Каде се иселивте и како?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.977
Поени од реакции
7.625
Ова е премногу индивидално, едноставно зависи каков човек си и пред се во каква средина ќе се најдеш зашто и да сме во ист град може да имаме две тотално различни искуства.Јас на пример во странција завршив средно, факултет, работев во големи фирми, сега си терам свој бизис па дружба со клиетни од време на време и повеќе флексибилност... Друштво и другари имам буквално од секаде и секој чекор во животот. Мене ми е сосема ОК, и далеку подобро него во МКД каде иако исто имам прилично големо друштво нема баш забава каква што сакам и се е сведено на седење у кафана, кафич зашто на 40+ години и нема баш некој опции.

Понеделнички обично сум презафатен со обврски така да немам некој социјален живот, покрај обврските со АУС бизнисот имам и обврски со азиските така да од некаде 10 до полнок сум зафатен али лабаво, онака уз ТВ и кајгана. Вторник обично кино/театар/музеј, дејт најт... 90% е кино ако идеме некаде, ако не тогаш ова ми е ден за низ дома да средам што имам. Ова ни е останато уште од времето како студенти, овде имаш попусти за кино во вторници, не дека ни прави разлика ама ете, ден за тоа е... Среда она да го наречам главното друштво што ми е се собираме кај еден другар во фабрика, си го имаме средено вториот спрат како наше клубче, си играме покер, си имаме билјард маса, фудбалче и олд скул флипер со 1000 игрици популарни од 90тите, 15тина години го тераме ова. 10 души македонци, се знаеме со години наназад, нема притисок битно е 5 да сме минимум за да имаме луге за партија, обично сме 6 до 8. Секоја недела се менуваме си имаме „организатор“ што преку пораки во текот на денот кординира бројка колку сме, набавува пијачки итн... Некаде кај 7.30-8 се собираме, тераме до 11-12... Пијачки, пица или неколку пати годишно ќе свртиме јагне или прасе ако имаме време од порано да се почне. Четвртоци порано ми беше ден за хеви метал/панк журки, како не толку популарна музика само тој ден може да се владеат најдобрите дискотеки во Мелбурн со тој стил на музика пошто за викенди си фураат други шеми. Е сега ова све поретко, веќе немам баш сила за тоа па обично сум дома си гледам серии и си кулирам, али ова е мој избор, имам другари на пример што сеуште си тераат секој четврток и во секое време можам да им се приклучам. Петоци, кај 12 - 12.30 се собираме во еден локален паб, ручек и пиво до кај 3. После секој по дома. Секоја втора недела Престон Македониа во Петок има домашна утакмица од 8.30 па на стадион до кај 10.30 и после во клубот на Престон (ова е нешто налик пристојна кафана) па од таму продолжуваме во кафана кафана со певаљка, нормално ако сакаш... Саботи како кога, свирка, ресторан, дискотека, стриптиз. Недела обично одмор, ако не ме мрзи идам на базен, ова не баш социјално, али ме опушта, едноставно сакам да испиливам километар два и да се опуштам во сауна. Дури и таму имам со кого да направам муабет пошто има еден куп наши што идат на истиот базен. Секоја втора недела Престон игра и во гости во некоја од населбите во Мелбурн или градче во околината така да и тоа гледам да фатам. Некогаш си организираме навивачки аутобус некогаш мини бус, обично со коли али идеме...

Додај на ова одмори, идење на лов и риболов со друштвото, идење на камп неколку пати годишно и тоа баш она Беар Грилс стил, стрикно јаде што уловиш... Концерти 20тина годишно, во петок сум на мејден, до крај на годината перал џем и колд плеј, феб следната година продиџи. Идеме и на наши кога има, овде има и доста локални добри бендови дури и такви што тераат балканска музика, на пример има одлчен плех оркестар составен од локални балкнаци што знае да направи одлична журка...

Плус не е секогаш со исти луге, на фудбал и среди сум угалвно со македонци, паб сме мешано друштво, метал и концерти углавно мешано друштво има еден македонец што некогаш доага али претежно се австралци, камп и лов исто со македонци али сосема други луге... Практично за се ти требаат прави луге да се уклопат во она што пред се ти сакаш да го правиш.

Она што е различно од мкд е што овде мора да се направи некоја шема нема баш спонтано дружење толку. Али ако имаш друштво и си направите шема и сите се приджувате горе доле ќе има дружба. Ова е може и најбитен дел од постот, значи за да имаш дружба во странција мора да се адаптираш на лајфстајлот што таму се практикува и нормално да најдеш луге што сакаат тоа што ти сакаш. Сосема нереално е некој што само слетал каде и да е да очекува дека ќе има социјален живот како каде што израснал. Јас сум 30 години овде, имам запознато купишта луге сум имал можност да селектирам да видам кој за што ми одговара, да се зближам со некој, да отерам упм многу и тоа е тоа... Се си фаќа време.
Iiii da tibam coekot !
Ti ne si coek ti si zvezda!
:pos: :pos: :pos:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Se cudam kako najduvas vreme na mochanje da pojdish...
jas se cudam kako imas vreme ovde da brmcish... ocigledno si tolku mizeren i neorganiziran u denot pa sekoj sto e podobro organiziran od tebe ti lici na supermen... jebi ga, ti rekov kako koj ke si ja naredi...

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.977
Поени од реакции
7.625
jas se cudam kako imas vreme ovde da brmcish... ocigledno si tolku mizeren i neorganiziran u denot pa sekoj sto e podobro organiziran od tebe ti lici na supermen... jebi ga, ti rekov kako koj ke si ja naredi...
Da be od 7-17h na rabota.
I ostalo vreme na Lov na veshterki, kuglani, dart, kafanchina, prasinja pechenje koi shto ti ne znajsh ni da gi nasolish a ne pa i da ispechish.

Vo prevod, daj ne seri.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Da be od 7-17h na rabota.
I ostalo vreme na Lov na veshterki, kuglani, dart, kafanchina, prasinja pechenje koi shto ti ne znajsh ni da gi nasolish a ne pa i da ispechish.

Vo prevod, daj ne seri.
taman rabota jas da gi solam ili pecam... imam da si platam nekoj buljas kako tebe da go pravi toa dur uzivam...

aj sega odjebi, kako sekogas ja promasuvas poentata a toa e deka zivotot seedno dali vo stranstvo ili doma mozes da si go naredis kako ti odgovara. eve ako tebe te pravi sreken i ispolnuva da pecis i solis prasinja togas teraj si, gledas deka moze da imas sosema ok zivot u strancija.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.977
Поени од реакции
7.625
taman rabota jas da gi solam ili pecam... imam da si platam nekoj buljas kako tebe da go pravi toa dur uzivam...

aj sega odjebi, kako sekogas ja promasuvas poentata a toa e deka zivotot seedno dali vo stranstvo ili doma mozes da si go naredis kako ti odgovara. eve ako tebe te pravi sreken i ispolnuva da pecis i solis prasinja togas teraj si, gledas deka moze da imas sosema ok zivot u strancija.
Ti pisha deka si pechel prasina!
Na krajot? Buljash sto si kupuva vo Market.
Ebave toa Abstraliskite picajzli.
Stegnati kako egina bugarski a po forumi koj od koj.

Последно уредено:

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.345
Поени од реакции
38.512
@kano ти си друга фирма, чим средно си завршил во странство значи од мал си отиден таму. Си прифатил и менталитет, навики, обичаи и се. Јас никојпат нема да го прифатам тој начин на функционирање.

На некој тоа му одговара, еве ние на пример си легнуваме во 8 часот навечер стануваме порано сабајле, така цел ден го имаме на располагање, денот е за шетање и уживање, а ноќта е за спиење, а тоа што во Македонија е тоа обратен редослед и спијат преку ден, се будат во 12- 14 часот на пладне, а ноќта цела пред монитор дремат или во парк се дрогираат, зошто се без делници или некој што работат од дома па можат така, инаку тие што си имаат регуларна работа мораат пак порано до кај 22:00 да легнат.
Во странство се доаѓа со фамилија така е полесно, потешко е сам кога си па не знаеш што со себе.
Утрото е најубавиот дел од денот, незаменлив, а деца тие што имаат мораат да ги носат наутро во школо така што ова што го збориш за тие што се сингл само може.
Да бе да, еве сега си дојдов од дрогирање и ќе спијам до 3. Да се собере цела дрога од големите градови низ Европа и да се се истури од авиони цела недела ќе врне снег.

Не заебавај еден ебен донерџија не работи после 22:00 саат. Да паднеш недај Боже тек наредниот ден во 5 сабајле ќе те најдат кога одат луѓето на работа. Кај нас е далеку повеќе раздвижено и некако има подобра атмосфера. Еве денес е работен ден па сношти се беше фул. И млади и стари, и фамилии со деца, низ центарот раздвижено музика од секоја страна луѓе се веселат. Сам да излезеш од 5-6 страни луѓе ќе ти викнат ќе се поздрават и ќе седнеш со некој. И муабетот е друг, и односот и се.

Луѓето се менуваат на полошо кога се иселени подолг временски период, тоа е факт. Јас уште одбивам да го прифатам тоа и терам по старо, и затоа најверојатно ми е тешко да се "вклопам".

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.393
Поени од реакции
24.547
Tinpisha deka si pechel prasina!
Na krajo. Buljash sto si kupuva vo Market.
Ebave toa Abstraliskite picajzli.
Stegnati kako egina bugarski a po forumi koj od koj.
ne napisav deka jas pecam nego deka nekolku pati u godinata vrtime prase/jagne mesto da poracame pica. ima drugi sto toa go pravat, golemo drustvo sme, i toa go napisav zasto e na eden nacin socijalizacija, normalno toa si ide uz pijacka i zaebancii.

premnogu glup muabet teras ali ok potpuno te sfakam sto si se fatil za toa kolku dobro peces prase ili porano sto e dobra pica muabeti mesto da se koncentriras na socijalniot aspekt na postot.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.977
Поени од реакции
7.625
ne napisav deka jas pecam nego deka nekolku pati u godinata vrtime prase/jagne mesto da poracame pica. ima drugi sto toa go pravat, golemo drustvo sme, i toa go napisav zasto e na eden nacin socijalizacija, normalno toa si ide uz pijacka i zaebancii.

premnogu glup muabet teras ali ok potpuno te sfakam sto si se fatil za toa kolku dobro peces prase ili porano sto e dobra pica muabeti mesto da se koncentriras na socijalniot aspekt na postot.
Ne se fativ za praseto tuku za tvoite falenja bez granici.
Inache socijalen zhivot na zapad vo globala se sveduva na pesnava.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.913
:)
@kano ти си друга фирма, чим средно си завршил во странство значи од мал си отиден таму. Си прифатил и менталитет, навики, обичаи и се. Јас никојпат нема да го прифатам тој начин на функционирање.

Да бе да, еве сега си дојдов од дрогирање и ќе спијам до 3. Да се собере цела дрога од големите градови низ Европа и да се се истури од авиони цела недела ќе врне снег.

Не заебавај еден ебен донерџија не работи после 22:00 саат. Да паднеш недај Боже тек наредниот ден во 5 сабајле ќе те најдат кога одат луѓето на работа. Кај нас е далеку повеќе раздвижено и некако има подобра атмосфера. Еве денес е работен ден па сношти се беше фул. И млади и стари, и фамилии со деца, низ центарот раздвижено музика од секоја страна луѓе се веселат. Сам да излезеш од 5-6 страни луѓе ќе ти викнат ќе се поздрават и ќе седнеш со некој. И муабетот е друг, и односот и се.

Луѓето се менуваат на полошо кога се иселени подолг временски период, тоа е факт. Јас уште одбивам да го прифатам тоа и терам по старо, и затоа најверојатно ми е тешко да се "вклопам".
Во ред е тоа, секој си го планира времето како сака, еве пример мојот покоен дедо кој го сакам како татко, во Македонија, живееше како саат, се знаеше кога појадува, руча и вечера, и кога легнува и станува, секое утро стануваше во 5 часот наутро, метеше двор, одеше на пазар, а легнуваше во 8 до кај 9 часот навечер и читаше книга во кревет.

Утрото го сакам посебно зората, кога изгрева сонцето, најомилен дел од денот ми е утрото, кога пијам кафе на тераса, незаменливо ми е чувството, јадам два пати на ден во исто време, во 10 часот наутро(ова не важи за син ми, него цел ден го нудам со храна:)) и во 17:00 часот со маж ми кога се враќа од работа.

Легнуваме во 20:00 , некогаш заспивам веднаш, некогаш заспивам во 21h најкасно 22h. Преку ден работам домашна работа и го шетам син ми, моментално не сум вработена, ама од наредна година ќе се смени тоа.

Во Македонија дур живеев и јас легнував околу полноќ, некогаш и до 2 во ноќта, а станував на пладне, ама тој режим кога ќе го споредам со сегашниот ми е хорор.

Овој режим планирам да го задржам до крај се надевам на мојов живот, зашто ми одговара и психички сум многу посреќна и позадоволна кога спијам цела ноќ, а живеам денски на дневна светлина.

Не сме вампири. Но секој со своето.:) Спомнуваш не работеле сендвичарите навечер во странство, јас не можам да си замислам да јадам касно навечер, не ми е убаво чувството кога вечерам пред спиење, затоа вечерам во 17:00 и завршувам со јадење за тој ден, а во 22:00 ниту во Македонија не сум јадела ниту овде, некогаш, прекасно ми е.

Последно уредено:
Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.820
На некој тоа му одговара, еве ние на пример си легнуваме во 8 часот навечер стануваме порано сабајле, така цел ден го имаме на располагање, денот е за шетање и уживање, а ноќта е за спиење, а тоа што во Македонија е тоа обратен редослед и спијат преку ден, се будат во 12- 14 часот на пладне, а ноќта цела пред монитор дремат или во парк се дрогираат, зошто се без делници или некој што работат од дома па можат така, инаку тие што си имаат регуларна работа мораат пак порано до кај 22:00 да легнат.
Во странство се доаѓа со фамилија така е полесно, потешко е сам кога си па не знаеш што со себе.
Утрото е најубавиот дел од денот, незаменлив, а деца тие што имаат мораат да ги носат наутро во школо така што ова што го збориш за тие што се сингл само може.
Денот е за шетање и уживање за тие што не работат обично и тука и во странство, или можда за тие по америчко време што работат. Излези шетај у мк на 45+ летно време ако не да те лупне сончаница.

Друго, пред да кажеш за некој дека се дрогира, види кај живееш и со кој живееш, па после збори.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.849
Поени од реакции
23.203
Најпсрост вид на човек е онј што не иде нигде без партнера.

Ја не знам како гу трпи.
Или е гливонем или е на некои опијати.
Druze ti izgleda go imas zaboraveno prvoto osnovno i zlatno pravilo koga se raboti za zenite na forumot a i opsto generalno po socijalni mrezi. Znaci toa sto pisat deka pravat, toa sto stvarno pravat i toa sto sakaat da go pravat nikogas ne e edna te ista rabota. Nikogas !!!

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

Каде си сега, Германија или Швајцарија?

Kajgana Shop

На врв Bottom