- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 10.215
- Поени од реакции
- 18.139
Zboram za globalen problem,ne za Makedonija. Oni krpat so imigracija, ama eventualno kje snema. Cim brazil ima 1.4, kaj i da e za 50 god i crnci za izvoz kje snema. Kako so kazav, ni kazna ni potiknema da gi nateraat lugjeto da pravat deca. Celta treba da e da se organizira obstestvoto, tie so ne ostavile pokolenie nema zaso da gi dobivaat benefitite od idnoto pokolenie. Ja znaete site pgoovorkata so 3te leba, i taka bilo od pamtivek.Не е до парите, тоа е точно. Барем за едно или две деца парите не би требало да се проблем, можеби се јавува како фактор за планирање повеќе деца, 3, 4, 5.. Зборивам за наши луге, кај ромите парите никогаш не се проблем.
Тешко е луѓет без деца да ги „казниш„ со плаќање додатен данок или ограничување на некоје право. ПОвеќето устави во светот, па и нашиот тоа не го дозволуваат затоа што е дискриминација. Пореално е да ги наградиш тие со деца, на пример поголем детски додаток или нешто слично. Мала мана на тој систем би бил што ги стимулираш ромите, кои имаат и така доста деца.
Имам впечаток дека повеќето луѓе кај нас сакаат деца не сме дојдени тој стадиум како на запад каде не сакаат ниедно, не сакаат ни брак ни заедница.
поголем проблем би било иселеувањето. кога некој замине тој е изгубен за Македонија. А не можеш да ги спречиш да заминат. Тоа е веќе Албанија од времено на Енвер Хоџа.
Da imas pravo deka vo momentov e tesko takvo neso, zaso lugjeto by default se glupi, i ne svakjaat deka nema magicno stapce nitu free lunch. Ama kje doe zort i kje razmislat. Ili toa, ili nekoj AI roboti. Ili ako dojdat dovolno budali ko Vanlock na vlast, kje gi davame kjerkite u inkubatori za oplod.
Автоматски споено мислење:
Ne e ni vazno kolku si dal, zaso ti vrakjas za toa so te izrasnale. A nema da ima koj da vrakja za tebe.Ti use ne kontas izglea so ti objasnuvam. Kako mozhe 1 mlad covek da te cuva tebe i 5 starci u penzija? Ti ima logika toa?Децата на ѓупакот ако не му ја дувнат за Италија, поверојатно е на црно да работат нешто, ако работат воопшто и на крај ништо данок нема да платат.
Колку пензионери сум издржавал јас дур сум плаќал, а колку децата на ѓупакот?