Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Бугарите и Македонците се две страни на една иста паричка. Најголемата историска несреќа за Бугарија и Македонија е пропаста на Санстефанскиот договор.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Ти си пишал порака да зборуваме на бугарски јазик. Ама јас не сум бугарин како тебе, јас не славам бугарска историја како ти. Така да со погрешна личност ќе збореш бугарски јазик. Не го разбирам бугарскиот јазик...Англиски, шпански, хрватски и по малку руски јазик знам...бугарски јок...чуден ми е бугарскиот јазик така да збори сам бугарски и онака славеш бугарска историја...
Зборувај македонски јазик тогаш..
Автоматски споено мислење:

Ти си пишал порака да зборуваме на бугарски јазик. Ама јас не сум бугарин како тебе, јас не славам бугарска историја како ти. Така да со погрешна личност ќе збореш бугарски јазик. Не го разбирам бугарскиот јазик...Англиски, шпански, хрватски и по малку руски јазик знам...бугарски јок...чуден ми е бугарскиот јазик така да збори сам бугарски и онака славеш бугарска историја...
Премногу читаш бугарска историја... прочитај и некоја друга историја..

Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Предците на она што денес го нарекуваме бугарски и македноски народ први стигнале на Балканот. Другите славјански народи како Хрватите и Србите стигнале на Балканот еден век подоцна. Бугарија е една од трите наjстари држави во Европа. Ова се историски факти.
  • San Marino (301 AD) – Often regarded as the world's oldest republic.
  • Bulgaria (681 AD) – The First Bulgarian Empire was established and is one of the oldest states in Europe, particularly among the Slavic nations.
  • France (843 AD) – Evolved from West Francia following the Treaty of Verdun, with earlier roots in the Carolingian Empire.
  • Denmark (965 AD) – Denmark's monarchy traces back to King Gorm the Old.
  • Hungary (1000 AD) – Established as a kingdom with the coronation of Stephen I.
  • England (927 AD) – Unified under King Æthelstan.
  • Portugal (1139 AD) – Became a kingdom and was recognized as independent in 1143.
Yes, it is generally true that the Slavic ancestors of today's Bulgarians and Macedonians arrived in the Balkans earlier than the ancestors of the Croats and Serbs. Here's a brief overview of the migration patterns:

Slavs in the Balkans:
  • Early Slavic Migration (6th Century): The Slavic ancestors of today's Bulgarians and Macedonians began migrating into the Balkans during the 6th century AD. These Slavs were part of a larger wave of migration from the northeastern European plains. They gradually settled in various parts of the Balkans, including the territories of modern-day Bulgaria and North Macedonia. The process accelerated during the 7th century, with Slavic groups establishing themselves more firmly in these regions.
  • Formation of the Bulgarian State: By the late 7th century, the Slavic tribes in the region had formed alliances with the Bulgar tribes led by Khan Asparuh. This union led to the establishment of the First Bulgarian Empire in 681 AD, marking the beginning of a distinct Bulgarian identity, which incorporated both Slavic and Bulgar elements.
Arrival of the Croats and Serbs:
  • Later Slavic Migration (7th Century): The Slavic ancestors of today's Croats and Serbs migrated to the Balkans slightly later, during the 7th century AD. These migrations were part of the same larger Slavic movement into Southeastern Europe but occurred after the initial waves that settled in the territories of modern Bulgaria and Macedonia.
  • Settling in the Western Balkans: The Croats and Serbs settled in the western parts of the Balkans, in the regions that correspond to modern-day Croatia, Bosnia and Herzegovina, Serbia, and Montenegro. The Serbs primarily settled in areas such as Raška, while the Croats settled in the regions along the Adriatic coast and inland.

Последно уредено:

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.818
Поени од реакции
6.404
Секој русофил и ставрогрин порано или подоцна се наложува на бугарски интереси, судено им е да бидат глупи.

Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Учете историја, Хегел и Хајдегер покажале дека човекот пред и над се е историско битие и се разбира себеси низ историските процеси. Не се лажете со романтизирани историографии полни со лаги.

Најголем непријател низ историјата и на Бугарите и на Македонците, отсекогаш била Грција. Најголемиот пораз на Бугарите и Македонците во историјата е одземањето на Тракија од страна на Грците. Во тој момент се распадна ткивото на македонскиот и бугарскиот народ. Кога Бугарин ќе рече Мизија, Тракија и Македонија е истата работа со тоа кога Македонецот ќе рече Егејска, Вардарска и Пиринска Македонија. Истиот ламент, истата жал за распадот на националното ткиво.

Последно уредено:
Член од
15 февруари 2019
Мислења
999
Поени од реакции
3.989
Дали мицко шипацот и најшиптаpската партија дпне прават нешто во врска со ова? За брзо туркошиптаpската хорда се спрема пак да бега тука и пак ние ќе треба да ја храниме, облекуваме и лечиме (како до сега)

Можда на шиптаpот мицко и циганот заев им одговара ова

IMG_20240813_232615.jpg

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Учете историја, Хегел и Хајдегер покажале дека човекот пред и над се е историско битие и се разбира себеси низ историските процеси. Не се лажете со романтизирани историографии полни со лаги.

Најголем непријател низ историјата и на Бугарите и на Македонците, отсекогаш била Грција. Најголемиот пораз на Бугарите и Македонците во историјата е одземањето на Тракија од страна на Грците. Во тој момент се распадна ткивото на македонскиот и бугарскиот народ. Кога Бугарин ќе рече Мизија, Тракија и Македонија е истата работа со тоа кога Македонецот ќе рече Егејска, Вардарска и Пиринска Македонија. Истиот ламент, истата жал за распадот на националното ткиво.
Сакаш да кажеш дека Македонија и Бугарија имаат:
- Заедничка историја?
- Споделена историја?
Од кај ми е ова познато?...:unsure:

Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Сакаш да кажеш дека Македонија и Бугарија имаат:
- Заедничка историја?
- Споделена историја?
Од кај ми е ова познато?...:unsure:
Македонија и Бугарија имаат ИСТА историја. Не знам од каде ти е познато. Само Бог знае се за внатрешниот живот на вас грешниците.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Мило ми е што не славиш бугарски јазик. Дали ти , и со што помогна на Македонија во овие 30 години политика? Инженер си, електро инженер, дај некој доказ дека си на светската мапа како заслужен граѓанин?

Бугарите и Македонците се две страни на една иста паричка. Најголемата историска несреќа за Бугарија и Македонија е пропаста на Санстефанскиот договор.
Значи поголем доказ не постои дека Русија ја ама формирано модерна Бугарија. Прочитај бугарска историја и после тоа реплика дај туак. Не на мене, општо..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.875
Поени од реакции
4.999
Македонија и Бугарија имаат ИСТА историја. Не знам од каде ти е познато. Само Бог знае се за внатрешниот живот на вас грешниците.

Ајде да ти помогнам и да те потсетам „...од кај ми е познато...„-познато ми е од ставот од еден несуден нобеловец из Муртино, кон ај што не знае да разликува „хоризонтала„ од „вертикала„, ама знае (не знам од каде, веројатно му текнало...) дека Македонците и Бугарите немале „споделена„, туку имале „заедничка„ историја.

Само треба(ше) да ти текне...

Член од
4 ноември 2013
Мислења
937
Поени од реакции
1.480
Ко шо тргна работава и Александар Велики циган ке го напраите.

Пола се цигани , пола се потурчени во Бугарија , ти се читаш ли што збориш?

Немој да се бламираш тука по форум и да кажуваш ние дека сме имале иста историја со нив.

Уште и Хегел го спомна :vozbud::vozbud::vozbud:

Член од
9 јули 2024
Мислења
293
Поени од реакции
427
Ајде да ти помогнам и да те потсетам „...од кај ми е познато...„-познато ми е од ставот од еден несуден нобеловец из Муртино, кон ај што не знае да разликува „хоризонтала„ од „вертикала„, ама знае (не знам од каде, веројатно му текнало...) дека Македонците и Бугарите немале „споделена„, туку имале „заедничка„ историја.

Само треба(ше) да ти текне...
Јас своите мислења не ги базирам на тековни политики на полуписмени луѓе.

Ко шо тргна работава и Александар Велики циган ке го напраите.

Пола се цигани , пола се потурчени во Бугарија , ти се читаш ли што збориш?

Немој да се бламираш тука по форум и да кажуваш ние дека сме имале иста историја со нив.

Уште и Хегел го спомна :vozbud::vozbud::vozbud:
Александар Македонски има со тебе и со мене врска колку што има Кунте Кинте. И Македонија и Бугарија денес се партал држави, Македонија е протекторат на САД кои ги имаат Албанците како attack dog на Балканот, а Бугарија е во тешка демографска катастрофа.

Што се однесува до Хегел, ќе си земам за право да кажам дека СИГУРНО имам повеќе право да го спомнам од тебе.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom