Охрид

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.739
Поени од реакции
23.001
Dosta ti ziti se da bese od Ohrid garant taksista ke bese, sednat Plan B kafeto lajceto vo usta I spodeluvajne na dnevnite avanturi kako gi derite na skopjancistana :pos::pos:
Ama ne sum, od Capari sum, mene me lici so lajceto od kafeto vo usta da spodeluvam dnevni avanturi od bilo sto. Jbg dete od selo.
Ali ohrigjanec takvo nesto, pazi molim te. Pa vie bevte vtoriot Erusalim, bog i batina okolu ponasanje, kultura, odnos i sto li ne. Nie drugite ve mrazime i vi ljubomorime radi ezeroto, najstaroto vo svet, radi 365te manastiri, radi vozduhot, klimata i pojma nemam uste so.
Bas me interesirase so izgovor ke najdevte za ohridskiot taksist, si rekov nesto vo smisla na ohridskiot ugostitel koi ete im go prezele biznisot na avtenticnite Ohrigjani i zatoa uslugata i cenite se takvi kakvi sto se.
Djabe be se kurcite i go krevate kurot nad madinja, ohridskiot taksist ti e slika prilika na random Ohrigjanec, dali bil kelner, izdaval sobi, prodavac na pazar. Toa ste, takvi ste, nema beganje od toa.
Mariovci so ezero :toe:

Член од
24 август 2017
Мислења
526
Поени од реакции
1.161
Ama ne sum, od Capari sum, mene me lici so lajceto od kafeto vo usta da spodeluvam dnevni avanturi od bilo sto. Jbg dete od selo.
Ali ohrigjanec takvo nesto, pazi molim te. Pa vie bevte vtoriot Erusalim, bog i batina okolu ponasanje, kultura, odnos i sto li ne. Nie drugite ve mrazime i vi ljubomorime radi ezeroto, najstaroto vo svet, radi 365te manastiri, radi vozduhot, klimata i pojma nemam uste so.
Bas me interesirase so izgovor ke najdevte za ohridskiot taksist, si rekov nesto vo smisla na ohridskiot ugostitel koi ete im go prezele biznisot na avtenticnite Ohrigjani i zatoa uslugata i cenite se takvi kakvi sto se.
Djabe be se kurcite i go krevate kurot nad madinja, ohridskiot taksist ti e slika prilika na random Ohrigjanec, dali bil kelner, izdaval sobi, prodavac na pazar. Toa ste, takvi ste, nema beganje od toa.
Mariovci so ezero :toe:
Hahahahahah brale fakt e deka taksistite se del od grdata slika na Ohrid, samo ne znam kaj vide da nekoj nekogo branel ili opravduval bez razlika od koja bransa bile, kao na slepci ovdeka vi se pomagat vi se spodeluvat iskustva za podobro I poeftino da si pominite da naucite deka Ohrid I za eftino top ke si pominite ali na nekolku likovi tuka ne vi se ravni ni zeni vo menopauza, najverojatno mentalitetot da bidet videni, cekirani za insta se pobitni od dlabocinata na dzebot pa od tuka site ovie frustraci, a I pokraj se sho iame I nie nekade I nekogas sme turisti pa ne izivjavame na kasierki, ne vregame kenleri, kucinata ne ni kejnet po vlezovi, istite ne gi pustame da se kapet so drugi luge, po trotoar ne se ponasame kao na voen marsh da sne etc etc ali sho znajme nie pa ti so mariovcine isti sme ;)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.300
Поени од реакции
18.519
Околу чичкото шо се жалеше за сметката, наводно Битолчанец, ама изгледа живее во Америка :icon_lol:
Ја немало пастрмката во менито па не знаел колку пари е, аааа извини уста за шо имаш ? Шо не го праша персоналот колку е кг пастрмка или понижење ти е, бљак од вакви неизживеани луѓе.
Не знај да праша колку е пастрмка ама знај да седни во најскапото место во Свети Наум, свака част.

Овој не е асли Битолчанец, ние Битолчаните сме еснаф луѓе, плаќаме не прашваме, не се срамиме вака по социјални мрежи :)

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.350
Поени од реакции
8.934
кога станува збор за таксистите, еднаш читав некоја реклама/репортажа за Хрватска, и објаснува све како што е и на крајот пишува ТАКСИ: Такси ко такси свугде исто.
А тој што се жали за пастрмката, тој е северно комуњар, па сега за инает се глупира.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.377
Поени од реакции
9.645
кога станува збор за таксистите, еднаш читав некоја реклама/репортажа за Хрватска, и објаснува све како што е и на крајот пишува ТАКСИ: Такси ко такси свугде исто.
А тој што се жали за пастрмката, тој е северно комуњар, па сега за инает се глупира.
Mozhe da se reshi problemot sekade mnogu lesno, samo na nikoj ne mu se zamara.

I vo Srbija (Belgrad) taksistite glumea ludilo, ceni od aerodrom do centar na Belgrad.
Ispadna ministerot na pres i si kazha, ne smee drzhavata da dozvoli prviot kontakt na posetiteli
da bide so kradci (lopovi), i im prati inspekcii, policii za primer, i potoa se postavi "shalter"/kiosk
za vaucheri kade cenata na taksi od aerodrom do zonite e regulirana.
I od togash, mozhelo da ima regularna cena.
Po gradot ushte ima divi taksisti, ama so Uber, Bolt, Yandex i inspekcii drastichno se namaleni.

Taksito vo Dubai / Emirati e strogo regulirano (si pishuva na prozorite, ako nema ured za plakjanje so kartica
imash pravo da ne go platish taksito).

Член од
5 март 2018
Мислења
16.300
Поени од реакции
18.519
osven u singapur jas neznam za eden grad kade ima cesni taksisti. so dusa go cekam denot koga ke se napravi nekoja aplikacija kako uber za vo mkd.
Па скоро секаде низ светот има Uber, cabify
Сите така се возат, чиста работа
Во Македонија такси кола не можиш да најдиш камоли таква апликација.
Во Битола 5 коли на крст се

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.991
Поени од реакции
12.553
osven u singapur jas neznam za eden grad kade ima cesni taksisti. so dusa go cekam denot koga ke se napravi nekoja aplikacija kako uber za vo mkd.
Не може, пошто цените на такси превозот се регулирани од општината и не може да се варијабилни ( барем на хартија е вака ). Убер може во зависност од побарувачка/сообраќај/расположливи коли за истата релација во две возења да ти даде разлика во цената со 500%.
Тек тогаш какво жалење ќе е за цените....

Најголем дел од проблемот со такси превозот во Охрид лежи во општинските инспектори, кои се влезени со рачињата во медот и немањето волја за дијалог и разрешување со проблемите од сите страни. Нема соработка меѓу општината и полицијата, меѓу таксисите и општината, апсолутен хаос.
На крај цената ја плаќаат туристите и домашните.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.305
Поени од реакции
24.424
Не може, пошто цените на такси превозот се регулирани од општината и не може да се варијабилни ( барем на хартија е вака ). Убер може во зависност од побарувачка/сообраќај/расположливи коли за истата релација во две возења да ти даде разлика во цената со 500%.
Тек тогаш какво жалење ќе е за цените....

Најголем дел од проблемот со такси превозот во Охрид лежи во општинските инспектори, кои се влезени со рачињата во медот и немањето волја за дијалог и разрешување со проблемите од сите страни. Нема соработка меѓу општината и полицијата, меѓу таксисите и општината, апсолутен хаос.
На крај цената ја плаќаат туристите и домашните.

sekade na pocetok e taka, prvo vlagaat ilegalno pa se iscenkuvaat so vladata... mal pazar sme, inace lesno e da se resi toa.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.366
Поени од реакции
2.358
Кога ги спомнавте таксистите, незнам на што дроги се, но сигурно се на нешто јако.

Ај шо Август нема шанси да ти кренат на телефон, туку сите работат на црно, т.е дерат. Од пошта до АСНОМ таксист на тројца дечки им побара 800 ден.

Sent from my A001LG using Tapatalk
постирај регистрација и за кого возит

Член од
22 декември 2018
Мислења
486
Поени од реакции
685
Имам кажано многу одамна дека цениве во Охрид се нездрави. Ама последни што треба да се бунат се скопјаниве. Еднаш начекаа супер куп во Скопје, ноќевање беше по 200 евра. Така да толку од поштеноста нивна. Да имаа езеро, кафето 520 денари ќе беше.
Имаат Езеро во Градски парк, само не знам како оди тарифата за лежалка :D

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.904
Поени од реакции
83.111
У Охрид обично односот цена услуга/квалитет не е како во Скопје. За истите пари за кои во центар на Охрид ќе добиеш некаква услуга/квалитет, во Скопје ќе добиеш подобри вредности за тие параметри.
На пример, услугата/квалитетот на она што го добиваш во рестораните како Ј'но е иста како во скопските обични кафани, а цените им се како во скопските подобри кафани/ресторани.

Но, затоа ако не те мрзи да повозиш малку на узгорница, во места како Бравос или Утарна, ќе добиеш услуга/квалитет подобра од скопските (за истите пари).

Пишав претходно дека прашав доверлив домородец каде да идам, во кој ресторан. Прво ми рече дека он лично не иде у Охрид у ресторан него у Струга. После Утарна ми ја препорача и ептен добар совет ми даде.

Член од
24 август 2017
Мислења
526
Поени од реакции
1.161
У Охрид обично односот цена услуга/квалитет не е како во Скопје. За истите пари за кои во центар на Охрид ќе добиеш некаква услуга/квалитет, во Скопје ќе добиеш подобри вредности за тие параметри.
На пример, услугата/квалитетот на она што го добиваш во рестораните како Ј'но е иста како во скопските обични кафани, а цените им се како во скопските подобри кафани/ресторани.

Но, затоа ако не те мрзи да повозиш малку на узгорница, во места како Бравос или Утарна, ќе добиеш услуга/квалитет подобра од скопските (за истите пари).

Пишав претходно дека прашав доверлив домородец каде да идам, во кој ресторан. Прво ми рече дека он лично не иде у Охрид у ресторан него у Струга. После Утарна ми ја препорача и ептен добар совет ми даде.
Brat ne me ebi, koj podobri vrednosti ke gi dobies ??? Vo SK ako neso vredit se Amigos, Ragusa, Doma-Ilinden, Rustikana, Gluvo Kuce I use nekoj sitno na broj, pa tie vo centar debar malo I na kej restoranite ti se najgolem shit vo MK totalen grabez za otrov plakas. Ako neso mi falit dur sum vo OH e to sho neam samo od kaj da pram dobri naracki, kebapi I fast food kao vo SK, za to SK e numero 1 barem po mene

Kajgana Shop

На врв Bottom