood glucose, considering both how quickly it raises blood glucose and how much carbohydrate is in a serving.

Impact on Blood Glucose: GL provides a more accurate picture of a food's effect on blood glucose levels compared to GI alone. It accounts for both the rate of carbohydrate absorption (GI) and the amount of carbohydrates consumed, thus reflecting the total glucose response.

Dietary Management: GL is useful in dietary planning, especially for managing blood glucose levels in conditions like diabetes. Foods with a low GL are less likely to to cause significant spikes in blood glucose.





Каде нашле свежа ченка со 5г carbs на 100г уште тоа го немам видено ????

А сусам шанса нема да има ист GI со смоква.

Или мене ептен ми се спие и не гледам добро или овие глупости пишуваат, друго нема.
Затоа ти ја ставив и втората страна, таму немаш таблица туку имаш да пребаруваш, позади нив стои универзитетот од Сиднеј, ете спореди ги истите работи таму.
За пилешкото веројатно го немаат внесено, т.е немаат податок, затоа ти го покажува такa, не верувам дека ќе најдеш инфорација за секоја храна што ќе сакаш да ја јадеш.
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Затоа ти ја ставив и втората страна, таму немаш таблица туку имаш да пребаруваш, позади нив стои универзитетот од Сиднеј, ете спореди ги истите работи таму.
За пилешкото веројатно го немаат внесено, т.е немаат податок, затоа ти го покажува такa, не верувам дека ќе најдеш инфорација за секоја храна што ќе сакаш да ја јадеш.
Да вториот сајт делува доста добро и прецизно (legit).
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.510
Поени од реакции
37.346
Или свежа банана 45 сува 48 шанса нема
...инаку кога споредуваме гликемиски индекс (ГИ) на едно исто овошје, кога е суво овошје има многу повисоко ниво на шеќер, а со тоа и повисок гликемиски индекс (ГИ) во споредба со истото овошје кога е свежо, ЗОШТО? затоа што со сушење на овошјето се остранува водата со што се концентрира целиот шеќер и калории во многу помало пакување.

Тука!
 
Член од
19 март 2014
Мислења
610
Поени од реакции
923
...инаку кога споредуваме гликемиски индекс (ГИ) на едно исто овошје, кога е суво овошје има многу повисоко ниво на шеќер, а со тоа и повисок гликемиски индекс (ГИ) во споредба со истото овошје кога е свежо, ЗОШТО? затоа што со сушење на овошјето се остранува водата со што се концентрира целиот шеќер и калории во многу помало пакување.

Тука!
Ето гледаш кој нема појма сега?

А тоа е
@Avramovski777 :nesumjas:
Ја откривте америка двајцата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom