Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    725

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.853
Поени од реакции
12.940
Јбг некои ликови едноставно не сакаат да се соочат со вистината, бидејќи се коси со принципот на нивните илузии и на тоа што го подржуваат.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Во тој случај, ако мислиш така, тогаш САД ја заслужуваат Украина, а не Русија.
Единствената причина за тоа што Америте истураат пари во Украина е да ја ослабнат Русија. Ако им беше на Америте за територија, види ја Канада, дирек на граница, зависи од нас за се, плус се 1/10тина од Америка.
Имаат пари да трошат на војна и животи, немале да поткупуваат политичари. ;)
Кутриот, да знаеше што правеа Русите низ Европа немаше да се мачиш да правиш скриншотови.
Што правеа Русите низ Европа?

Во дискусија културно е да ставиш поткрепа на тоа што го говориш. Ете јас ти дадов информација и ти дадов линк сам да си видиш.
Автоматски споено мислење:

Vekje ustanovivme deka Amerika ima praveno rusun so slicna proporcija. Ne e di brojkata. Ukraina bese podrzuvana, ama podrskata vo oruzje bese smesna. No, intelot i taktikite na vojuvanje(dronovi so artilerija) bese dovolno za taa faza.
Еве ги од пред 9 дена, овие се тие што правеа р'шум, еве го нивното мислење. Овие беа на бојно поле во Abrams и Bradley's.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ти пази да не ти избега некој донер таму на фритеза, не се секирај многу за тука.
Остај ме ти мене да се грижам за фритезата, гледај ти да не се задавиш од букакето што ти го прават врз гомната што уште ти се у грло.

Vekje ustanovivme deka Amerika ima praveno rusun so slicna proporcija. Ne e di brojkata. Ukraina bese podrzuvana, ama podrskata vo oruzje bese smesna. No, intelot i taktikite na vojuvanje(dronovi so artilerija) bese dovolno za taa faza.
Каде тоа правеле ршум со слична пропорција? Нападнале САД некоја земја со толкав број на батерии од типот на Бук, Куб, С300, Шилка и сл ?

Веќе им се испорачува ново оружје на нив. Они постојано имаат НАТО трупи на Балтикот и Полска, така да нема што да се плашат дека се во непосредна близина на непријателот без оружје. И да останат без оружје, Русија нема да чепне НАТО земја.

Не е дека советското оружје им прави поголеми проблеми на Русите, туку Украинците знаат како да користат советско оружје за разлика од новото кое го добиваат и за кое требаат обуки.
Кое е тоа ново оружје што го има западот, можеш ли да го кажеш? Јас не сум приметил Украина да добие сериозно оружје кое е направено најкасно во рани 80ти од минатиот век. Ако не ги рачунаме дроновите, цела војна ја водат со оружје од минатиот век. И тоа и двете страни. Мислам дека не си свесен дека западот освен прототипи, нема ново оружје... ок до некои чесни исклучоци. Но тоа се исклучоци, кои нема да го променат односот на силите (зборам САД/Руссиа однос на силите).

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.383
Поени од реакции
5.016
зошто тргнале со 300 000 не знаеме,во две и кусур години има турбуленции во рускиот ешалон на генерали и стратези,промени на места ,разрешувања,унапредувања......сето тоа придонесе да се подобри руската армија на терен,тоа го гледаме одкако пропадна укрианската контраофанзива до денес
Тргнаа со 300 000 бидејќи имаа други цели, (кои немаат врска со земање територија) и истите беа блиску да ги остварат.
Мое мислење, Путин како еден од ретките генијални лидери (и сега и историски) ги искористи мнозинството од армијата (тие 300 000) за да направи диверзија во обид за остварување на зацртаните политички цели во Украина, би рекол кулминација на неговите неколку годишни обиди тоа да го постигни по мирен пат.

Лошо е што повеќето овде врска немаат од историја, особено настаните што се случија неколку години пред војната кои доведоа до моменталната ситуација.

За жал, моќта на Путин заврши некаде веројатно во корумпираноста на нивното општество, заради што и на почетокот од војната буквално летаа глави на луѓе на високи позиции. Предоцна за да се оттурни САД од намерите, но не предоцна како што рече ти - оваа Руска армија е подобрена и надоградена (хех), но по голема цена, за жал. Сега немаа никаква корист од тоа освен ако не ја остварат барем една од целите (најважната) заради која го изгубија второто по важност - влијанието во Европа.

Русија (Путин) ги изигра многу вешто картите кои им беа доделени: Грузија, Сирија, односите со Кина, Германија, но потфрли 2022 во Украина. Блиску беа до успех, но тоа е реалноста, колку е да е тешка да се прифати за некои.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.825
Поени од реакции
36.860
Украина нема видено ни процент од западното конвенционално оружје.
Ова е најтажното. Не знам како да им нацртам дека тоа што Украина го добива е смешка, една не значителна фракција од тоа што Западот го има на располагање.

Не можат да исперцепираат колку е голем јазот помеѓу Западот и Русија.

Јбг некои ликови едноставно не сакаат да се соочат со вистината, бидејќи се коси со принципот на нивните илузии и на тоа што го подржуваат.
Вистината е дека Русија се мачи со недели за едно село и со месеци за едно гратче. Дека после две и пол години војна ниту еден голем урбан центар освен Мариупол не заземаа, ниту Харков, ниту Запорожје, од Херсон му ја дувнаа, Донбас не можат да го заземат ниту пак нешто покажува дека ќе го земат во скоро време. Славјанск, Краматорск, мисловни именки. А камоли Киев, Одеса, Днипро, итн.

Думајте ја дали Часов Јар од лево или од десно да се нападне со тие тенковите покриени со старо железо и тешете се дека Русија победува во војнава.

Последно уредено:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Ова е најтажното. Не знам како да им нацртам дека тоа што Украина го добива е смешка, една не значителна фракција од тоа што Западот го има на располагање.

Ало Пикасо, ти во која држава си што го знаеш колку е голем јазот?
Вистината е дека Русија се мачи со недели за едно село и со месеци за едно гратче. Дека после две и пол години војна ниту еден голем урбан центар освен Мариупол не заземаа, ниту Харков, ниту Запорожје, од Херсон му ја дувнаа, Донбас не можат да го заземат ниту пак нешто покажува дека ќе го земат во скоро време. Славјанск, Краматорск, мисловни именки. А камоли Киев, Одеса, Днипро, итн.

Думајте ја дали Часов Јар од лево или од десно да се нападне со тие тенковите покриени со старо железо и тешете се дека Русија победува во војнава.
Ти си чешит. Гарант истово го викаше за Ардивка и Бахмут.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.623
Поени од реакции
42.154
Само фракција, а до сега им донираа помош сигурно над 175 милијарди. Русија тој буџет пред војнава и беше за 3 години.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.796

Тебе како да ти се нацрта дека западот е 40+ држави на два континенти Русија е една, нормално дека имаат заедно повеќе оружје.
Тоа што Украина го добива во оружје и пари од западот не е никаква смешка, абрамси леопарди тигри бредлиња ракетни системи ракети патриоти разно разноразни поситни оружја итн. Еден куп гејмчејнџери завршија рѓосано железо на Украина почва, сателити и тел медиуми пропаганда холивот се што имаат на располагање и пак ете го Путин пак е на власт Русија не пропадна напротив.
Абе еден Асад во Сирија ете го уште е на власт, толку е силата на западот, иде во надолна линија во глобални рамки.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.383
Поени од реакции
5.016

Кога ќе го видиш балансот, особено сега после војнава, разликата е страшна.
И тоа после период на релативно добри односи НАТО - Русија, каде Европските земји намалуваа воени буџети, намалуваа армии.

Реално не е и некое изненадување ако се споредат буџетите на армиите. Русија пред војната можеби била со ист буџет како Франција, но кога ќе ги додадеш тука Германија, Италија, Полска и сите останати, разликата е страшна.

Една Грција има армија која пред војната може да се споредува со Украина.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.796
Кога ќе го видиш балансот, особено сега после војнава, разликата е страшна.
И тоа после период на релативно добри односи НАТО - Русија, каде Европските земји намалуваа воени буџети, намалуваа армии.

Реално не е и некое изненадување ако се споредат буџетите на армиите. Русија пред војната можеби била со ист буџет како Франција, но кога ќе ги додадеш тука Германија, Италија, Полска и сите останати, разликата е страшна.

Една Грција има армија која пред војната може да се споредува со Украина.
У реду е екперту, него што чекаат чим тој јаз е толку голем зашто сеуште го трпат Путин и Русија ја полнат со неброена пара за нејзините енергенси, што не ја спичкат набрзина и си присвојат све тоа како што прават низ вукојебините по светов,што ги спречува?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
2.078
Директно од спикерот на Пентагон.

Q: Sabrina, is there a shortage of M-1 Abram tanks? Is that why you're having to go through the procurement process that's not going to allow them to be there until, you know, almost a year's time? Why not just take them off the shelf to get them in the fight sooner?

MS. SINGH: That's a great question. We are using the USAI because that's exactly it. We just don't have these tanks available in excess in our U.S. stocks, which is why it is going to take months to transfer these M1A2 Abrams to Ukraine. And I think that you have to remember, I mean, as you probably know, these tanks are going to require training, maintenance, sustainment that is going to take a very long time to also train the Ukrainians on. And so, because of that -- and we took that into account -- that's why we are using the USAI capability in order to procure these tanks for the Ukrainians.

Да ти преведам?

Член од
31 мај 2019
Мислења
317
Поени од реакции
999
Дали сериозно мислиш дека Русија може повеќе пари да даде од Америка?

Прегледај го приврзокот 420718

BTW, оти гледам си слаб со математика, тоа е 2+ пати од Руски GDP.

https://mises.org/power-market/how-much-did-they-print

Пак мислиш дека Русите можеа повеќе пари да стават во Украина?
Да се вратиме назад каква беше хронологијата

On 11 December 2013 the Prime Minister, Mykola Azarov, said he had asked for €20 billion (US$27 billion) in loans and aid to offset the cost of the EU deal. The EU was willing to offer €610 million (US$838 million) in loans, but Russia was willing to offer US$15 billion in loans. Russia also offered Ukraine cheaper gas prices. As a condition for the loans, the EU required major changes to the regulations and laws in Ukraine. Russia did not.

Аccording to Ukrainian Prime Minister Mykola Azarov, "the extremely harsh conditions" of an International Monetary Fund (IMF) loan (presented by the IMF on 20 November 2013), which included big budget cuts and a 40% increase in gas bills, had been the last argument in favour of the Ukrainian government's decision to suspend preparations for signing the Association Agreement.

Значи русиве на прифатена понуда, да не осигуриш политичко преживување на проруски естаблишмент во Украина, треба да си стварно или банана држава или ситен калкулант или едноставно да не ти стиска. И сега имаат ситуација каде Западот од разположен да даде 600 милиони заем, да сега дава стотици милијарди безповратно на Украина.

На крај, украинците ја прифатија рускава понуда,овие од улица кои не го застапуваа мнозинскиот украински народ, кој во огромно 80% мнозинство е за добри односи со Русија и 55% е против протестите, ја завземаат власта, додека Путин го завзема Крим и наместо да во тој момент испрати војска на Киев и ја собори прозападната шајка кога сеуште не се етаблирани,збуните,без армија...он решава да застане на Крим и почне мини-побуна во Донбас и да ги остави овие 10 години да го дерусифицираат општеството, изградат армија,успостават длабоки врски со западот и испираат мозоци со анти-руска пропаганда.
Тоа што Русија го завзема Крим и прави фрки во Донбас, другава страна само го искористи ко алат да додатно го зајакнат украинскиот национализам.

За целото ова огромна кривица има Путин, некој добро го опиша во една реченица после 186' тата закана за регирање од руска страна доколку се пречекорат црвените линии...

Russia has no red lines: It has only, at each moment, a range of options and perceptions of their relative risks and benefits.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Вистината е дека Русија се мачи со недели за едно село и со месеци за едно гратче.
Како се мачи? Дали прави маневри? Очигледно е дека поради дроновите, не е возможно да се прават големи маневри. Како што гледаме предизвик е да се донесе војска на фронтот, а не пак да се прават масовни маневри.

Кој сака да е во ваква една ситуација, Америка, Британија, Ромуланската империја, џабе им е. Оклопот е веќе многу тешко да се искористи, како што се користел пред 10 години. Една обична армија со добро обучени ракувачи на дронови, ќе спречи било каква армија од брзи маневри.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.159
Поени од реакции
22.731
Ти и Хјуман можеби сте установиле, за друг не мислам дека установил дека САД има направено ршум со слична пропорција барем во последните неколку децении.

Е аман бе уште што треба да добие и што уште треба да се санкционира па да речете навистина се се проба али џабе е се? Затоа и сакам јас да и дадат буквално се на Украина (минус нуклеарки секако) - и проектили и подморници и стратегиски бомбардери и носачи на авиони... значи се што имаат, и војничиња нека прати Макрон, сите тенкови и сите авиони и сите хеликоптери и на Танос тие камењата нека ги дадат за да после капитулацијата да нема митови од типот да дадеше НАТО милион авиони ќе победеше Украина.

Абе ќути, јазот е што да ти кажам, број 1 армијата на свет го прима немиен од Капетан Џек Спароу со пријателите козоебачи веќе со месеци.

Лисичанск, Артјемовск, Лисичанск, Северодонецк не постојат. Како и да е, грижи се повеќе за Украина, со САД и ЕУ зад нив не се способни ни една нива да повратат. Али типците важно сонуваат како ќе се сончале на Крим.

Тие тенкови со старо железо повеќе работа завршија отколку Абрамсите и Леопардите од вибраниум. Каков резил за најмоќниот воен сојуз во историјата на човештвото...

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.383
Поени од реакции
5.016
У реду е екперту, него што чекаат чим тој јаз е толку голем зашто сеуште го трпат Путин и Русија ја полнат со неброена пара за нејзините енергенси, што не ја спичкат набрзина и си присвојат све тоа како што прават низ вукојебините по светов,што ги спречува?
Едноставниот одговор:
Се брзаш некаде?

Покомплицираниот одговор:
Зошто ја нападна Русија Украина? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom