Каде се иселивте и како?

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.780
Излагање со или без партнерот нема врска со селење! Назад на темата :)
Автоматски споено мислење:

П.С. Каде тоа не работеле сендвичари навечер? :D

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Швајцарија, али исто беше и во Германија.
Ова претпоставувам во помали места, бидејќи во градови од типот на Минхен и Франкфурт имам поинакво сеќавање.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Ова претпоставувам во помали места, бидејќи во градови од типот на Минхен и Франкфурт имам поинакво сеќавање.
Највероватно е во помалите места, нормално е дека во поголемите места не би требало да биде така, ама па таму социјалниот живот кошта пари брат, а овие што се тазe избегани ако тераат социјален живот во поголеми градој ќе немаат за леб, затоа како што кажа @Del Boy се собираат на некој тераси и пијат лименки.
Јас што знам луѓе што заминале последниве години, сите ги гледам населени во некој градчиња по 30-50, евентуално 100к население.

Последно уредено:

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Швајцарија, али исто беше и во Германија.
Во Швајцарија имаш McDonald's ти работи до 11 навечер.;)
Автоматски споено мислење:

Druze ti izgleda go imas zaboraveno prvoto osnovno i zlatno pravilo koga se raboti za zenite na forumot a i opsto generalno po socijalni mrezi. Znaci toa sto pisat deka pravat, toa sto stvarno pravat i toa sto sakaat da go pravat nikogas ne e edna te ista rabota. Nikogas !!!
Ме изнасмеа да не пукниш:pos:

Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.399
Поени од реакции
9.023
Во Швајцарија имаш McDonald's ти работи до 11 навечер.;)
Јас мислам дека нему поентата друга му беше а ти или не ја фати или не сакаш да фатиш намерно.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Јас мислам дека нему поентата друга му беше а ти или не ја фати или не сакаш да фатиш намерно.
Ја сфатив поентата де, немало дружење таму на запад, колку во мк само што тоа е сепак субјективно.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
@kano ти си друга фирма, чим средно си завршил во странство значи од мал си отиден таму. Си прифатил и менталитет, навики, обичаи и се. Јас никојпат нема да го прифатам тој начин на функционирање.

Да бе да, еве сега си дојдов од дрогирање и ќе спијам до 3. Да се собере цела дрога од големите градови низ Европа и да се се истури од авиони цела недела ќе врне снег.

Не заебавај еден ебен донерџија не работи после 22:00 саат. Да паднеш недај Боже тек наредниот ден во 5 сабајле ќе те најдат кога одат луѓето на работа. Кај нас е далеку повеќе раздвижено и некако има подобра атмосфера. Еве денес е работен ден па сношти се беше фул. И млади и стари, и фамилии со деца, низ центарот раздвижено музика од секоја страна луѓе се веселат. Сам да излезеш од 5-6 страни луѓе ќе ти викнат ќе се поздрават и ќе седнеш со некој. И муабетот е друг, и односот и се.

Луѓето се менуваат на полошо кога се иселени подолг временски период, тоа е факт. Јас уште одбивам да го прифатам тоа и терам по старо, и затоа најверојатно ми е тешко да се "вклопам".
Не мора целосно да го прифатиш али адаптирај се делумно за да можеш да функционираш малку понормално во нивниот начин на живеење. Во Азија на пример мојот живот е сосема другчие зашто животот функционира поразлично, се иде на многу полакални шеми, начинот на дружење е поразличен итн... Едноставно е, ако сакаш да имаш добар живот мора да се прилагодиш и на средината во која живееш иначе само си го губиш времето а реално тоа е најскапо.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.345
Поени од реакции
38.511
Претежно помали да, моментално живеам во 40к место. Пред тоа во Германија слично. Али нема веза тоа, зборувам за самиот амбиент надвор. Еве јас сум од Струмица, град со едвај 50-60к население.

Е сега тука си игра улога и носталгија, спомени и слични ствари. Никојпат Швајцарија нема да ја доживеам на тој начин како Македонија, макар створил и фамилија таму.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Bas se cudev od kaj mi e poznato ova. Eh be @kano legenda si :D

Владе долго време си на форумот, можам јас и сликовито да ти нацртам ако сакаш само ќе се љути пекарот од виена, ќе вика пак дека е курчење

Последно уредено:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.780
Претежно помали да, моментално живеам во 40к место. Пред тоа во Германија слично. Али нема веза тоа, зборувам за самиот амбиент надвор. Еве јас сум од Струмица, град со едвај 50-60к население.

Е сега тука си игра улога и носталгија, спомени и слични ствари. Никојпат Швајцарија нема да ја доживеам на тој начин како Македонија, макар створил и фамилија таму.
Колку време си надвор?
мене искрено ми е напнато во мк кога се враќам.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Ne se fativ za praseto tuku za tvoite falenja bez granici.
Inache socijalen zhivot na zapad vo globala se sveduva na pesnava.

да, да ми дошло мене до тоа на тебе да се фалам... колку што тебе ти значам јас или некој друг на форумот толку и ти мене. искрено кур ме заболе за тоа дали знаеш или не знаеш да испечиш прасе или пица...

му одговорив на @Del Boy за да му доловам дека може да се има живот и надовор ако се адапитра. он тоа го сфати, си одговори што и како и тоа е битно. тоа ти и 2-3ца будали што во се гледате фалење си е пред се ваш проблем, мене искрено ме е гајле како ме доживуваш.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
да, да ми дошло мене до тоа на тебе да се фалам... колку што тебе ти значам јас или некој друг на форумот толку и ти мене. искрено кур ме заболе за тоа дали знаеш или не знаеш да испечиш прасе или пица...

му одговорив на @Del Boy за да му доловам дека може да се има живот и надовор ако се адапитра. он тоа го сфати, си одговори што и како и тоа е битно. тоа ти и 2-3ца будали што во се гледате фалење си е пред се ваш проблем, мене искрено ме е гајле како ме доживуваш.
Super si!
Teraj magareto

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Колку време си надвор?
Мене последниве неколку пати ми беше досадно... 2-3 недели ми се сега доста, порано со месеци останував.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
Колку време си надвор?
Јас првпат кога заминав Германија 2018 не се вратив се до 2023 :)кога поради семејни причини морав да се вратам, иако не сакав, сега сме во друга држава но и сега кога ќе помислам да се вратам макар и на одмор од 1 до 2 недели, ме фаќа језа, не би сакала да се враќам, убаво ми е кај што сум можеби понатаму би продала имот и би си купила ваму нешто, се разбира со здружени средства од сопруг.

Kajgana Shop

На врв Bottom