Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Не сакам да навлегувам во филозофијата за што е здраво, а што не е затоа што мислам дека е залудно трошење на време.
Интересниот момент е што дури и навистина да живееш подолго со зобање на треви, тие се години во кои не може ни да си водиш своја лична хигиена. Упм нека се носи такво живеење, порадо би живеел и 10 години пократко и да уживам во тој живот, отколку цел живот да се туфкам што и како требало, за на крај да бидам закован за некоја количка со слични рептили околу мене и да чекам друг да ми го брише газот.
А зашто мислиш дека на 60-70 години не може исто да ти се задеси друг да ти брише газ? Баш нездравиот начин на живот носи поголеми шанси дека таков крај следува а не на нога

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
А зашто мислиш дека на 60-70 години не може исто да ти се задеси друг да ти брише газ? Баш нездравиот начин на живот носи поголеми шанси дека таков крај следува а не на нога
Ете ќе ти се запушат садовите, срцев удар и толку ќе е, прецизно и ефективно ;)

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Дали некој го пробал овој леб од фурна Диме што сите го фалат....
И зошто има некој чуден така малце горчлив вкус...и чудно се осеќа на стомак?

Исто имам приметено и путер оди кикирики има така малце некој чуден вкус... најверојатно од топлово

Последно уредено:
Член од
19 март 2014
Мислења
610
Поени од реакции
923
Бато да не те цитирам на 10 поста, еве ја јадам секој ден минимум 5 или у милилитри околу 200мл и крвта ми е топ, сила и издржливост топ. Единствено што губам е сало.
Ако сакаш донеси некој веган и ќе тестираме тестостерон и крвна слика општо да видиме кој изгледа и има поздрави параметри.
Hehe kaj na balkanci ke I'm zboruvas za zdravje. Najdobrata hrana spored niv e hamburger u sedmica
Ајде пиши што е по тебе идеална формула за здравје и ФУНКЦИОНАЛЕН живот

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Бато да не те цитирам на 10 поста, еве ја јадам секој ден минимум 5 или у милилитри околу 200мл и крвта ми е топ, сила и издржливост топ. Единствено што губам е сало.
Ако сакаш донеси некој веган и ќе тестираме тестостерон и крвна слика општо да видиме кој изгледа и има поздрави параметри.

Ајде пиши што е по тебе идеална формула за здравје и ФУНКЦИОНАЛЕН живот
Епа ето мене ме интересираше дали си проверил некогаш LDL, HDL или случајно apoB и кои ти се вредностите.
И колку имаш холестерол ова сигурно си проверувал.

Како и да е според мене јајце, јогурт,риба,сардина, skinless chicken breast ,не се толку проблем.
Сепак зависи и како ги готвиш...и со што ги јадеш...
Ако ги готвиш со 1л масло, или ги јадеш со леб, пржен помфрит, кока кола, торта итд...пак би рекол не е од местото....
И како и да е сепак мислам растителна храна е подобра но и ова не е толку лошо..

Само да се избегнува процесирана храна,леб,пржено,масло/сало,благо,крофни, алхохол,пици, чипсови,грицки,газирани сокови.

И друго што би сакал да напоменам...ако се готви на висока температура можеби подобро е со животинска маст него со масло...дека животинската маст не деградира иако е штетна дека има заситени масти....додека во растителните масла нема заситени масти но кога деградира формира Транс-масти што се многу полоши од заситените масти.
А претпоставувам дека за готвење многу помалку се реди животинска маст него ли масло, така да и помалку калории би внесол.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
635
Поени од реакции
917
Si se fatil ti za jajcata pa za jajcata(no pun intended). Pogolem problem se zasitenite masti od mesoto I sirenjata

McLovin

Politically Incorrect/Comedian/Mastrubator
Член од
11 август 2016
Мислења
3.425
Поени од реакции
13.477
@Lester Freamon знам дека неколку пати имаш поставувано таблица за гликемичен индекс на храните, може ли ако уште ја имаш да ја ставиш?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
@Lester Freamon знам дека неколку пати имаш поставувано таблица за гликемичен индекс на храните, може ли ако уште ја имаш да ја ставиш?
Еве листа, има и Glycemic load:

Инаку јас ја користам оваа апликација на мобилен:

Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Еве листа, има и Glycemic load:

Инаку јас ја користам оваа апликација на мобилен:
Е како може сусам/лен и смоква да имаат ист GI?
Или свежа банана 45 сува 48 шанса нема
Или јас не разбирам нешто добро?

Kajgana Shop

На врв Bottom