- Член од
- 28 декември 2015
- Мислења
- 3.913
- Поени од реакции
- 6.388
Според Христијанската теологија и Светото писмо, нема да има последици за никого се до второто доаѓање на Христос и судниот ден. Тогаш ќе се суди на грешните и нивните души ќе завршат во сулфурните езера. До тогаш душите на покојните се во некакво лимбо или димензија која не можеме да ја знаеме.Не бе, во тебе ќе верувам, па кога ќе има човек дијареа ќе му речам дека еден мудар човек советуваше кисела зелка да се јаде. Ваљда според онаа народната, клин со клин се избија. Ој таму паси трева и продолжи да пишуваш, бар си смешен.
Не ми треба мене поп и црква за да знам дека постои бог, универзален центар.
Да де, ти не легна со него по слободна сопствена волја, туку присилена беше?
Судбината сами си ја кроиме, баш со слободната волја која ни е дадена, сами правиме избор, а последиците од тој избор се знае во чија надлежност се.
Католичката теологија е на став дека има чистилиште за душите пред да дојде судниот ден.
Така да, не знаеме што и кога ќе биде.
По народ се смета дека веднаш по смртта душите одат кај Св.Петар кој одредува веднаш кој за каде е, и така едните одат во рај другите во пекол. А во пеколот разни демони со трозабци ги бодат грешниците.
Тоа е само прикаска за лековерните.
Од друга страна, нека ме поправи PROROKOT ако грешам, во Св.Писмо воопшто нема опис на Рајот во новиот завет.