Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.383
Поени од реакции
4.309
da, tuka nekoj magicni dzudzinja ja diktiraat
Не може да ме убедиш дека има повеќе спремни луѓе да платат 2500 евра квадрат во Северџанија, отколку луѓе што би платиле 7000 евра квадрат во Австрија, Германија, Франција….

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.152
Не може да ме убедиш дека има повеќе спремни луѓе да платат 2500 евра квадрат во Северџанија, отколку луѓе што би платиле 7000 евра квадрат во Австрија, Германија, Франција….
Кај бумерите тоа е случај, ама за поновите генерации не

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Има спремни да врзат 150000 за по 25-30 години да им се 300000. Затоа има побарувачка.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Имаш 950 евра во Илинден.
Скопје не е само дебар маало. И да за твоја несреќа луѓе ги купуваат.
Автоматски споено мислење:

За мајстори ќе се согласам, ги има доста помалку па они диктираат, сосем нормален однос во понуда-побарувачка, ама за цените не се согласувам.
Ако цените на становите беа по економска логика, ќе имаше падови и качувања, сите знаеме падови нема, има стагнација. Цените не се формираат според понуда и побарувачка, а се формираат според алчност, за жал. Инаку ако имаше економска логика, ќе ти каже рецимо, трошок-профит база е 1000 еур на пр и со секоја дополнителна карактеристика се дига цена, на пример, си на спрат со добра гледка + 100 еур на квадрат, луксузно опремен + 300 еур квадрат, и на крај според ставките ќе стигнеш по логичната крајна цена која можеш да ја оправдаш, а цел балкан е локација има нема везе спрат и што има у станот, квадрат е тоа, нема мрдање, иако нема да го продаде на таа цена.
Тоа му доаѓа ко да продаваш ново ферари и југо од 90та на иста цена, со муабет сакаш купи сакаш не, без никаква логика зад него, со причина у глава скупи се колите по дифолт.
Цените на имотите се по економска логика. Кога одиш во банка платата ти диктира колку можеш да позајмиш.
минималната плата во Македонија е дуплирана во последните 10 години. Од 10,000 на 22,000. Што мислиш еве според тебе ако минималната плата се дуплира во наредни 10 години и средната плата расте исто така, имотите ке паѓаат или ке се кренат?

Побогатите луѓе секако дека можат да си приуштат поскапи станови, еве мицко премиерот само саатот му е 40,000 проблем ли е за куќа/стан?

за нормалниот просечен човек има доста избор низ Скопје со далеку пониски цени.

Еве кисела вода 1,200 евра квадрат.
значи има поефтини локации.

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.435
Поени од реакции
2.435
Имаш 950 евра во Илинден.
Скопје не е само дебар маало. И да за твоја несреќа луѓе ги купуваат.

Цените на имотите се по економска логика. Кога одиш во банка платата ти диктира колку можеш да позајмиш.
минималната плата во Македонија е дуплирана во последните 10 години. Од 10,000 на 22,000. Што мислиш еве според тебе ако минималната плата се дуплира во наредни 10 години и средната плата расте исто така, имотите ке паѓаат или ке се кренат?

Побогатите луѓе секако дека можат да си приуштат поскапи станови, еве мицко премиерот само саатот му е 40,000 проблем ли е за куќа/стан?

за нормалниот просечен човек има доста избор низ Скопје со далеку пониски цени.

Еве кисела вода 1,200 евра квадрат.
значи има поефтини локации.
Све е ок Војводо АМА ако во К Вода ако ги градит пак онај од Охрид не вредет.....карабината му ја прает Топ и после најдвит ептен ефтини мајстори од типот на тие горе молерај 100 евра цел стан...и да не бидам опширен не се задоволни од другите мајстори....се кает шо купиле.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Све е ок Војводо АМА ако во К Вода ако ги градит пак онај од Охрид не вредет.....карабината му ја прает Топ и после најдвит ептен ефтини мајстори од типот на тие горе молерај 100 евра цел стан...и да не бидам опширен не се задоволни од другите мајстори....се кает шо купиле.
Квалитетот на градбите си е друг муабет. Ниту оправдувам ниту бранам лоша градба. Го постирав чисто како пример пошто има поефтини места за станови, иначе незнам кој е овој.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.825
Поени од реакции
36.860
Многу ретки се тие цени од 2,500 евра. Ама ќе видиш дека на темава се дискутира само за цени од околу 2,000 евра зашто очигледно сите гледаат станови во две-три скопски населби. И тука лежи зајакот зашто становите во тие населби се толку скапи.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Многу ретки се тие цени од 2,500 евра. Ама ќе видиш дека на темава се дискутира само за цени од околу 2,000 евра зашто очигледно сите гледаат станови во две-три скопски населби. И тука лежи зајакот зашто становите во тие населби се толку скапи.
А па кај сакаш да гледет ?? Не очеквиш валда Индџиково да ти гледет упм, за мене а вервам и за мнозинава ван метрополата - СК е од Сити Мал до Соборна, не очеквиш некој при здрав разум да гледат или платит +1800е за Аеродром,К.Вода, Ѓорче и остали места

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
А па кај сакаш да гледет ?? Не очеквиш валда Индџиково да ти гледет упм, за мене а вервам и за мнозинава ван метрополата - СК е од Сити Мал до Соборна, не очеквиш некој при здрав разум да гледат или платит +1800е за Аеродром,К.Вода, Ѓорче и остали места
Што е тоа здрав разум?
Се мачка на леб?

Според твое здраво мислење уште колку станови може таму да се изградат?

Искрено одамна и тој дел од градот е уништен од градежната мафија ама се уште има по некое зеленило и паркче овде онде барем низ карпошите и Тафталиџе
Е сега прашањето е до кога ако сите со здрав разум бараат таму

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
442
Од секоја барем малку поголема зграда 2-3 стана минимум одат за мито. Тука се дискутира пазарна економија, а нелегално се скратува понудата и другите треба да ја надокнадат цената. Позновам двајца мунгоси што од нивната општинска/државна работа со плата од од 35к за 3-4 години накалемија по 4 стана. Ете ги после промената на власт сега глумат градежни инжинери на овие наши патишта по тендер фирмите. Уште имам принери да редам.

Да, пазарот ја диктира цената ама откако некој ја крати понудата и другите треба да ги надокнадат тие.

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Што е тоа здрав разум?
Се мачка на леб?

Според твое здраво мислење уште колку станови може таму да се изградат?

Искрено одамна и тој дел од градот е уништен од градежната мафија ама се уште има по некое зеленило и паркче овде онде барем низ карпошите и Тафталиџе
Е сега прашањето е до кога ако сите со здрав разум бараат таму
Здрав разум за ценење на сопствени пари, не мислиш дека некој со здрав разум ке дајт 2000е за Аеродром ( бетон место, налето пекол назима Чернобил, 80% од времето шо мирисат на пиварана и тиња од Вардар, зграда до зграда ) коа за иста цена имаш Водно, Карпош, места близу золошка и градски парк. За тоа колку станови может да се изградет не ме занимат ама ич, али вервам да может и те како уште многу ;)

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Здрав разум за ценење на сопствени пари, не мислиш дека некој со здрав разум ке дајт 2000е за Аеродром ( бетон место, налето пекол назима Чернобил, 80% од времето шо мирисат на пиварана и тиња од Вардар, зграда до зграда ) коа за иста цена имаш Водно, Карпош, места близу золошка и градски парк. За тоа колку станови может да се изградет не ме занимат ама ич, али вервам да может и те како уште многу ;)
Не вреди ама тоа е.. Сите сакаат таму да купат. Порано све биле куќи таму, турнати се и зграда до зграда е цел Аеродром.
Земјата како ресурс е ограничен и нема понатамошно производство. Секоја парцела што е турната и е направена во зграда е еден блок помалку земја достапна за таа населба. Затоа и тој што продава си става висока цена.

Него мене ме чудат помалите градови.. Куманово 1500 евра квадрат?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.613
Поени од реакции
5.314
аааа добро во право си у Карпош е воздухот како на свабалд недопрен од човека и кога отворам да излуфтираш на најголемиот афродизијак измет од бела мечка ти мириса од надвор

Дали аеродром вреди толку секако дека не, дали Карпош вреди паааа ако те слушаат тебе и почнат да градат уште многу како што викаш дека има место набрзо ќе се тешиш бар бетонот у Карпош е понов

Член од
24 август 2017
Мислења
553
Поени од реакции
1.250
Не вреди ама тоа е.. Сите сакаат таму да купат. Порано све биле куќи таму, турнати се и зграда до зграда е цел Аеродром.
Земјата како ресурс е ограничен и нема понатамошно производство. Секоја парцела што е турната и е направена во зграда е еден блок помалку земја достапна за таа населба. Затоа и тој што продава си става висока цена.

Него мене ме чудат помалите градови.. Куманово 1500 евра квадрат?
Тебе барем ти е јасна математиката :D Некам ни најмалце да омаловажам некого ама за Куманово не би дал ни 300е мкв, радо би Скопска Црна Гора би земал ако нишо друго барем тамо ке креват до прва на вредност

аааа добро во право си у Карпош е воздухот како на свабалд недопрен од човека и кога отворам да излуфтираш на најголемиот афродизијак измет од бела мечка ти мириса од надвор

Дали аеродром вреди толку секако дека не, дали Карпош вреди паааа ако те слушаат тебе и почнат да градат уште многу како што викаш дека има место набрзо ќе се тешиш бар бетонот у Карпош е понов
Цело Скопје воздухот е за нигде, е сеа споредено на општини Карпош е нијанса подобар од Аеродром а целокупно Карпош е 2-3 класи над..Лично јас имам и стан во Центар и куќа во една од Скопскиве периферии така да шо ке прает во Карпош или било каде низ СК ама ич уше ме ми чует, се дури си чутите а се јачате на ФБ ке си терет со замисленото..Е сеа не свакам, сакаш да ми кажиш дека Аеродром е подобро од Каршош ли ?? Или па дека ова провинцијава не требит да гледат низ Центар, Каршош ? Не ти ги разбирам фрустрацивее...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom