- Член од
- 28 август 2013
- Мислења
- 4.362
- Поени од реакции
- 13.272
Веројатно немаат млеко од бадеми...Па кажи нешто конкретно, зошто ги хејташ?
Веројатно немаат млеко од бадеми...Па кажи нешто конкретно, зошто ги хејташ?
Го имавме ова дискутирано и претходно по темава. Во ваква економија секој живее со тоа што го има, за помали бизниси и стартапи проблемот се решава со no code/low code tools (ова додека се во фаза барање на инвеститори и тестирање на пазарот/идејата), автоматизација и интеграции веќе се помалку се прават од девелопери (zapier, make, power automate) ќе ги разбере секој со троа сенс за технологија, а веќе имаат илјадници плагини и интеграција со софтвери од разни индустрии, и како што спомна дечкото за мали бизниси не им ни треба веб страна, повеќе ќар ќе имаат со социјалните мрежи.
Замисли по некоја екстремно луда случајност (edge case скроз), студент на финки отиде на некаква си студентска пракса во (лупам) FAANG, а немаат склопено соработка со нашава елитна институција.За дечките што бараат пракса, имајте во предвид дека од октомври ФИНКИ ќе признава пракса само од фирми со кои имаат потпишано меморандум за соработка.
Но тоа не е се'. Фирмата треба и да си плати за тоа, односно да купи некој од пакетите за партнерство што ги имаат дефинирано.Замисли по некоја екстремно луда случајност (edge case скроз), студент на финки отиде на некаква си студентска пракса во (лупам) FAANG, а немаат склопено соработка со нашава елитна институција.
Во тој случај, цитирам - доколку компанијата нема потпишано ваков меморандум, тогаш ФИНКИ не може да го издаде потребниот документ и пожелно е студентот да ја упати компанијата до деканатот на ФИНКИ за да се потпише меморандум за соработка. ПОЖЕЛНО Е
Какви пациенти човече, студент да ургира кај фирма да потпише документ за соработка (колку и да е бенигно).
Финки е лоповска организација што глуми некаков фактор.За дечките што бараат пракса, имајте во предвид дека од октомври ФИНКИ ќе признава пракса само од фирми со кои имаат потпишано меморандум за соработка.
До некаде и подобро да не одат во мали и несредени батал фирми. Мене најголемо каење ми е што отидов во таква на пракса. Од друга страна стварно нема смисла ова, а нема ни смисла да примаат толку студенти зашто индустријата стагнира, а они штанцаат програмери.Си нашле начин да прават плус пари. Големите фирми кои секако му донираат пари на факултетот (дали преку донација на компјутери, дали преку брендирани лаборатории и што ти не) ќе дадат уште некоја илјадарка плус годишно.
Е сеа проблем е за малите фирми, што имаат по 2-3 вработени. Сигурно нема да дадат 500 евра на ФИНКИ за да земат некој практикант и да го учат. На крајот ќе испадне дека ќе му ги скратат тие пари на практикантот, па наместо тој да ги земе тие 500 евра за 2-3 месеци, ќе ги земе ФИНКИ.
Единствено добро што ќе испадне од ова е да се присилат луѓето да одат на реална пракса. Се почесто ми се случува да сретнам луѓе што завршиле ФИНКИ а никогаш не отишле на пракса. Им викам како така бе, па нели е задолжително? Ми викаат ми средија во една фирма, не се ни појавив.
Е сеа треба да се постави и прашањето: Што ќе се случи ако некој не може да најде пракса? Може ли факултетот со вакви услови да му гарантира дека ќе му најде пракса?
И мала несредена фирма е подобро отколку да не одиш воопштоДо некаде и подобро да не одат во мали и несредени батал фирми. Мене најголемо каење ми е што отидов во таква на пракса. Од друга страна стварно нема смисла ова, а нема ни смисла да примаат толку студенти зашто индустријата стагнира, а они штанцаат програмери.
Па стапи во контакт со фирмата, сигурно некаде имаат во евиденција дека си бил на пракса кај нив, не може туку-така тоа.Сега читам за ова со праксава, јас имам обавено пракса пред повеќе од 5 години меѓутоа не зедов потпис тогаш и не сум во контакт веќе со таа фирма. Моментално имам само дипломска и ми стои работата со пракса несредена па доколку има некој тука да е во позиција да ми излезе во пресрет да ми даде потпис, да договориме некаква соработка дали во смисла на гостинско предавање неколку часови со нешто од мојата област за вашите колеги или некаков ангажман на проект remote.