Каде се иселивте и како?

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
А за каква дружба и муабет во Македонија праиме муабет?

Идење на бесцелно кафе во досадните и све едни исти кафичи, праење бош муабет и зјапање у телефон?
За идење у кафана кај што ќе пиеш, ќе јадеш скара и ќе ги праиш истите бош муабети и пак ќе зјапаш у телефон?
За идење у диско да гледаш пренашмркани тинејџери и разголестрени девојчиња без памет, со тоа сељачката музика што е актуелна и да пазиш да не погледнеш погрешно некој нашмрканко па не дај боже да изедеш флаша у стомак или нож.

Апсолутно ништо интересно нема у Македонија, ова погоре е 90% од секојдневиоето на еден просечен северно македонец.

Лесно е да дојдеш од странство да се испукаш тука еден месец со другарите и со шемите што сте ги праеле порано, да се пијанчиш по кафани, викенд два у Охрид, натака навака, ќе ги прочастиш хиенчињата околу тебе и ќе си се вратиш Горе и си викаш еххххх Македонијо слободо, птицо распеана, цвету расцутен, сонце мое сјајно, античко.
Мрш бе :icon_mrgr:
Да брат ама забораваш дека 90% од луѓето овде уживаат во тоа што тебе ти е монотоно веќе - кафица, исто јадење и пиење, зјапање у телефон и оговарање. Тоа им е комфорот.90% од луѓето овде испозабегаа во време кога им беше лимитиран тој "луксуз" (корона), сите полудеа тоталка.
Проблем им беше што после 11 навечер не можеа да се движат, им се висело по кафани. Они немаат ништо против што им забрануваат движење и слобода, ама кога стана збор за затварање кафани и кафичи - недај боже.
Како сакаат луѓето да има гужви по улиците низ западниот свет и по ресторани кога кај добар дел од нив нашево седење/дремење по кафана не се преферира. Доколку преферираат висење по локали, не го прават тоа сигурно ко кај нас 4 саати просечно, туку вечера со една пијачка, јадат сите и за 2 саати се празни ресторан. Верувам дека и голем дел од популацијата е на настани, дали музеи артови, спортски настани, концерти, театарски претстави, кинотеки ова она. Пошто кај нас тоа е вистинска реткост.
Кај нас, пошто такви сме ко што сме единствена опција за "искачање и социјализирање" се кафани, кафичи и дискотеки. Не се најадоа и напија луѓево после декади дремење во кафани 3 пати неделно минимум.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
Владе долго време си на форумот, можам јас и сликовито да ти нацртам ако сакаш само ќе се љути пекарот од виена, ќе вика пак дека е курчење
Da be kano, okapavme tuka za dovolno da me znajs deka me zabole mene koj sto pravi vo privatniot zivot. Forum e ova, sekoj si pravi filmovi kakvi sto saka ili bi sakal da gi pravi. Znam da pecnam ali poke onaka za cesit otkolku seriozno. Realno so mene mi menva vo zivotot Ti ili bilo koj drug sto pravite ili kako si go vrvite vremeto. Ne ke si go merime. 100 ljuge, 100 tabieti. Nekoj mu e film da odi po muzei, na nekoj da gleda stari gradbi ili da odi na koncerti. Mene licno ne mi praj to film taka da.... Jas rado bi sedel so ubaj ljuge pred nekoja koperacija so posebna i vegeta i vervaj nisto nema da mi fali. Ne e bitno kaj si tuku so koj. Sam samo na mocanje se odi.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Да брат ама забораваш дека 90% од луѓето овде уживаат во тоа што тебе ти е монотоно веќе - кафица, исто јадење и пиење, зјапање у телефон и оговарање. Тоа им е комфорот.90% од луѓето овде испозабегаа во време кога им беше лимитиран тој "луксуз" (корона), сите полудеа тоталка.
Проблем им беше што после 11 навечер не можеа да се движат, им се висело по кафани. Они немаат ништо против што им забрануваат движење и слобода, ама кога стана збор за затварање кафани и кафичи - недај боже.
Како сакаат луѓето да има гужви по улиците низ западниот свет и по ресторани кога кај добар дел од нив нашево седење/дремење по кафана не се преферира. Доколку преферираат висење по локали, не го прават тоа сигурно ко кај нас 4 саати просечно, туку вечера со една пијачка, јадат сите и за 2 саати се празни ресторан. Верувам дека и голем дел од популацијата е на настани, дали музеи артови, спортски настани, концерти, театарски претстави, кинотеки ова она. Пошто кај нас тоа е вистинска реткост.
Кај нас, пошто такви сме ко што сме единствена опција за "искачање и социјализирање" се кафани, кафичи и дискотеки.
извини брат ама еве ќе го искоментирам болдираниот дел, значи тие во западниот свет не го прават ни 2 сати, туку за 1 сат, одиш во некој мочан ресторан и за 45 минути очекуваат од тебе за тие 45 минути да порачаш, јадеш, се напиеш и да станеш, значи уште не си дојал, ти доаѓа некоја глупа или глуп келнер и те прашува дали си завршил, ја гледаш и си викаш "дај бе остај ме да дојадам матер ви ебам ненормална", ебати вечерата таква, подобро дома ќе јадам, па нели излегвиме да се видиме не само да јадеме и да бегаме дома.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Верувам дека и голем дел од популацијата е на настани, дали музеи артови, спортски настани, концерти, театарски претстави, кинотеки ова она. Пошто кај нас тоа е вистинска реткост.
Кај нас, пошто такви сме ко што сме единствена опција за "искачање и социјализирање" се кафани, кафичи и дискотеки. Не се најадоа и напија луѓево после декади дремење во кафани 3 пати неделно минимум.
Е ова сакав да го кажам. Кај нас не постојат вакви опции и единствена дружба и социјализација се примерите што ги спомнавме погоре.
Нема настани, нема ништо, нема каде да отидеш. Во странство ако ништо друго барем постојат вакви опции да можеш и сам да отидеш у кино, на фудбал, на ракомет, на некој концертен настан и слично.
Јас верувам дека да си купиш сезонска карта за фудбал или ракомет и да идеш секој викенд на стадион дека ќе си најдеш многу подобра дружба и пријатели отколку ова лудување овде кај нас.
Нормално бе дека германецот нема да сака да безделничи у кафич у 3 саат на пладне у среда ебате.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
Е ова сакав да го кажам. Кај нас не постојат вакви опции и единствена дружба и социјализација се примерите што ги спомнавме погоре.
Нема настани, нема ништо, нема каде да отидеш. Во странство ако ништо друго барем постојат вакви опции да можеш и сам да отидеш у кино, на фудбал, на ракомет, на некој концертен настан и слично.
Јас верувам дека да си купиш сезонска карта за фудбал или ракомет и да идеш секој викенд на стадион дека ќе си најдеш многу подобра дружба и пријатели отколку ова лудување овде кај нас.
Нормално бе дека германецот нема да сака да безделничи у кафич у 3 саат на пладне у среда ебате.
Oti be da ne mozes sam da odis vo kino, vo kafic ili soznam na fudbal?
Ke te vrati nekoj ?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Da be kano, okapavme tuka za dovolno da me znajs deka me zabole mene koj sto pravi vo privatniot zivot. Forum e ova, sekoj si pravi filmovi kakvi sto saka ili bi sakal da gi pravi. Znam da pecnam ali poke onaka za cesit otkolku seriozno. Realno so mene mi menva vo zivotot Ti ili bilo koj drug sto pravite ili kako si go vrvite vremeto. Ne ke si go merime. 100 ljuge, 100 tabieti. Nekoj mu e film da odi po muzei, na nekoj da gleda stari gradbi ili da odi na koncerti. Mene licno ne mi praj to film taka da.... Jas rado bi sedel so ubaj ljuge pred nekoja koperacija so posebna i vegeta i vervaj nisto nema da mi fali. Ne e bitno kaj si tuku so koj. Sam samo na mocanje se odi.
znam vlade, zatoa prestanav da se raspravam so tebe na temata za ohrid. imame dijametralno sprotivno mislenje za toa kako i kade treba da go trosime naseto vreme i pari... se slagame za cvarkite i pastramajlijata taka da kafana mozda bi mozelo ali i toa ke treba da e birtija nekoja normalno ne vo ohrid :pos:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
еве одиш ти во странство како што викаме во некое село во Германија како што повеќето одат и ти ќе одиш на кино, на фудбал, на ракомет, на некој концертен настан и слично, тој ти вика да паднеш нема кој да те крене ти овде фантазираш.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Po muabetot izleguva deka si vo MK. Ako e taka sto te drzi, najdi nekoja evropska metropola, odi zemi go zivotot vo svoj race.
Toa sto si nabrojal, da mozno e ako imas dovolno vreme i si izbral dobar grad ili barem region.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
znam vlade, zatoa prestanav da se raspravam so tebe na temata za ohrid. imame dijametralno sprotivno mislenje za toa kako i kade treba da go trosime naseto vreme i pari... se slagame za cvarkite i pastramajlijata taka da kafana mozda bi mozelo ali i toa ke treba da e birtija nekoja normalno ne vo ohrid :pos:
Realno za Ohrid poke gi nerviram otkolku so mi e gajle za cenite ili sto i da ima tamu. Interesni mi se kaj so ripat, ne deka ne znaat deka e dupka so ne vredi ni za tretina od cenata so ja barat, ali kako se veli selo moje lepse od Pariza. Ete sega cekam nekoj da kazi za Gradiste ali izgleda ni tie ne odat tamu :D .
P.s so podrazbiras ti pod birtija, to e mnogu bitno :cautious:

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Oti be da ne mozes sam da odis vo kino, vo kafic ili soznam na fudbal?
Ke te vrati nekoj ?
Не, ама нема кај да отидеш. Едно ебано кино иаме со 4 филма од кои 3 се глупи. Фудбал спорт морт и слични активности нема, тоа кафич и таква дневна шема реков дека ми е глупа и многу ретко ја практикувам. За другото немаме избор, може до сабајле да кружиме само.
Автоматски споено мислење:

еве одиш ти во странство како што викаме во некое село во Германија како што повеќето одат и ти ќе одиш на кино, на фудбал, на ракомет, на некој концертен настан и слично, тој ти вика да паднеш нема кој да те крене ти овде фантазираш.
Кај нас затоа еден куп ќе ти се стрчаат, пола од нив ќе те снимаат, пола ќе те распрашуваат кој си и што си, други ќе викаат остајте го се напил баталете го, трети ќе те одминат, четврти ќе те оговараат и слично.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Не знам Франкфурт, ама Минхен зимно време после 18:00 навечер само трамваи, автобуси и доставувачи по улица ќе најдеш.
Изгледа мене ме носеа само по тие осветлените улици :D

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Абе има полно и што се враќаат, двајца случаи знам од Германија кои се вратија сега последниве месеци, а на маж ми братучедка му со се деца и маж се врати од Австралија во Србија, во родното место, и сега ете тераат некако, демек не сакале ќеркиве да ги вакцинираат, а задолжително било во Аус, оди па разбери ги, мада тој маж и богат е на пари спие, па може да си дозволат да тераат живот и на Балкан:D

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
извини брат ама еве ќе го искоментирам болдираниот дел, значи тие во западниот свет не го прават ни 2 сати, туку за 1 сат, одиш во некој мочан ресторан и за 45 минути очекуваат од тебе за тие 45 минути да порачаш, јадеш, се напиеш и да станеш, значи уште не си дојал, ти доаѓа некоја глупа или глуп келнер и те прашува дали си завршил, ја гледаш и си викаш "дај бе остај ме да дојадам матер ви ебам ненормална", ебати вечерата таква, подобро дома ќе јадам, па нели излегвиме да се видиме не само да јадеме и да бегаме дома.
Верувам дека има и вакви случаеви, но ова сигурно не е секојдневие.
Сепак, најчесто, никој никаде не те брза...
Поентата ми е дека само во МКД просечен дневен престој на човек во кафеана/ресторан е 4+ саати.
Кај нас за доручек на пауза од работа луѓево се задржуваат по 1+ саат. Плус што се пијуцка ракиивче пивце.
Еве во Америка, доаѓаш да јадеш, 1.5 саати просечно, 1-2 пијачки уз ручек и тоа е тоа. Што имате да зборите со друштво и пријатели по 3-4 саати а не може да се каже во 1.5 саат, стварно не ми е јасно?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.515
Поени од реакции
28.992
Едноставно е, ако сакаш да имаш добар живот мора да се прилагодиш и на средината во која живееш иначе само си го губиш времето а реално тоа е најскапо.
Ова е најголем проблем кај сите што заминале во странство. Убаво го долови и Џонтра муабетот.
Отидени во нова средина, со различна култура, различен начин на живот, луѓе каде што се израснати 180 степени обратно од тоа што сме ние, и он очекува да најде Германец/Норвежанец или небитно да му пие кафе у 3 на пладне во работна недела.

У кафана кај нас се оди да се напраиш стока, да убиеш се у тебе што постои од алкохол и јадење и сабајле да станеш у 10 и да идеш кафе да пиеш негде на сред улица за да бидеш виден.

Без да навредам никого ама луѓето сакаат да живеат во Германија, на Македонски начин со нивна плата. Чекај бе малку, не функционираат така работите. Тоа што го исполнува просечниот Македонец, е одбивно за нив таму и обратно. У кафана овде се седнува само за бизнис зделки. Коа ќе сум кажел да мезиме се чудат, нема тоа седни у 7 у кафана и јади до 12.

Скроз е океј ако ти фали друштво и се осеќаш сам, сепак си напуштил се што ти е познато и си заминал во средина каде што никој не те знае и се ти е ново. Ама многу е погрешно да очекуваш да биде исто како во Македонија. Македонските работи во Македонија, во Германија или каде и да си ќе се прилагодиш на тамошната култура.

На многу гледам тука педерски работи им се музеи и театри па го спомнуваат Византиецот, апла се гледа љубомората кај некои ама јебига таков народ сме. Во било кое време би одбрал театар, музеј, концер, кино, шетање у природа, опера, џез мез, и многу други работи отколку да седам на кафе и да ги правам истите муабети секој ден.

Интроверти, екстроверти, во било која нормална држава каде што сте отидени има милион начини да стекнеш друштво и да се социјализираш, од вас зависи дали ќе се смените или ќе си останете од тие "brat ima pari, ama ne e ko Makedonija be".

Сакам да кажам, ако сте решиле да заминете во странство, не треба да ви биде само ради парите. Треба да сте спремни дека треба да си го смените начинот на живеење. На некои ќе им успее и ќе си имаат среќен живот, на некои не и ќе се вратат. И двата случаи се океј, ама главното е дека треба да имате малку поширок хоризонт и да се потрудите да се интегрирате во општеството, во спротивно сте само модерен шип%тар.

Kajgana Shop

На врв Bottom