jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.493
- Поени од реакции
- 27.313
Па и лојалноста е трансакција бе девојче. Да ти се најде фирмата кога имаш тешки моменти, во тежок период да не те замара, ако имаш некој близок болен да ти помогне, некој проблем да ти го реши...Ако сакаш лојалност, земи си куче.
Кој остана да верува во таа “лојалност” на врска вработен-фирма, во било која дирекција, гадно се заебал.
Чиста трансакција, даваш време, добиваш пари.
Во годиниве се изнагледав примери од кои одново ми се докажува дека колку и да звучи сурово,на крај на денот ти си само уште еден асет за компанијата. Кога ќе зачкрипат тркалата, хр те гледа како сума, не како човек. Имало примери, да не набројувам, форумот е јавен, ама фирмата е во шкрипец, отпушта долгогодишни вработени во најтешки периоди од животот. Во бизнисот нема место за емоции, колку побрзо го сфатиш, толку подобро.
Ние сме научени на оутсоурсинг компании (шивачници) и затоа ни е тешко да го сватиме тој концепт на лојалност. Јас се слагам дека постојат моменти каде што фирмата нема избор, туку мора да отпушти вработени, ама лојалноста спрема вработениот не се покажува во такви моменти, туку во моменти кога фирмата работи добро. Не сме ние религиска организација, па да бараме слепа лојалност.
Ние работиме на сопствен продукт, така да малце поинаку ги гледаме работите, не ни требаат гурбетџии спремни да си одат за 6 месеци, ни требаат луѓе кои сакаат да градат успешна кариера.
Автоматски споено мислење:
Види, ептен претерувам, ама па ме изнервираа конкретно 2 CV-ја дента кога го напишав постот. Имам CV каде што на секоја ставка за образование, работно место, и курсеви напишале северна. Во текстот за работно место, во description северна, северна, северна... Значи буквално во едно CV над 20 пати пишано северна, она очи боде. Едноставно таков коленичар не ми треба да го вработам.Moes da vrabotis kogo sakas. Ima lugje so procenuvaat vrz baza na lepota, nekoj sprema poznanstvo i tn. Imav eden kolega, bese na pozicija da bira, go izbra kandidatot zaso e kavadarcanec. Vika mnogu kandidati, mora da filtriram nekako. Ti si resil vrz baza na toa vo CVto da procenuvas karakter na covek, so e ludnica ako me prasas mene, zaso apsolutno niso ne znaci. Mozhe da e najlojalniot i najpatriotskiot covek na svet, a da go lupnal toa od edno milion pricini. Ali tvoja firma, kje raboti za tebe, ti kje gi trpis posledicite.
Ja sum sekad za profesionalizam vo biznis. Megjutoa nie sme lugje i normalno nekad i emociite da vlijaat vo procenkata.