Без сомнение. Но калориите покрај квантитет имаат и квалитет. Внесувањето карбохидрати е значајно во многу мала мера како појдовна точка за продукција на глукоза која е гориво за мозокот. Но се остало е беспотребен внес на шеќери.
Не знам колку шеќерите даваат енергија и до која мера. Јас сум стриктно на Аткинс исхрана поради животнозагрозувачкиот синдром кој ме претвори во руина и не само што загубив 36кг успеав да нивото на енергија го доведам неочекувано високо. Не за брашното, не за шеќерите, не за скробот едино не успеав да се оттргнам од солта но тоа и не е така опасно.
Бројот на мртви од последица на внес на шеќери, дали е тоа поради комбинација со друга храна или само по себе е екстремно висок во светот заедно со сите медицински проблеми кои ги носи дебелината.
Во САД 2/3 од население се дебели, милиони се морбидно дебели со една нога во гроб. Некаде по ТВ наидов на ријалити шоу со две сестри кои имаа по 1000 фунти (454кг) тежина!
Интересно но најдебела земја била Сауди Арабија, земја дембелија
Сепак можеме да заклучиме дека се работи за злоупотреба на храна па према тоа и шеќери. Контролираниот внес и дисциплината дозволува повремено јадење чоколади и сладолед и во тоа нема ништо лошо.
Слично е и со наркотиците. Повремена употреба со целосна свест за ризикот е нешто прекрасно, нешто кое го воздигнува духот човеков до една нова височина од која гледа надолу кон луѓето кои немаат такви искуства со чувство дека тие луѓе не знаат што пропуштаат.