Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.435
Поени од реакции
2.435
Eee кој неќе од камен :D Секако дека нема споредба со бекатонот, али затоа е и 30-40 евра. На куќа со голем двор, доста ќе фати.
калдрма 84 коцки на 1 м2 хаха па сега војводо удирај со дигитрончето и после ефтино било да се градит.......можам само да кажам дек цените од м2 за становите во охрид и скопје ке одат уште нагоре....додека моментално цените по м2 за куќите шо се на продажба се многу ефтини...

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.434
Поени од реакции
5.468
Чекајте бе, на толку згради низ Скопје зошто во равенка не ги ставате старите станови?

Некни запрајвме муабет со еден, му нуделе 1000€ /m2 за стан во зграда правена 1972-3?
Локација - Спроти Лептокарија наводно во реновирана зграда со тазе фасада и накнадно инсталиран лифт.

Незнам колку е реално нештото.... На локација каде квадрат во новоградба мислам се движи од 1600-1700 нагоре.
На 40 квадрати стан, тоа се малтене 30.000€ разлика. Колку ќе потрошиш за реновирање?!?

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.196
Поени од реакции
2.195
20240909_232522.jpg
ајде поволно станови на топ локација во урбан дел на скопјентсе. ако уплатите сега во тек на градба само за вас 2500€/м².
има трособни станови од 46м², сами сте на спрат , со лифт 0,5м ако сте послаби ќе ве збере.

Член од
12 август 2024
Мислења
178
Поени од реакции
439
Чекајте бе, на толку згради низ Скопје зошто во равенка не ги ставате старите станови?

Некни запрајвме муабет со еден, му нуделе 1000€ /m2 за стан во зграда правена 1972-3?
Локација - Спроти Лептокарија наводно во реновирана зграда со тазе фасада и накнадно инсталиран лифт.

Незнам колку е реално нештото.... На локација каде квадрат во новоградба мислам се движи од 1600-1700 нагоре.
На 40 квадрати стан, тоа се малтене 30.000€ разлика. Колку ќе потрошиш за реновирање?!?
Спрема лептокарија, таа локација не наоѓаш 1 600 - 1 700 евра новоградба. Ако најдеш такво нешто сподели тука.

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
калдрма 84 коцки на 1 м2 хаха па сега војводо удирај со дигитрончето и после ефтино било да се градит.......можам само да кажам дек цените од м2 за становите во охрид и скопје ке одат уште нагоре....додека моментално цените по м2 за куќите шо се на продажба се многу ефтини...
Не не не трајче од стокомак со 30,000 платс задлужува 80 квадрати стан во центар на Скопје со зидови од кршен камен. Во Охрид поглед на вода со 2 парлинг места за 30,000 евра.

него убаво е што пола членови на форумов живеат во странство и пошто неможе таму да купат мелат како добро е под кирија да се живее.
Ситуацијата е иста, купуваш кајшто имаш пари не кајшто сакаш такс е низ цел свет.
Автоматски споено мислење:

Ако не ти се свиѓаат цените купи земја и изгради зграда. После продавај ги истите за поефтино. Добар бизнис модел.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822

Член од
22 декември 2018
Мислења
490
Поени од реакции
687
Не не не трајче од стокомак со 30,000 платс задлужува 80 квадрати стан во центар на Скопје со зидови од кршен камен. Во Охрид поглед на вода со 2 парлинг места за 30,000 евра.

него убаво е што пола членови на форумов живеат во странство и пошто неможе таму да купат мелат како добро е под кирија да се живее.
Ситуацијата е иста, купуваш кајшто имаш пари не кајшто сакаш такс е низ цел свет.
Автоматски споено мислење:

Ако не ти се свиѓаат цените купи земја и изгради зграда. После продавај ги истите за поефтино. Добар бизнис модел.
Ами Трајче од стокомак ако не може стан во центар, зошто Алмир од Кипер може Чаир да си направи куќа и пак да биде во Центар?

Член од
29 март 2024
Мислења
435
Поени од реакции
837
Ами Трајче од стокомак ако не може стан во центар, зошто Алмир од Кипер може Чаир да си направи куќа и пак да биде во Центар?
John sto raboti vo Kmart moze li da kupi stan od svojata plata vo New York???

Ili Brandon od London?

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.825
Поени од реакции
36.860
Чекај како вратена? Јас ти пракам цена на бетон и бетонски материјали ти ми викаш све е исто?

кога последен пат имаш реновирано во Македонија и кога имаш пред 10 години?
Очигледно лупаш на памет тези.
Само работната рака е најмалку дуплирана ако не и триплирана.

Јас имам и другари што ме прашуваат моментално за истите работи што ги реновирав цените се x3.

Ако за тебе е скапо 2,000 и за секој просечен србин е скапо 7,000 од квадрат београд на води. Имаш на огласи поефтини населби во Ск, незнам зошто сите мислите дека заслужувате стан во центар за мала цена?

тоа е исто како ка да сакам куќа во Мајами за 100,000 долари

ако мислиш дека има градежни мафијаши куписи сам земја и сам гради види колку е скапо па после мели на форумов.
Другарче реновираше купатило пред две години, веќе цените кога почнаа да растат. Сеа сака да го праи купатилото кај неговите дома и го викна истиов мајстор. Му вика цена како тоа кај тебе + 30%. Јас кујната ја правев пред две и пол години, сега да ја правам ќе ме фати бар 30% повеќе ако не и више. Материјалите ги гледав во Новомак за нешто да правам по дома, и убаво се скокнати во споредба со кога ја правев кујната. Сега и стар стан земање е зезнато, зашто ќе се ебаваш две години со мајстори и све е поскапено.

А за градежните работници, нив ги нема. И да сакаат да ги платат, нема работници. Со среќа на тие што мислат дека ќе купат стан по цени ко пред 10 години.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.435
Поени од реакции
2.435
Во Охрид Во Јули Издадени 15 Одобренија За Градба --161 стан, најмногу во мкд

Член од
24 април 2008
Мислења
10.934
Поени од реакции
12.331
Другарче реновираше купатило пред две години, веќе цените кога почнаа да растат. Сеа сака да го праи купатилото кај неговите дома и го викна истиов мајстор. Му вика цена како тоа кај тебе + 30%. Јас кујната ја правев пред две и пол години, сега да ја правам ќе ме фати бар 30% повеќе ако не и више. Материјалите ги гледав во Новомак за нешто да правам по дома, и убаво се скокнати во споредба со кога ја правев кујната. Сега и стар стан земање е зезнато, зашто ќе се ебаваш две години со мајстори и све е поскапено.

А за градежните работници, нив ги нема. И да сакаат да ги платат, нема работници. Со среќа на тие што мислат дека ќе купат стан по цени ко пред 10 години.
Не знаете ти и другарчето твое да се ценкате.

На крајот од 2020 година кога штотуку почнавме да земаме здив после карантините и останатите пЛандемиски гнасотилаци кои ни ги приредуваше државата таа година, ангажиравме молер за 100 евра работна рака за кујна, дневна соба, спална и два ходника - во пракса над половина од 90 квадрати стан, другите две спални и последниот ходник ги молерисавме наредната 2021 година.

Типот сакаше да глуми бизнисмен велејќи дека пЛандемијата ги кренала цените и бараше 100 евра работна рака за една просторија, кога ние му рековме 50 евра за една просторија на крајот прифати 100 евра работна рака за половина стан, со материјали кои ние ги обезбедивме однапред се разбира.

И малку повеќе му ги расипавме плановите за брза и лесна работа со Бекамент - омилената кал наречена поликолор на повеќето молери кои повеќе сакаат брза и лесна пара отколку квалитетно завршена работа, бидејќи Бекаментот лесно се лепи и покрива со едно нанесување - наместо таа кал му донесовме вистински хрватски поликолор, не го помнам името, но помнам дека му се крена косата кога откри дека сепак ќе треба да си ги заработи тие 100 евра работна рака.

Не велам дека типот сака брза и лесна пара, но самиот факт дека се обиде да се прави господин бизнисмен говори дека очекуваше брза и лесна пара.

Кога мајсторот ти глуми бизнисмен, треба веднаш од самиот почеток да му ги поткастриш грабливите канџи за пари: тој ти вели иста цена како кај тебе + 30%, ти кажи му 50% помалку од цената кај тебе, на крајот ќе му прифатиш цена 10% помалку од цената кај тебе и ниту денар повеќе.

За волја на вистината, ова не е прв пат кај мене дома да си имаме работа со мајстори кои сакаат да глумат господа бизнисмени, пред 22 (ДВАЕСЕТ И ДВЕ) години во 2002 година реновиравме и кујна и тоалет и бања, плочкарот сакаше да мудрува велејќи дека ќе имало многу работа, почнувајќи со вадењето на старите плочки, истото попладне ние самите ги извадивме плочките и му подготвивме терен за работа, наредниот ден се фати за лицето кога откри дека дошло време да си ја заработи платата.

Секако дека има работа и секако дека има работници, за пофалба е тоа што сакаат да бидат добро платени, но тоа треба да го бараат од работодавачите со пари, а не од обичните смртници кои половина град го превртуваат во потрага по добар мајстор за една просторија од типот на тоалет, бања или кујна.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Граџаните се најлесни за дерење, не знаат ни да окречат, а камо ли чешма да сменат или гумици некои.
smeski ke ti popusta majstor sto te ima za jajca zasto ednas u 10 godini renoviras... se znae na kogo oni popustaat na cena, sigurno nema na nekoj sto ima 150 kvadrati za krecenje.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
^^ Не се цените на матријали толку кренати, се ама ништо вон здрав памет. Јас реновирам во моментов и најголем проблем се мајсториве ти даваат цени на рамниште од Монако, за 8мкв само плочки лепење со мој матријал батето ми побара 1800е :ROFLMAO: небаре со сваровски кристали ке ги лепит притом бате шо мајстор му е втора работа, онда идет епа извини друже за тие пари јас и другар ке ги местиме па макар си ебале мајката после година дена :icon_mrgr:
Нема конкуренција, затоа е ваква ситуацијата, а што е најжално, сите се мајстори како од приказната со Колозов и волците. Секој што фаќа тесла в рака, се прави мајстор. Ти гарантирам, ако изгледаш на Јутјуб и си земеш алат, сам ќе ги наредиш подобро од овие курајберите, плус алатот ќе ти остане за во иднина.

Јас имам нешто поголемо за реновирање, прашав луѓе што ги познавам (едниот роднина, другиот школски), а тие ми излегоа со цени како да сум ги викнал да работат во Швајцарија, плус да сум им плател во кеш. Ги натерав моите да се јават во поголема фирма, им дале дури и подобра понуда, и тоа се да оди на фактура. Ем шуто, ем боде, абе од инает и двојно да е поскапо ќе ја дадам работата на фирма, ама на овие неписмените аљабаци не им давам ни денар.

Kajgana Shop

На врв Bottom