Зошто газдите се стиснати?

Член од
23 август 2010
Мислења
38.835
Поени од реакции
111.477
Никаде, ни во Германија ниту кај нас механичарот не е платен повеке од докторот.
Да да, затоа и си одат луѓето од земјава. Cool story bro. И упорно со пазарот па пазарот. Го утврдивме тоа дека е така, прашањето е дали е тоа исправно? За во Македонија зборам. Упорно го избегнуваш/те тој одговор и спинуваш со општи пазарни правила кои горе доле ги знаеме сите ние што дебатираме.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.021
Поени од реакции
3.776
Да да, затоа и си одат луѓето од земјава. Cool story bro. И упорно со пазарот па пазарот. Го утврдивме тоа дека е така, прашањето е дали е тоа исправно? За во Македонија зборам. Упорно го избегнуваш/те тој одговор и спинуваш со општи пазарни правила кои горе доле ги знаеме сите ние што дебатираме.
Си одат оние без никакво искуство и знаење. Секој што е стручен останува овде и заработува повеке и од герменија, независно доктор или механичар. Се разликуваме во тоа што ти под поимот ,,стручен,, ја подразбираш секоја будалетинка која се добрала до диплома и само ради тоа што има диплома смета дека траба некој да ја плаќа дебело. Види кои доктори си одат од кај нас и што работат во странство, колку од нив во странство работат како доктори а колку како газобришачи во пензионерски домови или нешто трето неповрзано со професија доктор. Ке видиш дека тоа се доктори кои штотуку земале диплома и кои наместо да бидат среќни со 500е и можноста да ја учат работата, да земат и специјализација па потоа да заработат и пари, тие мислат дека некој треба да ги плаќа за нивното незнаење и вежбање. Кој курац ми е доктор кој е знае и е овластен само да пишува упати до специјалисти и чат пат да препиши антибиотик на некој настинат? Таков доктор можам да бидам и јас, изволте шо ви е проблемот? - увото ме боли докторе/еве ти упат да идеш на ушно, тебе шо те боли? - окото/еве ти упат за на очно, тебе? стомакот/ упат за на интернист, вас? курот/упат за на уролог...... Чекајте малку, мрднете од левелот пишување упати па барајте пари. Кога ке ве понудат да работите во приватна клиника или кога ке ви понудат мито за вашата работа тогаш знаете дека сте заслужиле и дека ке добиете.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.073
Поени од реакции
36.157
Точно. Но ова е ако гледаш од аспект на држава во која е средено све и општеството функционира како што треба. Кај нас тоа не е случај, ние сме комплетно дисфункционална држава и имаш ситуации, и тоа доста чести, каде доктор со диплома и завршено високо образование кое траело 9-10 години да зема плата во износ од 25.000 денари, а некој пример циган со 8мо одделение да зема 50.000 плата во авто сервис или магацин. Знам сеа одма ќе кажеш дека тој за авто сервисот можеби носи профит и слично, ама брат не ме јеби бе, некој учел 10 години, се образувал се мачел, и доаѓа некој му дава 400 евра плата. Реално е тоа? Ја за таа распределба зборам, не за друго. Мене многу јасно ми е како функционира капитализмот, ама некако премногу се искривени работите. И сеа кажи ми овој докторов што го спомнав во каква ситуација е ставен? Или да не работи по струка, или да бега од земјава. Ова додека не се смени нема да не биде како држава.
Мислам дека имаш преголеми очекувања дека некаде е значително подобро.

Еве тука кај мене ситуацијата е слична. Докторите ги држат како практиканти по 2-3 години, најчесто во регионални градови (сериозни болници ретко земаат директно од факултет). Во тој период, платите им се под просекот, а потоа почнуваат да растат. Трикот е што докторите (како и сите професии што бараат лиценцирање и сертификација) не заработуваат многу во првите 7-10 години од кариерата. Парите доаѓаат откако ќе ги стекнат потребните овластувања, специјализации, ќе изградат име, и посебно ако преминат во приватниот сектор (и ова е исто и во Македонија). Гратис, на многу од тие државата/болницата им ги плаќа и специјализациите, и колку што знам пак заработуваат над 45к дури и додека се на специјализација.

Хирурзите, на пример, се меѓу топ 3 најплатени професии, овде често има огласи за годишни плати од 400-500 илјади долари. Не ни започнувам да зборувам за оние со свои ординации – и таму и тука тоа се печатници за пари.

Слична е ситуацијата и со адвокати, нотари, архитекти, инженери, сметководители и слични професии.

Од друга страна неквалификувани работници ќе заработуваат подобро сега, ама нема да прогресираат премногу ни после 20 години, можеби ќе добијат некој бонус, но генерално напредокот е ограничен (ако работат за некој друг). Имај во предвид и дека додека некој си го прчел на факултет, овие биле чираци кај мајсторите и го печеле занаетот.

На крајот од денот, тој што станал писар ќе има покултурна работа, па вечер кога ќе си отиде дома ќе јаде како човек, а не да му смрдат рацете на прегорено масло како на тој мајсторот.

Еве во твоја професија овде има луѓе кои заработуваат милионски суми, арно ама менаџираат пари на други луѓе, преземаат огромен ризик и тоа го наплаќаат прилично добро.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.249
Поени од реакции
8.664
Многу глупа дискусија се чепна, некој учел школо 10 години и одма по дифолт требало голема плата, често читаме "Јас два факултети бла бла", па добро ако веќе толку луѓето се сметаат за јаки мозоци со тие факултети што се штампаат па нека покажат што знаат.
Ќе се вратам назад, може во најлошиот период последниве 30 години, во 90тите, кога сите бркаа партии за да се вработат во фабрики кај кој што платите каснеа по година дена, еден мој кој комшија инжињер по професија, не само што не бараше да се вработи туку сам излезе од една таква компанија, човекот сам почна да работи во еден мал објект да не речам две соби простор, денес има цела фабрика. Е тој треба да рече јас имам факултет а не некој завршил 3 дена околу факултет, зел диплома со финти и сега "јас школо сум завршил", ако си завршил, покажи што знаеш.
 
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.457
Поени од реакции
7.982
Да да, затоа и си одат луѓето од земјава. Cool story bro. И упорно со пазарот па пазарот. Го утврдивме тоа дека е така, прашањето е дали е тоа исправно? За во Македонија зборам. Упорно го избегнуваш/те тој одговор и спинуваш со општи пазарни правила кои горе доле ги знаеме сите ние што дебатираме.
(бројкиве ми се малце релативни ама горе-долу тие се)
Мислам дека и примерот со докторите малце ти е така, контроверзен.
Платата на доктор многу варира во Германија.
Зависи од искуство пред се, после 7 години како специјалист веќе се убавите пари што се вика.
Секако дека хирурзи и анестезиолози ќе земаат 120к+ бруто плата во евра (со 7+ години искуство) што веројатно после сите даноци и трте мрте ќе дојде до 7.500 - 9.000 евра месечно. Дури и во 80% од нехируршките бранши ова е плафон за луѓе со 10+ години искуство. За хирурзите и анестезиолози е друга приказна и тие се "крем де ла крем" нели.
Не сум експерт по steuer законите и платите во Немачка, но од прва рака знам бидејќи жена ми е докторка и има неколку колеги/колешки кои го изоделе тој пат.
Рачунај па за македонци кои 1.5 година таму се на стипендија и тоа време го учат германскиот. Сеа може и не е 1.5 година, ама 1 година е секако добиваш 800 евра месесчно САМО за да го учиш јазикот. Полагај за сертификати, сите таму А/Б/Ц нивоа треба да ги положиш - дополнителни стресови. После тоа, 6 години те чека специјализација, не знам точно како им е, ама сигурен сум дека 4 од тие 6 години се пак на стипендија дур да ја земат "првата плата", која пак ќе кажам воопшто не е висока.
Матичните доктори во Германија на пример земаат 4-4.5 илјади евра НЕТО во просек. И ова може да се потврди со едноставен google search. Не зборам за оние што имаат своја ординација.

Сакам да кажам дека избра да споредуваш механичар - професија која што е прилично константна во држава како Германија, и нема некои отскокнувања (освен ако не си некој од топ топ топ механичари, или пак ако си вработен во некоја од овие мега корпорации), со професија доктор чија што плата многу варира од регион, искуство, специјализација односно која гранка од медицината ја практикуваш.

Рачунај дека 99% од докторите, студираат 6 ипол години, живеат на стипендии, учат и работат ненормални саатнини (дежурства вамо-тамо), плус факултет, 1000 полагања, па пракси, па специјализации и што уште не... И вака кога израчунаш они оптимистички 10ина години, ако не и 12 (зависно од специјализацијата која трае 5-7 години), они на 30 години, живи изморени, преморени влегуваат на пазарот на кој заработуваат 4000-4500 евра. Секако, мора животот да го остават некои 5-6-7 години дополнително, за да заработуваат убави 6к+ евра нето.

И сега ако ме прашуваш.. Авто механичар на свои 19-20 години може да почне да заработува пари, до 30 години може да има свој автомеханичарски сервис (гаража), а докторот ОПТИМИСТИЧКИ за тоа време тек влегува на пазар на труд, со плата од 4.000 евра, целиот преморен и костуросан, што од книги што од вадење маст со дежурства межурства и претерана работа, стресови и тн. Плус што најголем дел од докторите низ светов сеуште имаат трауми и burnout од целата корона криза. И не застанаа, не одморија, нити пак некој ги праша за нивната психолошка состојба.
 
Последно уредено:
Член од
16 октомври 2021
Мислења
494
Поени од реакции
1.042
mnogu e prosto

kapitalizam = sloboden pazar i povekje moznosti

prestanete da ziveete u glupiot socijalizam/marksizam mada i kaj nas se uste e toj glup sistem kaj sto imas partiski vrabotuvanja i nekoj sho ne go biva go vrabotuvaat po partiska linija ili prijatelska linija po privatni firmi i dreme tamu kako zelkar nisto ne pravi a zima plata. Daleku sme nie od kapitalizam ovde, ama normalno koga na vlast imas politicari koi bile zadoeni od istata taa ideologija pred povekje od 30 godini

ti si platen onolku kolku sto si zamenliv. Nema bolje sistem od kapitalizmot poradi toa sto i da ne te biva imas 10000 moznosti da naucis i da stanes ekspert za nesto.Vaka treba za site profesii da bide osven za obrazovanie, zdravstvo i armija. samo 10% od fakultetite treba da postojat, kako sto se medicina, ekonomija, elektro itn. poso kako moze nekoj nekoj sto diplomiral na filozofski i samo zatoa sto ima diploma da ocekuva da bide platen debelo so nekoj koj da receme nema diploma a go biva za taa rabota, toest naucil zanaet. Samo u socijalizmot ova go imalo i zatoa sme na ova deredze kaj sto sme, vidi u Germanija ili Avstralija ili SAD... te biva te biva kraj, ako ne te biva nema tamu partiski vrabotuvanja ramkoven ili cekaj ovoj ima diploma aha ajde ke go unapredime sega ili pa cekaj sea malce ja go znam dedo ti na isti veter gakjite gi susevme tip na muabet.
 
Член од
8 јули 2008
Мислења
4.457
Поени од реакции
7.982
И да, мислам дека муабетот "ти си платен онолку колку што носиш пари/онолку колку што си заменлив" е само една флоскула и парцијална илузија.
Највеќе пари земаат оние струки и позиции што се "камшикари" кон тие што носат највеќе пари.
Практично би рекол дека "колку е поголема твојата одговорност, толку си поплатен". А одговорноста во една фирма ретко паѓа на еден човек, туку вообичаено на цел тим. Башка што одговорноста е најголем bullshit термин што може да постои во една компанија, колку поголема толку повеќе bullshit.
Типот на менаџери, директорчиња, шефови и такви глупости. Оние ликови кои се улизуваат, умилкуваат и се што прават е само делегирање, и секако, тастаат кај погорниот "шеф". Оние што вас како доктори, инжинери, механичари, градежници и што уште не, вас и вашиот тим го "држат под контрола". Е тие.
Практично испаѓа дека си платен според "одговорност". Што е одговорноста во капиталистичка компанија ? - bullshit.

Ќе го повторам муабетот од една друга тема, не заработува највеќе онаа стриптизета или проститутка која што носи највеќе пари и клиенти, туку онаа која што ги држи сите други "под контрола/да не забегаат", и онаа што ги таста колешките кај макрото. Истиов муабет се прелева на сите други индустрии. скоро па и без исклучок.
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.183
Поени од реакции
1.176
Си одат оние без никакво искуство и знаење. Секој што е стручен останува овде и заработува повеке и од герменија, независно доктор или механичар. Се разликуваме во тоа што ти под поимот ,,стручен,, ја подразбираш секоја будалетинка која се добрала до диплома и само ради тоа што има диплома смета дека траба некој да ја плаќа дебело. Види кои доктори си одат од кај нас и што работат во странство, колку од нив во странство работат како доктори а колку како газобришачи во пензионерски домови или нешто трето неповрзано со професија доктор. Ке видиш дека тоа се доктори кои штотуку земале диплома и кои наместо да бидат среќни со 500е и можноста да ја учат работата, да земат и специјализација па потоа да заработат и пари, тие мислат дека некој треба да ги плаќа за нивното незнаење и вежбање. Кој курац ми е доктор кој е знае и е овластен само да пишува упати до специјалисти и чат пат да препиши антибиотик на некој настинат? Таков доктор можам да бидам и јас, изволте шо ви е проблемот? - увото ме боли докторе/еве ти упат да идеш на ушно, тебе шо те боли? - окото/еве ти упат за на очно, тебе? стомакот/ упат за на интернист, вас? курот/упат за на уролог...... Чекајте малку, мрднете од левелот пишување упати па барајте пари. Кога ке ве понудат да работите во приватна клиника или кога ке ви понудат мито за вашата работа тогаш знаете дека сте заслужиле и дека ке добиете.
Добро, да направиме една математика за докторите. Завршуваат после 6 и нешто години студирање, мора да работат некоја година да стекнат искуство за 25-30к. После тоа, ако сакаат да земат специјализација, со кои пари ќе ја платат?
На приватните специјализанти државава не им исплаќа пари за секој месец, со тие ~20к што ги земаат едвај им стига за пат и хранарина додека одат на специјализација. Нема здравствено, нема пензиско. За на еден ебан одмор да отиде треба да јаде паштети цело време.
Како тој доктор ќе биде мотивиран да вложува во себе си и да се грижи за пациентите кога тој самиот не знае месецот дали ќе го помине?
Еве да направиме проста математика:
Завршуваш факултет на 25 години
Работиш 2-3 години како матичен (нели да стекнеш искуство). Сеа имаш 28 години
Сакаш да одиш на специјализација, која трае 4-6 години, земаш плата од 20к што не ти ја ни даваат секој месец. А треба да платиш упис од 1к евра по семестар (или колку и да е). Треба да работиш и втора работа за да можеш да си го дозволиш ова.
Завршуваш специјализација на 34 години. Ако си женско, може и ќе сакаш 1-2 деца да родиш во тој период, па ќе те фати 36-37 години. И сеа на 37 години можеш да почнеш да правиш пари. Нормално, не го ни земаме делот тука кај што треба да изградиш име, за да почнеш сериозни пари да правиш. Може и на 40 години да ја ставиме границата.

Сеа нормално, можно е да се вработиш државно, па да земаш поголема плата и специјализацијата да ти биде платена, ама сите знаеме како одат тие работи во МК.
Може и да работиш во некоја од приватниве болници, ама тие за да ти платат специјализација ќе треба да потпишеш договор кој дефинитивно не ти оди во прилог (иако според набројаното погоре, можеби и е оправдано).

Така да, доктор кој нема врски во државава и сака да се дообразува е fucked. Според мене ова е и причината поради која цело време слушаме за тоа како докторите ги гледаат само парите. И јас би ги гледал само парите ако сум поминал 15-16 години на преживување.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.021
Поени од реакции
3.776
Добро, да направиме една математика за докторите. Завршуваат после 6 и нешто години студирање, мора да работат некоја година да стекнат искуство за 25-30к. После тоа, ако сакаат да земат специјализација, со кои пари ќе ја платат?
На приватните специјализанти државава не им исплаќа пари за секој месец, со тие ~20к што ги земаат едвај им стига за пат и хранарина додека одат на специјализација. Нема здравствено, нема пензиско. За на еден ебан одмор да отиде треба да јаде паштети цело време.
Како тој доктор ќе биде мотивиран да вложува во себе си и да се грижи за пациентите кога тој самиот не знае месецот дали ќе го помине?
Еве да направиме проста математика:
Завршуваш факултет на 25 години
Работиш 2-3 години како матичен (нели да стекнеш искуство). Сеа имаш 28 години
Сакаш да одиш на специјализација, која трае 4-6 години, земаш плата од 20к што не ти ја ни даваат секој месец. А треба да платиш упис од 1к евра по семестар (или колку и да е). Треба да работиш и втора работа за да можеш да си го дозволиш ова.
Завршуваш специјализација на 34 години. Ако си женско, може и ќе сакаш 1-2 деца да родиш во тој период, па ќе те фати 36-37 години. И сеа на 37 години можеш да почнеш да правиш пари. Нормално, не го ни земаме делот тука кај што треба да изградиш име, за да почнеш сериозни пари да правиш. Може и на 40 години да ја ставиме границата.

Сеа нормално, можно е да се вработиш државно, па да земаш поголема плата и специјализацијата да ти биде платена, ама сите знаеме како одат тие работи во МК.
Може и да работиш во некоја од приватниве болници, ама тие за да ти платат специјализација ќе треба да потпишеш договор кој дефинитивно не ти оди во прилог (иако според набројаното погоре, можеби и е оправдано).

Така да, доктор кој нема врски во државава и сака да се дообразува е fucked. Според мене ова е и причината поради која цело време слушаме за тоа како докторите ги гледаат само парите. И јас би ги гледал само парите ако сум поминал 15-16 години на преживување.
У сите професии во кои може добро да се заработува ти е така. Еве заврши правен факултет, кој курац ти е само факултет? Со години има да работиш за без пари само и само да ја научиш работата и да стекнеш искуство, па после ако те фаќа умот ке работиш и ке заработуваш согласно твојата позиција на пазарот. Тоа се инвестиции за во иднина. Реално, во повеќето професии, само со завршен факултет си за никаде, појма немаш од работата и зошто некој би го плаќал твоето незнаење. Работата ке те изгради и согласно твојата способност ке те позиционира. Е сега, твоите врсници кои отишле за бербери ке заработуваат додека ти сеуште студираш и даваш пари, но тоа е на краток рок. На среден и долг рок ке ги прегазиш како шлепер жаба, секако ако се усовршиш во работата. На крајот од денот, неможе секој да биде успешен, дали доктор, дали правник, дали земјоделец, овчар... Некој ке биде успешен доктор некој ке биде пропадната инвестиција, некој ке биде успешен овчар со 1000 овци а некој шо не го бидува нема да му дадат ниту туѓи да паси оти ке ги загуби.... Дипломата и титулата не значат и вредност на пазарот.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.073
Поени од реакции
36.157
Добро, да направиме една математика за докторите. Завршуваат после 6 и нешто години студирање, мора да работат некоја година да стекнат искуство за 25-30к. После тоа, ако сакаат да земат специјализација, со кои пари ќе ја платат?
На приватните специјализанти државава не им исплаќа пари за секој месец, со тие ~20к што ги земаат едвај им стига за пат и хранарина додека одат на специјализација. Нема здравствено, нема пензиско. За на еден ебан одмор да отиде треба да јаде паштети цело време.
Како тој доктор ќе биде мотивиран да вложува во себе си и да се грижи за пациентите кога тој самиот не знае месецот дали ќе го помине?
Еве да направиме проста математика:
Завршуваш факултет на 25 години
Работиш 2-3 години како матичен (нели да стекнеш искуство). Сеа имаш 28 години
Сакаш да одиш на специјализација, која трае 4-6 години, земаш плата од 20к што не ти ја ни даваат секој месец. А треба да платиш упис од 1к евра по семестар (или колку и да е). Треба да работиш и втора работа за да можеш да си го дозволиш ова.
Завршуваш специјализација на 34 години. Ако си женско, може и ќе сакаш 1-2 деца да родиш во тој период, па ќе те фати 36-37 години. И сеа на 37 години можеш да почнеш да правиш пари. Нормално, не го ни земаме делот тука кај што треба да изградиш име, за да почнеш сериозни пари да правиш. Може и на 40 години да ја ставиме границата.

Сеа нормално, можно е да се вработиш државно, па да земаш поголема плата и специјализацијата да ти биде платена, ама сите знаеме како одат тие работи во МК.
Може и да работиш во некоја од приватниве болници, ама тие за да ти платат специјализација ќе треба да потпишеш договор кој дефинитивно не ти оди во прилог (иако според набројаното погоре, можеби и е оправдано).

Така да, доктор кој нема врски во државава и сака да се дообразува е fucked. Според мене ова е и причината поради која цело време слушаме за тоа како докторите ги гледаат само парите. И јас би ги гледал само парите ако сум поминал 15-16 години на преживување.
Ама ако сме реални секој што се впуштил во таа струка, бил свесен што ги очекува.

Искрено не сме за жалење во Македонија во поглед на факултетите, речиси никој не завршува со кредити, странство пример после факултет стартно почнуваат со 100к во була за кредитите. Специјализациите им се покриени само ако се апла добри и ако болницата проценила дека вреди да инвестира во нив, нема секоја будала да стане специјалист, треба да си апла во топ 5% за да ти одобрат финансирање.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
10.076
Поени од реакции
17.944
Незнам дали е ироничен али во право е. Тоа што некој учел цел живот не значи по автоматизам добра финансиска состојба.

Никола Тесла еден од најголемите умови во поновата историја умрел гладен во кревет во беден хотел. 80 години подоцна го имаме Лионел Меси со незавршено осмо одд и понуда од 15 милиони евра неделна плата.

Суров е капитализмот за малиот човек.
Tesla bil mentalen pri kraj na zivot, inaku imal sosema dovolno zaraboteno.

Problem so vaseto razmislivanje e deka kapitalizam gleda momentalna sostojba, a opstestvoto ima dolgorocni potrebi. Ne mozhe da ostai da pazarot da ti regulira kriticni sektori ko zdravstvo, obrazovanie, enegetika i tn.
Tie mozhe da gi ima visok, no e sporo da se sozdadat, i ako ima nedostig ne mozhe da gi naprais preku nokj. Za kelner ili magacioner treba daleku pomalce.
 

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.183
Поени од реакции
1.176
У сите професии во кои може добро да се заработува ти е така. Еве заврши правен факултет, кој курац ти е само факултет? Со години има да работиш за без пари само и само да ја научиш работата и да стекнеш искуство, па после ако те фаќа умот ке работиш и ке заработуваш согласно твојата позиција на пазарот. Тоа се инвестиции за во иднина. Реално, во повеќето професии, само со завршен факултет си за никаде, појма немаш од работата и зошто некој би го плаќал твоето незнаење. Работата ке те изгради и согласно твојата способност ке те позиционира. Е сега, твоите врсници кои отишле за бербери ке заработуваат додека ти сеуште студираш и даваш пари, но тоа е на краток рок. На среден и долг рок ке ги прегазиш како шлепер жаба, секако ако се усовршиш во работата. На крајот од денот, неможе секој да биде успешен, дали доктор, дали правник, дали земјоделец, овчар... Некој ке биде успешен доктор некој ке биде пропадната инвестиција, некој ке биде успешен овчар со 1000 овци а некој шо не го бидува нема да му дадат ниту туѓи да паси оти ке ги загуби.... Дипломата и титулата не значат и вредност на пазарот.
Види, сум го имал скроз истото мислење како тебе.
Не викам дека докторите се уникатни во овој проблем што го спомнав. И правниците го имаат истиот проблем.
Муабетот ми беше дека професиите каде што треба да учиш 15 години за да почнеш да заработуваш се неблагодарни. Ај да речеш ќе ги плаќаат по 15-20к евра, па еве ќе истрпиме 15 години.
А тоа уствари, доктор после 15 години учење може да дојде до 2-3к во МК. Ќе треба уште 15 години да поминат за да зема луди суми па да ги престигне врсниците.
А да не збориме за годините што си ги изгубил,што не си можел да одиш на одмор, да си купиш кола итн, додека другарите твои бербери смениле по 3-4 коли. А замисли да сакаш стан да си купиш.
Да не збориме за стресот што ќе го имаш секој ден на работа.
Пошто имам време, реков да ја направам следнава симулација :D
Да речеме дека некој станал бербер на 20 години. Првите две години заработувал по 400 евра месечно. После тоа почнал да заработува по 1000 евра месечно (реално има и бербери што заработуваат повеќе).
Од друга страна имаме доктор кој од 25 до 37 зема 500 евра плата, од 38 до 48 зема 2500, а после тоа од 49 до 60 зема 3500 евра плата.
Знаеш ли кога ќе го стигне докоторот на берберот? На 44 години.
Ако ги одземеме трошоците за студирање, може да ја ставиме таа граница и на 45-46 години. Да не зборам што ставив берберот да почне со работа од 20 години, иако реално калфа на бербер можеш и од 15-16 да бидеш.
А кај е тука стресот? Доктор на 45 години нема што не видел во животот, додека берберов си живее лабав и репетитивен живот?

Знаеш кога докторот ќе има заработено дупло повеќе од берберот? Некаде на 61 - 62 години.

И кажи ми сега, се исплати ли?

Ама ако сме реални секој што се впуштил во таа струка, бил свесен што ги очекува.

Искрено не сме за жалење во Македонија во поглед на факултетите, речиси никој не завршува со кредити, странство пример после факултет стартно почнуваат со 100к во була за кредитите. Специјализациите им се покриени само ако се апла добри и ако болницата проценила дека вреди да инвестира во нив, нема секоја будала да стане специјалист, треба да си апла во топ 5% за да ти одобрат финансирање.
И кај нас секако земаат кредити за студирање луѓето, само не се по 100к.
Според мене ако треба да почнам животот да го живеам на 40 години, тогаш треба стварно да ми вреди тоа. А не да земам плата како некој електро инженер што има едвај 10 години стаж. Да не ги ни спомнуваме ИТ луѓето.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
10.076
Поени од реакции
17.944
Види, сум го имал скроз истото мислење како тебе.
Не викам дека докторите се уникатни во овој проблем што го спомнав. И правниците го имаат истиот проблем.
Муабетот ми беше дека професиите каде што треба да учиш 15 години за да почнеш да заработуваш се неблагодарни. Ај да речеш ќе ги плаќаат по 15-20к евра, па еве ќе истрпиме 15 години.
А тоа уствари, доктор после 15 години учење може да дојде до 2-3к во МК. Ќе треба уште 15 години да поминат за да зема луди суми па да ги престигне врсниците.
А да не збориме за годините што си ги изгубил,што не си можел да одиш на одмор, да си купиш кола итн, додека другарите твои бербери смениле по 3-4 коли. А замисли да сакаш стан да си купиш.
Да не збориме за стресот што ќе го имаш секој ден на работа.
Пошто имам време, реков да ја направам следнава симулација :D
Да речеме дека некој станал бербер на 20 години. Првите две години заработувал по 400 евра месечно. После тоа почнал да заработува по 1000 евра месечно (реално има и бербери што заработуваат повеќе).
Од друга страна имаме доктор кој од 25 до 37 зема 500 евра плата, од 38 до 48 зема 2500, а после тоа од 49 до 60 зема 3500 евра плата.
Знаеш ли кога ќе го стигне докоторот на берберот? На 44 години.
Ако ги одземеме трошоците за студирање, може да ја ставиме таа граница и на 45-46 години. Да не зборам што ставив берберот да почне со работа од 20 години, иако реално калфа на бербер можеш и од 15-16 да бидеш.
А кај е тука стресот? Доктор на 45 години нема што не видел во животот, додека берберов си живее лабав и репетитивен живот?

Знаеш кога докторот ќе има заработено дупло повеќе од берберот? Некаде на 61 - 62 години.

И кажи ми сега, се исплати ли?


И кај нас секако земаат кредити за студирање луѓето, само не се по 100к.
Според мене ако треба да почнам животот да го живеам на 40 години, тогаш треба стварно да ми вреди тоа. А не да земам плата како некој електро инженер што има едвај 10 години стаж. Да не ги ни спомнуваме ИТ луѓето.
Na kraj se sveduva matematikata na toa dali imas ljubov da rabotis ko lekar ili berber, opstestveniot status i satisfakcijata od toa. Za lekarite i ne e tolku strasno, ima nekoj racun i kaj nas da se bide lekar. Zivo me zanima kaj kje najdeme nastavnici po fizika, matematika i tn, ( i so koj kvalitet), koga istite se plateni 5 pati pomalce od nivnite kolegi so slicni tehnicki osnovi.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.073
Поени од реакции
36.157
Види, сум го имал скроз истото мислење како тебе.
Не викам дека докторите се уникатни во овој проблем што го спомнав. И правниците го имаат истиот проблем.
Муабетот ми беше дека професиите каде што треба да учиш 15 години за да почнеш да заработуваш се неблагодарни. Ај да речеш ќе ги плаќаат по 15-20к евра, па еве ќе истрпиме 15 години.
А тоа уствари, доктор после 15 години учење може да дојде до 2-3к во МК. Ќе треба уште 15 години да поминат за да зема луди суми па да ги престигне врсниците.
А да не збориме за годините што си ги изгубил,што не си можел да одиш на одмор, да си купиш кола итн, додека другарите твои бербери смениле по 3-4 коли. А замисли да сакаш стан да си купиш.
Да не збориме за стресот што ќе го имаш секој ден на работа.
Пошто имам време, реков да ја направам следнава симулација :D
Да речеме дека некој станал бербер на 20 години. Првите две години заработувал по 400 евра месечно. После тоа почнал да заработува по 1000 евра месечно (реално има и бербери што заработуваат повеќе).
Од друга страна имаме доктор кој од 25 до 37 зема 500 евра плата, од 38 до 48 зема 2500, а после тоа од 49 до 60 зема 3500 евра плата.
Знаеш ли кога ќе го стигне докоторот на берберот? На 44 години.
Ако ги одземеме трошоците за студирање, може да ја ставиме таа граница и на 45-46 години. Да не зборам што ставив берберот да почне со работа од 20 години, иако реално калфа на бербер можеш и од 15-16 да бидеш.
А кај е тука стресот? Доктор на 45 години нема што не видел во животот, додека берберов си живее лабав и репетитивен живот?

Знаеш кога докторот ќе има заработено дупло повеќе од берберот? Некаде на 61 - 62 години.

И кажи ми сега, се исплати ли?


И кај нас секако земаат кредити за студирање луѓето, само не се по 100к.
Според мене ако треба да почнам животот да го живеам на 40 години, тогаш треба стварно да ми вреди тоа. А не да земам плата како некој електро инженер што има едвај 10 години стаж. Да не ги ни спомнуваме ИТ луѓето.
Мислам дека ќе се преклопиме и со другата тема за фондовите ако тргнеме до решение конкретно за докторите.

Да, се согласувам дека е неблагодарна, но на крајот од денот тие свесно имаат влезено во таа игра. Не дека некој им вети друго пред да се запишат таму.

Не за џабе западните земји имаат константно отворени квоти за увоз на доктори, баш поради ова, во вакви системи овие професии се апла неблагодарни и ретки се тие што се нафаќаат (најчесто поради фамилијарна традиција и таквите имаат веќе гарантирана работа и план за животот). Затоа тие си увезуваат од други земји, веќе тренирани, и ниту државата троши пари, ниту пак му ја мисли каде ќе ги носи тие што завршиле.

За кај нас гледам 4 решенија кои би можеле да го решат и овој проблем, а и општо ќе го потсредат здравството, и ниту едно не е добро за народот:
  • драстично зголемување на здравственото осигурување и тргање на дел од сервисите од државна капа во приватен сектор - со ова ќе се обезбедат повеќе пари во државен буџет за тие доктори што остануваат таму, а другите ќе си одат во приватна пракса и ќе го дерат народот од таму
  • тргање на голем дел од категориите и воведување на задолжителни приватни фондови, со што државниот ќе ти покрива некои минимални заебанции + операции за тие што може да ги дочекаат (месеци/години), а се друго ќе падне на товар на народот и ќе се бркаат со приватните фондови.
  • увоз на доктори од надвор ако не сакаат нашите да седат и да работат за тие плати, па од старт ќе си планираат да киднат надвор
  • сите болници да одат на самофинансирање, со што истите иако се државни ќе си наплаќаат за своите услуги (малку поефтино од чисто приватните), но и ќе удрат со камшикот и тоа што денес го работат 3 доктори тогаш ќе го работи еден, има да му биде изброена секоја секунда, а не како што ги имам начекувано да играат solitaire, но така ќе имаат пари и да го платат.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
10.076
Поени од реакции
17.944
Мислам дека ќе се преклопиме и со другата тема за фондовите ако тргнеме до решение конкретно за докторите.

Да, се согласувам дека е неблагодарна, но на крајот од денот тие свесно имаат влезено во таа игра. Не дека некој им вети друго пред да се запишат таму.

Не за џабе западните земји имаат константно отворени квоти за увоз на доктори, баш поради ова, во вакви системи овие професии се апла неблагодарни и ретки се тие што се нафаќаат (најчесто поради фамилијарна традиција и таквите имаат веќе гарантирана работа и план за животот). Затоа тие си увезуваат од други земји, веќе тренирани, и ниту државата троши пари, ниту пак му ја мисли каде ќе ги носи тие што завршиле.

За кај нас гледам 4 решенија кои би можеле да го решат и овој проблем, а и општо ќе го потсредат здравството, и ниту едно не е добро за народот:
  • драстично зголемување на здравственото осигурување и тргање на дел од сервисите од државна капа во приватен сектор - со ова ќе се обезбедат повеќе пари во државен буџет за тие доктори што остануваат таму, а другите ќе си одат во приватна пракса и ќе го дерат народот од таму
  • тргање на голем дел од категориите и воведување на задолжителни приватни фондови, со што државниот ќе ти покрива некои минимални заебанции + операции за тие што може да ги дочекаат (месеци/години), а се друго ќе падне на товар на народот и ќе се бркаат со приватните фондови.
  • увоз на доктори од надвор ако не сакаат нашите да седат и да работат за тие плати
  • сите болници да одат на самофинансирање, со што истите иако се приватни ќе си наплаќаат за своите услуги, но и ќе удрат со камшикот и тоа што денес го работат 3 доктори тогаш ќе го работи еден, има да му биде изброена секоја секунда, а не како што ги имам начекувано да играат solitaire, но така ќе имаат пари и да го платат.
Mislam ako celta ti e da go naprais zivotot polos za golem del od lugjeto tuka u mkd, this will work :D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom