Предците на она што денес го нарекуваме бугарски и македноски народ први стигнале на Балканот. Другите славјански народи како Хрватите и Србите стигнале на Балканот еден век подоцна. Бугарија е една од трите наjстари држави во Европа. Ова се историски факти.
San Marino (301 AD) – Often regarded as the world's oldest republic.
Bulgaria (681 AD) – The First Bulgarian Empire was established and is one of the oldest states in Europe, particularly among the Slavic nations.
France (843 AD) – Evolved from West Francia following the Treaty of Verdun, with earlier roots in the Carolingian Empire.
Denmark (965 AD) – Denmark's monarchy traces back to King Gorm the Old.
Hungary (1000 AD) – Established as a kingdom with the coronation of Stephen I.
England (927 AD) – Unified under King Æthelstan.
Portugal (1139 AD) – Became a kingdom and was recognized as independent in 1143.
Yes, it is generally true that the Slavic ancestors of today's Bulgarians and Macedonians arrived in the Balkans earlier than the ancestors of the Croats and Serbs. Here's a brief overview of the migration patterns:
Slavs in the Balkans:
Early Slavic Migration (6th Century): The Slavic ancestors of today's Bulgarians and Macedonians began migrating into the Balkans during the 6th century AD. These Slavs were part of a larger wave of migration from the northeastern European plains. They gradually settled in various parts of the Balkans, including the territories of modern-day Bulgaria and North Macedonia. The process accelerated during the 7th century, with Slavic groups establishing themselves more firmly in these regions.
Formation of the Bulgarian State: By the late 7th century, the Slavic tribes in the region had formed alliances with the Bulgar tribes led by Khan Asparuh. This union led to the establishment of the First Bulgarian Empire in 681 AD, marking the beginning of a distinct Bulgarian identity, which incorporated both Slavic and Bulgar elements.
Arrival of the Croats and Serbs:
Later Slavic Migration (7th Century): The Slavic ancestors of today's Croats and Serbs migrated to the Balkans slightly later, during the 7th century AD. These migrations were part of the same larger Slavic movement into Southeastern Europe but occurred after the initial waves that settled in the territories of modern Bulgaria and Macedonia.
Settling in the Western Balkans: The Croats and Serbs settled in the western parts of the Balkans, in the regions that correspond to modern-day Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, and Montenegro. The Serbs primarily settled in areas such as Raška, while the Croats settled in the regions along the Adriatic coast and inland.
Колку ви е на вас бугарите минималната плата како најстара држава во светот и како горда земја членка на ЕУ со пристап до црно море? Одвај 400 евра ви е...Другите најстари земји членки се економски сили со плати просечни по 5000 евра....Вие сте држава полни со корупција и цигански работи....И каков интерес би имале од бугарија? Од лошо на полошо сакаш да одеме....Ма јок не фала не ни треба заедничка историја...земете си го бугарското вмро дома....Пододбро би бил англичанец или французин него ли бугарин...
Така ве имаат научено, штом ќе слушнете нешто што не се совпаѓа со официјалниот наратив базиран на лаги, веднаш да навредувате. Не се лутам јас, знам дека повеќето Македонци се добри луѓе, и мислат дека со плукање на Бугарија и прават услуга на Македонија.
Колку ви е на вас бугарите минималната плата како најстара држава во светот и како горда земја членка на ЕУ со пристап до црно море? Одвај 400 евра ви е...Другите најстари земји членки се економски сили со плати просечни по 5000 евра....Вие сте држава полни со корупција и цигански работи....И каков интерес би имале од бугарија? Од лошо на полошо сакаш да одеме....Ма јок не фала не ни треба заедничка историја...земете си го бугарското вмро дома....Пододбро би бил англичанец или французин него ли бугарин...
Фантастична аргументација. Ако си најстара држава во Европа, или меѓу најстарите, треба да имаш највисок просек на плата? Заедничката историја не е нешто што го бираш како потребно или непотребно, таа едноставно постои без разлика дали ти имаш или немаш корист од неа.
Јас не сум Бугарин, јас сим Македонец кој има заедничка историја со Бугарија. Она што еднаш било едно, денес е две. И да, ВМРО е чисто бугарска оргазнизација. Сите основачи на ВМРО се доживувале себе си како Бугари. Читајте малку, нека не ве лажат како мали деца, срамота е.
На споредба на информации од различни извори и нивно вклопување во кохерентен наратив колку што можу поблизок до вистината.
Сакаш пример можеби? На школо не учеа дека цар Самуил бил Македонец. Не постои ниту еден релевантен историски извор кој го смета Самуил за Македонец. Самуил бил бугарски цар кој војувал против Византија.
Не се чувствувате глупо кога вака блатантна лага ви ја кажуваат уште од мали нозе?
Како се ближи Септември Октомври ќе се јавуваат бугараши експерти по историја, во реалност неможат ни рибите во вардар да ги убедат за историска бугарштина, убаво е да си се залажуваат себеси дека ќе го скршат Македонецот околу ВМРО или Самоил.
Јас не сум Бугарин, јас сим Македонец кој има заедничка историја со Бугарија. Она што еднаш било едно, денес е две. И да, ВМРО е чисто бугарска оргазнизација. Сите основачи на ВМРО се доживувале себе си како Бугари. Читајте малку, нека не ве лажат како мали деца, срамота е.
Јас цело време овде пишувам дека вмро било бугарска организација...затоа и цело време ме критикуват и ми се смејат и прават ме не знам што......затоа дека е бугарска нема дилема..има докази и документи....проблемот е што 95% од македонците се под пропаганда дека се антички македонци и сл......затоа и имаме проблеми со соседите....по лесно е да ги излажеш него ли да ги убедеш дека се излажани...Затоа сме до тоа ниво дојдени клекнати на колена со уништена држава...
Фантастична аргументација. Ако си најстара држава во Европа, или меѓу најстарите, треба да имаш највисок просек на плата? Заедничката историја не е нешто што го бираш како потребно или непотребно, таа едноставно постои без разлика дали ти имаш или немаш корист од неа.
Е како тоа фалење дека бугарија е најстара држава во светот а никаков успех нема постигнато на екомомски развој да стане светска сила...држава полна со корупција и цигански работи....До толку демографски уништена што прават очајни обиди на сила бугари да не направат......Што треба бугари на сила да станеме и да се гордееме со тоа дека имаме најстара блгарска држава во светот јадејќи леп и сол и живеајки мизерен блгарски цигански живот..? Мислам дај жити се....Па и англија е најстара држава во светот..Гледај ја како е економски и социјално напредната...Секој оде во англија мигрант да биде...Зошто некој би ојдел во бугарија коа ништо не нуде за ништо не е провлечна?
Шо сорта си ти пријателе? Шипурка, влав, џуптин или неш др? Сигурно не си македонец, баш некој на темата за Политичката ситуација во САД го воочи истото.
Шо сорта си ти пријателе? Шипурка, влав, џуптин или неш др? Сигурно не си македонец, баш некој на темата за Политичката ситуација во САД го воочи истото.
Што очекуваш од член со слика на Јулиус Евола италијански фашист, сигурно е од овие Ванчо Михајловистите зима паричиња од бугарија и дели памет, вчера читав една добра бугарска пропагандна книга на Пеце Трајков од Лерин исто Бугараш, но ме запрепасти фактот колку Ванчо Михајловисти останале во Народна Република Македонија и како слободно се шетале пред наследниците на Петар Чаулев низ Скопје, сите тие Ванчо Михајловисти нивните наследници работат за службите против Македонија.
На споредба на информации од различни извори и нивно вклопување во кохерентен наратив колку што можу поблизок до вистината.
Сакаш пример можеби? На школо не учеа дека цар Самуил бил Македонец. Не постои ниту еден релевантен историски извор кој го смета Самуил за Македонец. Самуил бил бугарски цар кој војувал против Византија.
Не се чувствувате глупо кога вака блатантна лага ви ја кажуваат уште од мали нозе?
Како се ближи Септември Октомври ќе се јавуваат бугараши експерти по историја, во реалност неможат ни рибите во вардар да ги убедат за историска бугарштина, убаво е да си се залажуваат себеси дека ќе го скршат Македонецот околу ВМРО или Самоил.
Не знам зошто се важни Септември и Октомври, и не ме интересира. Ако сакаш да водиш дискусија ти требаат аргументи, или барем нешто што личи на нив, не дисквалификации. Еве понуди ми барем еден извор, настрана од македонската историографија кој ќе тврди дека Самуил бил Македонец. Не само тоа, најди ми еден извор настрана од македонската историографија кој тврди дека во времето на цар Самуил воопшто постеле Македонци како засебен етникум.
Ако постојат чисти Македонци, јас сум тоа. Западна Македонија, Македонец и по мајка и по татко. Што не значи дека треба да дозволам да ме лажат како мало дете.
Не знам зошто се важни Септември и Октомври, и не ме интересира. Ако сакаш да водиш дискусија ти требаат аргументи, или барем нешто што личи на нив, не дисквалификации. Еве понуди ми барем еден извор, настрана од македонската историографија кој ќе тврди дека Самуил бил Македонец. Не само тоа, најди ми еден извор настрана од македонската историографија кој тврди дека во времето на цар Самуил воопшто постеле Македонци како засебен етникум.
Ако постојат чисти Македонци, јас сум тоа. Западна Македонија, Македонец и по мајка и по татко. Што не значи дека треба да дозволам да ме лажат како мало дете.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.