Види, сум го имал скроз истото мислење како тебе.
Не викам дека докторите се уникатни во овој проблем што го спомнав. И правниците го имаат истиот проблем.
Муабетот ми беше дека професиите каде што треба да учиш 15 години за да почнеш да заработуваш се неблагодарни. Ај да речеш ќе ги плаќаат по 15-20к евра, па еве ќе истрпиме 15 години.
А тоа уствари, доктор после 15 години учење може да дојде до 2-3к во МК. Ќе треба уште 15 години да поминат за да зема луди суми па да ги престигне врсниците.
А да не збориме за годините што си ги изгубил,што не си можел да одиш на одмор, да си купиш кола итн, додека другарите твои бербери смениле по 3-4 коли. А замисли да сакаш стан да си купиш.
Да не збориме за стресот што ќе го имаш секој ден на работа.
Пошто имам време, реков да ја направам следнава симулација
Да речеме дека некој станал бербер на 20 години. Првите две години заработувал по 400 евра месечно. После тоа почнал да заработува по 1000 евра месечно (реално има и бербери што заработуваат повеќе).
Од друга страна имаме доктор кој од 25 до 37 зема 500 евра плата, од 38 до 48 зема 2500, а после тоа од 49 до 60 зема 3500 евра плата.
Знаеш ли кога ќе го стигне докоторот на берберот? На 44 години.
Ако ги одземеме трошоците за студирање, може да ја ставиме таа граница и на 45-46 години. Да не зборам што ставив берберот да почне со работа од 20 години, иако реално калфа на бербер можеш и од 15-16 да бидеш.
А кај е тука стресот? Доктор на 45 години нема што не видел во животот, додека берберов си живее лабав и репетитивен живот?
Знаеш кога докторот ќе има заработено дупло повеќе од берберот? Некаде на 61 - 62 години.
И кажи ми сега, се исплати ли?
И кај нас секако земаат кредити за студирање луѓето, само не се по 100к.
Според мене ако треба да почнам животот да го живеам на 40 години, тогаш треба стварно да ми вреди тоа. А не да земам плата како некој електро инженер што има едвај 10 години стаж. Да не ги ни спомнуваме ИТ луѓето.