И 2001 бевме без пиштоли ама тие шо отидоа тогаш во Лавовите беа деца растени на улица каде ако малце се правиш мангуп прво ќе добиеш по нос, а потоа и нешто повеќе.Не постои и не е битен тој збор во реален конфликт. Битна е победата.
Просечен шипо од 10 години знае да пука, македончето си замислува свет без насилство и е строго против пиштоли. Смртоносен идеализам.
Резервистите сите беа служени во ЈНА или во уште НЕреформирана со курсисти АРМ - па си ја знаеа работата.
Командата тогаш заеба работа инаку ги истребивме ко глувци, сами, без ничија помош.
После тоа, сето е историја.
Сега да фати конфликт има да не истребат ко бубашваби (во право си), не дека нивните деца се поспособни од нашите ама нашите се пички во душа и чекаат на мама и тате на свои 30 и кусур (да не клавам тука примери од форумот оти одма се наоѓаат изненаѓени и увреѓени), јас кога растев не беше така.
Пример, растен сум во мешани заедници, цел живот, сум одел во мешани школи, секогаш ме почитувале од Албанците и сум ги почитувал, сме немале проблеми. Додуше кога сме ги имале ги бркав да ги бодам со лептирот, а тие мене со палки за да ме искичмат, така се покажува став и мадиња - ако им ќутиш ќе те множат со нула. Сум знаел да одам со по некоја модрица под око, сум знаел да избодам некое шанкуре на батерии ама во 90-ти тоа беше секојдневие од живот на улица.
Генерациите пред мене, беа бетер, тие одеа и млатеа рандом Албанци само затоа што се Албанци, ништо друго. Причина друга не им требаше. Сите со досие, сите лежени по затвори барем еднаш или се чекаше да добијат статус на полнолетно лице па да ги затворат на некое време. Ги млатеа само затоа што ја згрешиле улицата по која решиле да се спуштат во центар, а во центар ќе ги начекаа пак и ќе ги млатеа само затоа што се осудиле да слезат во центар. Голема разлика има од денес. Денес е обратно.
Пошто сега немаме такви деца, причино-последински имаме клиентела за бело кај Албанците и курви кои пушат албански курови за пари. Никој не ни е крив, сами генерациски ја ебавме работата, толку сме биле способни.