Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Сеуште не е оперирана. Пожолтена е цела кожа и очи веќе 11 дена. Не сме ни стигнати до хирургија. Од 82кг спушти на 74кг. Има напад на жолчка 4 милиметри камен. Од воена интернистот рече неможе каменот да се исчисти ради стеноза на жолчен канал, а хирургот од воена не препрати во државна. Од воена се направени и ехо и магнет и нивна констатација е дека не е ништо итно и дека најдобро е да идеме во државна бидејки биле повисика инстанца. Во државна на ехо докторката гледала зголемени лимфни јазлички (поради кои се направени тумор маркерите) и утре чекаме испитување што мислам се вика ехо сондографија, колку што разбрав тоа е влегување со камера да се види што има внатре
...штета што во нашето здравство нема одговорност за овие лекарски одлуки и усно дадени коментари, дај бре написмено дека „не е итно“ па утре на суд докажија неитноста, а да се работи за сопствено дете ќе трчаат како избезумени за нив и течење мрсули од нос им е итно!

... но кој би ги осудил, кога самата Лекарска комора т.е. нејзино раководство е избрано и работат според директиви на политичката партија на власт (Министер за здравство) кога воопшто некого осудиле за лекарска несовесност, а не пак за лекарска грешка!

...таквите тумурозни канцерогени клетки во дигестивниот тракт со не баш добра прогноза за успешно излекување, во овој случај конкретно кај жолчните канали, зависи токму од брзината на откривање, негово расчистување оперативно ако се може и веднаш онколошка терапија, а не тука ја чувале да пожолте како тиква 11 дена, па не било ништо итно, све тоа треба на тапет на одговорност, па ќе видиме утре дали така ќе се однесуваат, да еден млад човечки живот зависи од нивната спора и несоодветна лекарска одлука, све по ред на одговорност, па и кривично судски да се терети поради загрозување на здравје на човекот поради нивното „не е итно“,

...уффф како се неервирам за вакви случаеви, а ништо не се превзема и напредува во 21 век, бре како стока сме, подобро и побрзо реагира доктор ветеринар за домашни миленици, здравството ни е катастрофа „одозгора“ неводено како треба партиски интереси, затоа „доле“ низ болнички амбуланти е така!

...што направија со онколошките лекови што ги нема на Клиника за онкологија, со биолошките лекови кои ги продавале? ништо бре, ништо, све подмитено, искорумирано, продадено, само задравствени работници не се тоа, Хипократова заклетва во подрум свиткана да не биде фрлена, све тоа треба рестарт да се расчисти!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.021
Поени од реакции
7.675
...штета што во нашето здравство нема одговорност за овие лекарски одлуки и усно дадени коментари, дај бре написмено дека „не е итно“ па утре на суд докажија неитноста, а да се работи за сопствено дете ќе трчаат како избезумени за нив и течење мрсули од нос им е итно!

... но кој би ги осудил, кога самата Лекарска комора т.е. нејзино раководство е избрано и работат според директиви на политичката партија на власт (Министер за здравство) кога воопшто некого осудиле за лекарска несовесност, а не пак за лекарска грешка!

...таквите тумурозни канцерогени клетки во дигестивниот тракт со не баш добра прогноза за успешно излекување, во овој случај конкретно кај жолчните канали, зависи токму од брзината на откривање, негово расчистување оперативно ако се може и веднаш онколошка терапија, а не тука ја чувале да пожолте како тиква 11 дена, па не било ништо итно, све тоа треба на тапет на одговорност, па ќе видиме утре дали така ќе се однесуваат, да еден млад човечки живот зависи од нивната спора и несоодветна лекарска одлука, све по ред на одговорност, па и кривично судски да се терети поради загрозување на здравје на човекот поради нивното „не е итно“,

...уффф како се неервирам за вакви случаеви, а ништо не се превзема и напредува во 21 век, бре како стока сме, подобро и побрзо реагира доктор ветеринар за домашни миленици, здравството ни е катастрофа „одозгора“ неводено како треба партиски интереси, затоа „доле“ низ болнички амбуланти е така!

...што направија со онколошките лекови што ги нема на Клиника за онкологија, со биолошките лекови кои ги продавале? ништо бре, ништо, све подмитено, искорумирано, продадено, само задравствени работници не се тоа, Хипократова заклетва во подрум свиткана да не биде фрлена, све тоа треба рестарт да се расчисти!
Eh da e samo zdravstvoto takvo!

Член од
9 јануари 2010
Мислења
93
Поени од реакции
53
Здраво на сите,
Пред околу 3,4 месеци се приметив дека имам првут на главата на тилот, барем мислев дека е тоа. Сменив шампони неколку но не се губи. Во последниве месец дена и повеќе, кога ќе се "ископам" малце приметувам дека се имаат направено цели како грутки и почнува да ме чеша на местото. Дали некој има искуство со ова, претпоставувам дека е некој вид на дерматит. Има ли нешто што може да го земам на своја рака да го пробам - природен препарат, или сепак да барам преглед на кожен доктор ?

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.773
Поени од реакции
2.914
Здраво на сите,
Пред околу 3,4 месеци се приметив дека имам првут на главата на тилот, барем мислев дека е тоа. Сменив шампони неколку но не се губи. Во последниве месец дена и повеќе, кога ќе се "ископам" малце приметувам дека се имаат направено цели како грутки и почнува да ме чеша на местото. Дали некој има искуство со ова, претпоставувам дека е некој вид на дерматит. Има ли нешто што може да го земам на своја рака да го пробам - природен препарат, или сепак да барам преглед на кожен доктор ?
Провери псоријаза на гугл, дали слично ти е на главата, според симптоми тоа ќе да е или себореја дерматитис.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Здраво на сите,
download (26).jpeg

...псоријаза,

psoriaza-lupienka-vo-vasoch.jpg

4_26100.jpg

...себореа,

...највероватно имаш себороичен дерматитис, што мислиш ти?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.870
Поени од реакции
2.093
Жена ми ја има истата мака, ова помага:

1724589169823.png

Или барај шампон медицински со Salicylic Acid 3% активна состојка, во било кој случај секогаш консултирај се со твојот општ доктор или побарај препорака кај кожен специјалист.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.649
Поени од реакции
42.202
Aknefug крема мене ми помага за овие љушпи. Знае некој пат да исфрли, али ќе ставам неколку дена еднаш насабајле и навечер ќе поседи 5 минути, ќе измиеш и нема повеќе. Шампони слабо помагаат и повеќе црвенило исфрла со нив.

Исто така за да одржаваш да не се појавува има еден Doctors сапун со сулфур добар што ја чисти кожата многу добро.

сега кај секого е различно, али мене ми помага ова.

Член од
27 август 2024
Мислења
5
Поени од реакции
1
Здраво. Загрижена сум ,бидејќи неможам да објаснам ова што чуствивам,неможе ниеден доктор да ми објасни, бев и на гастро. Последниве 2,3 месеци периодично имам во долниот дел на стомакот и позади во кичмата,па се до анусот,чуство на некоја језа. И ми иде слабост во рацете и како грутка во хранопрводникот.Имам рефлукс, но незнам дали тоа се поврзува со тоа. Кога лежам не е толку изразено,но кога се движам ,ептен. Посебно во левата страна и кај анусот .
Бев и на гинеколог,имам само полип и задебелување на ѕидот на матката,но неможе да ме разбере што осеќам. Како она чуство кога се штрекнуваш во секунд,или кога раката или ногата ти фаќа трпки,ама тоа го осеќам во долниот дел на стомакот. Дали има некој вакво искуство?Никогаш досега ова не било. Се испитав, резултати се ок. Анкциозност не е,далеку од тоа. Посебно изразено е пред циклус,но немора секогаш да значи,бележам и гледам дека и кога не сум пред циклус ми било така. Никогаш во живот вакво нешто не сум осетила и иритирачки е

Член од
13 април 2021
Мислења
3.430
Поени од реакции
11.272
Здраво. Загрижена сум ,бидејќи неможам да објаснам ова што чуствивам,неможе ниеден доктор да ми објасни, бев и на гастро. Последниве 2,3 месеци периодично имам во долниот дел на стомакот и позади во кичмата,па се до анусот,чуство на некоја језа. И ми иде слабост во рацете и како грутка во хранопрводникот.Имам рефлукс, но незнам дали тоа се поврзува со тоа. Кога лежам не е толку изразено,но кога се движам ,ептен. Посебно во левата страна и кај анусот .
Бев и на гинеколог,имам само полип и задебелување на ѕидот на матката,но неможе да ме разбере што осеќам. Како она чуство кога се штрекнуваш во секунд,или кога раката или ногата ти фаќа трпки,ама тоа го осеќам во долниот дел на стомакот. Дали има некој вакво искуство?Никогаш досега ова не било. Се испитав, резултати се ок. Анкциозност не е,далеку од тоа. Посебно изразено е пред циклус,но немора секогаш да значи,бележам и гледам дека и кога не сум пред циклус ми било така. Никогаш во живот вакво нешто не сум осетила и иритирачки е
Па ако ти е пред циклус, може и од тоа да ти се грчевите во стомакот и болките во лумбален дел.

Евентуално ртг на лумбосакрален дел да си направиш, да не е нешто од кичмата.
Ехо на абдомен штом си направила, и лабораторија, претпоставувам дека се друго е исклучено.

Б витамини, магнезиум, и да избегнуваш тешка физичка активност.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
Тоа што го чувствуваш на англиски е PARESTHESIA или по нашки “трнење“.
Обично се јавува при притиснат нерв. Мислам дека ти е со тоа нешто поврзано, за ова се оди на невролог.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.500
Поени од реакции
37.337
Последниве 2,3 месеци периодично имам во долниот дел на стомакот и позади во кичмата,па се до анусот,

Посебно во левата страна и кај анусот.

Бев и на гинеколог, имам само полип и задебелување на ѕидот на матката,

Се испитав, резултати се ок.
...штом имаш здебелување на матката и полип, тоа не значи Ок резултати и не е тоа ,,Само", ако не се утврди каков е полипот,

...затоа што еден вид округли полипи даваат покрај друго и такви тегоби во пред долниот дел на стомакот и заден кај анусот,

...зошто аксиозност, жив човек си не си робот, здравствените проблеми ќе се решат со позитивно мислење и пребарување на одговори за проблемот, што е тоа аксиозност? не ти треба такво ментално попуштање!

Тоа што го чувствуваш на англиски е PARESTHESIA или по нашки “трнење“.
Обично се јавува при притиснат нерв. Мислам дека ти е со тоа нешто поврзано, за ова се оди на невролог.
...не би рекла, најчесто притиснат нерв зафатени се екстремитетите, рамо, но не само долен дел од стомак и анус, а тоа појавување на слабост во рацете и грутката во хранопроводот во тој момент се вика ,,страв".
...дали можеби имаш и полицистичен лев јајник што понекогаш ја добиваш ова состојба пре- мензис и повремено кога ја зема тој јајник главна улога на формирање фоликул ги имаш тие симптоми кои те загрижуваат?

Член од
27 август 2024
Мислења
5
Поени од реакции
1
...штом имаш здебелување на матката и полип, тоа не значи Ок резултати и не е тоа ,,Само", ако не се утврди каков е полипот,

...затоа што еден вид округли полипи даваат покрај друго и такви тегоби во пред долниот дел на стомакот и заден кај анусот,

...зошто аксиозност, жив човек си не си робот, здравствените проблеми ќе се решат со позитивно мислење и пребарување на одговори за проблемот, што е тоа аксиозност? не ти треба такво ментално попуштање!

...не би рекла, најчесто притиснат нерв зафатени се екстремитетите, рамо, но не само долен дел од стомак и анус, а тоа појавување на слабост во рацете и грутката во хранопроводот во тој момент се вика ,,страв".
...дали можеби имаш и полицистичен лев јајник што понекогаш ја добиваш ова состојба пре- мензис и повремено кога ја зема тој јајник главна улога на формирање фоликул ги имаш тие симптоми кои те загрижуваат?
Малку се уплашив со полипот. Живеам во Германија,тука ништо од ова не ми кажаа. Се викаат дека во ред е се со мене. Ниту ми спомнаа полип,ниту задебелување. Миом на компјутерска томографија само рекоа и циста од 3 цм на јајник лев.Но друго ништо. Кога дојдов Мк,бев на преглед и тамо ми кажаа дека имам полип кој би било препорачливо да се отстрани доколку неможам да забременам,а и без тоа,препорачаа да го отстранам. Но не се направија испитувања во однос на тоа каков вид на полип е. Зедоа брисеви,испадна бактерија ентерококус во вагината и мокрачата.Ми зедоа пап тест,чекам резултат,но пред 6 месеци правев и тука Германија ,па беше во ред.
Инаку,кога е овулација исто така осеќам тоа,многу лошо чуство.И ми дава слабост во целото тело .Циста ми рекоа овде Германија на КТ дека имам на левиот јајник од 3-4 цм, во Мк не видоа циста. Е сега дали има врска тоа што бев Мк после циклусот на преглед,па да е пукната.
Ви благодарам за одговорите што ми ги давате.Ми значи секое мислење,уплашена сум

Kajgana Shop

На врв Bottom