Најефтин супермаркет

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.591
Поени од реакции
2.194
Јас избегавам млечни и месни производи овој период во годината.

Големите маркети имаат комори каде ги чуваат, но и тоа не е гаранција. Долг е патот додека да стигне на рафт, еден да зезне работа, дали шофер, дали магационер и рокот значително се намалува.

Плус каде што има гужва, често сум начекал отворени фрижидери, и никогаш не се производите на идеална температура.

Не е случајно што најголем број труења се дешаваат во летен период.

Sent from my A001LG using Tapatalk
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.102
Поени од реакции
10.853
Јас избегавам млечни и месни производи овој период во годината.

Големите маркети имаат комори каде ги чуваат, но и тоа не е гаранција. Долг е патот додека да стигне на рафт, еден да зезне работа, дали шофер, дали магационер и рокот значително се намалува.

Плус каде што има гужва, често сум начекал отворени фрижидери, и никогаш не се производите на идеална температура.

Не е случајно што најголем број труења се дешаваат во летен период.

Sent from my A001LG using Tapatalk
Кам во дистрибутниот центар као многу ригорозни биле пазеле на се арно ама затоа по продавнициве сто пати имам начекано палета како си стои со сладоледи и останата замрзната роба, прилично сум сигурен дека ни во магацините немаат соодветно место кај да ги чуваат
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.966
Поени од реакции
35.916
Не зборам за рокот него квалитетот. Има стабилен квалитет битолска млекара. Секој производ е ист.
Тоа е лош знак, млекото има огромна разлика од крава до крава, и од период во годината. Ако навистина е од чисто млеко, е речиси невозможно секое шише да има ист вкус.
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.560
Поени од реакции
5.828
Тоа е лош знак, млекото има огромна разлика од крава до крава, и од период во годината. Ако навистина е од чисто млеко, е речиси невозможно секое шише да има ист вкус.
Realno, manje/vise mozno e...
Mlekoto pominuva dolg process od krava do masa.
Samo toa "cisto mleko" e uslovno kazano... Niedna krava ne dava mleko so 3.2 maslenost, ili, ne daj boze, 1.8 %...
Surovo mleko obicno e nekade 3.8 - 4.0 %..
Potoa, niz kup procesi, mlekata se grizi da ne konsumirame mnogu mrsno, pa volsebno mu dodava/odzema I go homogenizira na, pr 1.8...
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.966
Поени од реакции
35.916
Realno, manje/vise mozno e...
Mlekoto pominuva dolg process od krava do masa.
Samo toa "cisto mleko" e uslovno kazano... Niedna krava ne dava mleko so 3.2 maslenost, ili, ne daj boze, 1.8 %...
Surovo mleko obicno e nekade 3.8 - 4.0 %..
Potoa, niz kup procesi, mlekata se grizi da ne konsumirame mnogu mrsno, pa volsebno mu dodava/odzema I go homogenizira na, pr 1.8...
Не сум стручен во таа област, но малку ми е чудно како во толку време немам осетено разлика од едно до друго иако во суштина дури и од истата крава е различно од месец до месец.

Имам пиено чисто млеко со години, еден период и од "буша раса", и сите имале свој мирис, вкус, па дури и боја (пожолто особено кога нема зелена трева и апла мрсно како овчо). Од овие правевме и кисело домашно, кое е тотално различно од купеното, баба ми правеше и домашен јогурт и кајмак, пак различни од купечките и секогаш стои мирисот на млекото. Единствено блиску до домашните имам осетено мирис кај Бучен Козјак, другиве ми се сите исти.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.681
Поени од реакции
13.295
Јас избегавам млечни и месни производи овој период во годината.

Големите маркети имаат комори каде ги чуваат, но и тоа не е гаранција. Долг е патот додека да стигне на рафт, еден да зезне работа, дали шофер, дали магационер и рокот значително се намалува.

Плус каде што има гужва, често сум начекал отворени фрижидери, и никогаш не се производите на идеална температура.

Не е случајно што најголем број труења се дешаваат во летен период.

Sent from my A001LG using Tapatalk
Ова е клучниот проблем посебно за летото кога температурите се драстично повисоки.
Се помалку има луѓе кои работат по маркетиве а во последно време свежата крв што пристигнува е по неука и не сака да се замара со вакви стандардни процедури.
Дали е до тоа што газдите најчесто ги држат на минималец или истите сакаат со што помалку работна сила да постигнат се - стварно не знам. Порано кога платата беше минималец од 8800 имаше луѓе што се тепаа за работно место во маркет, но газдите беа повеќе на штрек кого вработуваат. После тоа почнаа да вработуваат кого-годе, па имаше такви нововработени што злоупотребуваа и си тераа боловања, избегаваа тешка работа што пак не е добро. Зашто вредниот работник да биде исто платен како и оној што денгуби цело работно време. Па така дојде период кога голем дел од оние со искуство + работливи да напуштат па последователно и овие. Газдите во моментов не знам што прават и која математика тераат, но мислам дека условите се влошени затоа што или не сакаат да вработат нови па тераат вака на шкрги дур не дојде јајце на газот, или навистина никој веќе не сака да работи со плата од 25 000.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.488
Поени од реакции
40.381
Ова е клучниот проблем посебно за летото кога температурите се драстично повисоки.
Се помалку има луѓе кои работат по маркетиве а во последно време свежата крв што пристигнува е по неука и не сака да се замара со вакви стандардни процедури.
Дали е до тоа што газдите најчесто ги држат на минималец или истите сакаат со што помалку работна сила да постигнат се - стварно не знам. Порано кога платата беше минималец од 8800 имаше луѓе што се тепаа за работно место во маркет, но газдите беа повеќе на штрек кого вработуваат. После тоа почнаа да вработуваат кого-годе, па имаше такви нововработени што злоупотребуваа и си тераа боловања, избегаваа тешка работа што пак не е добро. Зашто вредниот работник да биде исто платен како и оној што денгуби цело работно време. Па така дојде период кога голем дел од оние со искуство + работливи да напуштат па последователно и овие. Газдите во моментов не знам што прават и која математика тераат, но мислам дека условите се влошени затоа што или не сакаат да вработат нови па тераат вака на шкрги дур не дојде јајце на газот, или навистина никој веќе не сака да работи со плата од 25 000.
Знам многу добро како работат. Бар до пред 4-5 години така беше. Ќе дадат договор на еден месец и кога ќе помине ќе дадат 3. Работникот ќе рече супер е, ќе го експлоатираат и ќе му речат од утре не доаѓај. Све тоа да не плаќаат одмори и К-15. Сега не знам како е пошто не се ни нафаќа народов да им работи веќе.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.681
Поени од реакции
13.295
Знам многу добро како работат. Бар до пред 4-5 години така беше. Ќе дадат договор на еден месец и кога ќе помине ќе дадат 3. Работникот ќе рече супер е, ќе го експлоатираат и ќе му речат од утре не доаѓај. Све тоа да не плаќаат одмори и К-15. Сега не знам како е пошто не се ни нафаќа народов да им работи веќе.
Од друга страна па имаат енормна заработувачка (за време на Корона не поминаа ич лошо), отвараат маркети на секој можен ќош. Се чудам од кај ќе наоѓаат сеа работна сила кога веќе никој не им доаѓа?
 

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
928
Поени од реакции
1.519
Само Јока признавам!
Автоматски споено мислење:

Само Јока признавам!
Друже како да ти кажам ама бучен козјак се најблиску до нешто што вреди со најмалце хемија
Кораб трница е бомбона а богами и ајранот на вемилк е уживанција за горештиниве, инстант електролити :)
 
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
663
Кам во дистрибутниот центар као многу ригорозни биле пазеле на се арно ама затоа по продавнициве сто пати имам начекано палета како си стои со сладоледи и останата замрзната роба, прилично сум сигурен дека ни во магацините немаат соодветно место кај да ги чуваат
абе пусто ригорозно, и нормално дека палетите седат по маркети..сами не се местат и не се топат туку така сладоледите како што мислите..некогаш и саати седеле и не се стопиле. Работници нема т.е никој не сака да биде малтретиран и да изиграва лиќен роб за 25-28 000
Автоматски споено мислење:

Од друга страна па имаат енормна заработувачка (за време на Корона не поминаа ич лошо), отвараат маркети на секој можен ќош. Се чудам од кај ќе наоѓаат сеа работна сила кога веќе никој не им доаѓа?
Нема нови будали, крпарат сите со персонал. На газдите исто им е дали се 2ца или 5 на смена..битно работата оди? епа супер..така гледаат тие..за кипер ми кашаа за струга тој новиот..немале персонал и ги терале вработените да работаа без слободен ден, дури и супервизорите седеле на каса држеле смена..ето до кој степен е дојдено...
Автоматски споено мислење:

Ова е клучниот проблем посебно за летото кога температурите се драстично повисоки.
Се помалку има луѓе кои работат по маркетиве а во последно време свежата крв што пристигнува е по неука и не сака да се замара со вакви стандардни процедури.
Дали е до тоа што газдите најчесто ги држат на минималец или истите сакаат со што помалку работна сила да постигнат се - стварно не знам. Порано кога платата беше минималец од 8800 имаше луѓе што се тепаа за работно место во маркет, но газдите беа повеќе на штрек кого вработуваат. После тоа почнаа да вработуваат кого-годе, па имаше такви нововработени што злоупотребуваа и си тераа боловања, избегаваа тешка работа што пак не е добро. Зашто вредниот работник да биде исто платен како и оној што денгуби цело работно време. Па така дојде период кога голем дел од оние со искуство + работливи да напуштат па последователно и овие. Газдите во моментов не знам што прават и која математика тераат, но мислам дека условите се влошени затоа што или не сакаат да вработат нови па тераат вака на шкрги дур не дојде јајце на газот, или навистина никој веќе не сака да работи со плата од 25 000.
Нема нови будали како веќе пишав. З никакви пари нема веќе, никој не сака да биде малтретиран како стока (псоебно за кам важи ова). Точно, порано пребираа кого да вработаат (се пријавуваа некогаш и по 20-30 души на оглас). Денес ситуацијата е поинаква..20 души ни годишно нема, платите смешни,работа ненормално многу (секој вработен 5работи за 2 или 3ца), неплатени недели, вишок саати..и што све не.
Значи не вработуваат нови луѓе просто зашто ги нема, сакале тие или не..нема луѓе. Кам еден месец дава пример +1000, 3 месеци после ктрати по 1000..па која будала ќе работи така?
 
Последно уредено:
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.681
Поени од реакции
13.295
абе пусто ригорозно, и нормално дека палетите седат по маркети..сами не се местат и не се топат туку така сладоледите како што мислите..некогаш и саати седеле и не се стопиле. Работници нема т.е никој не сака да биде малтретиран и да изиграва лиќен роб за 25-28 000
Автоматски споено мислење:


Нема нови будали, крпарат сите со персонал. На газдите исто им е дали се 2ца или 5 на смена..битно работата оди? епа супер..така гледаат тие..за кипер ми кашаа за струга тој новиот..немале персонал и ги терале вработените да работаа без слободен ден, дури и супервизорите седеле на каса држеле смена..ето до кој степен е дојдено...
Автоматски споено мислење:


Нема нови будали како веќе пишав. З никакви пари нема веќе, никој не сака да биде малтретиран како стока (псоебно за кам важи ова). Точно, порано пребираа кого да вработаат (се пријавуваа некогаш и по 20-30 души на оглас). Денес ситуацијата е поинаква..20 души ни годишно нема, платите смешни,работа ненормално многу (секој вработен 5работи за 2 или 3ца), неплатени недели, вишок саати..и што све не.
Значи не вработуваат нови луѓе просто зашто ги нема, сакале тие или не..нема луѓе. Кам еден месец дава пример +1000, 3 месеци после ктрати по 1000..па која будала ќе работи така?
Тогаш зошто се отвараат маркети на секој ќош? Како ќе се одржуваат кога нема работна снага?
 
Член од
9 декември 2012
Мислења
879
Поени од реакции
950
Кораб трница е бомбона а богами и ајранот на вемилк е уживанција за горештиниве, инстант електролити :)
Дали Кораб уште увезуваат од Србија,или отворија своја фабрика ?
Автоматски споено мислење:

Кораб трница е бомбона а богами и ајранот на вемилк е уживанција за горештиниве, инстант електролити :)
Дали Кораб уште увезуваат од Србија,или отворија своја фабрика ?
 
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
663
Тогаш зошто се отвараат маркети на секој ќош? Како ќе се одржуваат кога нема работна снага?
Тое е добро прашање што не можам да го решам. Не ми е јасна ич тактикава.
 

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.508
Поени од реакции
2.646
Тое е добро прашање што не можам да го решам. Не ми е јасна ич тактикава.
Menuvaat rabotnici ( i toa zeni nad 40god normalno od zor sto mora da rabotat) sekoj vtori mesec taka da veke videna normalna praksa kaj nas.Retko kaj mene vo Kam da vidam edni isti lugje osven sheficata.Sekoj drug poveke od dva meseca tesko.A mushterii si doagaat normalno
 
Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
663
Menuvaat rabotnici ( i toa zeni nad 40god normalno od zor sto mora da rabotat) sekoj vtori mesec taka da veke videna normalna praksa kaj nas.Retko kaj mene vo Kam da vidam edni isti lugje osven sheficata.Sekoj drug poveke od dva meseca tesko.A mushterii si doagaat normalno
Работниците сами се менуваат т.е идат, гледаат со кого и каква работа си имаат и си одат. Исто и струга е...кам е тешко дно
 

Kajgana Shop

На врв Bottom