Прваче маче! :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
Мислењата за детето на Миа Костова преместени тука. Не најдов посоодветна тема, ако некој најде нека стави линк, ќе ги префрлам таму.

Патем, мислам дека со 150 изостаноци (оправдани) се оди на советување и подоцна на испит. Дај боже да му ги пишуваат изостаноците, па слободно нека не го пушта на школо.
Oti opravdani ? Po koja logika bi bile tie opravdani, taka mu prdna na mama ? So treba za neopravdani togas, kako se steknuvat tie ?
Abe neka povtori godina i kraj na muabetot. Vgodina pak neka pocnuva vo oktomvri .

Член од
22 август 2022
Мислења
544
Поени од реакции
1.786
Првачето јас си се вратив порано дома првиот ден. Односно мојот прв ден а всушност беше втор ден. Првиот ден семејно бевме во друг град.

На првиот час учителката ни објасни како кога не ни е добро треба дома да одмориме во спротивно може да биде опасно за другите другарчиња, јас не сфатив дека мисли само на болест и после се скарав со едно девојче оти ми црташе во тетратката без прашање и моиве шок ги стрефи кога ме видоа ручек време. Јас им кажав што се десило и викам ама учителката ни рече дека ако не ни е добро мора дома да одмараме. Не мора да кажеш, се подразбира. Секако одма се јавија се извинија во мое име, после кај 4 то почнаа моите сериозна бубалица години.

Таа од статусот погоре ќе помисли човек кога одела на школо од двете страни мафтале со ладало слугите на Нефертити. На дрва се греевме на промаја се ладевме па луѓе излеговме.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.719
Поени од реакции
36.581
Oti opravdani ? Po koja logika bi bile tie opravdani, taka mu prdna na mama ? So treba za neopravdani togas, kako se steknuvat tie ?
Abe neka povtori godina i kraj na muabetot. Vgodina pak neka pocnuva vo oktomvri .
Не, не реков дека неговите треба да бидат оправдани, туку дека со 150 оправдани се оди на класен испит и родителите на советување. За неоправдани не знам како е, веројатно помалку треба.

Член од
22 август 2022
Мислења
544
Поени од реакции
1.786
Не, не реков дека неговите треба да бидат оправдани, туку дека со 150 оправдани се оди на класен испит и родителите на советување. За неоправдани не знам како е, веројатно помалку треба.
Памтам баражот беше 20 неоправдани... Ако добро паметам.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.431
Поени од реакции
3.505
Драа

Хаус мајсор у школу ни беше Ангелко сс моф на зуби и фаца му беше како Рошан од Доту.
Копаше на бабиндолску ракију.

Сфак прозор што нешто не функционираше он ке му лупнеше две три шајке и решен проблем.

Цела школа немаше ебан прозор што се отфара.Сфе заковано сс шајку.

Како вакумирани кикирики бесмо.

Златни девеести.
Како истиот да ни бил хаусмајстор. Овој кај нас Зоки се викаше и главна мајсторија му беше ковање шајки. Што и да не чинеше шајката. Во училницата од прво до 4то што ни беше, на крај само 1 прозор се отвараше од 2 ѕида цели прозори.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.719
Поени од реакции
36.581
Abe neka povtori godina i kraj na muabetot.
За жал такво нешто - повторување година, во денешно време нема. Ама да функционираат институциите, во ваков случај ако докажат дека намерно не го пуштала во школо би требало да и го одземат родителското право, па после нека квичи по фејсбук колку сака.
Памтам баражот беше 20 неоправдани... Ако добро паметам.
Може, не знам. Ама проблемот е што и да отсуствуваат децата наставниците не ги запишуваат ко порано, само за да не одат на испит после.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.016
Поени од реакции
83.410
Првиот ден буквално, у школо учителката ни рече - Сега ќе ви дадам да читате, да видам кој колку знае да чита и ќе ве оценам. Но, да знаете дека сега ќе ви ставам четворки, на тие што знаат да читаат, пошто не можете сеуште да читате за петка на ваша возраст. Дома да ги покажете оценките и родителите да ви се потпишат.

Читаме тие што дигнавме рака дека знаеме да читаме и кога не ислуша им рече на сите дека сепак само на мене ќе ми стави петка пошто сум ја изненадил. Пошто ја читав книги пред да тргнам у школо и на латиница и на српски. И си отидов дома и уопште не им ни кажав на родителите. Да, ме прашаа - како у школо прв ден, реков добро и толку.

Утре дента ме извади на табла учителката за да покаже како не треба да се понашаш со школските обврски и ми ја избриша петката. После им кажав на моите.

И така некако ми пројде цело школување.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.719
Поени од реакции
36.581
Ајде вака да гледаме на работите, од друга перспектива - да, во право се мамичките, треба да се климатизирани училниците, сепак во 21 век живееме и не би требало да споредуваме со наше време, треба да одиме напред...

Но, во држава во која се останато оди назад, да ти е најважно најмалку неопходното, е во најмала рака срамота!
1. Учениците уште немаат учебници.
2. За тетратки и прибор за едно дете, и при тоа го бирав најпристапното по цена, завчера дадов 2 800 денари. Постојат родители со социјална помош или пензии кои не можат да си ги дозволат тие 2 800 денари, а нели секое дете има право на еднаквост и образование. И образованието кај нас треба да е бесплатно.
3. Секоја година им ги менуваат програмите, па учениците се експериментални глувчиња.
4. Училиштата бараат од родителите да купат А4 хартија, хамери, тонери, па дури и креди и фломастери и сличен прибор зашто општините ни тоа не им го даваат.
5. Лани за училиштето каде учи син ми дониравме пари со кои се купија 2 телевизори и 2 училници опремија со ТВ. Значи училиштата немаат пари за телевизор, а не па паметни табли кои според последната реформа на образованието на Царовска беа задолжителни.
6. Знам 2 случаи во 2 различни училишта каде наставниците им даваат на децата стари лектири, кои веќе не се во програма зашто библиотеките не се снабдени со новите лектири. Во училиштето на син ми 2 години секое дете донира по 1 лектира на библиотеката за да се направи фонд од кој ќе може да читаат идните генерации.

Значи со други зборови: ние немаме за леб, она бара кавијар! Срамота е да помисли и да пише такво нешто кога во државава дечиња мораат да одат во училишта каде крововите течат, ѕидовите се испукани и буквално немаат топка за фудбал, а она се жали зошто немало клима.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.261
Прегледај го приврзокот 428497

:popce: Госпожа, ако е жешко и во Октомври, слободно во Ноември пуштете го детето во школо...и зимскиот одмор до Март продолжете си го. Па уште и 1.8к лајкови има :popce:
Нашиве тука у август почињаат па еве ги живи се не се сварени фала богу.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Ајде вака да гледаме на работите, од друга перспектива - да, во право се мамичките, треба да се климатизирани училниците, сепак во 21 век живееме и не би требало да споредуваме со наше време, треба да одиме напред...

Но, во држава во која се останато оди назад, да ти е најважно најмалку неопходното, е во најмала рака срамота!
1. Учениците уште немаат учебници.
2. За тетратки и прибор за едно дете, и при тоа го бирав најпристапното по цена, завчера дадов 2 800 денари. Постојат родители со социјална помош или пензии кои не можат да си ги дозволат тие 2 800 денари, а нели секое дете има право на еднаквост и образование. И образованието кај нас треба да е бесплатно.
3. Секоја година им ги менуваат програмите, па учениците се експериментални глувчиња.
4. Училиштата бараат од родителите да купат А4 хартија, хамери, тонери, па дури и креди и фломастери и сличен прибор зашто општините ни тоа не им го даваат.
5. Лани за училиштето каде учи син ми дониравме пари со кои се купија 2 телевизори и 2 училници опремија со ТВ. Значи училиштата немаат пари за телевизор, а не па паметни табли кои според последната реформа на образованието на Царовска беа задолжителни.
6. Знам 2 случаи во 2 различни училишта каде наставниците им даваат на децата стари лектири, кои веќе не се во програма зашто библиотеките не се снабдени со новите лектири. Во училиштето на син ми 2 години секое дете донира по 1 лектира на библиотеката за да се направи фонд од кој ќе може да читаат идните генерации.

Значи со други зборови: ние немаме за леб, она бара кавијар! Срамота е да помисли и да пише такво нешто кога во државава дечиња мораат да одат во училишта каде крововите течат, ѕидовите се испукани и буквално немаат топка за фудбал, а она се жали зошто немало клима.
Ама нејзиното дете е крем де ла крем, нели во најново школо учи, откај она да знае дека другите деца ни книги немаат, сапун во тоалет дали има или други уште побитни работи од таа климата што ќе им треба едвај месец дена во годината.

Збориме за луѓе надвор од секаква реалност, ете и да смета жешкото ок, ама сега на одмор шетање да се курчиш дека ќе го носиш и да го вариш по плажи, колку треба да си скаран со логика?

Проблем е што вакви надвор од секојдневие, размазени и разгалени се гласни во се, па ајде сега ќе се објаснуваме ние нормалните каква е стварно ситуацијата. Затоа никој од тутурутките инфлуенсерски не следам пример, ништо паметно не можеш да начекаш, а можно е само да се изнервираш од нивните бисери.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.019
Дечки, ова не е victim support group па да мислите вашите исповеди нема да бидат осудувани. Некако многу гордо се присеќате што наместо некој да ве научил нешто истурал фрустрации врз вас, деца, со насилство. Ако ние сме биле тепани, наместо да имате емпатија околу тоа вие го сметате како иницирање во машкоста, гордо, посакувајќи истото да го поминат новите генерации. Ако имате трауми ве молам разговарајте со стручни лица и не пропагирајте мочковците кои завршија филолошки годиниве и немаат ни грам интегритет ниту знаење да оформат личност, да продолжат да ни ги тепаат децата во име на некоја југоносталгична традиција.

Ќе ја хејтаме Миа, Маја, Марија посебно подолу, но немојте носталгично да романтизирате насилство како корективни мерки поради немање способност да создаде некој авторитет органски. Сум пиел и јас врели уште во второ од нестабилни учителки, во шесто професорката по математика ми скрши од грб од големите дрвени ленири со кои цртаме на табла со креда поради talking back, во втора средно на првиот училишен ден буквално добив забелешки од првите два часа со тоа што на третиот кој беше секогаш класен бев избркан дома од класната и не можев да се вратам освен со родител да се потпише опомена пред исклучување, во четврта повторив година поради неприфаќање тиранија од огорчени старци со што мораше да ја завршам вонредно во лето за да едвај упишам факс. Итн.

Па кога ќе ми каже некој дека ќотекот помагал, еве они самите биле тепани па израснале во примерни граѓани во општеството а не снегулки е ништо друго освен Стокхолм синдром, уште една жртва што го романтизира насилникот и мисли дека тоа што го правил е за нивно добро.

Ве молам повелете:

Stockholm Syndrome Symptoms

Affection for or attachment to the abuser.

Attempting to help the abuser.

Distrust of or anger toward those trying to extract them from the situation.

Rationalizing abuse.

Perceiving basic dignity as kindness.

Feeling powerless.

другите деца ни книги немаат, сапун во тоалет дали има или други уште побитни работи од таа климата што ќе им треба едвај месец дена во годината.

и да смета жешкото ок, ама сега на одмор шетање да се курчиш дека ќе го носиш и да го вариш по плажи, колку треба да си скаран со логика?
Не треба да релативизираш дека не треба да им е удобно и пријтно на деца кои одат да се развиваат само оти постоеле деца кои немале книги, ако не и ужинка да не им даваме оти уште има гладни деца во светот? Или тоа што ние учевме со најлон прозори да не ни е гајле ако било жешко еден цел месец или една недела немало парно, па за два три бронко случаи ли да дискутираме? Жешко било а на плажа не ли им било на Миа да ги носи хахаха па зошто бе Маја идеме на плажа? Да се разладеме, да собориме темтература или за миг помисли дека се иде само за курч и заборави на вистинската причина? :pos:

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
Случајно гледам што е муабетов со типкава ...
Е сега, дека треба да има клима уреди и дека самите школи треба да бидат енергетски ефикасни, со фасади, топлотни изолации, вентилација, со доволно прозори и тн и тн, тоа стои.
И факт е дека државава мора да им го овозможи ова. Ама прво мора да биде обезбеден прибор, опрема и тн итн, можеби компјутери и тн и тн. Климата е да речам терцијарен проблем во основно/средно образование.

Но, она што боде во очи е тоа како, на кој начин и со каков тон се дрзува дотичнава тоа да го објавува. Прво, тоналитетот, конотацијата и се останато и вриштат на елитизам, до степен на тежок detachment од состојбата на обичното и просечно македонско семејство со дете во основно/средно.
Второ, девојкава има некаква дијагноза, deep rooted траума, облик на социопатија и тешка и токсична нарцисоидност и егоцентризам. Од километар се гледа.
Сепак за третман на таквата состојба ќе мора некој голем in depth експерт да ја третира, бидејќи со таквите ко нејзе инфлуенсерчиња психолози македонски тешко дека ќе има прав напредок. Верувам дека има некои си сесии со таков професионалец, меѓутоа и тоа и иде како што и е идентитетот - површен.

Одвратна и антипатична особа за 1, 970, 000 македонци кои не и се следбеници. Такво фалење и возвишување на своја сметка, тоа само еден психотичен нарцисоиден егоманијак може да го прави.
Штета што таквите како неа токсични особи имаат платформа и имаат глас во ова општество. Штета што многу девојки и жени се угледуваат на дотичнава.

Само уште еден одраз на трулоста на нашето општество е токму она. Површна, нарцисоидна, "moral highground", virtue signaling особа која што мисли дека ако јавно "лае" дека има севишно господово право да се смета себе си за најдобрата, најкомпетентна и најпаметна во овие 25000 квадратни километри. Хк, пу!

Капак на се, разведена е ?
Ако е разведена, наместо да се замара за површни работи како клима во школо, нека се запраша каков и е нејзе односот со таткото на детето, каков е односот на таткото со тоа дете... Дали воопшто тоа дете има татко или го родила синот преку донор не знам ? Каков импакт има врз психофизичкиот развој на детето фактот што расте без татко ?
Ама зашто би за тоа да збори она, пуна его и нарцисоидна, ОНА МОЖЕ СЕ САМА, контра сите, пркосна инфлуенсерка таа. Girl pride, woman power!
Не сакам ни да влагам во тие води, ми е гајле, но еден скрол низ постовите нејзини и се што "креира" како content creator е доволно за да се направи горе-долу адекватен психолошки профил.

Kajgana Shop

На врв Bottom